Actualitate

Proiect de lege pentru clarificarea noțiunilor de antrenor și instructor de tir

În Parlament a fost depusă o inițiativă legislativă, la care coinițiator este senatorul PSD Ioan Deneș, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și muniţiilor.

”Proiectul de lege are drept scop clarificarea noţiunilor de antrenor şi instructor. În România, sunt puţini cei care fac distincție între ceea ce înseamnă un antrenor şi un instructor, aceşti termeni confundandu-se de cele mai multe ori şi anulându-se reciproc. Atribuțiile unui instructor se limitează la a urmări dacă activitatea sportivă se desfăşoară în cele mai bune condiții, astfel: asigurarea ca cei prezenți în locul unde se desfăşoară activitatea folosesc corect echipamentele pentru a se diminua riscul de accidentare. Sportivilor începători li se explică cum se folosesc echipamentele, urmând ca, ulterior să fie preluați de către antrenor. Antrenorul de tir sportiv este calificat să supravegheze şi să efectueze tragerile cu arme letale și neletale autorizate având o pregătire superioară instructorului în poligonul de tragere. 


Antrenorul de tir sportiv provine din rândul foştilor sportivi de performanţă, familiarizat cu mânuirea armelor şi respectarea regulilor de securitate în poligoanele de tragere, 

Antrenorul de tir este absolvent al Şcolii Naționale de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor, are studii superioare de educaţie fizică şi sport cu specializare tir sportiv. 

Antrenorul de tir sportiv deține carnet de antrenor, certificate de absolvire a cursului de pregătire teoretică şi practică pe linie de arme şi muniţii, este avizat de Direcţia Generală de Poliție- Serviciul arme şi muniţii pentru calitatea de gestionar arme şi muniţii, este angajat la cluburi sportive afiliate la Federația Română de tir sportiv. 

Antrenorul este implicat în toate fazele de pregătire a sportivilor în drumul spre performanță, selecție, iniţiere, avansaţi, performață și mare performanță. Antrenorul, angajat al cluburilor sportive, pregăteste sportivi pentru participare la competiții naționale și internaționale, conduce și însoţeste loturi sportive naţionale şi olimpice la Campionate Europene, Mondiale, Jocuri Olimpice, planifică şi întocmeşte planuri de pregătire sportive pentru îndeplinirea obiectivelor de performanţă. 

Toate aceste aspecte nu intră în fişa postului “instructor de tragere”. Instructorul de tragere deţine Atestat de Instructor în Poligonul de Tragere, obținut în urma absolvirii a unui curs de şapte luni organizat de societăți private, iar ocupația de bază a Instructorilor de tragere este de a supraveghea şi îndruma trageri de agrement cu terte persoane. 

Pentru a se înscrie (contra cost) la Cursul pentru Atestat Instructor de Tragere în Poligonul de tragere, viitorul cursant, nu trebuie să dețină diploma de Bacalaureat şi nici să aibă istoric sportiv. 

Antrenorul și Instructorul în poligonul de tragere, pe baza standardului ocupaţional, în urma căruia au obţinut calificarea profesională şi-au însusit și probat cunoştinţele printr-un examen de absolvire, cu privire de acordare a primului ajutor, în mod evident sunt calificați în acest sens”, se arată în expuneera de motive. 

Etichete

1 comentariu

  • Din ceea ce s-a prezentat („expunerea de motive”) de catre „initiator”, se vede clar ca HABAR NU ARE DESPRE PREVEDERILE LEGALE IN MATERIE, respectiv mentiunile privind MILITARII PROFESIONISTI SI POLITISTII…prin natura PROFESIEI si in TOATA cariera, acestia fac instructaje si trageri OBLIGATORII,periodice+pregatirea specifica, inclusiv in ce priveste acordarea primului ajutor…IN BAZA PREGATIRII PROFESIONALE OBLIGATORII, aceste categorii profesionale POT obtine, la cerere, atestatul de instructor in poligonul de tragere…antrenorul DE TIR, NU A TRAS IN VIATA LUI CU AG-7 sau 9, NU MANIPULAT EXPLOZIBILI SAU ARUNCAT CU GRENADA OFEBSIVA/DEFENSIVA,PUS MINE ANTITANC/ANTPERSONAL,TRAS CU PISTOL-MITRALIERA,MITRALIERA,PUSCA SEMIAUTOMATA CU LUNETA SAMD…halal „initiator”, se vede ca nu a efectuat nici stagiul militar,DE-SI PERMITE SA DESCONSIDERE PROFESIONISTII MILITARI SI DIN POLITIE,IN DETRIMENTUL CELOR CU „PLICIURI” DE TIR…sa se documenteze inainte sa sustina asemenea elucubratii!…si in materia conducerii auto, este „instructor” auto, nu „antrenor”…in armata, in cadrul pregatirii militare specifice, se face „instructia” de front, nu „antrenarea” de front…sa nu confundam „mancarea” cu „mancarimea”, caci „iarna nu-i ca vara”!…sa ne mai miram ca e „noapte mintii”, ca unui politist/militar profesionist sa-i ceri „curs de arme si munitii” pentru permisul de arma personala?…la noi pare ca da…celro din NATO ,nu li se pare normala abordarea…insa la noi habarnistii chiar nu inteleg se inseamna PROFESIA DE MILITAR=sa-ti aperi tara,la nevoie,CU ARMA IN MANA!!!…nu cu „smart phone”…deci,SA FII INSTRUIT SI SA FI FACUT ANTRENAMENTE IN VEDEREA FOLOSIRII DIVERSELOR DE CATEGORII DE ARME…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS