Economie Sănătate

Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta: Bistriţa va deveni un centru de excelenţă în ortopedie

După ce multă vreme pacienţii au preferat să ocolească secţia de ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa în favoarea clinicilor de specialitate din Cluj şi Mureş, iată că a venit vremea unei schimbări radicale. Investiţiile în dotări şi resursa umană vor face din Bistriţa un centru de excelenţă.

„În planurile noastre de dezvoltare, am reuşit să punem la dispoziţia secţiei de ortopedie noul bloc operator şi sperăm ca, la sfârşitul lunii februarie să finalizăm lucrările la noua secţie de chirurgie de la supraetajarea pe care o facem în proiectul demarat anul trecut. Sper ca lucrurile să se încheie conform planurilor noastre. Avem tot felul de investiţii: şi cu bani europeni, şi cu bani de la bugetul local prin cofinanţare. Ministerul Sănătăţii nu dă bani dacă nu există cofinanţare locală, aşa cum bine se ştie”, a declarat, miercuri, pentru Timp Online, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

Nu numai că s-a investit în spaţii moderne, în conformitate cu cerinţele actuale, dar secţia de ortopedie se bucură şi de o revigorare graţie mutării la Bistriţa a prof. dr. Florian Purghel, medic primar ortopedie-traumatologie, doctor în ştiinţe medicale, care a profesat mulţi ani la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar -Arseni” Bucureşti, o somitate în domeniu.

„Beneficiem de venirea la Bistriţa a domnului profesor Florian Purghel care este specializat profesional în protezarea şoldului şi alte lucruri delicate care se fac în România. Iată că am reuşit să creăm acest spaţiu tocmai pentru a putea să facem operaţiile respective. Eu cred că Bistriţa va deveni, cel puţin în materie de ortopedie, un centru de excelenţă. Dacă se va face pârtie de schi în zona noastră – ei nu s-au gândit- , dar noi ne-am gândit că traumatismele vor fi foarte frecvente. Uitaţi, în Austria, unde merg bistriţenii, este un sistem foarte bine pus la punct de rezolvare de la faţa locului, de pe pârtie, până la clinici specializate de traumatologie. Noi ne-am gândit la lucrul acesta şi de aceea am investit în serviciul acesta de ortopedie. Apoi, am inclus în planul de dezvoltare a spitalului şi neurochirurgia fiindcă ne aflăm într-o zonă de trafic intens spre Moldova şi Maramureş. Avem tot felul de accidente, iar spitalul fiind unul de urgenţă, căutăm să îl adaptăm acestui gen de patologie”, a spus prof. univ, dr. Mircea Gelu Buta.

Proiectul de supraetajare pavilion P+2 şi transformare în P+4 în vederea construirii unui bloc operator centralizat şi Spaţii medicale – Faza a doua este în valoare de 19,4 milioane de lei. Lucrarea este executată de Asocierea S.C. GB Indco S.R.L. Bucureşti/S.C. Depisto Star S.R.L. Gheorgheni.

La etajul al treilea al spitalului se construieşte un bloc operator centralizat cu opt săli de operaţii şi sterilizare proprie astfel: trei săli de operaţii Chirurgie generală, două săli de operaţii Ortopedie-traumatologie; o sală operaţii Urologie; o sală operaţii Oftalmologie; o sală operaţii O.R.L şi o staţie de sterilizare proprie a Blocului operator.

Fiecare sală de operaţii are o structură complexă şi este compusă din: filtru sanitar pentru pregătire medici; sală de pregătire preoperatorie a bolnavului; sală de operaţii; sală de trezire postoperatorie; spălător pentru instrumentar.

În cadrul proiectului este prevăzută şi dotarea blocului operator cu opt mese de operaţii cu dotările specifice profilului operator; opt lămpi scialitice; o unitate de electrochirurgie cu sistem de furnizare argon medical şi evacuator de fum; două platforme electrochirurgicale de înaltă performanţă destinate procedurilor chirurgicale complexe endoscopice şi deschise, având opţiunea de tăiere şi coagulare, funcţionalitate bipolară, sigilare vasculara şi fuziune tisulară; două platforme electrochirurgicale monopolare/bipolare; 2 oximetru cerebral; un aparat de măsurare uniemisferica a profunzimii anesteziei; două sisteme de anestezie şi monitorizare complexă; o trusă de laparoscopie pentru intervenţii chirurgicale; o centrală triplex de producere oxigen medical; o staţie de sterilizare compusă din: sterilizator cu abur de 250 l, echipament automat de spălare/dezinfecţie instrumentar, apărat mobil de dezinfecţie pe cale aeriană, dispozitiv de curăţare cu jet de apa/ aer comprimat, dispozitiv de sigilare ambalaj sterilizabil, lampă inspecţie instrumentar, modul de curăţare cu ultrasunete.

La etajul patru se construiesc, de asemenea, spaţii medicale (saloane cu grup sanitar propriu, săli de tratament, spaţii administrative). Întregul obiectiv de investiţii va fi realizat la standarde europene, va fi în conformitate cu normativele legale în vigoare şi va fi dotat cu sistem de climatizare; sistem de evacuare aer viciat; sistem de alarmare şi detecţie incendiu; sistem de control acces; sistem apel medical; sistem de supraveghere video; sistem de alarmare vocală; sistem CATV; sistem voce-date; sistem telefonie-interfonie.

Timp Online va reveni cu un interviu în exclusivitate cu prof. dr. Florian Purghel.

ortopedie 1 ortopedie 2 ortopedie 3 ortopedie 4 spital constructii 1 spital constructii 2 spital constructii 4 spuital constructii 3

34 comentarii

  • Rahat impachetat !!! Degeaba sunt dotate sectiile daca nu sunt medici ! Exista numai corigenti !! De-asta 80% dintre bistritenii care vor sa se trateze si vor sa aibe siguranta si zile, merg in cluj sau mures!! restul de 20% nu isi permit . Vai de noi si de ei medici…

  • Sa fereasca dumnezeu sa ajungi la bistrita la spital. Daca ajungi la operatie doctorul anestezist un moldovean nici nu stiu cum il cheama iti cere spaga pe fata plinginduse ce mult are el de lucru parca nu are salar. Am fost cu cineva la operatie si a doua zi a dat telefon sa ii duca mama operatei si ceva in traista. Un moldovean flamind.

    • Mai taci din gura Buhule caci am vazut cand aruncai hartii pe jos si nici nu te durea capul

  • Rog mult carcotasii sa se abtina. DR. MIRCEA BUTA este omul locului, nascut , educat, cu studii serioase de medicina si teologie, care ne impartaseste din cunostintele sale prin cartile pe care le publica, lucruri interesante si valoroase. Nu aruncati cu pietrii in oamenii pe care nu-i cunoasteti. In 2015 ar fi cazul sa ne schimbam stilul prost de a judeca pe cineva care nu ne-a facut nici un rau. Politica romaneasca facuta ca la usa cortului a lasat urme adanci in constiinta unui neam. Practic am pierdut niste repere si modele. Ei bine…MIRCEA BUTA este un model si reper al Bistritei……. este concitadinul meu, pe care-l respect mult. Si acuma puteti da minusuri, ca tot nimic nu valoreaza.

  • Centru de excelenta?Nu de titluri e nevoie… ci de fapte!si spun fapte pentru ca si fara a fi in centru de excelenta,medicina la noi e doar pentru cei cu bani.
    Ceilalti sunt condamnati. Nu se respecta nici dreptul la viata, nici dreptul la moarte.
    Ar fi necesar un model de medic care sa invinga sistemul asta.
    Pacientii fara bani cam ocolesc spitalele iar cei cu bani se trateaza in strainatate.

  • Aha pai e bine daca are studi in teologie pt ca la cei care nu dau spaga le poate face prohodu. Propun ca in curtea spitalului sa faceti un cimitir ca popa si dieci aveti.

  • D-nul Buta compara Dejul cu Tokio….partie de skii…Austria…deja ne intrecem in metafore cred…..profesionistii la noi in judet nu au ce cauta sunt mai degraba alungati…..mi se pare totul o falsa reclama pentru unii.

  • Da centru de excelenta si ni avem un ortoped pediatru in oras !!!! Mergem la Cluj cu bebelusi la control ca aici nu te trimite nimeni 🙁

  • De unde doba o mai aparut si sanzaiana buruiana de Bistrita ? Asta se leaga de toti intelectualii orasului asa sa se afle si ea pe pagina. Saptamana trecuta improsca pe Camelia Tabara ( INSP. SEF de la ISJ)… acuma are treaba cu MANAGERUL SPITALULUI JUD. DR. Mircea BUTA. Tu sanzaiana ? poate nu au auzit bistritenii de tine , poate ca esti vreun Doctor in stiinte UNIVERSALE. si inca nu am aflat ? Mare-i OCOLUL LUI DUMNEZEU, dar din pacate nu prea sunt maturoaie.

  • Dupa cate injurii isi primeste, Buta nu ar trebui sa mai apara in spatiul public. Conduce un spital cu mari probleme pe partea de resurse umane. Se crede un bun manager dar de fapt e doar un om foarte abil. A stiut sa se dea cu puterea din timp si de aceea a ramas pe functie. A cam trecut vremea lui.

  • Sa puna ordine in abatoru din Bistrita pe urma sa se laude. Stiu toti Bistriteni ce spital avem si ce medici nu are rost sa se laude degeaba. Fata de Cluj sau Mures egal zero.

    • D-le Mihai nu vorbiti decat in nume propriu.Eu sun bistritean si sunt multumit de modul in care se dezvolta Spitalul judetean.

  • anestezistu ala moldovean, spagar si lipsit de etica medicala, iti cere spaga de-a dreptul, prin milogeala lui, ceva, cat de putin, ca vezi doamne ce rau o duce el. Duca-se-n pustiuri !

  • Nu vedeti ca nu vor sa ii dea numele laa moldovean sa il stie toata lumea. O sa aflu si vil spun eu in zilele urmatoare insotit de o reclamatie la politie cu martori care i-au dat bani.

  • Super tare faza , geniile judetului Gelu si Chelneru vor transforma spitalul din batalionul disciplinar al sanatatii intr-n centru de frectio excelenta la gioale rupte pe partia lui Cretu . Ai de p..la mea .

    • Da dl. Alin. se face centru de … …………ptr. partia lu Cretu. am inteles acum de ce vrea sa faca Cretu partie. astia traiesc pe alta planeta. [

  • S-a ratacit un profesor prin Bistrita si de maine avem centru de excelenta . Domnul profesor univ dr Florian Purghel este floarea care face primavara . Balan Marius vede ” pietrii ” in loc de pietre si il periaza pe Buta pentru cartile lui valoroase care se vand in 5 exemplare . Domnule Balan , Buta nu a facut nici un rau ? E cel mai obedient si incompetent manager de spital judetean din tara , de aceea se spune la medicina , cand studentul e afon , ca va ajunge medic la Bistrita .

  • Nu imi vine sa cred ca exista atatia lingatori de scame !!! Marius Balan cum poti sa ii perii atat pe fosilele astea care s-au imbogatit de pe spatele pensionarilor ??!! In ce lume traiti fratilor ?!

  • Excelența, indiferent de domeniu, nu este apreciată de ageamii. 140 de lucrări științifice sunt pentru bârfitori de ocazie imposibil de citit titlurile, dar să poată înțelege una din cele 45 publicate de prof. dr. Purghel Florin.
    Un om ce nu uită de începuturi, trebuie iubit indiferent de realizările avute aiurea în lumea largă. Respectul față de semeni și afirmarea acestuia, nu poate fi decât un act de demnitate, rolul de periuță de strâns scame îl văd doar cei fără nume, fără nimic de apreciat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS