Actualitate

Profesorii pensionari se despart cu greu de şcoală. De ce vor să mai predea

Au lucrat timp de patru decenii în învăţământ, dar tot nu şi-au pierdut răbdarea cu copiii. Peste 80 de profesori pensionari vor să continue să lucreze în şcolile din judeţ şi pentru că pensiile mici nu le ajung să trăiască decent la final de carieră. Nu îi sperie nici naveta, nici ideea să se mute în altă localitate.

Timp Online a stat de vorbă cu câţiva dintre profesorii pensionari care au venit, luni, la sediul ISJ Bistriţa-Năsăud, în speranţa că vor găsi o catedră vacantă sau măcar câteva ore ca să predea din nou.

Prof. Rodilă Tănase – Beclean: „Sunt pensionat de cinci ani. De când am ieşit al pensie, am mai predat una n la Prof. RodilaDobric şi anul trecut am predat la Suplai. Vreau să mai predau şi anul acesta pentru că îmi place. Apoi contează şi banii. După 46 de ani lucraţi am o pensie mică dacă e să mă raportez la alte categorii sociale. Primesc 1400 de lei lunar, iar dacă obţin catedră mai pot câştiga încă pe atât. Din fericire, pentru specialitatea mea, matematica, sunt destule catedre. Tinerii care stăpânesc matematica preferă să se îndrepte spre informatică şi spre Occident. Eu mai am răbdare cu copiii. Profesia de dascăl fără răbdare şi dragoste de specialitate şi de copii nu se poate face. Cine nua re răbdare şi dragoste ar trebui să meargă în alte părţi”.

Prof. Maria Galben: „Mie mi-a plăcut învăţământul şi am o nostalgie. Sunt profesoară de franceză. M-am Maria Galbenpensionat în 2010, iar de atunci am tot predat, mai puţin un an când am avut probleme de sănătate. În rest a fost ok. Am predat la Colegiul Naţional George Coşbuc, la Năsăud, şi anul trecut am avut 10 ore la Liceuil Radu Petrescu Prundu Bârgăului. Am făcut naveta 3 km la Prund, iar la Năsăud am stat într-o chirie. Nu m-a deranjat să-mi schimb domiciliul de dragul şcolii. Mi-au plăcut copiii, eu nu am, dar îmi doresc să lucrez în continuare. Poate că am şanse şi anul acesta, deşi sunt mulţi tineri anul acesta şi nu prea sunt catedre”.

Prof. Maria Matei – Bistriţa: „Sunt profesoară de franceză. M-am pensionat în 2010 şi eu, iar de atunci tot Maria Mateipredau. Sunt originară din judeţul Mureş, m-am recăsătorit, am venit în Bistriţa şi aici am găsit post în anii trecuţi. Şia cum sunt solicitată de şcoală să predau încă un an. Am toate cuvintele de apreciere la adresa Inspectoratului Şcolar Judeţean, a şcolilor în care am predat. Am predat şi la şcoli, şi la licee. Am fost şi la Şcoala Gimnazială nr. 2 care s-a desfiinţat, un punct de încercare pentru orice cadru didactic. A fost o muncă de Sisif, dar nu am abandonat. Mi-am spus că nu se poate: dacă e aşa de greu, trebuie să surmontez şi această greutate. Am mai predat la Şcoala Gimnazială nr. 6, una de elită, la Şcoala Gimnazială nr. 1, la Colegiul Andrei Mureşanu şi anul trecut la Liceul Tehnologic Forestier de la care am acordul pentru a primi şi anul acesta o jumătate de catedră. M-am înţeles foarte bine şi cu colegii, şi cu elevii. Nici nu am cuvinte să spun cât am fost de mulţumită. Am răbdare cu copiii, cu toate tipurile de elevi. Am reuşit în liceu să fac un lucru care mă încântă. Am avut la franceză tematica Reîntoarcerea bunelor moravuri, am făcut şi în română, şi în franceză, iar tema aceasta a avut priză la elevi. Am făcut cu ei educaţie pentru viaţă şi au fost foarte încântaţi. Eu am entuziasm, l-am avut mereu. Mă doare să văd că profesorii tineri sunt blazaţi încă de la început. Cred că nu se face destulă psihologie, pedagogie ca să ştie să se apropie de copii. Eu am pornit mereu de la ideea că, în fiecare suflet de copil e o scânteie de dumnezeire. Tu trebui e să o găseşti, să o aduci la suprafaţă şi să îl faci conştient pe elevul care e rău că şi el e bun şi el are ceva frumos în el şi se poate realiza. Eu asta încerc şi, de cele mai multe ori, mi-a reuşit. Rareori dau greş, dar nici atunci nu abandonez. Sunt perseverentă în ceea ce fac”.

Educatoarea Maria Sas – Beclean: „Doresc să predau pentru că nu sunt de acord cu stilul în care predau tinerii. Maria SasEu am predat în stilul nostru vechi, pe scăunel, activităţile au fosta ctivităţi, iar cele liberea u fost libere. Acum, după noile metode, foarte bune, foarte uşoare, nu trebuie să uităm că în timpul jocului trebuie să înveţi. Acum mai mult e joc şi mai puţină învăţare. Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei ar trebui să asigure nişte materiale pentru grădiniţe fiindcă nu mai au bani educatoarele să cumpere, cum era pe vremuri. Fără materiale e foarte greu. Mai am şi un alt motiv pentru care vreau să predau. După 40 de ani, pensia e foarte mică. Am 1200 de lei, deşi am obţinut toate gradele didactice. Dacă primesc catedră, primesc bani la plata cu ora şi îmi pot completa veniturile cam cu 1200 de lei. Trebuie să completăm pensia în bătaie de joc pe care o primim. Domnii de sus îşi dau pensii speciale, iar noi nu avem dreptul la nişte venituri decente după o viaţă de muncă. În ce priveşte răbdarea, da, mai am. Copiii sunt viitorul nostru. Trebuie să îi iubim”.

Inspectorul de resurse umane Iuliana Chilom de la ISJ Bistriţa-Năsăud: „Avem în jur de 80 de pensionari care şi-au depus dosarele fie la ISJ, fie la şcoli ca să continue să lucreze şi în anul şcolar 2015-2016. Sunt posturi pentru ei, cele mai multe la matematică, iar cele mai puţine la educatoare şi învăţătoare. Nu vă pot spune exact de ce vor să mai predea. Printre ei sunt oameni care iubesc foarte mult şcoala, au o înclinaţie deosebită pentru această profesie şi, când ies la pensie, parcă se rupe cerul”.

19 comentarii

  • Tot respectul pentru cariera dumneavoastra! Ar trebui sa recunoasteti ca va intoarceti la catedra doar pentru bani.Lasati tinerii sa munceasca!Sigur nu au experienta dumneavoastra dar nu am avut.o niciunul cand ne.am inceput cariera.Am avut colegi cu suflet care ne.au invatat tot ceea ce se invata numai cand esti la catedra. Pe cine credeti ca prefera un copil?O tanara frumoasa si eleganta..plina de elan si curaj,de putere de munca si rabdare sau un om matur care dupa o anumita varsta nici cu sanatatea nu mai sta f bine si care oricat de informat si pregatit ar fi tot nu mai tine pasul cu noile tehnologii? Sa stam acasa,sa ne crestem nepotii,sa facem voluntariat…ne putem gasi alte activitati cu care sa ne umplem timpul sau sa ne simtim utili.

  • camelia tabara de ce sa nu-si tina pensionarii care o sustin ca doar si cretu la primarie tine pensionarii care ii fac matrapazlacurile.

  • Pai sigur ca ptr. bani mai vor pdata. Ca doar nu ptr flori de tei. Problema care ma sperie este aceea ca au pensii ……de 1200….pina la spre 1600 …si nu le ajung. Dar stiu si muncitori care luam 800,,,,,,,maxim 1000 si culmea ca ne ajung . Asta e marea problema.

    • Nu le ajunge pensia poate pentru ca profesorii nu au baut cerneala cand erau mici… Intelectul trebuie cultivat, carti, spectacole, excursii, temperatura acceptabila iarna in toate camerele, apa calda, haine spalate, mancare mai buna, cred ca este voie sa ai de astea, sau pensionarii trebuie sa se rezume la a manca junk food si a purta secondhanduri, medicamente ieftine si un singur calorifer deschis in dormitor? Cum e Raule?

    • Mai bulache, n-au baut cerneala cand nu erau profesori, dar o beau acum!
      Cred ca sunt si profesori care o duc greu, dar aceea au bun simt! Cei care o duc bine mai vor si iar ma vor ca doar nu vor din a lor. Si ce, ca altii n-au…daca tabara vrea, pensionarii si pilele mai iau…

  • Ce nu am scris în text – nefiind unul de analiză – este că a fost o plăcere să discut cu aceşti oameni, se simţea de la o poştă că au citit mult, că sunt dascăli adevăraţi, atenţi la exprimare, la corectitudinea topicii. Uitaţi-vă şi la felul în care sunt îmbrăcate doamnele profesoare, la privire… Nu am avut aceeaşi impresie vorbind cu debutanţi. Nu am simţit acelaşi entuziasm, nici dorinţă de a lucra oriunde doar de dragul experienţei. Fireşte că şi banii sunt importanţi şi o pensie de 1200 de lei după 46 de ani de muncă e mică pentru un intelectual căruia îi place să cumpere cărţi, să simtă mirosul cernelii.

    • D-na Sabau, cred ca unii pensionarii sunt amarati si unii debutanti facuti pe genunchi de banii parintilor sau alti bani sau alte influente….dar se fac multe nedreptati cu cei care intr-adevar ar merita un loc de munca.Si in locul lor sunt cei cu pile.

    • si de povestea cu pensiile nu ma iau, cine imparte parte isi face, toti demnitarii si-au votat pensii nesimit de mari….si cele mai mari pensii au cei care au avut locuri de nemunca. si apoi multe cadre din invatamant fac parte din familii cu avere dobandita pe cai mai mult sau mai putin corecte, fel si fel de mosteniri sau afaceri ca in zilele noastre-imbogatiri rapide, ca n-au vreme de asteptat.

  • Comentarile dovedesc ca profesia de dascal nici acum nu este pretuit. La valorea care i se cuvine. Pacat. Respect pentru cei care in ciuda faptului aceasta isi dores meseria asta.

    • Nu toti care isi doresc sa fie dascali ajung sa fie.Chiar daca iubesc aceasta profesie si au vocatie.Cauze diverse.
      Si gresiti, dom-le, profesia este respectata, unii dascali nu.Pentru ca ajung sa fie la catedra si dascali care nu merita. De aici unele comentarii.Nu toate sunt rau voitoare, unele contin si mult adevar crud despre cum are loc procesul de invatamant azi.

    • Imi este clar ca nu toti sint dascali buni (asa cum este cazul si in oricare profesie) dar fara se le cunosc personal cele din articol, nu am de cit se apreciez ca vor se lucreze cind se pare ca este si de nevoie de ei. Impresia mea din ultimi 7 ani cu copii mei la Liviu imi spune ca cei cu experienta mai lunga dau si rezultate mai bune la elevi. Pur si simplu ca cu tot cu methode moderne, omeni, elevi, copii nu s-au schimbat de cind noi eram in faza lor de viata.

    • Asa este, invatamantul inainte era invatamant bun, cadrele bine pregatite si puneau suflet in elevi…acum este doar o bataie de joc, exceptiile intaresc regula, si madam tabara autoarea distrugerii a ce a mai ramas bun, sub obladuirea pesedista aflata la ordinea celor care din umbra ne distrug natia.

  • Eu cred că profesorii pensionari ar trebui să nu mai predea in scoli, pentru ca nu mai au răbdare și fac copii sa disprețuiască materile la care sunt dansi profesorii . Chiar am observat la fiul meu atunci când doamna Maria M. i-a fost profesoară de franceză pe clasa a VI-a la scoală generală Vermes ura ora ei. Tot timpul îmi spunea ca de-abia asteaspta sa se scape de ea pentru ca ii jignește si nu ii învață nimic.

    • Daca fata d-voastra a inceput sa dispretuiasca limba franceza, eu sper ca, acasa, ati incercat sa-i combateti argumentele si sa-i demonstrati ca nu este deloc asa. Profesorii trebuie doar sa-i indrume pe elevi fiindca procesul de invatare este unul propriu si tine de fiecare persoana in parte.

  • Apropo asa am patit si noi cu un pensionar la Liviu care este sustinut de multi ani de dir .si ne jicneste copii ,banim ca si anul asta nu scapam de el am putut face reclamatii la isj ca deageaba….cine are pile sta pana cel duce popa tot in inv.

  • Dragilor, nu vreti cu totii sa lasam ipocrizia deoparte cateva secunde si sa spunem lucrurilor pe nume? De ce raman:
    1. Pt bani
    2. Pt ca sistemul e plin de non-valori (mai ales tinerii care vin din spate si iau nota 2,45 la definitivat… sa fim seriosi, cine vine in invatamant sa se angajeze pe 10 milioane?…)
    3. Pt ca astia batrani au multe pile, au ‘facut’ multe la viata lor impreuna cu directorii si inspectorii, au ei metode de convingere 😉
    Rezultatul: 40% dintre copii sunt peste nota 5. Restul de 60% nu sunt in stare sa scrie corect doua cuvinte in limba romana, iau ajutorul de somaj dupa ce pica Bac-ul si, dupa ce se termina viata buna acasa la parinti, se duc la capsuni sau mortarasi spre vest

    VORBIM DESPRE UN SISTEM PUTRED, DEPASIT, CORUPT si care, din pacate, genereaza non-performanta. Iar invatamantul, cultura si educatia ‘majoritatii’ nu mai exista. E doar o poveste fardata de mentinere a catedrelor. Pana cand salariile nu vor fi platite exclusiv din fonduri proprii si ale comunitatilor locale, iar consiliile de administratie vor avea suficienti parinti in randurile lor, nu se va face nimic. Luna trece, leafa vine, am definitivat…
    PS: Apropo de interesul parintilor: ati vazut pe vreunul sa faca scandal pt intarzierea de 1 an de la lucrarile de la ‘Liviu’?
    Ce romani adevarati suntem…

  • A. cei care s-au pensionat acum ….6-10 ani ”pensionarii-dinozauri”:
    1. pt. că legea le permite, să nu uitați că sunt repartizați în ultima etapă, tineretul care merită poate lua orice post, baiul este că sunt total nepregătiți, dovadă notele primite;
    2. pt. bani (să nu credeți că sunt foarte mulți dar tot mai întregesc venitul casei);
    3.pt. că sunt sănătoși și își umplu viața (pensia nu le permite călătorii și alte distracții)
    B. cei care sunt ”tineri pensionari”:
    1. pt. bani (de la 22 milioane salariu trec la o pensie de 13 milioane, caz fericit!!);
    2.pt. că legea le dă dreptul (max. 3 ani, renunțând la pensie);
    3.pt. că sunt sănătoși și mai au puterea dăruirii;
    4. pt. că nu se acceptă cu ușurință ”trecerea în categoria inutilii societății-pensionarii” (cum îi cataloghează mulți, hai să-i împușcăm…)

  • Multi din cei ce posteaza mai sus ar trebui interzisi să scrie despre ceva ce n-au. Adica despre scoală. Se pronuntă toţi agramatii despre pasiune, dăruire si altele, cand ei vad doar telenovele, manele şi alte prostii. Astora, cand aud de educaţie le vine sa traga cu puşca !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.