Actualitate

Protest spontan la Centrul pentru Protecția Copilului din Bistrița. Oamenilor le-a ajuns cuțitul la os

(FOTO) Un protest spontan a avut loc marți, la prânz, la Centrul pentru Protecția Copilului din Bistrița. Peste 20 de angajați ai instituției din totalul de 71 câți lucrează aici au întrerupt pauza de masă sau au venit de acasă ca să își exprime public nemulțumirea că nu și-au încasat salariile la timp luna aceasta. În aceeași situație sunt alți peste 600 de colegi ai lor din tot județul care lucrează în instituții de protecție socială din subordinea DGASPC.

Motivul este acela că Ministerul Muncii nu a alocat banii necesari pentru plata salariilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud așteptându-se, din câte știu oamenii, o viitoare posibilă rectificare bugetară.

Contabila Centrului, Camelia Velican, a spus că fondul lunar de salariu, numai pentru instituția la care lucrează, este de 300.000 de lei, bani din care se plătesc și dările la stat.

Cel mai mic salariu îl câștigă spălătoreasa – 1.900 de lei, în timp ce infirmierele și asistentele medicale ajung la 2.500 de lei – maxim 3.000 de lei. Aceasta în condițiile în care la Centru se lucrează nonstop.

Potrivit acesteia, încă din vară se întârzie cu plata salariilor fiindcă niciodată instituției nu i s-a alocat bugetul necesar pentru tot anul. Oamenii au tot îndurat și așteptat, însă acum au ajuns la capătul răbdării fiindcă au facturi de plătit, familii de întreținut și se expun zilnic riscului infectării cu SARS-CoV-2. De altfel, deja, 15 dintre ei au fost diagnosticați pozitiv.

Liderul de sindicat Dan Astănăsoaie a spus că salariile ar fi trebuit să fie achitate în data de 9 noiembrie.

”Am primit doar amăgiri. Avem familii, copii, rate de plătit, nu avem cu ce. Nu avem alte venituri decât salariile acestea. Se lucrează în condiții foarte stricte și grele, dar guvernanții noștri tot ne amână de la o zi la alta, ne spun despre rectificarea bugetară, dar nu se schimbă nimic. Am depus un memoriu la Prefectură, dar nu am primit niciun răspuns. Chiar am ajuns la capătul răbdării. Protestul de azi este de 30 de minute, îl facem în timpul pauzei. Copiii sunt supreavegheați, nu au fost lăsați de izbeliște sau nesupravegheați. Am ieșit să ne spunem nemulțumirile. Ce va urma? Dacă nu vor avea bunăvoința să ne achite drepturile noastre, vom ieși în fața Prefecturii cu beneficiari cu tot, dar sperăm să nu ajungem acolo”, a spus Dan Astănăsoaie.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan a declarat ieri, într-o conferință de presă, că ”este o situație tragică” la DGASPC:

”Am fost în permanență în contact cu managementul, cu sindicatul. Conform legislației în vigoare, Guvernul alocă 90% din sume, iar autoritățile locale – 10%. Am primit 23% la începutul anului, la rectificarea din august am mai primit 1 milion de lei, în condițiile în care costurile lunare sunt de 4,2 milioane lei, iar la rectificarea din septembrie-octombrie am primit zero. Acea ordonanță a fost amendată de Parlament și s-au alocat anumite sume cu destinație specială, pentru angajații DGASPC și însoțitorii persoanelor cu handicap, însă domnul Iohannis a atacat legea la CCR, să vedem ce va spune CCR. Trag încă speranțe că săptămâna aceasta, la rectificarea bugetului de stat, vor fi urmărite mai puțin alte tipuri de interese și acești oameni care au o salarizare nu foarte mare, cu responsabilități foarte mari, își vor primi drepturile. Pentru că am mai avut niște economii din anii mai buni, 2018 și 2019, Consiliul Județean a alocat până acum, din bugetul propriu, peste 60% în loc de 10%. În momentul de față nu mai avem nimic. Miniștrii Violeta Alexandru și Florin Câțu, cu un cinism desăvârșit, ne vorbesc de excedentele din conturi. Nu putem lua banii europeni contractați în 2019 pentru rețeaua de drumuri județene ca să plătim la DGASPC pentru că se numește deturnare de fonduri, iar ei știu lucrul acesta, dar dă bine la populație să spună că avem bani în conturi. Banii de investiții, banii europeni sunt într-o anumită zonă, iar banii de funcționare sunt în altă zonă. Așa cum am spus, trag speranță că săptămâna aceasta se vor rezolva problemele, sper să se găsească o soluție”.

Astăzi, președintele CJ Radu Moldovan, a postat pe Facebook următorul mesaj:

”Sunt solidar cu colegii mei, cei 609 angajați ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistrița-Năsăud, care nu și-au primit drepturile salariale.

Din dorința de a nu se ajunge în această situație, noi, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, am făcut economii și am asigurat 57% din bugetul destinat acestor oameni, cu toate că acordul din decembrie 2019, dintre Guvernul României și UNCJR prevede să oferim doar 10%. Restul de 90% era și este în responsabilitatea Ministerului Finanțelor!

Însă, acest Guvern cinic, după ce a tăiat cu 25% bugetul Consiliului Județean pentru anul 2020, față de cel din 2019, nici acum, când oamenii ies în stradă, nu își respectă angajamentul și lasă persoanele vulnerabile, cu dizabilități și salariații care își dedică viața să-i îngrijească, fără banii care le asigură traiul de zi cu zi.

Mai mult, din februarie până acum, am trimis 17 adrese către Guvernul României, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Finanțelor, în care le-am atras atenția că NU și-au respectat obligația de a contribui la fondurile necesare funcționării sistemului de asistență socială și protecția copilului. Situația lor este disperată. Nu pot să asigure mâncare copiilor, să-și plătească ratele, unii riscă să-și piardă locuința, nu-și pot plăti facturile sau să-și cumpere medicamente.

Din păcate, situația salariaților DGASPC Bistrița-Năsăud nu este particulară. În toată țara, acești oameni își cer drepturile salariale. Domnule Orban, domnule Câțu, vă pasă câtuși de puțin de persoanele vulnerabile din țara aceasta? Vă solicit, cu un ultim dram de responsabilitate, să asigurați salariile acestor oameni aflați într-o situație disperată”, a menționat șeful CJ.

Premierul Ludovic Orban a anunțat marți că din fondul de rezervă al Guvernului vor fi alocate sume pentru echilibrarea bugetelor locale la final de an: ”Vă spun de acum care va fi destinaţia, să nu-şi imagineze cineva că primeşte bani pe ochi frumoşi pe lucruri care nu sunt necesare. Vom echilibra bugetele locale astfel încât să asigurăm resursele pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, pentru cheltuieli de funcţionare pentru care nu au existat, în mod evident, resurse. Dacă au avut bani, dar i-au cheltuit pentru alte lucruri decât pentru cheltuielile de funcţionare, adică plata salariilor şi a cheltuielilor de funcţionare, nu le vom aloca bani. Ci, doar aceia care, într-adevăr, din cauza reducerii veniturilor la bugetul local, nu au avut resurse pentru cheltuieli de funcţionare. De asemenea, acolo, unde, după o analiză, vom constata că aşa este, vom aloca sume de echilibrare pentru cofinanţarea unor proiecte cofinanţate din fonduri europene care riscă să nu poată fi finalizate din cauza incapacităţii autorităţii locale de asigura partea de cofinanţare”.

https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/posts/3556469954406526

11 comentarii

  • Ciumă galbenă sau roșie tot un drac. Nu funcționează economia iar acuma pleașcă cheltuieli mari cu contracararea altei „ciume” zis Pandemie Covid-19. Trăim din împrumuturi externe. Poate în 6 decembrie votăm un partid care să aibă curajul să reformeze statul, respectiv reducerea bugetarilor, desființarea pensiilor speciale, Parlament 300, reforma administrativă a țării, comune cu minim 5 mii de locuitori, verificarea averilor ilicite, revenirea la învățământul obligatoriu de 8-10 clase, școli profesionale și redarea demnității de altă dată a liceului. Anularea reformei din educație făcută de „Ambramburica”. Până acuma guvernanții sau călăuzit după principiul, bogații să fie mai bogați iar săracii mai săraci.

    • Ar fi interesant de știut care este datoria externa a României și cât s-a împrumutat, când și de ce

    • Stii cum e . Cine crezi ca agita spiritele? Sunt cei care datoreaza PSD slujbele caldute cu mii de euro, conditii sociale pentru activitate su rezultate extrem de modeste, care in context normal de functionare nu erau tocmai interesati de viitorul tuturor, mai degraba lasa-ma sa fur iar eu te ajut sa traiesti un pic mai mult decat limita saraciei. Iar cei din sistemul bugetar, din urma, resemnati, se poate si mai rau….PNL a venit…dar si ei nu prea stiu ce sa faca cu cartofii fierbinti ..ba ii iau in mana..ba in secunda viitoare ii scapa pe jos.
      Pe de alta parte eu aici nu mai comentez, imi pare insulta ca la categoria Publicitate Politica sa fie eliminata sectiunea comentarii, nu-mi mai pierd timpul de pomana , sa vad cum niste nesimtiti populisti isi baga dume de comunicari in masa de care habar n-au gen ” testare in masa” in conditiile in care n-ai resurse , know how cum sa faci o amarata de ancheta epidemiologica ca nu mai stii sa mergi pe adresa de resedinta sau aia de buletin sau alte prostii…in plus platesc taxe pentru bugetul lor de raspandire a imbecilitatilor politice.
      Pai mda..eu sunt prost, ca renunt la timpul meu extra..cand in loc sa-mi asigur 50 dolari pe ora in buzunar , fac voluntariat civic in putinul timp liber. Ca nu-s platit de nimeni.
      Da cei care dau cu rahat propagandistic au slujbe la CJ.
      Iar ziarul online privat sa nu piarda publicitatea adica reveniturile , taie posibilitatea comentariilor critice..asa ca robinetul cu prostii curge vesel.
      Si asa lasam , prostiile minciunile promisiunile goale sa invadeze tara, iar prostii ce spun si promit orice, sa fie alesi sa o conduca.
      Ca le e greu sa suporte critica.
      Vai.
      Vorbesc de critica civilizata.
      @#$#%$ them.

      Post mortem, pe 6 decembrie liberalii vor pierde major pe prostia lor..
      Iar din nou va reincepe ciclul cu sapatul gaurii si mai adanci, in timp ce cel care da cu tarnacopul striga..vrem sa iesim…vrem sa ne salvam.
      Politica romaneasca e aceiasi moneda ruginita dintr-un aliaj cheap , cu doua fete.

    • E RECESIUNE , sub PSD ne-am împrumutat cînd eram pe creștere economică . Dar macar aia au făcut spitalele regionale .

  • Domnule, Walter Born, îmi place întrebarea dumneavoastră. Contactați-mă, pe facebook messenger, cu poză, profesor… Aveți dreptate! După nume, aveți o educație și disciplină germanică. Familia mea, locuiește atât în Franța cât și în România.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.