Actualitate

Dobra: Solidaritatea, singura atitudine acceptabilă în privința crizei refugiaților

Solidaritatea comunitară, singura atitudine acceptabilă în privința crizei refugiaților

Afluxul de refugiați ce ajunge la țărmurile sudice ale continentului depășește, aproape zilnic, limitele și recordurile la care, cu câteva zile înainte, se putea aștepta oricine în Uniunea Europeană. Este evident că situația în teren se amplifică de la o zi la alta, și că, cel mai probabil, în scurt timp Uniunea Europeană va fi nevoită să adopte o strategie specială în privința acestei realități. Răspunsurile conjuncturale și asumările numerice nu mai sunt suficiente astăzi. În luna iulie 2015, numărul refugiaților a fost de trei ori mai mare decât în luna iulie a anului 2014.

La data și ora actuală, instituțiile europene par depășite de situație, șefii de stat par covârșiți de amploarea acestei realități, iar cei ce pot participa la dezbatere cad ușor pe panta populismului, șovinismului, chiar extremismului.

E unul din acele momente în care România se poate prezenta ca un stat european civilizat și, obligatoriu, solidar cu ceea ce astăzi se întâmplă la granița sudică a Uniunii Europene.

Tocmai din acest motiv este necesară o dezbatere solidă care să poziționeze țara noastră onorant și favorabil. Zilele acestea, problemele sunt prea mari pentru opțiuni populiste, panicarde, revanșarde.  Trebuie adoptată rapid o strategie națională care să ne pună în postura de a ne respecta statutul european în momente atât de dificile.

Este o criză ce prezintă configurările specifice definiției acestui termen, iar țara noastră nu va rămâne, cum nu a rămas nici în 2008, ”o insulă ferită de problemele de pe continent”. Chiar dacă astăzi nu suntem pe traseul refugiaților din statele sudic-europene, acest lucru se poate schimba oricând, mai ales dacă Polonia devine o țintă a acestor refugiați. În plus, România și-a asumat o cotă procentuală de 3,75%  din numărul total de refugiați ce crește de la o zi la alta.

Atitudinea de solidaritate cu statele europene e singura atitudine pe care România o poate asuma în acest moment. Astăzi, când Europa trece prin momente dificile, aceasta are nevoie de vocea României care să ofere un răspuns rațional, precis și implicat. Instituțiile statului, partidele politice și societatea civilă sunt datoare să configureze soluții care să ne confirme parteneri deplini în drepturi, dar și în obligații, față de statele membre ale Uniunii Europene”.

Senator PNL Dorin Dobra

25 comentarii

 • Sunt de-acord să le oferim tuturor celor care sunt în nevoie, refugiaţi sau nu. Este un gest CREŞTIN care până la urmă pe noi românii ne caracterizează din plin. Să oferim din belşug, din sărăcia noastră, oricui are nevoie. Noi românii suntem foarte ospitalieri, uneori chiar tratăm străinii mai bine ca pe noi… Dar în acelaşi timp sunt de-acord cu această măsură doar la modul provizoriu, până se rezolvă situaţiile în ţările de unde provin. Nu văd de ce trebuie să capete un statut privilegiat, să primească drept de şedere, de muncă, poate chiar cetăţenie doar pentru că sunt refugiaţi. Am toată simpatia şi empatia pentru toţi aceşti oameni disperaţi şi pe care îi înţeleg perfect, dar în acelaşi timp chiar dacă nimeni nu poartă o vină individuală pentru problemele care există în ţările lor, d.p.d.v. colectiv la modul general poartă vina unei MENTALITĂŢI care în timp a creat o stare de conflict şi de instabilitate socială gravă. Deci aştept în primul rând de la aceşti imigranţi mai degrabă să adopte ei valorile, cultura şi obiceiurile europene decât noi pe ale lor şi asta oricum doar pe o perioadă limitată până se rezolvă situaţile în ţările lor, se stabilizează social astfel încât să se poate repatria…

  • dar…. luptele care se dau in orient au fost provocate de occidentali in acest scop
   dezbina si cucereste…PIATA FORTEI DE MUNCA SI DE DESFACERE!
   DE CE POLITICIUL IN FATA SPUN LUCRURI FRUMOASE (merkel…dobra…) si in spate voteaza planuri de armare si de..”stabilizare a pacii” in orient?????

 • Sint tradatori ai tarilor de unde provin.in loc sa lupte ca un adevarat patriot ei ……..fug. Ce ex. dau ei ??? De tradare. Sau mai bine sa-i primeasca Dobra la el acasa.

  • Îmi pare rău că trebuie să o spun domnule Raul Adrian dar ce spuneți este și stupid dar și neadevărat totodată. În primul rând să pleci dintr-o zonă de conflict este o dovadă de sănătate mintală și semn de autoconservare atât de important pentru specia umană. Nu are nici o legătură cu lașitate vs curaj cu trădare vs patriotism. Într-o situație de conflict ASIMETRIC așa cum sunt cam toate conflictele în ziua de azi nu se poate pune problema de curaj și patriotism. Cu alte cuvinte ca să înțelegi și tu degeaba te lupți cu sabia sau cu arcu când celălalt vine cu tancu și cu racheta. Să stai într-o asemenea situație e numai o dovadă de prostie. În al doilea rând afirmația ta este și total neadevărată. Siria e în război civil de 5 ani de zile, noi pe vremea aceea nici măcar nu ne gândeam să protestăm împotriva lui Băsescu și a regimului lui manelist, iar în cazul Africii lucrurile stau și mai grav, acolo e un conflict practic dintotdeauna. Deci cum poți să te întrebi ce exemplu dau ei și că de ce fug? Nu e ca și cum problemele au început ieri… sau poate că există unii care cred că problemele în lumea asta au început doar ieri…

 • Domnul Dobra, dragi antevorbitori, nu a vorbit nici de ospitalitate, nici de statutul refugiatiilor si nici nu a spus ca sint bineveniti. Practic si foarte concret nu a spus nimic concret, nu avea solutia sau exprimare clara. A evitat cit se poate de mult se spune ceva clar. Singura pozitia lui este ca „trebuie se ne alineam politici europeene” si punct. Restul ati adaugat voi, Vali si Raul 😉
  Cind am citit antet am avut speranta se aud ceva care ne inspira la solidaritate si umanism, cea ce se pare ca nu am citit.
  In rest fac parte de omeni care au parerea aceasta:
  http://adevarul.ro/news/societate/propaganda-urii-versus-societatea-deschisa-1_55e2f68ff5eaafab2c11309d/index.html

  • Domnule Walter Born, iarăşi nu ne înţelegem. Eu, în comentariul de mai sus, nu m-am referit la ce a spus sau nu a spus domnul Dobra. M-am exprimat, sintetizat, la câteva aspecte legate de acest subiect al imgranţilor, care, fac o paranteză, va exploda cât de curând, nici nu ne imaginăm cum ne va influenţa pe toţi, practic totul se va schimba. Deci eu n-am adăugat nimic la ce a spus domnul Dobra și nici nu a fost o concluzie la ce a spus domnia sa. Doar mi-am exprimat o părere personală în care sunt de-acord să le arătăm măcar puțin din valorile acelea europene, pe care le „fluturăm în fiecare zi” unii într-un mod stupid alţii de o ipocrizie fără margini, dar asta e altă discuţie, şi binînţeles în anumite condiţii pe care le-am şi expus… Ce aş vrea să mai adaug legat de data aceasta de ce a sa spus în articol şi anume că ţara noastră şi-a asumat o cotă procentuală de 3,75%. !?!?!!?!! aici este o problemă.
   În primul rând cel mai grav mi se pare că un grup de indivizi sus puși la nivelul de conducere a Uniunii Europene au pus pe masă o asemenea aberație. Cum adică să stabilești cote atunci când este evident că te confrunți cu un fenomen. Asta cu cotele mergea doar dacă erau câteva cazuri de ordinul sutelor și acelea pe motiv de azil politic sau încălcări grave ale drepturilor omului. Când te confrunți cu un fenomen, cea mai mare migrație de la invazia mongolilor încoace atunci tu UE nu stabilești cote ci faci în așa fel încât să stopezi fenomenul, dar asta are logică doar în cazul în care mai marii UE ar dori să oprească acest fenomen, dar cine știe poate că cineva sus pus tocmai asta dorește și atunci stabilește cote… În al doilea rând, trecând peste acest aspect care dă de bănuit, cum s-au stabilit aceste cote? aș fi foarte curios să aflu care a fost modalitatea de calcul a acestor cote? si daca de exemplu Liechtenstein are tot 3,75% ??? Mi s-ar fi părut mai corect să fie și în funcție de locuitorii pe care îi are statul care primește, ar fi un indicator al capacității de absorbție și de integrare în condiții de siguranță, dar asta e doar la modul teoretic, practic să stabilești cote de imigrare e ori o mare prostie ori o mare ticăloșie…

  • Cine drak citește ce spune pulica asta de senator?!?!
   Eu am citit titlul!!! Vai, Vaiiiii

 • D-le RAUL , sunteti destul de aproape de adevar. Vreau sa subliniez un lucru, care l-am citit astazi la B1 TV. AUSTRALIA cere imperativ, ca o coalitie EUROPEANA sa bombardeze STATUL ISLAMIC, si sa desfinteze print-o actiune SOC, aceste structuri. Ei zic ca este singura solutie de rezolvare in timp record, si de stopare a acestui fenomen. Cu o conditie zic eu ! Instalarea pe termen mediu si lung, a unei GARNIZOANE internationale, de mentinere a pacii, si impunerea regulilor de minima democratie in zona. Cred ca ar fi chiar mai ieftin de sustinut asa ceva, decat sa hranesti si sa adapostesti milioanele de imigranti ce va sa vina.

 • Domnele Balan, IN parte va dau dreptate. Da, problema trebuie rezolvata in fata locului si da eventual se va rezolva doar cu bombe. Iar am vazut in ultimi 15 ani unde ne am intins in a provoca razboi in Africa de Nord. Irak, stat falimentat, Libanon aproape de faliment, Somalia, Egypt, Lybia, Pakistan, Afghanistan….peste tot altceas problema. O mare parte din problema este ca noi, Europeeni am trait si traim pe pielea lor. Luxul nostru este platit cu pacura ieftina cu mana de lucru ieftina, ne imbracam in haine croite de copii din Pakistan, finantam baronai de drogrui din Afghanistan, existe si firme cu reprezentanta in Bistrita care au dependente in Egypt. Sistemul financiar face restul. Nu cu bombe se va rezolva ci cu educatie si cu bunastare a tuturor popoare. Aici trebuie investit si mai ales in Africa trebuie investit ca acollo se va inmulti populatia in urmatori 20 de ani…

  • Problema e foarte complicată. Noi, românii, trebuie să fim ințelegători cu fenomenul migrației, exodulului. Înainte de 1989 foarte mulți români și-au regăsit destinul în țările Europei libere, fugind din țara lor prin diferite mijloace. După 1990 am înregistrat un exod masiv al concetățenilor noștri, peste 3 milioane au plecat în Italia, Spania, Irlanda, Germania, Anglia, chiar și în țările scandinave. Au ajuns acolo legal sau la limita legalității, dar marea majoritate și-au găsit acolo un rost, au accesat slujbe pentru care aveau calificare sau pentru care localnicii nu mai aveau interes (bone, ingrijitori de bătrâni, etc). Ai noștri s-au putut integra ușor în comunitățile de adopție deoarece proveneau din culturi creștine europene.
   Cei ce asaltează acum Europa vor fi o mare problemă pentru viitorul Europei, ei sunt crescuți și educați sub alte valori, care nu sunt compatibile cu culturile europene. Au recunoscut eșecul multiculturalismului și liderii Germaniei și ai Marii Britanii.
   Au aparut mai nou, ipoteze despre încurajarea valului imigrationist de către Rusia. Tot ce e posibil.
   Europa este în pragul unei mari incercări. Eu sper s-o treacă cu bine. Pentru viitorul celor ce vin dupa noi!

  • Dle Chereji A F, bine zici de Rusia și de creștinism! Dar nu uita ca 98% din romanii care au plecat vreodată în afata (în alt scop decât vacanta) au FURAT!!!, cu toata frica de Dumnezeu! Au furat, au dat în cap, au spart case/magazine, au cerșit, etc… de aici și imaginea noastră!!!
   Senatorul p__ii Mincinos ar trebui sa stea pe curul lui… sau a fost și el în vacanta parlamentara în Germania sa „cumpere” câteva mașini cu ajutorul „omului de afaceri” Polo și sa le vaanda în Vitan???

  • ai numărat tu și ți-a dat 98% din români că sunt hoți și criminali, cum ai reușit? ai făcunt un sondaj în familie?!?…

  • deci după tine din cei aproximativ 3.000.000 de români care au plecat în străinătate 2.970.000 (99%) sunt hoți și criminali?!?, deci numai 30.000 ar fi cât de cât în regulă fiindcă bănuiesc că în opinia ta nici ăia n-ar fi oameni în totalitate cinstiți… ești bine cu căpuțu?!?

  • Fratiuca Vali, DA! Ma refer la ilegalitate (furt, crima, cersetorie, înșelătorie, evaziune, etc…)
   Am zis ca-i dam deoparte pe turiști și pe cei care pleacă la studii! Tu ai fost la lucru în străinătate în viata ta? Și ti-ai luat toți banii pe stat de plata, pe carte de minca? Ai plătit impozit după tot??? Ca exemplu soft!

  • Noroc că am rămas noi, ăştia cinstiţii, în ţară. Bine că s-a curăţat ţara de toţi hoţii, bandiţii şi evazioniştii… În altă ordine de idei, tu ai o problemă cu înţelegerea responsabilităţii în sensul de detectare a ei. Dau un exemplu. Un muncitor care se angajează la un patron, în afară sau în ţară nu contează, ar fi vina lui că primeşte minim pe economie pe cartea de muncă iar restul, în cazul în care există, îl primeşte la negru?!?. Ce face, îl şantajează pe patron cu munca lui de rob ca să nu-i de-a tot salariul pe cartea de muncă?!? Nu cumva patronul e vinovat pentru asta, iar în anumite situații nici măcar patronul ci guvernanții, care fac legi stupide uneori inaplicabile???

  • Asta nu înseamnă că suntem cinstiti! Și patronul și angajatul! Rămân la părerea mea… si daca-mi mai dai argumente din astea… creste procentul :))

 • Dragilor/ dl Senator Mincinos sa-i ia la el acasă pe acești oameni (disperati e adevaarat!). În primul. Rand ei nu cer azil în România (e stilul politicului idiot și fățarnic sa se creadă important și sa se bage în seama când lumea-l evita!) ei vor Germania, Anglia s.a…
  Exodul asta e cotropire organizata, ganditi-va dle Senator Idiot!!! Nu fii populist acum, nu e cazul!!! Fii pragmatic!!! Înțeleg caa nu-s teroriști și hoți, dar o saa fie – cand o sa fie disperați o sa fie și hoți și criminali și teroriști!!!
  Senatorul p__ii!!! Gandeste-te înainte de a încerca sa-ti speli imaginea jegoasa!!! Sunt convins ca nimeni nu te bagaa în seama, dar, totusi… putina demnitate… Esti încă un kkanar de senaator!!!

 • Dragă Zorro,
  Nu pot fi de acord cu dvs. Părerea mea ca 98% din români nu s-au dus afarăcu gândul de a fura. Eu cred sincer că majoritatea românilor au plecat din țară cu gânduri bune, să câștige un ban, să-și facă un rost, să câștige un ban cinstit, cu sudoarea muncii lor și cu priceperea lor.
  Sigur că avem și uscături, dar ăștia nu sunt majoritatea!

  • Pai nici sirienii nu pleacă sa fure sau sa devina teroriști! Dar… știți toți ca socoteala de acasă nu este ca cea din târg! :)))
   Știți toți ce au făcut romanii după revoluție în Germania – hai sa nu zic doar furt, crime și cersetorie… evaziune… asta se face și acum! Chiar șeful Politiei Judetene a făcut evaziune cu mașini! Dacă va faceți ca nu vedeți asta e dovada!!! Dle Chereji – nu ti-ai cumpărat niciodată masina din targ de la traficanții de mașini? Ai fost primar și prin acțiunile tale ai ajutat evaziunea!!!

 • Toata problema asta a migratorilor trebuie privita in ansamblu.. E vina SUA ca au daramat dictaturile din Orientul Mijlociu pentru a instaura democratia.. Care democratie, ca dupa nici 5 ani ISIS a ocupat o gramada de teritorii, probabil si ei fiind initial sponsorizati tot de americani (ca si AlQuaeda). De ce sa avem noi, europenii, grija de emigrantii arabi? Sa vina americanii sa se spele cu ei pe cap…
  Daca e sa privim spusele lui Nostradamus, atunci tre sa stim ca Europa va fi ocupata de arabi care vor porni un adevarat genocid impotriva albilor europeni. Abia dupa ce rusii se vor alia cu americanii atunci se va sfarsi razboiul si arabii vor fi alungati…
  Si e logic sa se intample asta, Europa a devenit prea toleranta, prea decadenta, homosexualitatea e normala, credinta e ponegrita, valorile morale s-au distrus.. E ca in Imperiul Roman, vin migratorii si-i cotropesc pe cei care nu mai vor si nu mai au puterea sa lupte.. Peste nici 20 de ani vom fi subjugati de arabi.

  • mi-a plăcut aia cu „Europa a devenit prea toleranta, prea decadenta…” 🙂

 • Sa moara teroristii. La tati v-am dat un plus, chiar daca sunteti pe langa subiect, si nu ati inteles ce se intampla cu adevarat .

 • Domnilor, sa ne intrebam :
  1. Cum au luat nastere encavele existente care nu au fost crestinate si nici la aceasta data si nici nu sunt crestine, ca : Albania si Kosovo….
  2. Sunt probleme chiar si cu unele enclave care au devenit crestine, si care cer in prezent autonomie, independenta… autodenumindu-se ” tari ” s-au „tinuturi ” , ca de ex. tinutul secuiesc ….
  3. Politica statelor europene este una a globalizarii, dar ce ne facem cu traditiile acestor grupuri de emigranti ( sociali-economici), care doresc sa si le pastreze ? vom vedea si la Bucuresti ” burka” pe strada si la cea mai mare moscheie care se va construi ? poporul bastinas le va suporta ?, ce ne vom face cu emigrantii chinezi, al caror numar va creste si se va intari economic, si la noi ?, se vor construi temple budiste etc…?
  Nu este vorba despre un ” razboi ” al raselor care se bazeaza pe natalitate, in care acesti nefericiti emigranti sunt fortati sa plece din tinuturile lor ?
  Putem spune ca africanii nascuti in Paris, Londra, nu sunt francezi sau englezi ?…din vechime eu stiu ca europenii …erau albi…
  Exista vre-o deosebire intre EGIPTUL ANTIC ( fosta provincie a Imperiului Roman ) si EGIPTUL ACTUAL, populat de… ARABI ?
  Iata o problema complexa, de care va depinde viitorul Europei !
  Popoarele crestine ale Europei, in numele religiei, normelor morale, religioase etc… trebuie sa suporte acest infuzii nedorite de populatii ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS