S-au avut în vedere cerinţele pentru cordoane şi cordoane glisante utilizate la îmbrăcămintea copiilor, inclusiv costume tematice pentru deghizare (carnaval) şi echipamente pentru schi, pentru vârste de până la 14 ani, informează într-un comunicat comisarul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud, Dina Suciu (foto).
În cursul acesteia au fost verificaţi 22 operatori economici care comercializează îmbrăcăminte pentru copii, fiind identificate abateri la toţi operatorii economici controlaţi. Au fost verificate produse în valoare totală de 48.900 lei, din care valoarea produselor cu abateri este de 29.598 lei.
Au fost prelevate 2 produse pentru verificarea aspectelor privind securitatea, conform SR EN 14682 : 2008, şi anume: Trening copii şi Geacă copii – pentru copii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14 ani, ţara de origine China, produs prelevat din două dintre magazinele de profil ale unor operatori economici din Bistriţa.
Din rapoartele de încercari emise de către laboratorul acreditat Larex Bucureşti rezultă că produsele sunt neconforme, deoarece nu sunt întrunite condiţiile standardului SR EN 14682.
Pentru cele 2 produse menţionate mai sus, s-a dispus măsura opririi definitive de la comercializare a acestora şi retragerea lor din reţeaua comercială şi, în acelaşi timp, în perioada imediat urmatoare CJPC Bistriţa-Năsăud va întocmi şi transmite notificări în cadrul sistemului RAPEX.
Alte abateri identificate în timpul controlului au fost:
– înscrierea incorectă a compoziţiei fibroase pe produse. Astfel, la cele două produse prelevate pe eticheta umidotermică pe un produs era înscris 85% bumbac şi 15% poliester, iar determinările de laborator indică 7,6% bumbac şi 92,4% poliester; iar pentru al doilea produs, pe eticheta umidotermică este înscris 65% bumbac şi 35% poliester, iar valorile reale rezultate în urma determinărilor de laborator sunt 0% bumbac şi 100% poliester.
– înscrierea mai multor procente pentru aceeaşi componenţă (ex.: pentru bumbac sunt înscrise 3 valori procentuale-60%, 40%, 35% fără să fie marcată distinct care din aceste valori fac parte din compoziţia reală a produsului respectiv, pentru poliester sunt 2 valori procentuale-55% si 100%, etc.).
– neînscrierea pe etichetele producatorilor străini şi a etichetelor în limba română care să conţină denumirea produsului, denumirea şi/sau marca producătorului, adresa poştală a sediului social al importatorului, principalele caracteristici tehnice, în vederea informării complete a consumatorilor, informaţie necesară având în vedere că importatorii reprezintă operatorii economici responsabili de intrarea pe piaţă a produselor.
Pentru majoritatea îmbrăcămintei pentru copii provenită din spaţiul comunitar controlată, chiar dacă produsele sunt însoţite de informaţiile ce trebuie cunoscute de consumatori, acestea nu sunt traduse în limba română.
Pentru indicarea modului de întreţinere a produselor textile, inclusiv a îmbrăcămintei pentru copii se utilizează simbolurile grafice prevăzute de SR EN ISO 3758 : 2005 care au în vedere următoarele tratamente: spălare, clorurare, călcare, curăţare chimică şi uscare în maşini de uscat cu tambur rotativ, după spălare, cu menţiunea că pentru fiecare articol textile informaţiile de întreţinere furnizate de simboluri trebuie să cuprindă toate tratamentele în următoarea ordine: spălare, clorurare, călcare, curăţare chimică şi uscare în maşina de uscat cu tambur rotativ, indiferent dacă se aplică sau nu.
Neconformităţile cele mai frecvente, identificate în cursul acţiunii tematice de control în ceea ce priveşte indicarea modului de întreţinere, sunt urmatoarele :
– indicarea celor 5 simboluri de întreţinere fără să fie respectată ordinea prevăzută în standardul SR EN 3758 : 2005;
– utilizarea pentru indicarea modului de întreţinere a 6 sau chiar 7 simboluri, din care 1 sau 2 simboluri nu sunt standardizate, fiind reprezentate prin desene care nu se regăsesc în standardul SR EN ISO 3758 : 2005;
– lipsa simbolurilor de întreţinere;
– indicarea simbolurilor de întreţinere pe etichete de carton în loc de etichete umidotermice care trebuie să reziste atâta timp cât rezistă şi materialul de bază al produsului.
Pentru abaterile constatate în cursul acţiunii tematice de control, au fost aplicate 13 amenzi contravenţionale în valoare de 16.000 lei şi 9 sancţiuni cu avertisment.
M-am saturat in cate articole de presa a aparut fotografii cu madama asta. Si nu numai ea, este valabil si pt. tanti Ciocioc, frau Doris sau alte „mandreturi” de functionari publici. In fond asta le e meseria, de ce trebuie sa le apara mutrele rumenite in fel si chip in materialele media. Zau, parca ar fi de la gazeta de perete din vremurile proletare. Chiar daca or fi mesteri carmaci, corabia ar trebui sa fie pusa-n bild. Asa ca: oglinda, oglinjoara, mai lasa-ne cu „frumusetile” din tara. Inteles-ai Cristiana?