Elevii nu mai pot fi daţi afară din clasă în timpul orelor şi nici nu mai pot fi pedepsiţi prin trimiterea lor la colţ sau prin punerea lor să stea în picioare în timpul orei, astfel de măsuri, considerate tratamente degradante, fiind interzise prin Legea 257/2013 care modifică şi completează Legea 272/2004 privind protecţia drepturilor copilului.
Direcţia pentru Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a prezentat, marţi, modificările aduse legii, marcând astfel Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, sărbătorită în fiecare an pe 20 noiembrie. Una dintre modificări vizează interzicerea tratamentului degradant în şcoală şi introducerea de sancţiuni pentru personalul didactic, dar şi pentru cel administrativ în cazul în care insultă, discriminează sau umileşte copilul. Pentru încălcarea acestor prevederi legale au fost prevăzute şi sancţiuni, personalul didactic şi nedidactic putând fi amendat cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.
Profesorii nu vor fi amendaţi doar pentru că au insultat o singură dată un copil, o astfel de sancţiune impunându-se atunci când se constată că astfel de acţiuni afectează psihologic minorul, îi afectează rezultatele şcolare sau comportamentul în cadrul familiei.
Articolul 48, alineatul 2 din Legea 257/2013 prevede că, „în cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi cel administrativ şi de a fi informat asupra drepturilor sale, precum şi asupra modalităţilor de exercitare a acestora”. Pedepsele corporale sau alte tratamente degradante în cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise.
George Roman, director de programe la Organizaţia „Salvaţi Copiii”, a spus că acest lucru înseamnă de fapt că profesorii nu mai au voie să ţină copiii la uşă, la colţ sau să îi dea afară din clasă. „De asemenea, sunt interzise orice tip de insultă, discriminare, obligarea copilului să stea în picioare, precum şi orice acţiune care umileşte copilul”, a precizat Roman.
Legea 257/2013 a fost publicată în Monitorul Oficial în 30 septembrie, iar până la începutul anului viitor ar trebui finalizată legislaţia subsecventă, respectiv patru proiecte de Hotărâre de Guvern.
Sursa: Mediafax
foarte corecte aceste masuri. dar invers? ce sanctiuni se pot da pentru parintii ai caror elevi sunt obraznici, sar si bat profesorii, injura profesorii, etc.?
foarte bine ca s-a dat o astfel de lege, trebuia mai demult. Cu un singur lucru nu sunt de-acord si anume scoaterea din clasa a elevului care deranjeaza pe colegii lui de clasa, care practic le interzice altor copii dreptul lor la educatie. Scoaterea unui elev care are un comportament neadecvat uneori chiar si agresiv nu reprezinta deloc o forma de abuz si nici de umilire fata de acel copil, pur si simplu este o masura corecta fata de ceilalti elevi carora li se incalca drepturi fundamentale…
Praf in ochi! Jenant de-a dreptul ! Generatie de copii care nu mai au nici o sansa ! Totul porneste din familie !
Dati drepturi copiilor !!!!!!!!!!! Nu conteaza ca nu invata si sunt obraznici …..
ati reusit sa mai umiliti inca o data profesorii!!!! legi de doi bani … educatia se face cu sufletul si toti profesorii fac acest lucru…parintii trebuie sa-si esuce copiii. Curios,de cele mai multe ori elevii problema sunt cei de bani gata!!
Asta e ca raspuns la protestele invatamantului, ca sa inchida gura voluntarilor din invatamant hai sa mai dea o directiva ca doar nu-i doare mana. Unde e sindicatul sa apere drepturile profesorilor??? unde se duc banii de la sindicat??
Iar despre sanctiuni, e chestie de bun-simt ca elevul sa respecte profesorul. Daca nu-i acasa nu-i nici la scoala. Poate e timpul sa punem in scaune inalte si oameni cu glagorie nu numai cu aere.
Numai asa se poate compromite viitorul tarii si-al natiei.In stadiul de copil si chiar mai tarziu la pubertate ori chiar tanar adolescent ,discernamantul tinerilor inca nu e bine definitivat si exista tendinta de-a BRAVA in fata colegilor lor. A nu aplica, DOAR ATUNCI CAND E NEVOIE , pedepse fizice ori psihice -(provocarea sentimentului de rusine, de jena, de umilinta)– fata de faptuitorul unor fapte anti sociale ori impotriva bunului simtz, este CEA MAI MARE GRESALA. Bataia -(cu masura)- si numai cand e nevoie in educatia copiilor E RUPTA DIN RAI. Si asa , oricum in aceasta perioada traim in epoca noilor colonializari, a globalizarii. Noi nu ne batem copii ca acum ne interzice Legea. Vor veni strainii care ne ocupa si ne subjuga economic si ne vor bate ei pe noi ori pe copii nostrii la noi in tara. Si aceasta Lege loveste -INDIRECT- in fiinta nationala a poporului roman. Face parte din complexul de mult mai multe legi care vor sa ne transforme in COLONIE, fara independenta de nici un fel.
Foarte bine ! Dar sa ne spuna si ce probe sant luate in considerare tinad cont ca de anul acesta scolar sant interzise in scolii dispozitivele de filmat si foto.Am revenit in RO.dupa multi anii petrecuti in EU .Copilul meu a facut depresie si facem terapie la Psiholog din cauza sistemului comunist de predare in scolii. Profesori cu mentalitate comunista ,o umilesc zilnic.Profesorii umiliti sant cei care iau bani pentru o notare mai buna a anumitor elevi si ajung in situatia asta doar pentru ca accepta spagi si tot felu de atentii pentru a tolera niste copii care sant de mult un caz pierdut.Si au de suferit acei copii care parintii ori nu isi permit sa plateasca tot felu de fonduri pe la scoli si sa faca donatii mai mici sau mai mari sau ca si noi nu vrem sa dam.Dar pentru umilirea si batjocura profesorilor de la ore o sa luam masuri si international daca e cazul.