Actualitate

Proprietarii unei pensiuni din Colibița, acuzați de fraudarea fondurilor europene

Parchetul European a anunțat că două persoane şi o firmă au fost puse sub acuzare pentru fraudă în legătură cu construcţia unei pensiuni agroturistice în Colibiţa. Cu documente care atestau lucruri nereale, cei bănuiţi ar fi obținut peste 180.000 de euro din fonduri europene.

”La 19 mai 2023, Parchetul European (EPPO) a sesizat Tribunalul Bucureşti, în România, cu privire la o cauză penală în care două persoane fizice şi o societate comercială au fost puse sub acuzare pentru fraudă în legătură cu construcţia unei pensiuni agroturistice. Acuzaţiile aduse inculpaţilor se referă la construirea unei pensiuni agroturistice în comuna Colibiţa, judeţul Bistriţa, din România, care a beneficiat de fonduri europene nerambursabile, acordate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) din România”, a transmis Parchetul European într-un comunicat.

Sursa citată a precizat că, în luna august 2018, reprezentantul societăţii de agroturism a depus la AFIR o cerere de finanţare care conţinea declaraţii false.

”Aceste declaraţii atestau faptul că reprezentantul societăţii care beneficia de fonduri, care a acţionat şi în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, a respectat normele privind evitarea conflictelor de interese şi procedura de achiziţie. În realitate, potrivit acuzaţiilor, procedura de achiziţie pentru construcţia pensiunii a fost trucată, astfel încât contractul să fie atribuit societăţii de construcţii care fusese selectată anterior. Acest lucru a fost făcut de comun acord cu „administratorul de facto” al societăţii căreia i-a fost atribuit contractul de construcţie a pensiunii, care este acuzat de complicitate”, a mai transmis Parchetul European.

Potrivit instituţiei, probele au arătat că licitaţia a fost organizată de beneficiarul finanţării în numele unui intermediar, pentru a ascunde existenţa unui conflict de interese şi pentru a da impresia că a fost urmată procedura corectă.

”Inculpaţii sunt acuzaţi de obţinerea pe nedrept a 829 387,22 RON (aproximativ 182 000 EUR) din fonduri europene nerambursabile în perioada octombrie 2018 – august 2022. Pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului UE, EPPO a pus sechestru pe bunuri imobile aparţinând inculpaţilor”, a precizat instituţia.

AFIR s-a constituit parte civilă în proces, pentru a fi rambursată pentru suma totală plătită.

12 comentarii

  • Acuzatia de fraudare de fonduri , asta e putin pe langa ce fac ce-i mai multi care se rahatesc direct in lac si implicit in interioarele celor 90000 de Bistriteni care se adapa din apa care se scurge din lac.Ne miram de boie care apar celor care locuiesc in municipiul Bistrita condus sub frumoasele flamuri ale CJului.

    36
    5
  • Ce caraghios! Cică „contractul să fie atribuit societății de construcții care fusese selectată anterior”. Ia să facă Parchetul european o vizită la CJ. Acolo e pe față: MIS, Dimex, Frasinul. Cetățeni de onoare toți selectați de Răducu personal și sponsori a diverselor evenimente de partid. Despre ce vorbim?!

    65
    5
  • Acești cântăreți ai primăverii au vrut un pește mare și gras dar să cântărească puțin…. Mușchetarii acuma vor trebui să soluționeze situația, dacă ești din acela care știe să aducă probleme, trebuie să fi voinic pentru a ști și soluționarea lor.
    Niște secretari, nici fu nici fa.

    12
    9
  • Sunt mult mai mulți , verificați si la Dorolea ,Bistrița -Bîrgăului zona lac colibița sau si mai departe zona Ajofm ,cu firme care au angajat oameni si au luat 3000 de lei per angajat ,asa ziși angajați practicanți pe meseri zona cireșoaia branistea tăure și nu numai din bistrița și alte meliaguri ,firme fictive care sa făcut expre acuma uni le-au închis tunurii nu glumă

    31
    2
  • Timp de doi ani ,atit femei cit si bărbați ,oameni necalificați ,ia calificat hoțomani pe meseri .zicîndule că le merge vechimea în muncă asigurare si apoi după doi ani șomaj la uni angajați ,acolo cînd verificați Domnilor de la ANAF și nu numai

    23
    1
    • @Florian

      Foarte bine să se vorbească despre așa manevre… sistemul digitalizat te protejează înaintea acestor elemente, cu un Smartphone în mână introducând CNP-ul ai rezultatele pe moment dacă ai ceea ce ți sa promis sau ba.
      Odată tot trebuie să se sfârșească rele acțiuni.

      6
      4
  • @paradox românesc

    Totul e un EGOISM pur și dur, dar nu înseamnă că nu are soluție…o are!

    4
    9
  • …e realitate!
    Se spunea ca inainte de 89 functiona perfect securitatea in romania iar dupa nu e nevoie pentru ca „raportam” singuri!!!
    Oare pe acelasi principiu ca traim un sclavagism modern/dictatura cu zambetul pe buze/plagiate cu…netflix , popcorn si tic-toc????

    5
    1
  • Acolo Raducu trebuie sa pună piciorul în prag, da nah cum are o grămadă de tovarăși prin zona cu viloacele pana în lac, nu ii poate supăra ca ăștia îl linseaza, Mafia asta din politica e tare murdară. Normal trebuie făcute niște exproprieri și în jurul lacului făcută pista de bicicleta și pietonala, apoi poți atrage turiști….. plus 15 km de partii de ski în zona Bistricior. Apoi poți zice ca e stațiune. Pana atunci rămâne la nivel de latrina

    23
  • Introducere:
    -Amazon Europa- are sediul in Luxemburg pe str. Avenue John F. Kennedy.🇪🇺
    -EPPO (Parchetul eu) are sediul in Luxembourg pe str. 11 Avenue John F. Kennedy.
    –-
    Tunuri in „stil mare”.
    De exemplu:
    In treabă de mai jos (vezi articol) este vorba despre !evaziune fiscală. Și prejudicii aduse către UE.
    Dar BRAVO lor!!! (Aka – parchetului) că au găsit tocmai „veverițele” românești de la Colibița, care furau niște nuci stricate. ..Se vede că sunt meticuloși .👏 👍 Bravissimo!!! Jos pălăria.
    Ce Bine că i-au prins pe haiduci!!!

    „Marile corporații, precum AMAZON, au folosit de mult timp manevre complicate pentru a evita sau a-și reduce obligațiile fiscale, inclusiv prin transferarea profiturilor către țări cu impozite mai mici, precum: Luxemburg, Irlanda,
    Bermuda și Insulele Cayman.

    „Amazon a avut un an record în Europa în 2020, deoarece gigantul online a obținut venituri de 44 de miliarde de euro în timp ce oamenii făceau cumpărături de acasă în timpul pandemiei. Dar compania a ajuns să !! nu plătească impozit pe profit la Luxemburg, unde compania are sediul său european. (Sediul Social principal).

    Divizia europeană de retail a companiei a raportat o pierdere de 1,2 miliarde de euro (1,4 miliarde de dolari) către Autoritățile Luxemburgheze, potrivit unui document financiar recent, scutind-o astfel de impozitele corporative. !!!

    (Sursa :The New York Times, May 2021)
    Big style fraud.
    Update: Amazon paid NO no 2022 taxes in Luxembourg on €50bn revenue.
    Sursa: Luxtimes, Business-finance.
    –––
    • Adresa: Amazon Luxemburg;
    headquarters in Europe):
    38 Avenue John F. Kennedy, 1855 Luxemburg, Luxemburg
    Amazon (LUX18) – Luxemburg, Distrikt Lëtzebuerg- –

    • Adresa : EPPO (Parchetul European)
    Address
    European Public Prosecutor’s Office
    11 Avenue John F. Kennedy
    L-1855 Luxembourg
    Luxembourg
    Distrikt Lëtzebuerg- –

    4
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.