Actualitate

Augustin Zegrean: Opoziția de azi să tacă din gură în ce privește legea bugetului

Avocatul Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, a declarat că opoziția de azi trebuie să tacă în legătură cu adoptarea legii bugetului prin angajarea răspunderii fiindcă a avut posibilitatea să lase proiectul legii în parlament și nu a făcut-o.

”Sunt enorm de multe legi, peste 40.000 de acte normative în vigoare în România, și dacă nu ar exista programele pe calculator despre legi, ar fi dezastru. Nimeni nu s-ar mai putea descurca. De ce se schimbă atât de des legile la noi? Principalul vinovat este presa pentru că îi analizează pe parlamentari după câte propuneri de legi fac. Și fac, frate, fac. Am avut un an în care un singur parlamentar a făcut la legea bugetului 700 de amendamente și a trebuit să stăm trei săptămâni să-l ascultăm susținându-și amendamentele care au fost respinse rând pe rând Am fost întrebat dacă e posibil să fie adoptat bugetul de stat prin angajarea răspunderii Guvernului. E chiar foarte bine să se facă lucrul acesta pentru că, în fiecare an, se pierde cam o lună, o lună și jumătate pe dezbateri în Parlament și nu se schimbă nimic din proiectul care se supune dezbaterii pentru că, în Constituție, este un articol 138 care spune că, dacă faci o propunere care presupune cheltuire de bani, trebuie să ai și sursa de finanțare, ori autorii proiectului, când vine cineva cu un amendament la legea bugetului, spun: arată-ne sursa! Iar sursa este luați de acolo și dați acolo, ori acest lucru nu este posibil. Deci e foarte bine că se va adopta bugetul de stat prin angajarea răspunderii. E posibilă și depunerea de amendamente la această procedură legislativă și cred că va fi o practică de acum încolo. Eu am propus demult lucrul acesta, dar nu se prea ascultă ce spunem noi”, a spus fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.

Întrebat dacă nu se încalcă astfel unul din principiile democrației – dezbaterea în Parlament, el a răspuns: ”De angajarea răspunderii nu ar trebui uzat în fiecare zi, poate o dată sau de două ori într-un mandat. Uzezi de ea numai când vrei să-ți verifici susținerea parlamentară sau dacă ai curaj să o faci. În general, se folosește pentru programe de guvernare, nu pentru un proiect de lege, dar faptul că acum a ales să se adopte legea bugetului de stat prin angajarea răspunderii este un lucru bun.

Legea trebuia depusă demult în Parlament, opoziția de azi (PSD -n.r.) ar trebui să tacă din gură fiindcă avea posibilitatea să facă ea proiectul de buget, să-l depună în Parlament și să îl lase gata făcut pentru că spun că ei știau mai bine ce e cu banii țării și cu țara. Nu au făcut-o. Dacă nu se adoptă prin angajarea răspunderii va trece din nou în februarie bugetul fiindcă în ianuarie e vacanță parlamentară și nu s-ar putea discuta. Cum se știe deja că, la legea bugetului, dezbaterile durează 1-1,5 luni, am ajunge să avem buget de stat undeva prin martie, ceea ce e foarte târziu.

Această modalitate de adoptare a legii bugetului o recomand și pe viitor pentru că parlamentarii pot să facă amendamente și pe această procedură. Guvernul e obligat să răspundă la amendamente, să le admită sau să le respingă. Democrația nu stă în cum se adoptă Legea bugetului. Parlamentul e acolo, poate depune amendamente, are la dispoziție moțiunea de cenzură. Ce vrei mai multă democrație decât că, la orice angajare a răspunderii, poți depune o moțiune de cenzură? La această moțiune pot semna și cei care au mai semnat o moțiune în aceeași sesiune, nu este regula că, dacă ai semnat o moțiune într-o sesiune nu mai poți a doua oară. Poți să semnezi de câte ori vrei o moțiune de cenzură, deci e asigurată și democrația, nicio problemă”, a mai spus avocatul Augustin Zegrean.

El a participat, joi, la o dezbatere despre urbanism unde a spus: ”Este prima oară când sunt invitat la o întâlnire de acest fel sau de orice fel în Bistrița. Niciodată nu m-a băgat nimeni în seamă. Eventual m-au huiduit, m-au înjurat, asta s-a întâmplat”.

10 comentarii

  • Omul ăsta ar trebui să tacă el definitiv din gură.
    Este cel care l-a ajutat pe Basescu să rămână la putere și să facă rău întregii țări, cel care a anulat 7 milioane de voturi ! Să i se taie pensia specială de care abuzează si el si alți speciali din țara asta.
    Ia sa vedem atunci cati bani vor fi la buget !

  • Că nu sunt de acord cu pensia specială este adevărat, dar să-i bagi omului ”pumnul în gură” ar fi o prostie, deoarece omul acesta a acumulat cunoștințe de-a lungul activității, cunoștințe necesare pentru rezolvarea unor probleme ce apar în societate, iar aceste cunoștințe nu s-au pensionat, ele rămân valabile și după pensionarea persoanei respective. Cele mai bune sfaturi le putem găsi la oamenii care sunt în afara mediului care are nevoie de rezolvarea unor probleme vitale pentru societate, așa că vă recomand să apelați în continuare la aceste cunoștințe !

  • Multe comentariile pe lângā subiect.
    Il atacā pe dl. Zegrean pt. cā are pensie specialä sau pt cā a fācut parte din echipa lui Basescu.
    Dar hai cā vin eu cu un comentariu LA SUBIECT.
    Nu sunt de acord cu guvernare prin ordinante de uegnta și nici prin asumarea răspunderii.
    Legile trebuie discutate in comisiile de specialitate, in cele doua camere ale parlamentului, trebuie ascultata părerea societății civile, ONG-urilor.
    Se fac prea multe legi proaste și care după aceea sunt schimbate, tocmai pentru ca nu sunt analizate toate consecințele acestor legi.
    Este okay sa nu fiți de acord cu dl Zegrean, dar nu este in regula sa-l denigrați pt ca are pensie specială, sau pt. ca a făcut parte din echipa Băsescu.

    • Criticati-i pe cei care i-au dat pensie specială.
      Pe cei care au făcut legile, nu pe beneficiari!

  • Evident că dezbaterea bugetului ar trebui făcută în Parlament, doar că, având în vedere întârzierea finalizării proiectului, precum și nesăbuința unor specimene din structura acestei autorități, foarte multe de altfel, care ar trece tot felul de amendamente cretine ce ar îngropa țara, în momentul de față, asumarea răspunderii de către Guvern în vederea adoptării bugetului, nu doar că se impune, ci trebuie obligatoriu pusă în aplicare. Gândiți-vă doar că acel grup infracțional autointitulat partid politic, încă, din păcate, are suficienți parlamentari și prieteni din proinfracționalitatea, iar împreună, pot pune umărul la trecerea unor amendamente care ar face zob finanțele țării și economia României, tocmai pentru a evita o astfel de situație trebuie adoptat bugetul de către Guvern. Situația este oricum gravă, nu trebuie înrăutățită și mai mult de niște inapți, cărora nu le pasă de țară și starea sa, ci doar de plata unor polițe, că doar din această pricină au fost trimiși în Parlament. Vă dați seama, acești nemernici joacă soarta țării, făcându-i un imens rău, prin promovarea a tot felul de șicane pentru a se răzbuna, ăștia trebuie scoși cu șut din Parlament și împiedicați pe scări. Doar pentru acest fapt, toți acești impostori, care periclitează stabilitatea țării, nu mai au ce căuta veci într-o poziție publică. De asemenea, adoptarea bugetului este cât se poate de importantă, pentru că în funcție de el autoritățile publice locale își fac propriile bugete, mediul privat își face propriile calcule etc. Nu este normal ca bugetul țării să fie adoptat în martie, cum s-a întâmplat în acest an, o astfel de abordare trebuie să dispară. Deci, nu sunt de acord în general cu adoptarea bugetului de către Guvern, dar situația de față, indiscutabil, este una excepțională, caz în care se impune o astfel de măsură. În condiții normale, proiectul de buget trebuie dezbătut și adoptat în Parlament, dar nu acuma, cu actuala structură parlamentară, cu actualii inși, care sunt iresponsabili, inconștienți și au apucături nebunești nu firești, cum ar cere-o poziția avută. Hoarda psdistă și prietenii din prohoțonta trebuie ținuți departe de proiectul de buget, sunt dispuși fără nicio remușcare să dea foc țării.

  • Cand o sa vina camatarii care au dat imprumut ciumei rosii un miliard de euro pe luna( pentru salarii,pensii si spagi) si o sa taie trei sferturi din veniturile de la stat,o sa spuneti ca Basescu a fost un domn cand a taiat 20%!!

  • Asta-i de pe vremea lui „ciocu mic la voi”. Reflexele de pedelist-băsist nu te înșeală niciodată. Un cap în gură să le mai dați când îi vedeți pe stradă domnu’ CCR! Și neapărat să nu se atingă de pensiile speciale pe care le cumulați.

    • Daca taiau de la servicii era macel in strada. Numai 5% sa fi taiat si faceau revolutie toti partzarii drogaditi de la PNL si USR.

      Au stiut si ei ca daca taie de la educatie si de la sanatate nu-i pasa niciunui sustinator de-al lor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS