Proiectul ”Mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa și amenajarea râului Bistrița aval de Acumulare”, stopat în urma sesizărilor unor ONG-uri cu privire la unele soluții alese pentru lucrări, a fost deblocat.
”Avem în vedere continuarea proiectului Colibița. În urma sesizărilor ONG-urilor la Bruxelles, studiul de fezabilitate a fost refăcut integral, a fost reaprobat săptămâna trecută de Administrația Națională Apele Române și transmis către minister pentru reavizare. Se va merge pe acest nou studiu de fezabilitate, s-au redus la maxim toate lucrările care au fost considerate relativ neprietenoase cu mediul, inclusiv unele lucrări din piatră au fost scoase și au fost înlocuite cu lucrări cu lemn, nuiele, fascine. Eu zic că am reușit să ajungem la un consens cu Comisia Europeană și sperăm că la anul vom putea demara lucrările la acest proiect”, a declarat Ioana Diaconescu, directorul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABA Someș-Tisa).
În martie, Guvernul a aprobat obiectivul de investiții ”Mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa, judeţul Bistrița Năsăud”, precum și indicatorii tehnico-economici aferenți proiectului în valoare de 234.864.000 lei, pentru finanțare europeană prin POIM. Aici detalii. Investiția vizează: reabilitarea barajului Colibiţa (impermeabilizarea amonte a barajului Colibiţa, reabilitarea coronamentului barajului, impermeabilizări în galeria de injecții și drenaj, consolidare şi protecţie pentru versanții barajului Colibiţa, lucrări la casa vanelor golirii de fund şi galeria de acces la casa vanelor golirii de fund, realizarea unui sistem performant de aparatura de măsură și control, etc.), măsuri de reducere a riscului la inundaţii aval baraj Colibiţa pe râul Bistriţa şi Bârgău (amenajare albie, consolidări de mal, apărări contra inundațiilor, praguri de fund pentru stabilizarea albiei în plan).
În luna decembrie 2018 a început golirea parțială a lacului Colibița.
Într-o conferință de presă din 24 mai, Ioan Deneș, atunci ministrul Apelor și Pădurilor, spunea că reabilitarea barajului Colibița și amenajarea albiei râului Bistrița Ardeleană nu au primit încă finanțare europeană întrucât JASPERS – parteneriatul de asistență tehnică între trei membri (Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții – BEI și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare – BERD) – nu și-a dat acordul pentru lucrările pe care Administrația Bazinală Someș-Tisa vrea să le facă pe cursul râului. Sesizați de ONG-uri, consultanții tehnici ai UE nu au fost de acord cu betonarea malurilor în zona orașului Bistrița, propunând mai degrabă ”o soluție prietenoasă cu mediul”.
Obiectivul de investiții ”Mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa, judeţul Bistrița-Năsăud”, este un proiect complex, necesar si mai ales benefic pentru comunitătile locale din zona străbătută de râul Bistrita Ardeleană. Lacul de acumulare de la Colibiţa impreună cu albia râului Bistrița din aval de baraj se constituie intr- un ecosistem, indeplinind mai multe functiuni.
Pe lângă functia hidro-energetică si de protectie impotriva inundatiilor, Lacul de acumulare Colibiţa mai indeplineste rolul foarte important de sursă de apă potabilă pentru localitătile din aval , inclusiv pentru orasul Bistrita. De aceea, solutiile tehnice de realizare a obiectivului de investitii trebuie să fie din categoria celor „prietenoase cu mediul”, care să contribuie la protectia ecosistemului. In acelasi timp, este important este ca odată cu lucrările de consolidare a barajului, la Colibiţa să fie realizat un sistem de canalizare si o statie de epurare pentru ca dejectiile de la vilele baronilor locali să nu mai fie deversate ditrect in lacul care asigură sursa de apă potabila pentru localitătile din aval de baraj, dar si pentru locuitorii din zona de câmpie a judetului care nu dispune de un curs de apă cu regim permanent.