Actualitate

Un proiect din BN, pe lista celor 43 aprobate în primă fază pentru Centenar

În cadrul Comitetului Interministerial pentru Centenar desfășurat la Palatul Victoria, a fost aprobată prima listă de proiecte eligibile, reprezentative la nivel național și internațional. Acestea sunt în număr de 43, în valoare de 14.887.921 lei. Alte 21 de proiecte care se autofinanțează sunt eligibile, fiind încadrate conceptual și tematic în Strategia Aniversării Anului Centenar. Totodată, un număr de 25 de proiecte au fost evaluate şi selectate din punct de vedere al conţinutului tematic, însă necesită clarificări suplimentare de ordin administrativ şi financiar.

Proiectul din Bistrița-Năsăud deja aprobat este ”Bustul lui Iuliu Hossu”, beneficiară Direcția Județeană pentru Cultură (proiect de nivel național).

Bustul va fi dezvelit în luna decembrie, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

”Episcopul Marii Uniri” Iuliu Hossu, primul cardinal greco-catolic român, originar din Milaș, a citit la 1 decembrie 1918, din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, mulțimilor adunate la Marea Adunare Naționale de la Alba Iulia proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României.

2 comentarii

  • Pana aici totul arata ca in basme. Insa, daca trecem prin jud BN si vedem cum arata monumentele inchinate eroilor din Primul Razboi Mondial ne punem mainile in cap si ne prinde rusinea. Bunaoara, in satul COASTA care este un sat de EROI si de la fiecare casa a murit un barbat si 61 de eroi nu s-au mai intors acasa monumentul lor este cu crucea rupta de mai bine de 10 ani. Nici vopseaua de pe litere nu se mai vede.Acest mic dar important obelisc a fost ridicat in 1936 de bunicul meu INV si CPT de prim razboi IOAN SANGEORZAN care a luptat pe mai multe fronturi si doar patru au scapat cu viata din satul lui. Voi lansa cat de curand autoritatilor invitatia de a da banii necesari pt. refacerea tuturor munumentelor din jud BN. Cel putin in satul COASTA as face eu acestea insa nu am voie conform legii sa intervin asupra unui monument desi stricaciunile sunt doar din indolenta celor care ne zic ca ne administreaza . Monumentul este unic pt ca are gravat trei strofe de poezie scrise de bunicul pt. satenii lui. Voi face dovada cu poze si acte originale pe care le am acasa la arhiva familiei. In anul CENTENAR aceste aspecte sunt cu mult mai importante decat marea FASOLEALA si discursuri ieftine politicianiste.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS