Din 8 ianuarie și până pe 23 ianuarie 2025, profesorii care vor să rămână titulari până la 70 de ani vor face o cerere pe care o vor depune la secretariatul unității de învățământ, conform metodologiei-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2025-2026. Este vorba despre profesorii cărora nu li s-a emis decizia de pensionare.
La nivelul unităţilor de învăţământ pot fi aprobate numai cererile cadrelor didactice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) se încadrează în prevederile alin. (5) care stipulează că personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare şi care până la data de 1 septembrie 2025 nu împlineşte vârsta de 70 de ani, poate fi menţinut în activitate ca titular, în funcţia didactică, la cerere, în anul şcolar 2025-2026, potrivit prevederilor art. 229 alin. (11) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, conform prezentei Metodologii.”
b) posturile didactice/catedrele pe care sunt titulare, conform documentului de numire/transfer/repartizare pe post/catedră, sunt complete şi au viabilitate de cel puţin un an şcolar, luând în considerare şi cererile privind reducerea normei didactice de predare, fără diminuarea salariului, a personalului didactic de predare, conform prevederilor legale în vigoare;
c) la nivelul unităţii/unităţilor de învăţământ, în care urmează să fie menținute în activitate ca titulare în funcţia didactică, nu există reducere de activitate la catedrele pe care cadrele didactice respective sunt titulare şi nu este necesară completarea/întregirea normei didactice de predare a altor cadre didactice, conform prezentei Metodologii, din unităţile de învăţământ respective cu ore din catedra pe care sunt titulare cadrele didactice care se încadrează în prevederile alin. (5) şi urmează să fie menținute în activitate, ca titular, în funcţia didactică.
(8) Consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ comunică, la termenul prevăzut în Calendar, ISJ/ISMB şi cadrelor didactice acordul/refuzul motivat privind menţinerea în activitate, ca titular, în funcţia didactică, a personalului didactic de predare care se încadrează în prevederile alin. (5), în anul şcolar 2025-2026. Comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de mobilitate verifică situaţiile transmise de unităţile de învăţământ, întocmeşte listele finale cuprinzând cadrele didactice care îndeplinesc cumulativ condiţiile prevăzute la alin. (7) şi solicită menţinerea în activitate, ca titular, în funcţia didactică, în anul şcolar 2025-2026 şi le supune spre analiză comisiei paritare de la nivelul ISJ/ISMB, însoţite de lista cadrelor didactice titulare detaşate în interesul învăţământului pentru nesoluţionarea restrângerii de activitate. Comisia paritară constituită la nivelul ISJ/ISMB trebuie să ţină seama dacă, după menţinerea în activitate, ca titular, în funcţia didactică a cadrelor didactice care îndeplinesc cumulativ condiţiile prevăzute la alin. (7), la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti, se asigură numărul necesar de posturi didactice/catedre vacante în vederea soluţionării restrângerilor de activitate cadrelor didactice titulare detaşate în interesul învăţământului pentru nesoluţionarea restrângerii de activitate.”
Condițiile legale de pensionare
Potrivit metodologiei de mobilitate, condiţiile legale de pensionare, luând în calcul limita de vârstă şi stagiul de cotizare, la data de 1 septembrie 2025, sunt: pentru femei, vârsta la ieșirea la pensie, 62 de ani şi 5 luni, 33 de ani şi 1 lună stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare; pentru bărbați, vârsta la ieșirea la pensie, 65 de ani, 35 de ani stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare.
Astfel – Domnule Spiridonică,
Geografie înseamnă Pământ,
Și-o să vă planteze tufănică,
Primăvara asta, pe mormânt,
Proiectat în ceruri pe o hartă,
Când anul solar nu-i terminat
Și aprodul deschide o poartă
«Spre paradisul străluminat»
Unde se taie prețioase pietre,
După schițe și-un alt manual,
Unde dascălii fac higrometre,
Ce-s rotite cu păr lung de cal.
Altfel — Domnule Spiridonică,
Sunt probleme în învățământ.
Cine să-i mai pună – tufănică
Unei școli căzute la pământ!?
Că-n amintirea vremilor faste
Apelanții nu răspund prezent!
Someșul ocolește sub coaste
Meandrele stării de moment!
Vreau ca Romania sa fie al 52 stat….al lui tramp
Dar ăștia care vor să muncească până la 90 de ani, când depun cererea? Că ăștia care ies în pensie la 47 de ani, știu data. România țara tuturor posilitătilor ciudate. No, numa zîc
Asteptam sa fie mutati copii din noiembrie…gradinita este gata…ce se asteapta !!! La parter la sportiv unde sunt copilasii este foarte cald …nu este o temperatura la care se poate sta!…copii se imbolnavesc !
Țara lu nime! Tăte mărg cu capun-j gios. La tineret nu să gînește nime.Să stăie ielefanții peste tot, până mor pe scaun, să acumuleze penzia cu salariu și cu viniturile, că așe-i bine. Noi, tinerii , sîntem bun numa la vot, de nu ni-ț scoate șî de acolo. Zâc numa, vorba lui ion.
„Tineret, mândria țări (!)”, și nu prea. Du-te, la fostul tău învățător din clasa a IV-a, să-ți corecteze textul. Nu mai chinui limba română. Nu contează că pui gresie și faianță… foarte bine. Dar, să apreciezi munca unui profesor mi se pare de prost gust. Totuși, „La mulți ani!” oriunde te-ai afla.
Dorim mutarea copiilor la gradinita de pe str. C.R. VIVU daca tot sunt finalizate lucrarile! Noi acolo i-am inscris pe copilasi nu la Liceul cu program sportiv unde este foarte aglomerat, spatiul de primire este foarte mic iar caldura e uneori insuportabilă!
Votant degeaba ! (hacademician sau alt gen de intelectual rasat ) : sunt produsul școlilor la care profesorii de 69 de ani cer să mai rămână pe post, pentru a face reforma. De asta scriu cum scriu (nu ca mneavoastră, desigur!). dar simțul umorului nu se predă la școală, iar știința pusului gresiei este o artă, pe care n-o cunoști, dar o insulți. Mai sunteți mulți ?
DESCHIDETI GRĂDINIȚA DE PE CR VIVU! GRADINITA NU TREBUIE PENTRU COPII NOSTRII CA SA PUTETI VOI SA O TRANSFORMATI IN SEDIU DE VOTARE! LĂSAȚI COPII SA INVETE INTR-UN MEDIU CURAT SI PLACUT. NU VA MAI BATETI JOC DE NOI SI COPII NOSTRII. DACA EI SUNT VIITORUL TARII, SA LE OFERITI CONDITII CA SA EVOLUEZE!
DATI DRUMUL GRADINITEI DE PE CR VIVU.
Dacă copilul sau nepotul unei „personalități” făcea parte din cele trei grupe , fiți convinși că până acum totul era rezolvat.
Trei grupe de pitici cu două grupuri sanitare,un hol de nu poți trece două persoane,cu aglomerația din curtea liceului unde nu poți să îi lași nici cincea minute …
Trăiască organizarea și condițiile MINUNATE pe care,le oferiți domnilor politicieni și responsabili ai educației!
Sper sa se auda aceasta petite acolo sus. Daca nu, mers personal si vorbit. Nu putem sa ii lasam sa isi bata joc.
Daca era un copil de al lor, era rezolvata instant problema.
Asta Nu este o prioritate !!
Camionetele de la instituții transporta fie:
-Sacii cu buletine de vot ;
Sau anii trecuți ^ cuștile de câini- ale unora din primărie; etc
Noi vorbim si ei se scarpina in cap. Cum se poate asa ceva? Dorim sa deschideti gradinita de pe Cr. Vivu. Deja copii nostrii se imbolnavesc pe capete si vin acasa cu infectii urinare.
Ies transpirati leoarca afara in frig. Centrala le da căldură de sunt uzi in cap ca si dupa baie. Ba saptamana asta au facut cursuri cu geaca pe ei. Pana cand atat bataie de joc.
Ne cereti sa va votam si strigatele noastre de disperare le puneti la fund.