Actualitate

Profesorii, din nou în stradă: Nu cedăm! Ce le transmit elevilor și părinților

Profesorii, îndeosebi afiliați Federației ”Spiru Haret”, au ieșit din nou în stradă, marți, când s-au adunat câțiva zeci în fața Palatului Administrativ și au scandat: ”Nu cedăm educația o apărăm!”. Cei mai mulți dintre manifestanți au venit de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” unde 90% din personal este în grevă.

”Ținem flacăra protestului de la Bistrița deschisă. În următoarele zile, cu siguranță, vor ieși mai mulți colegi când va fi o mai bună organizare din partea ambelor sindicate. Ce le spunem elevilor? Să învețe! Sunt într-o perioadă în care pot învăța singuri, acasă. Ce le spunem părinților? Să ne susțină, să fie alături de noi! Lupta noastră nu e cu un partid sau altul, este cu un sistem care a băgat educația într-o dubă a nonvalorii. Prin urmare, haideți alături de noi să schimbăm sistemul cleptocratic într-un sistem de dreptate socială, demnitate și bine comun. Eu sper să continuăm protestul. Dacă noi, cei care avem acum 40 de ani, nu facem nimic real și palpabil pentru societate, la mijlocul vârstei, deja trecem în partea a doua a vârstei când trebuie să vină altă generație și atunci nu am pierdut? Unde e generația mea, a celor de 40 de ani? Eu îmi afirm conștiința a ceea ce cred și simt ca să mă pot duce în fața elevilor cu capul sus. Suntem în ceasul al 11-lea. Sunt așteptați la grevă toți profesorii. Dacă vom câștiga mai multe drepturi, măriri salariale, și directorii vor avea salariu mai mare, și inspectorii, și ministrul Educației. Nu luptăm numai pentru salarii. E o luptă a demnității care se arată prin lucruri practice, palpabile, iar salariul profesorului este unul dintre ele”, a spus profesorul Florin Bojor, unul dintre inițiatorii protestului.

”Se știa din iarnă despre această grevă. Problema este a Guvernului că nu rezolvă un conflict de muncă și ne lasă fără răspunsuri corecte. Elevii trebuie să aibă răbdare și să așteptăm soluția care trebuie să vină din partea Guvernului. Altceva ce putem face? Noi vrem să avem respect din partea societății, să fim acolo unde ne este locul. nu dorim doar creșterile salariale care au fost amânate ani de zile, dorim reformare în învățământ, elevi mai puțini în clase ca să existe calitate în educație. Dorim reformarea programelor și vrem ca orice școală să aibă un standard minim de dotare, nu o școală să fie dotată și alta nu. Până la urmă, soluția e la Guvern” – prof. Cristina Iurișniți.

”În acest an, am 60 de elevi care dau Bacalaureatul la matematică. Întâmplător sunt și dirigintă la o clasă a XII-a. Am fost alături de ei din clasa a IX-a, am prins și pandemia, am prins de toate. Sunt convinsă că, până la urmă, Guvernul va lua decizia cea bună și pentru noi și eu zic că se va susține examenul de bacalaureat, vom avea parte și de festivitatea mult dorită. Din câte am văzut, părinții și elevii sunt alături de noi, ceea ce mă bucură. Știu că nu le e ușor fiindcă nu mai au răbdare și nu știu exact când vor susține examenele, dar eu am vorbit cu ei și le-am spus să avem încredere în Dumnezeu că totul va fi bine” – prof. Daria Stoleru.

”Lucrez în învățământ de 40 de ani. Cunosc sistemul. Trebuie reformat! Nu e atractiv pentru tineret din cauza salariilor foarte mici. Profesorii nu mai au timp de actul didactic în sine deoarece trebuie să întocmească foarte multe hârtii pe care cei de la ISJ sau ARACIP nici nu le citesc. Actul didactic nu mai e cel de odinioară, cum am învățat noi de la profesorii noștri de care suntem foarte mândri. Ne bucurăm că noi suntem uniți. CNAM continuă greva în proporție de 90%. Ne sunt alături colegii de la InfoEl, de la Corneliu Baba, de la Liceul de Muzică, de la LPS. Luptăm pentru salarii mai mari, pentru manuale atractive, pentru planul cadru și pentru normare care este deficitară atât la personalul nedidactic, cât și la cel didactic auxiliar. La o școală cu 1600 de elevi și 69 de clase sunt 18 auxiliari pentru 20.000 de mp suprafață de curățenie și 9 nedidactic pentru 1600 de copii și peste 200 de cadre didactice. Noi vrem ca sistemul să fie atractiv pentru tineri, dar și pentru cei care vor beneficia de pensii care, după Legea 263 din 2010, sunt foarte mici. Dacă nu ar exista gradițiile de merit, 25% la salariul de bază, 10% dirigenție, salariile ar fi foarte mici, la fel și plata cu ora. Eu zic să continuăm și să mai rezistăm. Bani există, dar nu pentru învățământ” – Camelia Buidan, secretar la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu”.

La protestul de marți au participat și câțiva elevi tot de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” din Bistrița.

”Mă bucur că elevii ne susțin, au venit alături de noi chiar dacă nu sunt copii de cadre didactice. Ne înțeleg fiindcă nu suntem doar profesori, suntem și părinți de multe ori sau psihologi, suntem de toate pentru ei. Părinții ne susțin. Pe grupul părinților sunt mesaje de încurajare, să nu renunțăm, sunt alături de noi” – prof. Ioana Epure Sângeorzan.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat marţi că, de la adoptarea ordonanţei care prevede majoriri salariale pentru angajaţii din învăţământ, la nivel național peste 15.000 de salariaţi au renunţat la grevă. Procentul celor care sunt încă în grevă depăşeşte 52%, dar în o mie de unităţi niciun angajat nu se mai află în grevă. Ea a precizat că că în cursul zilei de vineri s-ar putea lua o decizie cu privire la examenele naţionale: ”Dacă ajungem la concluzia că nu există suficientă resursă umană pentru a organiza aceste examene vom anunţa care sunt măsurile pe care ministerul le ia în calcul. Cred că este de dorit să nu împingem nici cursurile, nici probele de examen mai mult în perioada verii, din motive obiective, care ţin de temperaturi, de stresul pe care l-ar putea suferi copiii. Pentru celelalte clase, suntem încă în parcursul şcolar, cursurile se finalizează pe 16 iunie. Vor putea exista recuperări în contextul anului şcolar, iar pentru eventuala materie neparcursă se pot reface planificările pentru anul următor. Clasele terminale oricum au finalizat materia de predat, ei finalizau mai devreme, intrau deja în perioada de recapitulări. Celelalte clase pot să recupereze prin refacerea planificărilor pe anul următor”.

Ministerul Educaţiei a precizat că, în urma întâlnirii cu elevii, părinţii şi sindicaliştii, s-a stabilit că în acest moment nu se impune modificarea datelor de desfăşurare a probelor examenelor naţionale. 

Etichete

14 comentarii

  • Respect din tot sufletul pentru dumneavoastră, dragi dascali și pentru curajul de a merge pana la capăt! Dacă nu acum, când? Dacă nu aici, unde? Daca nu dumneavoastră, cine? Semnez cu mintea și inima mea, orice petiție, oricând, pentru dumneavoastră! Mergem înainte, dr. MNPop

    60
    54
    • Daca aveati minimum de interes față de elevi, făceați greva in vacanta, sau la inceput de an scolar. Atunci v-ar fi sustinut si parintii si elevii. Dar sunteti niste manipulatori. Rusine voua.

      21
      12
    • ….iar în ziua în care vor decide afectații direcți acestor nemulțumiri a cadrelor didactice și vor ieși la rândul lor pe străzi protestând pentru ceea ce vor considera injustiții…la fel vor fi susținuți din partea mea… poate el să fie și acela care mătură străzile, la fel are dreptul de a fi ascultat și susținut!!!
      România e bolnavă și suferă, suferă și enorm de mult!!!
      Merită mai mult decât atât.

      29
      28
  • Așa-zisul profesor de religie, care instigă la revoltă, ar fi putut denumi această zi drept Ziua Nesimțirii nu a Cugetării, dar atâta poate, probabil asta propăvăduiește în școală, adică să stai cu mâna întinsă și cine știe pică ceva…Elevii care nu vor putea accede la studii în străinătate și nu numai, care vor pierde un an din cauza dascălilor puși pe căpătuială,ce vor crede despre mentorii lor?Știe cineva ce este în sufletul lor?Trăiască banul și batjocura față de semeni…

    51
    48
  • Cum ziceau domnii profesori: „nu vrem mita de la Dragnea!”
    Acesti profesori care l-au votat pe colegul lor ,penalul dovedit, asta de-si bate joc fara scrupule de tara asta! Ii nemultumeste ceva? doar salariile ! dati-ne bani si va lasam sa va continuati ticalosiile! asta e mesajul cadrelor didactice si vreti sa fim solidari cu voi?! Prin Iohanita ati pus umarul la ce traim azi: liberalizari de tot felul: de preturi, de demnitate ,de lege ! Noi, ceilalti ,nu avem sindicate sa ne reprezinte desi nemultumirile si frustrarile noastre sunt mult mai mari si ar fi fost o ocazie sa ne aliem protestului dvs.! Nu e cazul! mai mult, trebuie sa va multumim si dvs.pentru starea de „natiune esuata” de astazi. Multumiri speciale dlui lider ,profesor de religie(!) Bojor, pentru participarea sa la protestele care au permis reinstalarea unui astfel de specimen in fruntea tarii, ala de l-a dat pe Citu Vasilica ,premier! Si alti caCitu!
    Daca astea va sunt revendicarile, dezavuez ipocrizia protestului dvs. Nu sustin!

    11
    8
  • Trist… este ca gandesti asa….dar prea multe asteptari nu am! Probabil ca , in 21 dec1989 ,bateai covoarele si il asteptai pe MOS GERILA….Cum poti sa jignesti pe dascali in felul asta? Cine iti da dreptul sa-i judeci ?Spune numele si meseria ,daca esti „‘barbat”‘! Vai, mare pericol…. Ce ne facem cu odraslele noastre, cu vacantele de mii de euro,vai …!Vai, bietii politicieni ,in ce situatie sunt pusi de niste profesorasi incapatanati…!Sunt dezamagit profund de lipsa unei reactii adecvate,de empatie, de solidaritate si lipsa de intelegere de care da dovada o buna parte din societatea civila,in astfel de momente cheie ! Acum se vad urmarile lipsei unui proiect serios pentru tara,care ar fi trebuit de mult gandit si pus in practica de minti limpezi,oameni capabili sa se sacrifice,sa sufere pentru binele si viitorul natiunii! Singurul om care s-a incumetat sa aiba o asemenea viziune si sa se sacrifice pentru tara , pentru oameni a fost Regele Mihai I! In anul 2007,anul intrarii noastre in UE , a fost dat publicitatii proiectul: ”Romania. O viziune pe 30 de ani”” -Spirit de raspundere-loialitate-generozitate-puterea exemplului Primii zece ani(2007-2017),urmatorii 20 ani (2017-2037) Cu aceasta ocazie, Regele scria :”‘La 1 ian2007,Romania a inceput un nou timp istoric,tot atat de important si de inspirat ca si cel care a urmat anului 1918. Niciodata de atunci incoace nu am avut,din punct de vedere economic,militar si politic, o sansa mai mare de a ne consolida identitar! Romania are nevoie de o viziune durabila,care sa completeze democratia si libertatile garantate de apartenenta la NATO si laUniunea Europeana ! Aproape nimeni ,nu a avut nici curajul nici curiozitatea de a rasfoi aceste pagini de idei si solutii concrete!!Asta e! Bibiografie: „Biblioteca in flacari”‘Ed.Polirom2007,”‘Trei poduri peste lume”‘Ed.Curtea Veche 2013

    10
    19
    • Trist este ca ai o mentalitate dictatoriala „cine nu-i cu noi îi împotriva noastra”. Incearca sa gândești si din alt punct de vedere, ca adevarul tau nu-i absolut.

  • Corect! Afară cu toți profesorii din invatamant. Sa luam totul de la 0. …si atunci să văd cine mai vine în invatamant? Poate muncitorul de la privat care primeste 1400 ron și are studii pe masura: adica vreo 4 / 8 clase. Meditații se fac doar datorită părinților disperați (duci copilul în clasa a 5-a la meditații la română doar dacă ai trecut prin școală ca acceleratul prin Mititei). La privat, dacă ești competent, primești de 5 ori mai mult decât la școală (întrebați la Dimex, Frasinul, MIS…etc). Cât despre vacanță….dacă voi nu mergeți pe la școală vara, nu inseamna ca este închisă- verificați vara aceasta! Dacă aveți copii încercați să predați o oră în domeniul vostru, să vedem ce mai aveți de spus.

    3
    1
  • Mai bine afara cu primatele ca tine din randul oamenilor…Sau la tine la magazia de maturi si hartie igienica nu ai nevoie de scoala .Da ce te faci urangutanule daca dau astia de la ue ordin sa fie o limba comuna pe etichete si aleg latina in cinstea religiei catolice dominante in ue si a amintirii sfantului imperiu romano german cu imparatul Otto cel Mare cu ordinul caruia e decorat ăsta de te a pus si pe tine intre educati? Daca pe hartia igienica o sa fie inscris in latina ca hartia igienica dupa folosire nu se inghite si urmasii tai nu o sa stie nici 5 cuvinte in latina.Cat despre muzica tie iti ajunge Guța si Vijelie.Hai sa traiesti ca de astia ca tine are nevoie sistemul.Omul nou de care tot zicea saracu Ceausescu.Uite ca i a reusit proiectul.

    5
    2
  • @m: In majoritatea școlilor din Anglia se studiază lb. Latina. Bizar, nu?. Iată și explicația: ”
    „Mai mult de jumătate din cuvintele din limba engleză sunt derivate din latină. Cunoașterea rădăcinilor latine vă poate ajuta să descifrați sensul cuvintelor englezești, chiar dacă nu ați mai întâlnit niciodată acel cuvânt. Verificați aceste rădăcini grecești și latine și cum vă pot ele clarifica mai bine limba engleză.(28 sept. 2021)
    Sursa : westminster
    school /blog

    Aici , in Mioritica plai, ce sa ne facem?
    Putem face „educație cu paru ‘?” Daca „oamenii nu o vrea” ! 🧐 ” Ei nu vrea” să vorbească frumos și corect. Ei vrea” mici și bere.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.