O parte din angajaţii CFR, inclusiv din Stația Bistrița Nord, au declanşat un protest spontan, miercuri dimineaţă la ora 7.00, nemulţumiţi de negocierile privind noul contract colectiv de muncă. A fost afectat mersul unor trenuri, oprite în gară pe durata grevei.
Angajaţii CFR vor o creştere salarială de 25% şi condiţii mai bune de muncă şi au recurs la declanşarea grevei pentru că nu mai au încredere în promisiunile conducerii companiei feroviare. Mecanicii de locomotivă ar putea opri şi ei lucrul joi.
”Protest spontan cu oprirea activității în Stația Bistrița Nord pe Sucursala CF Cluj până la obținerea revendicarilor solicitate de lucrătorii feroviari (salarii decente, coeficientul K, Statutul). Ne cerem scuze față de publicul călător care este afectat, dar am ajuns la capatul răbdărilor datorita dezinteresului arătat față de noi atât din partea sindicatelor pe mâna cărora am pierdut o grămada de drepturi în ultimii 20 de ani, cât și din partea administrației care ca de fiecare dată când ne-am cerut drepturile a trecut la amenințări! Nu cedăm!”, a scris pe Facebook unul dintre protestatarii din Stația Bistrița Nord.
După câteva ore, protestul zilei de 22 martie s-a încheiat, iar activitatea a fost reluată.
Angajaţii CFR Călători au cerinţe similare cu cele ale angajaţilor CFR SA, respectiv creşterea salariilor cu 25%, condiţii mai bune de muncă şi investiţii în infrastructura feroviară şi în achiziţia de garnituri noi de tren.
Şi mecanicii de locomotivă ar putea declanşa o grevă spontană joi, în condiţiile în care contractul lor colectiv de muncă expiră la miezul nopţii, iar angajaţii companiei de transport pe calea ferată CFR Călători sunt şi ei nemulţumiţi de actuala situaţie.
Poziția CFR
”Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnarea noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor”.
CFR menţionează că administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui acord până la semnarea contractului colectiv de muncă (CCM) pentru perioada 2017/2018 ”pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei” după expirarea pe 21 martie a CCM vechi. ”Până în prezent conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale reprezentative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern”, se mai arată în comunicatul CFR.
Reprezentanţii companiei spun că menţin deschis ”dialogul social şi negocierile transparente” cu sindicaliştii pe marginea definitivării contractului colectiv de muncă pe perioada 2017-2018, miercuri fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15.00. ”Compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor”, conform comunicatului CFR.
Potrivit reprezentanţilor CFR, trenurile care au fost oprite în staţiile de formare vor fi reprogramate pentru reînscrierea în circulaţie, iar cele care au staţionat în gările de pe traseu îşi vor continua parcursul până la destinaţiile finale.
Conducerea CFR mai spune că în urma discuţiilor purtate în prima parte a zilei între conducerea companiei şi salariaţii care au declanşat acest protest spontan „s-au dat asigurări că vor fi analizate şi se vor căuta soluţii pentru revendicările şi problemele salariaţilor, aceştia fiind informaţi că odată cu aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli va fi negociată şi promovată o grilă de salarizare bazată pe coeficienţi de ierahizare care să reflecte în mod echitabil importanţa funcţiilor şi a meseriilor la compania CFR SA”.
Ce spune Ministerul Transporturilor
„În această după-amiază, 22 martie 2017, la sediile CFR S.A. şi CFR Călători au avut loc noi runde de negocieri pentru încheierea de acorduri sau acte adiţionale la Contractele Colective de Muncă. Au fost analizate şi discutate soluţii pentru revendicările şi problemele salariaţilor”, spun reprezentanţii MT.
Ei arată că, după şedinţa de Guvern, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a mers să se asigure că administraţiile şi organizaţiile sindicale pot ajunge la o înţelegere. „Companiile feroviare au parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale reprezentative (semnatare ale contractelor colective de muncă) şi au respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetelor pentru acest an. În bugetele CFR S.A. şi CFR Călători sunt prevăzute creşteri salariale. Bugetele vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern. În prezent, proiectele se află pe circuitul de avizare”, mai arată Ministerul Transporturilor.
Reprezentanţii MT spun că liderii sindicali au informat conducerea ministerului că oprirea spontană a lucrului a fost organizată în mediul online de către salariaţi.
Voua nu va da nimic Olguta ca sunteti NASII nostrii. NU ?