Actualitate

Program prelungit la CAS. Cardul de sănătate, obligatoriu din 1 septembrie

Un număr de 18 case de asigurări de sănătate, printre care şi cea din Bistrița, unde mai erau neridicate de către asiguraţi de carduri de sănătate, vor avea program prelungit până la ora 20.00.

În prezent, programul cu publicul la casele de asigurări de sănătate este, de luni până miercuri, inclusiv, între 8.30-14.30, joi, de la 12.00 la 18.00, iar vineri nu se lucrează cu publicul. Începând de marţi 1 septembrie, când devine obligatorie utilizarea cardului de sănătate, programul cu publicul va fi între 8.00 şi 20.00 la 18 case de asigurări de sănătate din ţară, printre care CAS Bistrița-Năsăud. CAS estimează că în această perioadă va fi un număr mai mare de persoane care vor solicita cardurile de sănătate.

Peste 8.o00 de bistriţeni pe numele cărora au fost emise carduri de sănătate, dar nu le-au ridicat de la sediul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud, unde au fost returnate de Poştă, riscă să nu beneficieze de servicii medicale. Din cele 218.474 de carduri de sănătate tipărite în prima tranşă pentru asiguraţii din Bistriţa-Năsăud au fost returnate către Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Bistriţa-Năsăud un număr de 14.408 carduri, din care până la finalul lunii trecute au fost distribuite 5.710 carduri direct asiguraţilor şi încă 441 de carduri unor medici de familie care au dorit să le ridice pentru pacienţii de pe lista lor. La sediul CJAS se aflau 8.257 de carduri ale unor asiguraţi care nu au venit încă să le ridice.

Adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate se eliberează la casele de asigurări în următoarele situaţii: refuzul de utilizare a cardului de sănătate din motive religioase şi de conştiinţă sau solicitarea unui card duplicat în cazul pierderii sau distrugerii cardului de sănătate primit. Asiguraţii care din motive personale sau religioase refuză utilizarea cardului de sănătate vor depune o cerere în scris la casa de asigurări, în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Cardul de sănătate se eliberează automat pentru cetăţeni la împlinirea vârstei de 18 ani sau la dobândirea calităţii de asigurat. Cei care nu mai plătesc asigurarea de sănătate, după trei luni, au card, dar nu mai este valid. Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul trebuie să meargă la casa de asigurări să depună o cerere pentru eliberarea unui duplicat şi să plătească 15,5 lei. Duplicatul va fi primit de asigurat tot prin Poştă. Preşedintele CNAS a atras atenţia că orice furnizor de servicii medicale care va păstra la el cardul de sănătate al asiguratului şi va folosi codul de acces riscă dosar penal. Nimeni nu are voie să păstreze şi să utilizeze cardul în locul titularului,. Totuşi, pentru persoanele cu afecţiuni psihice pentru care a fost numit un reprezentat legal de către autoritatea competentă se utilizează cardul acestuia din urmă. Totodată, sunt scutiţi de utilizarea cardului deţinuţii, persoanele aflate în arest preventiv, cât şi toţi cei internaţi în spitalele de maximă siguranţă, chiar dacă le-a fost eliberat documentul.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS