Actualitate Recomandări

Doina Pană a vorbit despre Radarul Pădurilor la Universitatea Tehnică din München

”Se împlinește un an de când funcționează Radarul Pădurilor. Statisticile arată că acesta a salvat, de la tăiere ilegală, peste 1 milion de arbori (4 milioane de mc au dispărut de pe piața lemnului). Ce dar am primit? M-am întors din Germania unde, la Universitatea din Munchen, am vorbit despre Noul Cod Silvic și Radarul Pădurilor. Mulțumesc, încă o dată, echipei mele, împreună cu care am încheiat cu marele jaf din pădurile României! Mulțumesc, în mod special, lui Istrate Ștețco, pentru profesionalismul și implicarea lui! Mulțumesc, nu în ultimul rând, lui Dumnezeu c-a facut ca acest lucru să fie posibil! La mulți, mulți ani Radar al Pădurilor!!!”, a scris deputatul PSD Doina Pană pe Facebook, unde a postat și câteva fotografii.

La plecarea din Guvernul României, Doina Pană a declarat că în calitate de ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a lăsat în urmă doi copii, Radarul pădurii şi Codul silvic, cu precizarea că primul trebuie dezvoltat deoarece imaginaţia celor care vor să fure nu are limite.

1 doina pana munchen 2 doina pana muncgen 3 doina pana munchen 4 doina pana muncgen

”Am avut nouă luni de mandat ca ministru pentru Păduri, exact cât o sarcină, şi am lăsat în urmă doi copii: Radarul Pădurii şi Codul Silvic. Împreună chiar vor ajuta pădurile României şi am o satisfacţie deosebită, cu precizarea că Radarul trebuie dezvoltat pentru că imaginaţia celor care vor să fure nu are limite, programul infomatic permite în permanenţă dezvoltarea”, a spus ea.

În 8 octombrie 2014, după o perioadă de pilotare de 120 de zile, a intrat în vigoare sistemul de trasabilitate a lemnului, aşa numitul Radar al pădurilor.

5 doina pana munchenMonitorizarea trasabilităţii lemnului se face online printr-un sistem bazat pe utilizarea telefoanelor inteligente. Practic, printr-o aplicaţie instalată pe smartphone-urile 6 doina pana munchentransportatorilor se urmărește drumul lemnului din pădure până la procesatorul final. Sistemul de monitorizare a drumului lemnului din pădure până la beneficiarul final este unul electronic, construit pe programul informatic SUMAL (Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase) şi intră în ”acţiune” chiar de la momentul începerii transportului de masă lemnoasă din exploataţie. Posesorul avizului de însoţire are obligaţia transmiterii cu ajutorul unui smartphone în sistemul informatic, online şi/sau offline, după caz, a unor informaţii standardizate, în baza cărora primește un cod unic generat automat de SUMAL, pe care este obligat să îl înscrie pe aviz.

Sistemul ajută la urmărirea tuturor transporturilor de lemn din pădure şi până la beneficiarul final, pentru combaterea tăierilor ilegale. În momentul în care transportul pleacă din pădure, şoferul trebuie să acceseze SUMAL prin smartphone şi să introducă nişte date. Automat SUMAL-ul generează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoţire, cod care indică ora, minutul şi secunda în care s-a făcut accesarea sistemului informatic. Dacă nu există semnal în momentul accesării SUMAL, atunci este generat un cod offline care trebuie trecut în aviz, iar când transportul intră din pădure într-o zonă cu semnal va fi primit şi codul unic, care trebuie de asemenea scris în aviz. Dacă pe traseu, o maşină cu lemne este oprită şi nu are trecut codul unic sau codul offline dacă încă nu a ajuns în zonă de semnal sau ambele, marfa respectivă se confiscă.

4 comentarii

  • Tin sa o felicit pe dna Pana si echipa care a pus pe picioare acest sistem foarte bun pentru viitorul nostru si viitorul padurilor nationale.

  • …si tot se fura si se va mai fura. De 25 de ani se fura intr-o veselie, s-au acumulat averi care nu se pot justifica, de catre unii si stiu ei bine care sunt si nu am vazut pe nimeni sa fie tras la raspundere pentru jaful care s-a facut din aceste paduri si vrem o Romanie curata. Cu cine?

  • „am avut nouă luni de mandat ca ministru pentru Păduri, exact cât o sarcină, şi am lăsat în urmă doi copii: Radarul Pădurii şi Codul Silvic”.
    Doinita, spune-ne si cine te-a lasat groasă?… fă Ponta sau fă Dragnea?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS