Timp de gândire

Promiscuitatea şi dreptul la vot

Am început anul cu ştirea care a dus faima judeţului nostru în cel mai rău sens al cuvântului. S-a auzit peste tot despre promiscuitatea de la Rodna de pe urma căreia un copil şi-a pierdut viaţa, iar un adult va înfunda închisoarea pentru cel puţin 15 ani.

De ce se întâmplă acest lucru în plină perioadă a sărbătorilor? Fiindcă acestea şi-au pierdut pentru mulţi semnificaţia lor religioasă şi sunt simple ocazii în care poţi bea la nesfârşit şi mânca tot la fel. Când cele două nevoi animalice sunt satisfăcute, atunci probabil că indivizii pleacă în căutarea celei de-a treia, cea sexuală. Şi pleacă în turmă!

Am avut ocazia, înainte de Crăciun, dar şi înainte de Revelion, să stau la cozi infinite în hipermarketuri. Şi, în lipsă de altceva mai bun de făcut, m-am uitat cu coada ochiului în cărucioarele oamenilor, apoi la ei şi am făcut legături. Am observat foarte mulţi oameni cu mâinile crăpate (dovadă că fac o muncă grea probabil prost plătită) şi care se scotoceau mult prin buzunare după tichete de masă cu care să plătească, dar care aveau cantităţi exagerat de mari de bere şi alte băuturi ieftine. Baxuri întregi. Mă îndoiesc de faptul că mergeau la ceva petreceri fiindcă nu păreau genul fiind destul de în vârstă, aşa că am dedus că au luat toată băutura ca să o aibă pentru ei. Cred că de aici porneşte tot răul. Băutura în exces nu numai că nu veseleşte inima omului, o întristează, o îndeamnă la violenţă, o face să-şi piardă controlul.

Dincolo de cele două vieţi de la Rodna curmate într-un fel sau altul din cauza băuturii şi promiscuităţii, rămâne întrebarea: câte astfel de situaţii sunt în satele de la noi în care ne aşteptăm să găsim tradiţii, obiceiuri şi viaţă autentică de la ţară? Probabil că multe. Ţăranii veritabili sunt pe cale de dispariţie, iar locuitorii actuali ai zonelor rurale mai degrabă nişte deţinători de antene prin satelit chiar dacă nu au bani de alte facturi şi de mâncare. Când ai o vârstă, nu ai educaţie, nici discernământ, televizorul cu canale deocheate îţi poate decide soarta. Oribil, trist şi chiar deprimant.

Cred că vă daţi seama că promiscuitatea („amestec de indivizi foarte diferiţi pe care îi reuneşte un mod de viaţă dubios şi contradictoriu şi un comportament necuviincios”, potrivit DEX) are şi drept de vot, nu doar dreptul de a umbla pe stradă, de a intra în birt, de a viola şi lovi.

Anul acesta, fiind unul electoral, dacă nu suntem atenţi e posibil ca astfel de indivizi, plătiţi cu o sticlă cu alcool, să ne decidă soarta fiindcă nu îşi vor pune prea multe întrebări, nu se vor obosi să se informeze în legătură cu unii sau cu alţii, pur şi simplu vor merge şi vor vota. Probabil aiurea. Cum ai putea vota altfel dacă ai mintea tulbure? În timp ce ei vor pune ştampile de „n” buletine de vot, mulţi dintre cei lucizi vor înghiţi găluşca „toţi politicienii sunt la fel” şi nu se vor mai obosi să-i înlocuiască pe unii cu alţii.

Fiind început de an, eu sper să nu se întâmple aşa. Cred că trebuie să ne propunem să fim, măcar în acest an, responsabili, foarte atenţi şi hotărâţi să nu permitem nimănui să ne influenţeze votul. Altfel, vom risca să repetăm la nesfârşit acele greşeli din care nu am învăţat nimic.

Cristiana Sabău

16 comentarii

  • Spre uimirea unora, repet: Romania, in 2012, va fii printre putinele tari din UE, care va performa! este bine pozitionata in piata, are resurse, o politica monetara stricta, supervizata de BNR, stabila, intr-un cuvant, interesanta… in opinia mea, in functie de evolutiile din zona eur, politica fiscala ar trebui putin relaxata, iar TVA-ul coborat la 22%… cat despre BVB, am expus cum vad eu o revitalizare…. si anca ceva f important: multi din investitorii cu potential, din tarile mature, saturate, vor intra pe BVB… asa vad eu 2012… nu iau in calcul eventualele nenorociri

    • Scuze, poate ma insel si a fost o gluma neinteleasa.
      Dar atunci cand rostesti peiorativ numele statului tau, Romanica, exista sansa ca tara sa nu te merite ( pe diverse motive de superioritate personale ) ori ca tu sa nu meriti sa traiesti intre granitele ei.
      Nu-ti pretinde nimeni ( si, din fericire deocamdata, nici nu e obligatie ) sa te mandresti ca esti roman.
      Dar fa un efort sa te abtii si sa nu emiti aprecieri negandite dar mahalagesti.
      P.S. Cazul pacientului raul ( suma comentariilor de pe ziarele on-line il aduc in acest teritoriu ) se afla in etapa maligna si-l recomanda unui tratament agresiv psihoterapeutic.
      E si un semn ca pozeaza, discret, in unul dintre prost-exaltatii robi TV ai lui Mircea Badea.
      Porneste de la inflorirea Romaniei in 2012 si ajunge la un scepticism crud.
      Dacasicuparcasaupusintrobarcadacanueraparcaseneca.

    • dl. Macete imi permit sa va raspund cu niste versuri scrise de cineva [daca stiti cine aveti de la mine un 10 ] deci :
      ….in lumea asta rau facuta
      rahatii scriu , in loc sa puta
      si scriitorii adevarati
      sint dati afara de rahati .
      cu stima !!! si respect

    • Pentru ca randurile tale ( din Pastorel ) sunt o modificare a textului original:

      “Domnule Prim-Ministru,
      În lumea asta rău făcută
      Rahaţii .ut în loc să pută
      Iar .utaciosii consacraţi
      Nu pot .ute de rahaţi”

      ( Mihai Eminescu )

      mi-am permis, din acelasi autor, sa-ti dedic o alta strofa
      ( modificarile imi apartin ):

      ” O, tu raul
      natangule on-line
      cu tastele legate dupa gat
      mai scrie-n .izda matii
      sa-ti treaca de urat „.

      Decizia de publicare ii apartine Cristianei Sabau / cu sau fara cenzura /.
      Mi-e indiferent.

    • da ti-am vazut creatia si dincolo [esti un scump] !!! [sa nu zic ….scum.pule] cu stima si respect !!!!

    • Formula ” stima si respectul ” ( o politete falsa – din toate tipurile de amabilitate care exista), cu care tot semnezi, imi-aduce aminte de idiotii de activisti din prima linie si secunzii lor ( din a carei generatie ratata faci parte ca varsta / tractoristi care abia citesc ).
      Unora ca tine ar trebui sa le fie interzisa reproducerea scrisa si orala dupa clasici.
      Scrie, bre, cu cuvintele tale / doua -trei cate-or fi…

    • Gata dl. Macete] nu va mai raspund . gata , deja ceea ce am facut este prea mult . va salut ciu stima si respect !!!

  • ………si ar mai fi un ‘mic aspect’ , daca din tarile bogate acum cu reale probleme fug investitorii , nu oare am putea vedea macar o parte din ei intrind pe Romanica !??

  • Promiscuitatea este caracteristica si societatii urbane. Muncitorul, salariat la patron nu mai are constiinta importantei muncii sale, este expolatat, umilit in diferite moduri si considerat ca o masa inutila societatii. Asa se regasesc toate conditiile asocierii indivizilor impotriva unei societatii carei nu se ma simt ca apartin. Primind o punga de plastic cu d-ale gurii si poate simtindu-se cu un rost, dorinta de razbunare o manifesta la vot. Indolent in ale politici acum dispare, se simte important si devine un alegator sigur. Acesti oamenii sunt considerati vinovati de cei care pierd alegerile, dar uita ca acestia au o calitate pe care, cei fara punga, ignora sa o exloateze. Acesti oameni sunt ascultatori, docili, fara pareri propri. Acestor oameni daca in loc de punga sau galeata le vom oferi un strop de demnitate, alta ar fi tara noastra.

  • Isi au si nemtii submediocrii lor, ca sa nu mai vorbim de Irlanda sau Anglia, unde tot alcoolul voteaza. Atata timp cat exista saracie, o sa existe si oameni care isi vand votul, fie ca e vorba de alcool, paine, salam sau alte obiecte.

    • Nu stiu de ce vorbesti asa despre irlandezi.
      Ai trait printre ei?
      Ai fost observator la recentele alegeri?
      Ai vizitat vreodata, Irlanda? Daca acest popor ar fi unul de betivi, nu ar avea ceea ce-mi doresc eu pt.Romania!

    • Oameni cu posibilitati reduse de-a intelege rostul fiecaruia de cetatean, sigur sunt in toate tarile. Dar eu, draga Vlad, nu as asocia bautori de alcool cu submediocritate. Si eu imi vad votul, fara nici un folos, consilierului, deputatului, senatorului sau presedintelui. Absenteismul la vot este consecunta inactivitatii partidelor politice. Aceste nu se ocupa de organizarea membrilor lor, decat in preajma alegerilor cand cumpara votul nostru cat mai ieftin, iar apoi ignora total alegatorul. Spune te rog in ce partid sunt adunari generale periodice in care alesul sa faca o dare de seama asupra activitati sale? Eu stiu un partid in care deputatul acelui partid, prezent fiind la AG de alegeri la nivel de municipiu a condus sedinta in asa fel incat cei peste 30 de candidati la alegerii nu au avut posibilitatea sa ia cuvantul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.