Asociația Profesorilor de Istorie din România – filiala Bistrița-Năsăud reacționează după ce Ministerul Educației a propus, prin noile planuri cadru, să nu se mai studieze Istoria Națională la liceu doar cu caracter opțional. ”Nu este în regulă pentru societate și pentru generațiile care urmează”, au spus ei.
Ministerul Educației a justificat eliminarea Istoriei din trunchiul comun în clasele terminale de liceu la anumite profile prin necesitatea unui curriculum mai ”aerisit” și mai ”atractiv” pentru elevi. Conform acestei viziuni, în ultimii doi ani de liceu, elevii vor avea o libertate mare de alegere a disciplinelor pe care îşi doresc să le studieze.
Planurile cadru prevăd ca, la clasele terminale, de matematică-informatică, tehnologic și vocațional, să fie studiate doar Comunismul și Holocaustul. Elevii de la filologie și științe sociale vor învăța Istorie, însă numai două ore pe săptămână.
Disciplina ”Istoria evreilor. Holocaustul”, obligatorie pentru elevii de clasa a XI-a, a fost introdusă în mod oficial cu puțin timp înainte de începerea anului școlar 2023-2024. Primii care au studiat această disciplină sunt chiar cei care se aflau în clasa a XI-a în acel an, iar disciplina ”Istoria comunismului din România”, obligatorie pentru elevii de clasa a XII-a, a fost introdusă la mijlocul lunii decembrie 2025 de către fosta ministră a Educației, Ligia Deca. Decizia a fost luată în contextul rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale din aceeași lună.
Ce spun profesorii de istorie din județ
Prof. de istorie Iacob Gavrilă Niculai – directorul Liceului Teoretic ”Constantin Romanu Vivu” din Teaca: ”Eu cred că acest lucru va împiedica dezvoltarea competențelor civice, de toleranță, și cred că nu se va putea realiza acel profil al absolventului pe care l-a gândit Ministerul Educației. Foarte bine că se studiază Istoria Holocaustului, dar nu poate fi mai importantă ca Istoria Românilor. Vedem că foarte mulți concetățeni sunt derutați, nu au niște repere solide, și asta pentru că nu cunosc istoria și cultural națională. Este de datoria noastră să tragem un semnal de alarmă că, dacă rămân planurile cadru așa cum sunt propuse, nu este în regulă pentru societate și viitoarele generații. Mulți ne vor percepe că ne uităm numai la catedre, dar ar trebui să ne uităm și la câte ore de Istorie se fac în țările din UE și o să vedem că aproape toate țările au 2-3 ore în trunchiul comun, ori la noi la clasele terminale nu va mai rămâne niciuna. Se merge pe ideea că elevii vor putea alege Istoria ca disciplină opțională, dar noi știm că elevii aleg discipline care le completează specializarea. Vor alege Istoria doar cei de la filologie, de la științe sociale care vor să se îndrepte spre facultăți de profil, dar ceilalți, nu”.
Profesorul Iosif Uilăcan, autorul cărții ”Istoria românilor și istoria evreilor”: ”Începutul răului s-a făcut în 2007 când s-a decis scoaterea Istoriei României fiindcă ceea ce se studiază acum la liceu nu e Istoria României. Se studiază și probleme de istorie europeană fără niciun criteriu cronologic. Eu mă pot prezenta în fața elevilor cu un anumit discurs dar să am în spate ceva. Nu pot să sar de la etnogeneză la regimul comunist și să mă întorc la Evul Mediu, iar manualele asta fac. Atunci, în 2007, au inventat conceptul multiperspectivitate care nu există în dicționar. Istoria comunismului și a Holocaustului trebuie integrate în Istoria României. Eu am scris această carte pentru că anul trecut s-a introdus Istoria Holocaustului după o programă decisă de minister, dar nu exista manual, a apărut abia în primăvară. Am continuat cu aspecte fundamentale din istoria românilor, despre situația de la Odessa, cazul Bogdanov – se spune că românii au omorât 48.000 de evrei, lucru neadevărat bineînțeles. Toate acestea le demonstrez în carte cu documente pentru că am studiat Istoria Guvernământului Transnistriei care este la Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA și se poate accesa online. De acolo am majoritatea documentelor, or manualele școlare sunt de-a dreptul răuvoitoare la adresa românilor“.
Prof. Claudiu Șular, președintele Asociației Profesorilor de Istorie din România – filiala Bistrița-Năsăud: ”La fiecare disciplină, profesorul privește lucrurile prin prisma materiei pe care o predă și a interesului pe care îl are să aibă catedră și continuitate pe post. E o privire subiectivă. Trebuie să ne gândim și la nevoile de formare a copilului și tânărului în secolul XXI. Planurile cadru sunt în dezbatere publică. Se pot schimba multe. Noi considerăm că trebuie regândită programa, nu planurile cadru, câte ore se studiază la fiecare disciplină. Trebuie să vedem ce conținuturi se studiază, ce competențe se dezvoltă. Acum programa e încărcată, la unele clase nu e revizuită de 20 de ani, așadar trebuie adaptată nevoilor tinerilor din secolul XXI, să cunoască ce s-a întâmplat în istoria recentă, despre istoria comunismului, dar și a Holocaustului, însă aceste teme pot fi integrate în studiul istoriei în general, pe tot parcursul anilor de liceu. În opinia noastră, Istoria ar trebui studiată pe tot parcursul liceului, indiferent de filieră, nu pentru că vrem noi, ci raportându-ne și la alte state unde Istoria are un rol important în formarea tinerei generații”.
Ce spune inspectorul de specialitate
”Din simularea pe care am făcut-o, numărul de norme la Istorie nu ar urma să fie afectat față de ce avem acum pentru că se compensează dispariția orelor de Istoria Românilor cu Istoria Holocaustului și cu cea a Comunismului. O problemă va fi parcurgerea programei. Am primit semnale din partea colegilor care sunt îngrijorați de ce se întâmplă, dar o îngrijorare masivă vine la Geografie, care nu apare prevăzută deloc pentru clasele a XI-a și a XII-a real, vocațional și tehnologic, în condițiile în care la specializarea economic era probă de Bacalaureat. Deși se mărește numărul de ore de curriculum la decizia școlii (CDS), nu știu câți dintre elevii de la real vor alege Geografia. Va fi o întreagă poveste legată de alegerea opționalelor și întocmirea catedrelor. Să sperăm că, după dezbaterea publică, vor fi anumite reconsiderări vizavi de planul cadru”, a spus inspectorul Sorin Filip Florean.
Noile planuri-cadru care îi vizează pe elevii care intră în clasa a IX-a în septembrie 2026 vor fi în consultare publică până pe 6 martie.
Miercuri, la sediul Inspectoratului Școlar Județean, a fost lansat Anuarul Asociației Profesorilor de Istorie din România – filiala Bistrița-Năsăud, Nr. 6/2025, ediție apărută cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud prin finanţare nerambursabilă din bugetul judeţului Bistriţa-Năsăud pe anul 2024, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.
Leoni au reînceput angajările. 🤷♂️
Dacă nu, să-și înființeze propriile lor firme. Soluții sunt.
Prostanacule robotizat
Reprofilare! La munca la privat, e nevoie de muncitori in zona industrială. Doar 8 ore pe zi. Nimic deosebit!!!
Profesorii sa si faca scoli private…daca sunt elevi ce vor asa ceva sa le puna taxe de….50087775 euro pe luna pe elev…..atunci se vor imbogati
E nevoie de paznici ptr paza tezaurului de la Sieu Odorhei.
Mai lustruiti….
Je5osule
Cine nu isi cunoaste identitatea si ISTORIA proprie risca sa repete toate greselile facute in 2.000 de ani.
Oare pe TIK-TOK se poate invata ceva mai bun ori numai cum sa bei cat de mult PARACETAMOL.
Mai nou asta se propovaduieste pe aceasta toxica aplicatie care impreuna cu retelele de socializare scandaloase inlocuiesc cartea de identitate a poporului roman.
Retelele va mananca capul la toti , de ce fugiti de ISTORIE ? Din nou se fac experimente pe invatamantul romanesc, fiecare ministru vine cu propriile placeri si ineptii crezand ca natia asta e suficient de desteapta .
De ce fugiti de ISTORIE stimati politruci incuiati la minte care aveti invatamantul in palma ,ca sa nu dati piept cu marii inaintasi si cu orele astrale ale Romaniei ?
Dezastrul adus de prostie face ca sa avem peste 40% analfabetism functional si o natie teleghidata care doar asteapta sa primeasca de la partide niste procente pentru pita si lapte.
Balane, iar esti pe langa. Io cred ca neamtu bate la usa (de-aici si dezorientarea de care dai dovada tot mai des), dar asta e alta discutie.
Asa-zisa problema a scaderii numarului de ore de istorie este, de fapt, o cersetorie mascata a unui grup de oameni, care isi simt locurile de munca in pericol de a fi desfiintate.
Asta e, se intampla. Se cheama capitalism, ne reprofilam, viata merge inainte. Exista viata si dupa ce nu mai lucrezi la stat degeaba. Ii drept, cata vreme esti in Romania, ii mai grea, dar ce sa facem. Poate, cu mai putini bugetari pe statele de plata, o sa fie mai usor pentru toti.
Istoria se invata mai bine din proprie initiativa, nu obligatoriu. Poti sa te apuci tu sa citesti, sau poti sa alegi CURSUL OPTIONAL, in caz ca inca esti elev de liceu ori ai copil licean. Iti poti lua informatiile si din online, mergand pe ideea ca ai capacitate sa discerni intre fake new / article si informatiile verosimile.
In rest, aparatul bugetar da pe-afara si este loc de taieri. Inclusiv din corpul profesorilor.
….si la ce i a trebuit???????
Nu se va reforma nimic. De fapt profesorii sunt ingrijorati ca o sa isi piarda din ore si implicit din bani.
La elev nu se gandeste nimeni. Le turnam in cap o mie de materii. Ok, istoria e importanta, latina e importanta, romana, matematica, informatica, chimia, fizica, geografia, biologia toate sunt importante. Da, toate sunt importante dar sunt prea multe materii!!! Timpul pe care il are un elev in scoala e limitat. Trebuie redus numarul de ore la scoala. Si in timpul disponibil sa punem doar materiile cele mai importante pentru profilul ales. Nu putem sa ii turnam in cap toate stiintele posibile pe motiv ca aia e cultura generala. Copilul cand iese din liceu a auzit din toate cate ceva dar practic nu exceleaza la nimic. Atunci pentru ce mai sunt profilele in liceu?
Poți să înveți într-un an câte puțin din toate . Și apoi 3 ani de liceu să înveți doar meserie. Sau altfel spus, poți să faci o școală de meserii și după aceea să te scolești din „almanahe”.
Cea mai importanta materie școlara e Religia, domnilor! Este materia cu cel mai mare numar de ore alocat in cei 13 ani de studiu, dupa limba romana. Toti domnii directori, proptiti politic, în frunte cu doamna general erau mobilizati si încolonati în soboare acum 12 ani ca să susțina introducerea materiei în „trunchiul comun”. Aka s-o facă disciplina obligatorie timp de 13 ani. Atunci n-a cârait unul ca era ordin de la partid si inspectorul general se poza de doua ori pe an la conferințele preotesti. Acuma văd ca nu le mai ajung orele. Să se roage de sfinții popi să se introducă școala de Duminica pe lângă biserici și sa predea acolo istoria, latina și geografia ca să-și completeze catedrele.
Mda, sa aibă mai mult timp de Tik rok
Geniule, nu prea ai mult timp pt. tiktokareală
Atâta timp cât niște profesori obosiți o să îi pună pe elevi să tocească doar anii unor evenimente, fără să facă materia atractivă, nu contează că sunt 2, 10 sau 5000 de ore.
Sunt necesare și alte materii utile, precum educația financiară de bază.
Dar lumea e foarte reticentă la schimbare.
Bai tam pițule, ești profesor de istorie ca să știi tu că asta se face, memorare, tâmpitule care ești tâmpit?
La americani istoria Americii atât de scurtă cât e ea (fără masacrarea pieilor roșii) e foarte importantă! Dacă vrei cetățenia americană dai un test din istoria americii, pe când noi suntem obligati să învățăm istoria evreilor și renunțăm la istoria noastră.
Bai inteligentule, evreii au facut parte si din istoria Romaniei si au contribuit la dezvoltarea economica, sociala si culturala a acestei tari, avand profesii ce necesitau inalta calificare si fiind mult peste „dacii stramosesti”. Capitolele care lipsesc din manualele de istorie sunt exact acelea in care evreii au fost prigoniti in propria tara de catre autoritatile romane prin legi antisemite, prin deportari, prin pogromurile de la Dorohoi, Bucuresti si Iasi, cand le-au fost arse singagogile si au fost jefuiti si omorati in propriile case de catre legionari etc. Tocmai pentru acest motiv istoria holocaustului si a comunismului trebuie sa fie teme obligatorii in programa scolara de istorie.
Oricum cea mai mare minciuna din istoria noasta este legata de formarea poporului in nordul Dunarii. Cand o sa acceptam si o sa predam in scoli ca baza poporului român s-a format la sud de Dunare dupa retragerea Aureliana, urmata de o migratie de-a lungul secolelor spre nord, atunci o sa aiba rost sa predam istoria in scoli. Iar despre nasterea poporul român pe teritoriul actual al Romaniei n-are rost sa vorbim mai devreme de secolul XIV.
In rest, manualele de istorie fac salturi de sute de ani si contureaza o perceptie de „victimizare” a ceea ce candva avea sa devina poporul român. Ar trebui prioritizate in programa scolara (in special la clasele de profil uman) carti scrise de Keith Hitchins, Petre Otu, Ion Bulei, Glenn E. Torrey, Mihai Retegan, Ovidiu Pecican, etc. Am dat doar cateva exemple de scriitori ale caror carti se gasesc usor pe piata si sunt usor de citit.
Propun ca profesorii sa se oeganizeze in comitete disciplinare si sa umble din casa in casa unde sunt copii, chiar si pe drum, sa iconvinga sa se inscrie la disciplina lor. In urma centralizarii ei pot sa si faca orarul in functie de ce vor copii….NU CE VOR EI….ei ofera! Sa ne faca o oferta!!!
Nu suntem la …Nordis!
Pe lângă faptul că nu ști să scrii corect, nu ai nicio treabă cu educația!
Foarte trist dupa felul in care se comenteaza.
Adica ca prostii ignoranti vedem cum ar vrea pitigoii cu cap mic sa dispara profesorii de ISTORIE si nu numai.La mine-n casa se rup rafturile de paginile cartilor citite de ISTORIE, dar si cateva artefacte mostenire de la bunicul meu capitan de Prim Razboi Mondial si in doua etape si in cel de-al doilea mondial.
Triste fete mai aveti stimati comentaci.
Balane, vezi ca ai si carente gramaticale.
AdiCA CA un analfabet scrii.
La Academia „Ștefan Gheorghiu” nu se insista pe gramatică!
Pai tocmai dovedesti ca istoria se poate citi acasa din placere. Care-i rostul unei materii in care ti se cere sa memorezi anumite date si evenimente si esti notat pe baza a cat de bine le poti reproduce? Nu-i clar ca avem un mod complet ineficient de a preda istorie si ca elevii nu raman cu nimic dupa 4-8 ani de „invatat” istorie la clasa? Avem la dispozitie mii de documentare exceptionale si aplicatii online care pot fi folosite pentru a-i invata pe elevi istorie si geografie intr-un mod interactiv.
Bălane te-au luat Funky citizens in colimator.Du-te la ,,ORVO” să îti dea foaia de parcurs.Istoria și geografia României sunt nașpa și implicit profesorii.Asta e directiva.Da stai liniștit că și ăstia funky din orașul bocalăilor tot la Leoni ajung pe 500 de euro pe lună.S-a inchis robinetu.
Până acum aveau 400 de dolari pe lună…da’…no…erau influenceri și creatori digitali.La Leoni sau la Supercom primesc și salopete .
…zis și două clase jumate.
Da’ voi doi de-ai cui sunteți? Dacă nu sunteți de la Leoni, să fiți, oare, bișnițari în Decebal?
Numa’ întreb. Discursurile le aveți amândoi „dă hAUR”.
Numărul de ore pe săptămână a rămas la 31 de ore . Ca nu se fac anumite materii și se fac altele , este altă problemă . Lumea se schimbă !
Bine măi, da cu Istoria PCUS ce-ați avut, de-ați scos-o și pe aia ?
Că s-ar putea să vă mai trebuiască și nu-ți găsi manualele, risipite prin cele bude !
Toate-s vechi și nouă și mai mult.
Istoria și geografia – așa cum se fac ele acuma, nu ajută cu mai nimic.
Teorie și date seci găsești pe net, fără să-ți mai bați capul.
Și apoi memorarea suprafețelor, vecinilor și altor aiureli – ale țărilor de pe toate continentele nu înseamnă cultură generală.
Patriotismul nu se cultivă – precum porumbul – predat în brazdă, otova.
Faceți ceva să am motive să simt patriotismul în sinele meu, nu declamat de 1 Decembrie la paradă ! Cred că nu mai e nimic de salvat. Soarta noastră fuse crudă ș-astă dată.
Toata discutia merge intr-o cu totul alta directie! Ideea e ca stiinta e buna oridecare ar fi ea! Acuma intrebarea trebuie sa fie, ce volum de cunostinte este util si suportabil de catre elev astfel incat sa nu il demotiveze si sa il faca sa urasca invatarea!
Mie nu mi a folosit la nimic să învăț pe de rost istoria- orice fel de istorie. Nu îți folosește practic în viața de zi cu zi. Îți este utila doar sa afli cine sunt dușmanii strămoșilor tai, ce popoare criminale și jefuitoare au fost și care pe care a omorât. Macar de am înțelege asta din ce predau profesorii la liceu. Dar nici asta nu înțelegem cu mintea de liceeni. Vrem doar sa luăm mai mult de nota 4 ca sa nu ne facem de râs în comparație cu alții.
Nu învățăm istoria Intr un mod logic, nici negru pe alb nu spun profesorii cine sunt marii criminali asupritori ai poporului român. Și măcar de am fi învățați istoria adevărată a României nu falsificată!
F bine că se reduc orele, că oricum noi avem istorie fabricata. Minciuni peste minciuni.
Noi din școală doar suntem obișnuiți și obligați să ne sculam de dimineață că așa se face, ca sa nu caraim la programul de caca.t care trebuie urmat după ce am absolvit și Facultatea, anume: cca 35-40 de ani de sculat in fiecare zi la 6 a.m, ajuns acasă la 18-20 p.m. și să numim asta, in final fericire. De ce? Pt că toată lumea face asta.
Nu îmi folosește la nimic să tocesc ore întregi despre Sumer și babilonieni. Noi nu suntem întrebați nimic, mă refer când am fost o data liceeni. Și dacă îți exprimi părerea ești pus la zid și înjurat. Apoi iei nota 4 și ieși din liceu cu traume că nu ai corespuns standardelor.
Ni se spune de către formatori de opinie sa nu ne comparam între noi , căci suntem diferiți, dar apoi, ca adulți vomiți când auzi că, COMPETIȚIA a adus dezvoltarea oamenilor și că trebuie să fie competiție în economia de piață care ne nenorocește oricum pe toți întrucât profitul este urmărit, nu sănătatea noastră.
Competiția in sine este anti prietenie, anti iubire, anti intr-ajutorare reciproca.
Oamenii cu vârste mari nu asculta și nu se asculta între ei și nu vor să știe nici ce au de zis cei de vârsta mai mica. Eu una știu că profesorii își băteau joc și se isterizau pe opiniile noastre în liceu. Erau dornici de pedepse, nu sa te sprijine sa înțelegi sau sa te încurajeze sa pui întrebări.
Cati dintre noi mai știu ce au învățat cu de a sila la istorie în liceu? Sau la geografie sau la matematica? Nimeni? Mai știi cate ceva doar din acea disciplina către care aveai nativ predilecție sau daca ai ajuns profesor în acel domeniu.
Nu mai știu nimic din istoria României. Absolut nimic. Nici anii domnitorilor români, nici bătăliile de la Călugăreni, nimic. Știu, se vor găsi multi sa injure pe aici, dar asta e realitatea multora dintre noi. Faptul că nu mai știu, deși i am învățat ca sa trec clasa, datele morții sau ale domniei ai celor mai importanti Voievozi, nu mă face să fiu mai puțin româncă ori să mă simt mai puțin romanca.
Voi puteti numi un fizician român?
Daca gândești – cum poți, ce poți, ești taxat că îți exprimi părerea. Așa era și în anii 90+. Acum e si mai sinistru. Profesorii direct fac bullying elevilor (din surse)
Tot ceea ce glăsuiesc academicienii acum sunt niste idealuri. Chestia cu apartenenta, cu nu știu ce identitate și civism și gândire critica. Nu școala cu profesori isterici care nu ma sprijineau la nimic mi le a format, ci credința nativa. Bunul simț nativ. Înclinația către dreptate, nativa. Detestarea hoției, nativă. Etc.
E bine sa avem cultura generala să știm la ce ne servește, de cine / ce sa ne apărăm etc.
Școală nu ne educa. Ne baga cunoștințe în cap și ne pedepsește daca nu le am tocit corect. Atât.
Școala nu te face mai puțin lacom. Nu ai materii in care sa înveți să nu produci rău individului/individei cu care te culci.
Da, putem învăța istorie daca ea este predată concis și extras ideile principale care sa îmi folosească la ceva. Altfel, efectiv eu nu as mai vrea sa trec prin școală cu formatul din anii 90+. Nu mai vreau să învăț pe de rost despre crime, războaie, sclavagism, cum erau omorâți creștinii sau istoria celor două razboaie Mondiale, etc. Mă fac să vomit. Ca apoi, ca adult sa constat că raul din epoca sclavagista nu a fost eradicat in capitalismul nostru.
Suntem sclavi în colonie dar noua ni se dau lozinci cum că, daca nu cunoști istoria o repeți. Serios? Asta e cauza??? Tinere, dacă citești aici, ești mințit de toți! De adulți. Toți te mint! Nu ți spun ce este în jurul tau. Îți predau idealisme, utopii și astfel nu schimbi nimic. Cati profesori își mint elevii și studenții că noi suntem în democrație? Deși e minciuna?! Alții vin să ne impună ca religie știința, cică ea aduce lumina. Care lumina? Aia cu bombe, nucleare, grenade, contaminări chimice, războaie tehnologice între state?
PSD plus PNL și UDMR și USR ne au falimentat tara, ne au băgat în depresie din cauza veniturilor de caca.t, ne au abuzat pentru că nu au învățat Istoria României??? Serios??????
Apoi vin popii și ne spun sa facem plozi ca sa fim fericiți. Deși suntem complet nefericiți intrucat relațiile umane sunt in mare parte nesănătoase. Părinți nefericiți cu copii nefericiți. Și dacă nu vrei copil căci nu vrei sa l vezi chinuindu-se ca tine într-o lume de rahat, vine popimea și societatea sa te arate cu degetul. Cea mai tare învățătura pe care o înțelegi este cum sa te simți vinovat, căci ți se induce constant vinovăție! Vinovăție că nu te supui, că nu corespunzi standardelor soției/soțului/ parintilor, dogmei bisericii, societății, statului – care nu exista, e un concept la care suntem obligați să ne supunem.
Așa că, per total,la ce probleme de fond sunt, cui ii pasa de istorie sau de geografie sau de orice altceva ce cred ei că e important dpdv social să învețe la liceu??
Uman suntem praf! Iar asta ne distruge pe toți! Nu avem nici un fel de libertate.
Ai probleme cu capul!
D-le Balan,respect pentru dragostea d-voastra pentru istorie si faptul ca ati avut un bunic,capitan in armata imperiala,care a luptat in primul razboi mondial,inseamna ca si-a facut datoria fata de patrie,daca ati fi adaugat ca patria pentru care s-a luptat s-a numit Austro-Ungaria si el de fapt alaturi de alti conationali si compatrioti de alte nationalitati au pierdut razboiul si probabil nu s-au bucurat,de aceea Apostol Bologa lui Rebreanu ii incurca pe elevi.
Elevii au doar 30 de ore pe săptămână, deci ce este important să învețe? Română? matematică? istorie, filosofie, educație fizică, educație financiară, engleză, psihologie? Desen? Muzică? Rezolvarea conflictelor? Educație civică? Lucru manual?
Nu avem timp destul să predăm toate materiile, iar pe elevi îi interesează lucruri diferite, unul vrea să învețe limbile străine, altul este interesat de știință și tehnică, altul de teatru, film, desen, muzică, actorie , altul de științele sociale , așa ca ceea ce se predă trebuie să fie diferit , iar nivelul la care se predă (complexitatea materiei ) trebuie să corespundă.
Fiecare materie poate fi predată la nivelul A, B, C, adică
Dacă te interesează chimia și biologia și vrei să devii medic, înveți chimie, fizică la nivelul A, (nivel înalt) matematică nivelul B, (mediu) istorie , geografie nivelul C. (adică noțiuni de baza) .
Nu predai aceeași istorie la toate clasele. ai trei manuale!!!
Una predai la clasa 12 M , alta predai la 12 G și alta la 12 R
Denumirile M, G, R au fost alese, pt ca nicio clasa sa nu fie A( desteptii) și D (prostii) 😀
Ești un geniu pedagogic. Cum naiba nu s-au gândit ăștia acum vreo 50 de ani la asta? E plina tara de actori. Vorba securistului Băsescu: țară are nevoie de chelneri, de ospătari, de tinichigii.. 🤣🤣🤣
Vad ca multi dau in profesori imediat, fara pic de respect, uitand ca un profesor, de istorie-in cazul de fata, este:
-absolvent de studii superioare;
-o persoana care a luat un examen de titularizare, in contextul in care, in cel mai fericit caz sunt 1-2 locuri disponibile/ judet;
-o adevarata enciclopedie, retinand atatea date si evenimente din trecut relevante atat pentru noi cat si pentru lumea asta, daca vrei sa-i afli esenta;
-o persoana supusa unui stres continuu.
Ar fi momentul sa incetati sa trimiteti profesorii la Leoni, chiar daca vremurile ne-au adus si in situatia in care absolventi de studii superioare lucreaza unde au prins un loc de munca, fara a face figuri.
Referitor la istorie si la rolul ei in scoala e importanta pentru a intelege conflictele eterne din aceasta lume..
In fine, noile planuri cadru s-au gandit ( daca poate fi vorba de asa ceva) doar pe principii economice si daca, astazi, mai exista oameni care gandesc si stiu sa scrie, vom vedea dupa 10-20 de ani cum va sta situatia, cu 2 ore de romana si de matematica prin clasele superioare de liceu.
Lasati profesorii sa-si spuna oful!!!
Lagărul de concentrare Bogdanovca a fost înființat de autoritățile române în iarna anilor 1941-1942, în timpul celui de-al doilea război mondial, în Transnistria, ca centru de deportare și exterminare a evreilor, pe baza directivelor guvernului Ion Antonescu de „curățare a terenului”.
Masacrul, cu numele de cod „Un dar pentru Stalin”, a fost ordonat de colonelul Modest Isopescu, la 21 decembrie 1941, ziua de naștere a lui Stalin. Circa 3,000- 5,000 evrei bolnavi, majoritatea originari din Odesa, au fost înghesuiți în niște grajduri și hambare cărora li s-a dat foc și au fost arși de vii.
Alți 41,000-48 000 de evrei au fost uciși cu arme de foc și cu grenade de mână între 21 și 24 decembrie și, după o pauză de Crăciun, pe 28-30 decembrie 1941 și 3-8 ianuarie 1942. Cadavrele celor morți au fost arse de o echipă de 200 de evrei deținuți, 150 dintre aceștia au fost și ei exterminați.
Adrian Somesan.
Vino acasa la mine sa iti dau insemnarile de front al bunicului meu sa vezi pe ce fronturi a luptat si vei vedea in clar ca nu a tras un glonte inspre fratii lui din armata romana.
In rest daca nu stapanesti ISTORIA si felul in care au fost facute aliantele pe la 1900 te rog sa te documentezi.
Bunicul meu a fost un EROU de Prim Razboi si te trimit in loc. COASTA sa vezi monumentul eroilor din sat facut de bunicul meu in 1966 in memoria consatenilor pe care i-a condus in lupte pe trei fronturi in Boznia, Hertegovina si fugind de la austrieci in 1917 a mai luptat putin pe frontul din Moldova in pasul Ghimes -Palanca unde a fost ranit si a urmat sfarsitul luptelor la cateva luni.
Asa au fost evenimentele de atunci, ISTORIA le-a facut .
Ai pomenit de APOSTOL BOLOGA , vino sa citesti lucruri despre fam. Rebreanu si Cosbuc pe care bunicul i-a cunoscut in direct .
Nimeni ca mine nu a avut un astfel de BUNIC cu care ma mandresc si in stele.
Putini stiu ca daca nu le place ISTORIA nu au cum sa afle nimic.
Localitatea COASTA din BN merita o placa la intrare si iesire unde sa se scrie cu litere mari sa se vada de la mare distanta.
Localitatea este MARTIRA deoarece fiecare casa si-a dat tributul satul cum era atunci cu 61 de morti pe fronturi cu cazuri unde au murit tata si fiu.
Doi barbati s-au mai intors teferi acasa.
Ei ce mai aveti de zis ?
In ziarul RASUNETUL nr. 7350 din 13.oct 2016 aflati o poveste adevarata despre COASTA- satul cu 61 de eroi .
Sunt doua tabere. Profesorii vs elevii. Sunt doua tabere, fiecare cu interesul lor. Profesorii vor ca materia predata de ei sa fie cea mai importanta ca sa poata avea job si pe viitor iar elevii cei mai multi dintre ei ar vrea sa scape de cat mai multe materii la care au de invatat. Trebuie sa medieze cineva aceasta situatie gasite persoane cat mai neutre. Poate ca cele mai ascultate ar trebui sa fie comitetele de parinti care vor ce e mai bine pentru copiii lor.
Balan Marius,respect pentru bunicul d-voastra ,ar fi mandru de un nepot ca d-voastra,am amintit de Bologa doar ca sa arat ca foarte multi absolventi de liceu nu stiu in ce armata a luptat.Sunt in total de acord cu ceea ce a scris Tina ,ca istoria Romaniei este predata ciuntit si presarat cu multe minciuni ,sau adevaruri spuse pe jumatate,sa luam istoria prezentata de d-voastra legata de bunicul,erou in primul razboi mondial ,care a luptat pe fronturile din Bosnia ,unde a omorat inamici,n-a tras in romani ,pentru ca n-a avut ocazia,n-a fost pus in aceasta situatie ca eroul lui Rebreanu,ati pomenit ca a fugit de la austrieci,dand sens pozitiv,de laudat,dar dupa legile razboiului ,el a dezertat,faceti referire la monumentul din Coasta,facut pe vremea comunismului,credeti ca asa se face istoria?Cu asemenea istorie,predata in scoli, sa nu ne mire,ca multi cred ca Dacia s-a intins pana in Padurea Neagra,danezii sunt de fapt daci,ca Isus era dac,Domne iarta-ma, formarea limbilor latine s-a pornit din Dacia,ca Einstein l-a plagiat pe Eminescu,lupul dac era vegan,suntem primii care am luat contact cu extraterestrii .
Luați de învățați ”istoria” evreilor, evident doar versiunea aprobată de ei. Pe când oră obligatorie de studiat istoria americanilor? Sclavii trebuie să cunoască ”istoria” stăpânilor. Mi se pare normal.
Văd aici ce scrie un big zor. În mintea lui, dacii, care trăiau majoritar la nord de Dunăre, și care au dus raz oaie cu românii, români care au trebuit să construiască un pod peste Dunăre, după razboaie , zice ungurul, dacii s-au retras pe unde au venit românii să-i i cucerească, aducă spre sud.😁
Desigur,bteoria aceasta ar putea fi combătută cu sârg de către un fruntaș în producție de la Leoni 😁 nu de către un specialist în istorie. In alta ordine de idei,l as întrebă pe ungurul parșiv cu teoria lui roesleriana ( sa – mi spună fruntașul în producție de la Leoni la ce mă refer) cum de sunt urmașii dacilor in nord și est până în Basarabia? Ar putea spune că, fiind copleșiti atunci de forță românilor, unii s-au retras . Și unde sa te retragi ,vsa fugi din calea invadatorilor, înspre sud, de unde veneau românii, pe podul construit de ei? Să ne răspundă tot un fruntaș în producție de la Leoni…
Cu scuzele de rigoare, nu am văzut că autocorrectul miba scris români, nu romani.
Romania e populata de indivizi bizari și gregari. Nu am văzut în viața mea un profesor, indiferent de specializare, sa se bucure de pierderea locului de munca a vreunui muncitor. Văd aici abrutizați care se bucura însă că un ministru pocăit duce in derizoriu istoria și geografia unei țări. Un individ care nu are de-a face cu învățământul preuniversitar. Care, din primele lui zile de ministeriat e pus pe distrugere. In condițiile in care popoarele cu oameni educați, popoare puternice, cărora nu le e rușine de identitatea lor când merg prin lume, au cel puțin 2 ore în liceu, la fiecare nivel, că de ex: Ungaria🤔Austria, Italia, Franța, Germania etc. etc.