Actualitate

Profesorul care a făcut 8 ani de închisoare în China a ajuns la Bistrița. Mesaj pentru cei care au greutăți

(FOTO) Profesorul clujean închis timp de 8 ani în China, Marius Balo, care a început un pelerinaj de 100 de zile prin ţară, a ajuns și la Bistrița, fiind întâmpinat, luni, în fața Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” de medicul Marius Pop de la Clubul Monarhiștilor Bistriței și de încă doi susținători.

”De la Cluj până la Apahida, am fost patru temerari care am parcurs traseul respectiv, apoi am rămas doar doi până la Gherla, eu și cu domnul Iuhas, directorul Fundației Doina Cornea, fiul doamnei Cornea, iar de la Gherla am rămas singur. Am făcut un traseu mai lung până la Beclean unde am fost întâmpinat de părintele protopop cu o căldură care a contracarat tot efortul acelei zile. A fost un moment incredibil. După o zi întreagă de umblat, în sfârșit, am ajuns la izbăvirea aceea”, a spus Marius Balo.

El a început pelerinajul în 29 iunie 2022, la ora 13:00, la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Cluj-Napoca cu o rugăciune şi o binecuvântare având un scop precis: ”Ce mi-am dorit încă din timpul în care m-am aflat acolo a fost să folosesc această energie pozitivă pe care am tot acumulat-o pentru că, neputând să ieși dintr-o cameră, tu acumulezi în fiecare zi energie și m-am rugat lui Dumnezeu să-mi arate modul în care voi putea să o cheltuiesc de îndată ce voi fi ajuns acasă și așa mi-a venit ideea acestui pelerinaj de a parcurge câte un kilometru pentru fiecare zi pe care a trebuit să o trăiesc acolo, în cuptorul babilonic, în adâncul de departe. Am trăit acolo 2.922 de zile și ideea mea a fost să parcurg un km pentru fiecare zi petrecută acolo. M-am întors acasă, am împărtășit această idee câtorva persoane, iar domnul Iuhas de la Fundația Doina Cornea, chiar din primul moment, a venit cu ideea să ne asociem în acest pelerinaj, iar eu să trec și prin închisorile și monumentele unde au pătimit foștii deținuți politici. Bineînțeles că eu nu sunt fost deținut politic, am suferit pentru păcatele mele, dar doresc să le aduc un omagiu lor, ei sunt, de fapt, eroii noștri și trebuie să luăm putere din exemplul lor”.

De la Bistrița el a plecat spre Suceava – Botoşani – Roman – Bacău – Târgu Ocna – Mărăşeşti – Focşani – Râmnicu Sărat – Brăila – Tulcea – Periprava – Poarta Albă – Jilava – Bucureşti – Ploieşti – Mişlea – Braşov – Blaj – Aiud – Alba Iulia – Deva – Caransebeş – Lugoj – Timişoara – Arad – Oradea – Zalău – Baia Mare – Sighet punctul cel mai important- Cavnic – Gherla – Cluj-Napoca (23 octombrie).

”România e mai frumoasă decât în visele mele, iar oamenii pe care i-am întâlnit sunt deosebiți. Oamenii doar așteaptă un moment în care să își arate bunătatea și, de aceea, doresc să fac un apel către toți: să privim puțin înlăuntrul nostru fiindcă avem resurse să trecem peste absolut orice fel de greutate. Nu știm despre ele fiindcă, în mod normal, nu avem nevoie de ele, dar când ajungem într-o situație limită, de încercare, aceste resurse devin disponibile. Orice fel de greutate ne-ar fi dat să ducem, noi avem puterea să câștigăm în orice fel de luptă am fi angrenați”, a spus Marius Balo.

Marius Balo, profesor la Renmin University Beijing şi expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing, s-a stabilit în China în anul 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat, susţin avocaţii săi, pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea de infracţiuni. El a fost condamnat pe 24 martie 2016 la opt ani de închisoare, afirmă avocaţii, pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai.

Dr. Marius Pop, care l-a cunoscut pe Marius Balo în urmă cu o lună, a declarat că a rămas impresionat de gestul său de a aduce în atenția tinerilor suferințele celor torturați și omorâți de regimul comunist.

”M-am hotărât să-l ajut măcar până la ieșirea din județ. M-am bucurat că i-am putut oferi găzduire la o pensiune din Poiana Stampei unde i-am trimis un bagaj. Este o compasiune din partea mea și o admirație pentru efortul acestui om de a se încumeta să parcurgă 2922 de km, câte zile a stat în închisoarea comunistă din China. Sper că va apărea într-o carte toată aventura lui”, a spus medicul Marius Pop.

Mai multe despre povestea lui Marius Balo puteți citi AICI.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.