Șase consilieri municipali – Nicolae Pavelean (USR), Anamaria Avram (PMP), Marian Suciu (PMP), Dorin Silea (PMP), Mathe Attila (UDMR), Daniel Ciobănică (Partidul Verde) – au depus în Consiliul Local Bistrița proiectul ”Inima școlii tale în siguranță”.
Acest proiect vizează dotarea școlilor din oraș cu defibrilator automat și organizarea de cursuri de prim ajutor în școli și grădinițe în concordanță cu vârsta copiilor, prin intermediul unor profesori, educatori și voluntari instruiți în prealabil și dispunând de kituri demonstrative pentru prim ajutor.
”Lansăm acest proiect în dezbatere publică și ne dorim să aflăm care este părerea dumneavoastră, a tuturor, despre acest proiect, fie că sunteți părinți, profesori, tineri, copii. Ne dorim să știm părerea tuturor bistrițenilor.
Cum ar fi să știți că în cazul unui incident nefericit la școală, copilul dumneavoastră știe cum să reacționeze corect sau că există cineva în apropiere care poate să îi acorde primul ajutor la nevoie, dispunând inclusiv de un aparat cum este defibrilatorul automat, care poate crește șansele de a salva o viață?
Voi știați că în România rata de supraviețuire în caz de stop cardio-respirator este de doar 1,8%? Cu alte cuvinte, peste 98% dintre cei care ajung în stop cardio-respirator nu supraviețuiesc, mai ales din cauza faptului că nimeni nu le acordă primul ajutor la timp. Cei mai predispuși, după cum vă puteți imagina, sunt copiii mici, care se pot îneca involuntar în cele mai banale moduri, chiar în timp ce se joacă cu alți copii sau mănâncă. Totodată, statistici semnificative arată că, atunci când martorii unui astfel de eveniment intervin rapid și se utilizează un defibrilator, rata de succes a resuscitării poate atinge chiar și 80%? Știați că astfel de proiecte de dotare cu defibrilatoare a școlilor și desfășurarea unor cursuri de formare cu privire la primul ajutor sunt deja implementate cu succes în alte state europene și chiar și în alte orașe din România, cum ar fi Bucureștiul?
Considerăm că școala este mediul perfect pentru a educa viitorii cetățeni cu privire la acordarea primului ajutor, iar acest tip de învățare este mai eficient la această vârstă. Încă de la grădiniță este benefic ca toți copiii să știe cum să reacționeze la situații mai puțin grave, cum ar fi o mică accidentare, sângerări nazale sau ce să facă în cazul unei entorse sau luxații. Așteptăm orice păreri și sugestii referitoare la acest proiect”, transmite într-un comunicat USR Bistrița.
Proiectul de hotărâre inițiat de cei șase consilieri locali prevede:
Bravo 👍🏻
Cu cât mai repede vă mișcați între toți cu atât mai bine.
Foarte bine, sa stie de mici ce trebuie facut, in loc de a filma cu telefonul!