Actualitate

”Proiectul unui oraș nou în Wonderland le-ar da oamenilor curaj să rămână acasă”

”Vreau să fac câteva precizări referitoare la proiectul lansat de mine în spațiul public, transformarea păguboasei zone Wonderland într-o posibilă ”wonderful life”. Există în zona vechiului poligon circa 250 ha proprietate publică a municipalității. Datorită investițiilor în pârtia de schi și a altora preconizate, noi bistrițenii vom cheltui sume foarte mari pentru utilități: drumuri, apă, canalizare, energie electrică. În condițiile în care Bistrița se depopulează și îmbătrânește, avem nevoie de un mare proiect care să le ofere oamenilor argumente, curaj să rămână și să trăiască acasă. Din 10 studenți care învață la Cluj, 7 nu mai revin în Bistrița. Proiectul unui oraș nou în zona Wonderland ar transforma risipa de bani a PSD pe pârtie, și nu are sens să mai discutăm despre rentabilitate în condițiile în care este făcută la o altitudine extrem de mică și ale transformărilor climatice pe care le vedem”, a spus liderul PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc.

El a adăugat că este nevoie de o hotărâre de trecere din domeniul public în cel privat a acestei suprafețe de teren: ”Eu nu vorbesc despre construirea unui cartier de locuințe de către un prieten al nu știu cui, ci despre scoaterea terenului pe care s-a făcut pârtia și pe care sunt proiectate alte construcții din public și trecerea în domeniul privat. Putem lotiza 150 ha în suprafețe de 500 mp, din care ar rezulta circa 3.000 de parcele destinate familiilor din Bistrița, cu utilitățile aferente, restul de 50 ha putând fi folosite pentru funcțiuni publice. Dacă nu sunt suficienți bani se poate contracta chiar și un credit. Efectele din punct de vedere economic, social și demografic ar fi net favorabile, cu impact pe termen lung. PUZ-ul care ar urma să fie realizat trebuie să prevadă și modul de dezvoltare din punct de vedere imobiliar această zonă. Mă refer la respectarea rigorilor de urbanism, încălcate cu nerușinare în Bistrița. Știți foarte bine ce au făcut anumiți imobiliari cu complicitatea autorităților locale: blocuri între case, nerespectarea celor mai elementare norme de urbanism cu afectarea vieții oamenilor. Dacă Bistrița arată astăzi așa cum arată se datorează și faptului că serviciile de specialitate din Primărie nu și-au făcut datoria, dimpotrivă, au încălcat orice regulă de bun simț din punct de vedere urbanistic”.


Ioan Turc a adăugat: ”M-aș bucura dacă PSD ar avea aceeași viziune pe care o am eu cu privire la Parcul Industrial, în care trebuia edificat de mult un campus pentru învățământ universitar tehnic și trebuiau aduse societăți comerciale viabile, că zace mort acolo. Oradea a menajat trei parcuri industriale, iar Bistrița n-a fost în stare nici măcar unul pentru că acolo este pistă de karturi, nu Parc Industrial”.

12 comentarii

 • PNL ar trebui să fie mai inteligent.
  Să învețe de la Ilie Bolojan și exemplul unui oraș cu dezvoltare excepțională comparativ cu media, Oradea.
  De altfel primăriile deținute de PNL pot fi oferite ca și exemple. Sibiu. Mai puțin Timișoara din cauza controversatului primar în război cu presa.
  Dar ca și Bistrița să aibă o dezvoltare rapidă, o universitate locală pe profil tehnologic și știință care să susțină platforma industrială ar putea aduce rapid un pol de atracție.
  Ar mai fi reatragerea cu măsuri incitative bine gândite ale diasporei antreprenoriale.
  Aici PNL ar trebui să se gândească la măsuri integrate care să permită nu doar demararea unor întreprinderi dar și readaptarea celor care eventual s-ar întoarce. Mă refer în primul rând la condițiile în care reintegrarea să fie rapidă pentru familii.
  Dacă se va merge în continuare cu o importanță excesivă acordată limbii române în educație și accesul la piața de muncă…sigur cei care au avut copiii crescuți în sisteme străine vor dezista la ideea relocării. Copiii trebuie să învețe cunoștințe practice, noțiuni de matematică, să se dezvolte prin învățarea prin proiecte integrate ca și în Finlanda. Nu tradițional cu repetiții memorizări și accente pe cuvinte pe care le folosesc din haști în paști. Dacă mă uit la majoritatea comentatorilor din zona PSD sunt înecați în regionalisme și fraze locale, ceea ce e ok..dar la un nivel de vocabular foarte sărac corespondent față de un copil crescut în alt sistem de învățământ. Componența religioasă legată de credință e preponderentă ceea ce îngrijorător vs vocabularul legat de tehnologie și afaceri.
  Bistrița ar trebui să-și propună un brand care depășește simplele amenajări locale, ținte strategice pe termen lung..exemplu *green city* *outdoor city* IT city* *smart cities* *medical city* etc…iar politicile și obiectivele locale trebuie dezvoltate în funcție de brandul adoptat cu care să se demarce.
  Problemele cu proiectul dlui Turc, care în sine ar oferi de lucru, constructorilor pe un termen scurt 1) să aduci oamenii și familiile tinere să locuiască în casele respective 2) economia ca să susțină plata acelor rate. Aici ca să fiu un pic subiectiv poate, 5000 m pătrați pentru un român provenit din mediul rural e insuficient pentru a avea o comunitate civilizată..să nu se reproducă fenomenul ghetourilor.

 • Mie mi se pare totusi deplasat idea intrun oras in care la doi pasi gasesti apartmente noi nevandute, unde gaseti si case multe de vanzare si unde avem descestere la numar de populatie sa promovezi inca un val de constructii si credite.
  Eu vad singura sansa in ranfortarea sistemului educational si suport activ pentru crearea locurilor de munca calificate. Si in plus o scoala adevarata de invatament dual/profesional.
  Din pacate ofertele si propuneri care le am mai facut nu aveau echo. Am sa insist pe tematica asta cind gasesc un for cu urechi deschise.

 • Wonderland-ul e atat de hulit pentru ca a inceput cumva cu stangul, cu construirea unei partii de schi foarte controversata. Dar am inteles ca proiectul e la inceput si ca acolo se va ridica un stadion nou si un aquapark. Partia va fi imbunatatita si se vor cauta solutii pentru a putea fi folosita si vara.
  Imaginati-va cum ar fi daca acest complex va mai cuprinde si un patinoar, terenuri de fotbal, tenis, baschet, de joaca pentru copii, etc, precum si diverse piste pentru alergat, jogging, biciclete,skateboard, etc.
  Eu zic ca o astfel de zona de agrement ar face Bistrita mult mai atractiva si mai interesanta pentru toti aceia care fie vor dori sa plece, fie vor vrea sa se intoarca.

 • Domnule care te semnezi cu cc, cu tot respectul ma vad obligat sa aduc cateva lamuriri nu ca asi detine adevarul absolut, dar in documentele urbanistice lotul minim este de 250 sau 300 mp adica 2,5 ari, daca 500 mp este considerat ghetou (5000 mp inseamna 50 arii sau o jumatae de ha.) De ce documentatiile prevad acest lucru? Eu am 300 mp pe care am facut o casa de 120 mp la sol restul gradina si gazon va rog sa ma credeti este suficient, nu condider ca este ghetou. Daca cititi cu atentie articolul dl.Turc vrea sa spuna ca daca tot se face infrastructura pentru o saptamana pe an la schii sau pentru dl. Tanasa este f important sa se faca ceva cu acea suprafata mare de 250 ha. Propunerea este buna, dar postaci psd sar ca arsi dar cand s- au cheltuit 7 milioane pentru partia care functioneaza o saptamana pe an. Zona de agrement promisa o sa se faca in cati ani? Daca orasul arata groaznic dupa 3 ani de mandat si acuma se fac promisiuni ca, in 2 ani cat mau sunt o sa se faca punti, poduri centru sau autogara noua, piste de biciclete, parcari. Oare mai credeti in povesti? Citeam un articol al unui domn Dragota din Sarata care era f revoltat ca a fost mintit trei mandate la rand ca nu au canalizare, gaze naturale. Sunt convins ca o sa le promita din nou.

  • Da aveti dreptate vroiam sa scriu 500 mp si am mentionat ca e o opinie subiectiva referitoare la suprafata9 . Ma referam la ghetto in sensul izolarii comunitatii de exterior ,exista un risc ca oamenii sa vina cu un mod de viata rural cu gaini, oi cotete si grajduri..nu ca as condamna neaparat acel mod de viata isi are rostul si clientii lui. Semnele de intrebare raman. Vrea Bistrita sa atraga multinationale , sa.atraga turisti straini..sau pensionari …numai bine

 • Domnule Walter cu respect dar nu credeti ca unii doresc sa stea la curte , cu gradina, activitate si nu intre 4 pereti? Eu unul imi doresc din suflet ia ies din bloc, iar cu banii de un apartament iti faci casuta cu gradina unde poti sa te relaxezi pri munca etc. Felicitari pentru propunerile d-lui Turc.

  • Aveti, bineinteles dreptul se visati la o casa propriu. Inteleg asta. Si mie cel mai urit cosmar ar fi sa locuiesc la un bloc din asta ramas din comunism. Sint si blocuri mai noi.
   Alternativa este si mutare mai la tara. Oferta cuprinde case cu teren in abundenta incepind de sub 10000€ la distanta de sub 30minute din Bistrita. Clar ca casele astea necesita investitii, dar care se poate face singur, pas cu pas in timp. Si eu am cumprat o casa din astea acum 23de ani, adevarat la doar 15 minute distanta, si tot am investit pe toata durata si probabil o se mai dureze inca 10 ani pana la un final.
   Nu contest ca idea de subventionare a caselor individuale ar fi atractiv pentru dvs sau alti. Idea este ca vad pozibilitate si pentru dvs sa va indepleniti visul si acum cu putin flexibilitate si bunavointa fara sa asteptati prea mult suport din partea politica.
   Renuntati la luxul de “ultracentral” si gastigati libertate si liniste la o casa la tara cu gradina mare. Daca aveti serviciu in oras singura investitie in plus ar fi deplasarea zilnica. Din cite stiu, alti care lucreaza la Leoni de exemplu sa deplaseaza zilnic si 30-50km la locul de munca. Am si exemplu unui fost angajat care in oras niciodata ar fi fost in stare sa cumpere o casa si nici apartment, iar acum are o casa asa cum am deschris la 30km de Bistrita, o renoveaza singur si lucreaza in Bistrita. Se poate, doar vointa…
   Din partea PNL astept propuneri mai anchorate in realitate totusi de cit pomeni electorale care sa sfirsesc in vise neealizate ca si la alti.

 • AVEM NEVOIE DE GRADINITE, SCOLI, CRESE DAR IN ORAS SE FAC NUMAI BLOCURI SI MAGAZINE. ESTE BUNA IDEIA DE A DA LOTURI PENTRU CASE, SA SE FACA SCOLI, GRADINITE, CRESE SI ALTE LUCRURI UTILE. FELICITARI

 • Dar nu avem un stadion domnule Gicu? Cum se va inbunatati partia? Se va afuce zapada de la polul nord?Este o investitie fara nicio rentabilitate. Cati ani a durat pana s-a vopsit piscina la Codrisor? 3ani daca nu ma insel si este dub orice critica. Vorbiti domnule Gicu de zona de agrement? In cati ani? Va rog nu mai visati. O seara buna.

 • Ce poate face Turc decat sa vina cu propuneri de a salva banii cheltuiti aiurea pentru 800 de schiori cu tot cu copii?. Da ideia este buna un nou cartier al orasului, gradinite, crese, scoli, zone publice si de agrement, asta nu inseamna ca sunt izolati de oras. Mai oameni buni cat a zis 250 ha? Pai vreti sa ramana paragina cu un bazin ca si cel de la Codrisor si o partie care asteapta zapada in fiecare an?
  Ideie buna sper sa faceti ceva in acest sens, o propunere catre CL Bistrita, desi ma indoiesc ca vor vrea consilieri psd sa schimbe ceva odata ce au votat aceste aberatii. Sper sa se trezeasca la realitate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS