Alegerile pentru funcţia de preşedinte al PSD au loc duminică 11 octombrie, când aproape 533.000 de membri ai partidului din întreaga țară, din care peste 7.200 în Bistrița-Năsăud, sunt aşteptaţi la urne, inclusiv în Republice Moldova, într-un scrutin în care unicul candidat este Liviu Dragnea.
Organizaţia PSD Bistriţa-Năsăud, care are 35 de primari, 31 de viceprimari şi 404 consilieri locali, cuprinde peste 7.200 de membri. ”Pentru prima oară în viaţa unui partid, ne vom alege cu toţii preşedintele partidului prin vot direct. Vor vota toţi cei peste 7.200 de membri PSD din Bistriţa-Năsăud. Ne vom organiza împreună cu preşedinţii de organizaţii. Va fi un test pentru un partid care ştie să se organizeze şi poate să o facă. Eu cred că forţa acestui partid a fost şi este dată de oamenii din fruntea lui care au o putere de organizare foarte mare. Cred că lucrul acesta a deranjat şi alte formaţiuni fiindcă noi, întotdeauna, printr-o bună organizare, am obţinut rezultate”, a spus Nicolae Moldovan la conferinţa judeţeană de alegeri a PSD Bistriţa-Năsăud, în care șeful CJ Radu Moldovan a fost ales lider, în prezența lui Liviu Dragnea.
Buletinele de vot pentru alegerea preşedintelui au fost distribuite în judeţ, secţii de votare fiind în fiecare localitate în care există organizație PSD.
Regulamentul prevede că aceste secţii pot fi organizate în sedii de partid, birouri parlamentare, spaţii închiriate, cămine culturale, biblioteci, dar şi în primării sau alte instituţii publice, acolo unde autorităţile îşi vor da acordul. Regulamentul aprobat de Comitetul Executiv Naţional PSD prevede expres că asemenea secţii de vot nu vor putea fi înfiinţate în spaţii precum unităţi de învăţământ, unităţi de alimentaţie publică şi unităţi comerciale.
Procesul de votare va începe la ora 8.00 şi se va încheia cel târziu la ora 20.00. Fiecare secţie de vot va putea decide când să oprească procesul, având în vedere că există localităţi unde sunt puţini membri, iar astfel nu va fi nevoie de o perioadă lungă de timp pentru vot. Mai mult, membrii PSD din fiecare localitate vor fi mobilizaţi şi vor vota, în cele mai multe cazuri, împreună, în aceeaşi perioadă de timp.
La Bistrița, secția de votare va fi la sediul PSD BN de pe str. Gheorghe Șincai.
Vor avea drept de vot doar membrii PSD care au cotizaţiile plătite la zi şi se află în evidenţa actualizată. Membrii PSD vor trebui să voteze în secţiile deschise în localitatea unde sunt înregistraţi ca membri, însă va fi posibil şi votul în altă secţie, pe baza unei adeverinţe din partea organizaţiei de bază, în cazul în care respectivul membru PSD se află în alt oraş.
Secţiile de votare vor fi dotate cu cabine de vot, urne de vot sigilate cu semnătura preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare şi borderou nominal cu membrii PSD înscrişi în organizaţie. Pentru organizarea scrutinului vor fi organizate Comisii Electorale la nivelul fiecărui județ care vor coordona activitatea unor comisii constituite la nivelul fiecărei localităţi. Fiecare organizaţie PSD are obligaţia de a transmite către Comisia Electorală Judeţeană numărul de membri înscrişi în evidenţe, pentru a putea stabili numărul de buletine de vot care vor fi tipărite. Liste cu membrii PSD se vor regăsi în fiecare secţie de vot, iar cei care se vor prezenta la urne vor putea vota pe bază de buletin. Comisiile locale vor transmite, la finalul procesului de votare, procese verbale către comisiile judeţene, care la rândul lor le vor trimite, pentru centralizare, către Comisia Electorală Centrală, care va funcţia duminică, la sediul PSD din Bucureşti.
Anunţul final cu privire la prezenţa la urne, dar şi numărul de voturi înregistrate pentru Liviu Dragnea, ca unic candidat, vor fi anunţate de social-democraţi în seara zilei de 11 octombrie, la câteva ore după închiderea tuturor urnelor.
Foto: arhivă
Ce credeti, iese?
Pana si „tatucul” Ion Iliescu a criticat metoda de alegere a viitorului lider PSD: „Sistemul acesta… Ceausescu incercase candva sa faca un fel de recensamant national. Ca toti sa voteze, de la oras si sat pentru tovarasul Ceausescu. Deci nu stiu cum anume practic, tehnic se face asa ceva. De aceea se convoaca congrese, pentru ca delegatii vin cu un mandat din partea membrilor si delibereaza”.
La PSD se practică alegeri cu candidatul unic, desi in acest caz cuvantul „alegeri” nu mai are sens. Prin definitie, „a alege” presupune selectarea dintre mai multi sau cel putin din doi. Dragnea si-a aranjat ploile cu baronii locali,eliminand pe toti contracandidatii la sefia partidului ramanand de unul singur. Ar fi culmea sa se adevereasca versurile din cantecul lui Gheorghe Gheorghiu , intitulat „Trifoiul”:
Dintre toate-acele ploi
Care ploua peste noi,
Unii au noroc desigur
De trifoi cu patru foi,
Poti s-alergi de unul singur
Si s-ajungi pe locul doi.
Jalnic! Pleacă inculpatul Victor Ponta şi vine condamnatul Liviu Dragnea. Oare acesta este codul etic din care PSD-ul si-a făcut o virtute prin a sprijini şi promova în funcţii de conducere condamnaţi şi inculpaţi? Oare PSD-ul nu mai are oameni integri?
PSD a demonstrat ca îşi respectă statutul. Singurul candidat care a îndeplinit în totalitate normele statutare a fost Liviu Dragnea. Mai departe alegerile interne se desfăşoară aşa cum au fost stabilite cu ani în urmă, în forma în care a fost votat statutul organizației.
Pai asta inseamna respectarea statutului PSD care a fost votat la ultimul congres. Daca ceilalti nu au indeplinit conditiile ptr candidatura asta inseamna ca va ramnane un singur candidat.
Si din cum reiese si din modelul de buletin membrii pot alege daca sunt sau nu de acord cu candidatura dlui Dragnea.
Si ce se intampla daca singurul candidat nu obtine destule voturi ?
Daca statutul PSD este asa conceput incat permite desfasurarea unor ALEGERI cu un singur candidat, inseamna ca nea Nelu Iliescu are dreptate : asa ceva nu s-a mai vazut de pe vremea lui nea Nicu Ceasca.
Ce tembeli ! Ce sens are sa votezi daca ai un singur candidat? Doar de spectacol.
Numai in Partidul Comunist Roman se mai proceda asa. Dar daca stau pe bugetul de stat baietii, isi pot permite sa organizeze alegeri…