ACTUALIZARE Legea prin care se elimină plata CASS pentru toate pensiile, precum şi a impozitului pe venit de 16% pentru pensiile sub 2.000 de lei a fost promulgată de preşedintele României Klaus Iohannis.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 5 ianuarie, în sesiune extraordinară, cu 207 voturi “pentru” şi 29 de voturi “împotrivă”, proiectul de lege prin care se elimină plata CASS pentru toate pensiile, precum şi a impozitului pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei.
Guvenul Cioloş nu a susţinut propunerea legislativă, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat, estimat la 2,2 milioane de lei pentru anul 2017.
ȘTIREA INIȚIALĂ Camera Deputaţilor a adoptat, în sesiune extraordinară, proiectul de lege prin care se elimină plata CASS pentru toate pensiile, precum şi a impozitului de 16% pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei. Guvenul Cioloş nu a susţinut propunerea legislativă, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că printre măsurile pe care Guvernul Grindeanu le va adopta în şedinţa de vineri se numără majorarea salariului minim la 1.450 lei, creşterea salariilor în administraţia locală cu 20%, precum şi a celor pentru actori şi alte categorii de artişti: “Mâine vine în continuare sesiune extraordinară, chiar dacă cei de la PNL au anunţat că vor să blocheze legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, într-un mod iresponsabil, după părerea mea, Guvernul va adopta nişte acte normative aşa cum sunt trecute în programul de guvernare care sunt aşteptate – salariul minim va fi aprobat mâine, în şedinţa de guvern – 1.450 de lei, aşa cum s-a stabilit, majorarea salariilor în administraţia locală cu 20%, majorarea salariilor pentru actori şi alte categorii de artişti cu 50%”, a precizat Liviu Dragnea.
Liderul PSD a mai spus că, dacă Guvernul Cioloş a prorogat intrarea în vigoare a legii prin care se majorează cu 15% salariile din educaţie şi sănătate, noul Cabinet va anula această prorogare. “De asemenea, i-am rugat să verifice (pe miniştrii Guvernului Grindeanu – n.r.) dacă informaţia este reală şi anume că s-a prorogat printr-o ordonanţă intrarea în vigoare a legii prin care se majorează cu 15% salariile din educaţie şi sănătate şi, dacă e într-adevăr prorogată de guvernul Cioloş, mâine să anuleze această prorogare şi majorările de 15% din educaţie, sănătate să intre în vigoare de la 1 februarie”, a subliniat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Liviu Dragnea a mai enumerat şi alte măsuri pe care intenţionează să le adopte Guvernul. “De asemenea, alocarea pe student de la 83 de lei la 201 lei nu este nevoie din câte ştiu de HG, ci este suficient un ordin al ministrului. (…) De asemenea pensia minimă de la 400 de lei la 520 de lei – ăsta e primul pachet de măsuri care e prins în HG-uri şi ordonanţe pe care guvernul le poate emite mâine, chiar dacă unii vor să blocheze legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe”, a completat Liviu Dragnea.
Întrebat ce salarii din administraţia locală vor fi mărite, preşedintele PSD a spus că “nu ale aleşilor”. “Funcţionarii din administraţia locală pentru că, aşa cum ştiţi foarte bine, salariile primarilor şi ale preşedinţilor de consilii au fost majorate anul trecut dacă nu în 2015, în administraţia locală salariile sunt foarte mici şi oamenii pleacă din sistem şi în afară de alţii pentru toţi funcţionarii din administraţia publică locală”.
Ulterior, Dragnea a reluat pe Facebook lista măsurilor avute în vedere pentru vineri. ”Guvernul instalat aseară lucrează intens pentru ca mâine să adopte următoarele măsuri: creşterea salariului minim la 1.450 lei; majorarea cu 20% a salariului din administraţia locală; majorarea cu 50% a veniturilor actorilor şi a altor categorii de artişti; introducerea transportului gratuit pe calea ferată pentru studenţi; creşterea punctului de pensie la 1.000 lei; creşterea burselor prin majorarea alocării per student de la 83 lei la 201 lei; creşterea pensiei minime de la 400 lei la 520 lei; reducerea impozitului la 1% din cifra de afaceri pentru microîntreprinderile care sunt sub plafonul de 500.000 euro”, a precizat el. ”Sper ca, atât Preşedintele, cât şi opoziţia, să înţeleagă semnalul dat de români prin vot. Românii au votat pentru a avea o viaţă mai bună!”, a conchis Dragnea.
Slariul minim, 1.450 de lei de la 1 februarie
Începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166 de ore, în medie, pe lună, în anul 2017, reprezentând 8,735 lei/oră, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern postat pe site-ul Ministerului Muncii.
Conform proiectului de hotărâre, primul emis după preluarea mandatului Ministerului Muncii de către Olguţa Vasilescu, „începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,000 ore, în medie, pe lună, în anul 2017, reprezentând 8,735 lei/oră”.
În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară este de 1.250 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, reprezentând 7,382 lei/oră, în conformitate cu prevederile HG 1.017/2015.
Stabilirea salariului de bază sub 1.450 de lei de la 1 februarie va constitui contravenţie şi va sancţiona cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei.
Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către personalul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, prin inspectoratele teritoriale de muncă judeţene.
Din 1 februarie, când va intra în vigoare salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în 2017, Hotărârea de Guvern din 2015 prin care s-a stabilit salariul minim brut pe ţară în 2016 va fi abrogată.
Iniţiatorii proiectului estimează, în nota de fundamentare, că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice, stimularea ocupării şi reducerii muncii la negru. „Proiectul de hotărâre are un impact social important, asigurând creşterea nivelului de trai şi reducerea decalajelor sociale, astfel salariul lunar net al unui salariat care nu are persoane în întreţinere va fi de 1065 lei”, se mai arată în Nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit articolului 164, alineatul 1 din Codul muncii, „salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor”.
În cazul în care programul normal de muncă este mai mic de opt ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea acestuia la numărul mediu de ore lunar, potrivit programului legal de lucru aprobat.
stiu ei de ce maresc acest salar minim. cit de prosti putem fi noi astia …..
de exemplu un pensionar care are acum 1700 lei pensie , din care s-a luat cass si impozit . bun . sa facem calcule , deci de la 1 februarie va lua 1700 +cass si impozit si rezulta o pensie de 2015 lei. dar trece de 2000 si i valua impozit si cass de la pensie de 2015 si ramine in mana cu 1635 lei. mamaamamamaaaaa……ce ajutor i-au dat pensionarului asta !!!! aoleooooo…….atentie romani la clapele ce le veti lua . atentie cu astia .
Esti sigur ca ai calculat corect?
Se impoziteaza doar ce trece peste plafonul de 2000 lei. Deci pensia ii va creste in consecință. In speța ta se i.a impozit doar din 15 lei.
IMPOZITUL SE RETINE LA BRUTUL PENSIEI.DACA ARE O PENSIE DE 2100 VA FII IMPOZITATA NUMAI SUMA DE 100LEI.(100X16% =16)deci pensionarul va primi 2084 lei.SI CEL CE ARE 1700 LEI VA PRIMI 1700 LEI NU I SE RETINE NIMIC.(IN 01.2017 -I SA RETINUT CASS 43 LEI SI 97 LEI IMPOZIT.DECI A PRIMIT 1560 LEI. PLAFONUL PTR. CARE NU SE IMPOZITA ERA DE 1050 LEI.
Citeste legea ,impozitarea se va face la valoarea de peste 2000 lei cu 10%,iar cas ul se elimina complect cu 1 feb.2017.
Un indignat .
Nu e asa.Se ia impozit numai la cei 15 lei care depasesc 2000 lei.Ce bine ar fi ca mai intai sa inlegem ce si cum si apoi sa postam prostii si comentarii aiurea !!!!
esti razalau omule,pina la suma de 2000 de lei nu se impoziteaza nimic [vorbim de pensi].si nu se mai plataste asig. de sanatate.
Esti varza! N-ai inteles nimic. Un pensionar care a avut in ianuarie 1700 lei brut din care i se lua impozit si CAS, lua in mana aproximativ 1565 lei. De la 01.februarie nu i se mai retine nici CAS, nici impozit, deci o sa ia net, in mana 1700. Deci ia in plus aproximativ 135 lei, care i se retineau din pensie pana la 01. februarie.
E greu sa faci calcule. Tatal meu are o pensie bruta de 2690 lei. Are impozit de 239 lei si CASS 97lei. Deci primeste in mana 2354 lei, Dupa 01 februarie se calculeaza astfel. Pensie bruta 2690 lei. Se impoziteaza cu 16% ce depaseste 2000 lei, deci suma de 690 lei. Impozit 690×16%=110 lei. Se scade din brut impozitul 2690-110=2580 lei. Deci va primi in mana 2580 lei. Cresterea este de 226 lei.
aproximativ. dar ceea ce vreau sa arat este faptul ca daca ai o pensie in mana acum aproape de 2000 de lei. …….dupa ,,pomana,, vei avea mai putin. asta am vrut eu sa arat. dl Roth
Să ferească Domnul de judecata ta!
o pensie de uite acum ma uit pe flutiras de 1667 in plata are cass de 53 lei si imp de 118 lei deci o pensie toala de 1838. aici este bine . dar care trece cu 10 lei peste………cum este ??
Se impoziteaza doar ceea ce trece de 2000.
Ce e mai interesant e altceva : e pensia un venit? A fost impozitata o data suma platita de salariati in contul pensiei sau nu? E impozitarea pensiei a doua impozitare?
Legat de CASS, e o decizie ce va greva serios bugetul sanatatii.
Se mai naste o categorie de asigurati care nu platesc asigurarile de sanatate.
Probabil vom ajunge la 3-4 milioane de platitiori care sa sustina 20 de milioane, ceea ce e ilogic si total neproductiv.
Intr-adevar, pensionarii au fost salariati si au cotizat „la sanatate”, dar au si beneficiat. Si atunci, si acum, cand nu vor mai cotiza.
pai da dl Roth …..!! asa este . si asa sistemul medical era sub orice critica si subfinantat…….dupa aceasta lege……va fi ca in Angola. poate mai rau.
Impozit=1,6 RON nu mai duce lumea in eroare
greul tot pe mediul privat cade,
pai da. ca doar n-o aduce Dragnea bani de acasa de la Ghita. sau mai stii ???
Bucurati-va tremurand !
Este gresită formularea enunţului privitor la impozitarea pensiilor.
De fapt, din venitul brut al pensiei cuvenite se deduce suma de 2.000 lei , care nu se impozitează.
Deci şi cel cu 10.000 lei pensie, şi cel cu 2001 lei şi cel cu 1999 lei „beneficiază” de reducere-scutire de plata a impozitului pentru primii 2000 lei.
Contribuţia de sănătate se calculează în raport de pensia cuvenită , dar se suportă de stat
Multe suporta statu asta…
Măi Roth s-au voi cei care aţi scris despre CAS şi despre pensionari.Problema se pune în felul următor.Dacă guvernul numai impozitează pensionarii, atunci C.A.S.-ul NU mai are surse de finanţare.Prin mărirea aceasta a pensiilor şi a salariilor se v-a constata un import mai masiv de produse mai scumpe şi pe ,,piaţă se aruncă mai multă hârtie monetară s-au bani,, adică inflaţia creşte.Crescând inflaţia scade creşterea economică.
Domnule Raul A, ce spui ca un pensionar de mina ia o pendie de 780 lei?
vi se pare normal?
Nasol,rau……ce sa spun ….bataie de joc.
Cred ca formularea e nefericita cea cu pensiile mai mici de 2000 lei vor fi scutite de impozit.Asa a fost si acum cativa ani cu CASS care s- a retinut gresit si apoi a durat.niste ani pana s-a restituit
Poate intentionat e facuta exprimarea pentru ca atunci e sursa din care vor da la ceilalti.In acest caz cei cu 1990 castiga cei cu 2000 pierd. Ce bine o sa fie !
Vad ca uni sunt Gica contra la orice initiativa
As dori ca cei care au aceasta initiativa legislativa sa exprime/explice/formuleze clar daca pensiile de peste 2000 lei vor fi impozitate integral sau doar suma de peste 2000 de lei. Adica daca plafonul de impozitare de 1000 de lei devine acum 2000 de lei. Daca se impoziteaza integral este profund inechitabil. Cei care au contribuit mai mult la fondul de pensii, prin impozitare integrala ar lua bani mai putini decat cei care au contribuit mai putin, in multe cazuri
Doar suma care depaseste plafonul de 2000 lei va fi impozitata. Sa mai dau exemple? S-au dat *n pana acum, doar ca unii nu vor sa priceapa sau, ma rog, sunt pusi sa pretinda ca nu pricep.
Nu e corect ca pensiile mai mari de 2.000 lei sa fie ipozitate pentru plafonul sub 2.000 lei
Da da sa moara si capra vecinului de ce nu ?
Nu e corect ca plafonul de deducere in suma de 2000 lei sa nu fie aplicat si pensionarilor cu pensie mai mare de 2.000 lei. Care mai este principiu contributivitatii daca o pensie de 2050 lei se impoziteaza si una de 1950 nu?
La suma de 2050 Lei SE IMPOZITEAZA doar cei 50 Lei. E chiar asa greu?
Mai oameni buni, scrie clar limita de neimpozitare este de 2000RON. Pana acum a fost 1100RON. Este totusi elementar. Si nu mai iau CASS la pensii. Deci daca ai pensie sub 2000lei nu iti retin nimic dar daca ai peste 2000lei iti vor opri NUMAI pentru suma ce depaseste 2000lei. Ce este asa complicat?
La salarii pana in 2000 Ron se mai opreste impozit?
In programul PSD, la pagina 15, punctul 3 este scris :”PENTRU PENSIILE MAI MARI DE 2000 LEI PE LUNA, IMPOZITUL PE VENIT VA SCADE DE LA 16 % LA 10%.”
In program nu se precizeaza din ce data se aplica ? Care o fi data ?
Gicu
Dragnea a spus ca de va aplica asta de la 1 iulie 2017
raul adrian -prieteneste te rog nu mai face calcule ca esti in plop nu pricepi nimic
in programul de guvernare la capit.pensii se sublinia ca cele peste 2000 se vor impozita cu 10% rog raspuns ca poimaine este 1 febr. si deci intra in vigoare
iata inca o dovada a lipsei de scolarizare a celor care au debitat legea.puteau sa expliciteze exact si fara interpretari cum se impoziteaza pensiile peste2000 leisi cu ce procent.Aproape toate legile sunt facute cu posibilitatea de fi interpretate,precum le spunea regilor antici,oracolul din DELI:””te vei duce ,te vei intoarce,nu vei veni”” MEDITATI SI RASPUNDETI!
Asta este lipsa de scolarizare a comentatorilor nu a legii. Legea este clara si un om cu studii medii o intelege usor. De fapt o parte a celoc care comenteaza SE FAC , ca nu pricep sau induc special pareri gresite. Oare de ce ?
Eu cred ca este corect ca: daca am platit contributii pentru batranete si sanatate la timpul cand am lucrat, nu ar trebui sa mai platim nimic in perioada de pensionare. Pensionarea e pretul pe care il meritam integral, e pretul de care ne atarna ultimele picaturi de energie…in baterii. Grija bugetului de stat nu suntem noi, in aceste contributii daca nu se umbla ,Si,daca se respecta sa fie folosite doar in scopul platilor pensiilor sun ok . Eu logi gandind adunind 30 de ani de vechime/dupa care uni beneficiaza doar 3 ani alti 10 alti 20 alti mor dupa ce au platit vre-o 12 ani si au decedat(exemplu sotul meu) s.a.m.d. mfortabil 🙂 Ce ziceti?
….mfortabil 🙂 scuze * hai sa traim pensionarea comfortabil 🙂 Ce ziceti?
Deci vor fi avantajați tot cei cu pensii peste 2000 de lei , pt că s – a redus impozitul la doar 10 % din ce depășește 2000 lei și a dispărut CASS .