Partidul România Unită (PRU), președinte Bogdan Diaconu, solicită Ministerului Educației să schimbe denumirea școlii generale din satul Vița, comuna Nușeni, care poartă numele ”Wass Albert”, deoarece acesta se face vinovat de moartea a zeci de români: ”Este un apostol al fascismului, vinovat de crime împotriva poporului român”.
”Conform art. 13 din Legea 217/2015, la alin.1, ”Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, pieţe, parcuri sau altor locuri publice”, iar la alin.2 ”Se interzice, de asemenea, acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război unor organizaţii, cu sau fără personalitate juridică”. Astfel, conform Sentinței Penale nr. 35/2008 pronunțată de Curtea de Apel Cluj, Secția Penală și de Minori, la data de 10 martie 2008 în dosarul nr. 58/33/2008 a fost respinsă cererea de revizuire formulată de petentul Wass Andreas, împotriva Sentinței Penale nr. 1/13 martie 1946 pronunțată de Tribunalul Poporului Cluj. La data de 20 mai 2008 decizia Curții de Apel Cluj devine definitivă și irevocabilă prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a României. Anterior sesizării Curţii de Apel Cluj, prin sentinţa penală nr. 271/10.05.2007, Tribunalul Cluj a respins ca nefondată cererea de revizuire menţionată. Prin Sentința Penală nr. 1/13 martie 1946 pronunțată de Tribunalul Poporului Cluj scriitorul Albert Wass fusese condamnat la moarte în contumacie în baza art. 3 alin. 1 din Legea nr. 312/1945 pentru rolul de instigator al acestuia pentru crimele comise de armata maghiară în localităţile Sucutard şi Mureşenii de Câmpie”, se arată în motivarea cererii.
Wass Albert, conte de Czege și Szentegyed, a fost condamnat la moarte în contumacie de Tribunalul Cluj în mai 1946, fiind găsit responsabil pentru evenimentele care au avut loc în septembrie 1940, când un locotenent ungur a arestat șase locuitori din Sucutard și a executat patru dintre ei. El a fost declarat vinovat și pentru instigarea și provocarea măcelului de la Mureșenii de Câmpie, când soldați unguri au ucis 11 persoane civile.
Wass este considerat criminal de război de către justiția din România. Cu toate acestea, în Transilvania, în localități locuite predominant de maghiari, dar și în mai multe localități din Ungaria, Albert Wass este omagiat în continuare prin statui comemorative. În Ungaria și în comunitatea maghiară, Wass este considerat un erou, un mare poet și o victimă a regimului de atunci.
Adaugă comentariu