Experiența din pandemie a determinat Spitalul Județean de Urgență din Bistrița să modifice proiectul de modernizare a corpurilor aflate pe strada Alba Iulia și să amenajeze, spre exemplu, pe cheltuiala Consiliului Județean, câte un grup sanitar în fiecare salon, ceea ce nu era prevăzut inițial.
Managerul Spitalului Județean de Urgență, Gabriel Lazany, a spus că, în opinia sa, odată cu începerea vaccinării, ”lucrurile merg spre bine, dar nu se vor îmbunătăți cu viteza cu care mulți se așteaptă”.
”Cred că anul 2021 va fi un an tot sub umbrela pandemiei, iar din 2022, încet, se vor vedea efectele campaniei de vaccinare și vom începe să mergem spre o normalitate pe care o vom atinge probabil peste mulți ani de acum încolo. Învățămintele pe care le-a tras sistemul mondial de sănătate sper să fie de bun augur. Sistemul medical va fi mult mai bine pregătit și va fi mult mai ușor de gestionat orice alt virus pentru că noi, în ultima sută de ani, nu ne-am mai confruntat cu așa ceva. Ultima pandemie a fost cea de gripă spaniolă, de la începutul secolului”, a spus el.
Una din învățături ar trebui să fie legată de felul în acre se construiesc sau modernizează spitalele.
”Degeaba facem acum trei spitale regionale dacă nu revizuim circuitele în conformitate cu învățămintele pe care le avem de acum. Eu fac zilnic raportări la centrele naționale, de două ori pe zi chiar. Am primit de la STS o tabletă și le fac. De exemplu, raportez în fiecare zi, medicamente care nu se mai folosesc de luni de zile, cum ar fi Caletra și nici nu mai există în spital. Suntem blocați într-o rigiditate totală. Mie îmi dă vagul sentiment că fac degeaba raportările, nu se uită nimeni, iar lucrul acesta îmi dă o stare de frustrare. Trebuie să tragem învățămintele necesare și să facem asta repede.(…) Noi, în proiectele aflate în derulare prin CJ, am făcut adresă la ADR ca să ne adaptăm noilor cerințe – cum ar fi grup sanitar în fiecare salon – care la momentul inițierii proiectului nu erau eligibile. Cei de acolo au înțeles că aceste modificări sunt necesare, CJ și-a asumat costurile suplimentare care nu pot fi asigurate din bani europeni și am modificat proiectul. Acum, proiectul care merge înainte pe Alba Iulia este total diferit față de ce am avut inițial. Același lucru trebuie să se întâmple la nivel național, dar, din ce văd, nu se realizează”, a spus Gabriel Lazany într-o emisiune moderată de Simona Bozbici la postul local Bistrița Express.
Întrebat când se va renunța la măști, el a răspuns: ”Acest lucru ni-l vor spune specialiștii. Deocamdată este recomandat să purtăm masca în continuare chiar dacă suntem vaccinați. Eu am făcut rapelul, iar conform specialiștilor, într-o săptămână se ajunge la nivelul maxim de imunitate. Și nu am, de gând să renunț la mască. Voi fi la fel de precaut ca înainte”.
CJ și SJU Bistrița pregătesc un proiect privind creșterea eficienței energetice a clădirii spitalului, prin realizarea unei fațade ventilate pentru creșterea siguranței la foc, protejarea tuturor ferestrelor cu un sistem parasolar, înlocuirea întregului sistem de iluminat din interior cu LED, dar și optimizarea funcționării sistemului de încălzire a celor trei corpuri de clădire, montarea de sisteme de climatizare și amenajarea în parcare a unor puncte de reîncărcare electrică.
Foto: arhivă
Evident că, pentru consilierul lui Niculae, degeaba facem acum trei spitale regionale. Sunt suficiente cele 8 pe care le-a făcut PSD-ul în perioada 2016 – 2020.
Spitalul de pe strada Alba Iulia din Bistrita găzduieste in prezent sectiile de Boli Infectioase, Oncologie Medicală si Dermato-Venerologie. După reabilitare, aici ar trebui să rămănă doar sectia de Boli Infectioase, cu atât mai mult cu cât Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a finalizat procedura de achiziție a Hotelului Krone din municipiul Bistrița, clădirea urmând a fi transformată într-o unitate spitalicească adaptată activităților medicale specifice secției de Oncologie.