ACTUALIZARE Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis ca social-democraţii să aibă un candidat propriu la alegerile prezidenţiale din 10 și 24 noiembrie, fiind respinsă varianta susţinerii lui Călin Popescu Tăriceanu. Conducerea PSD a fost mandatată să negocieze cu ALDE și Pro România pentru susținerea candidatului care va fi decis la Congresul din 3 august.
”Am supus CEx varianta susținerii unui candidat din afara partidului, în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu. În urma votului din CEx s-a constatat că PSD își dorește să meargă cu un candidat propriu, care să fie susținut și de alte partide. Vom avea discuții cu ALDE și Pro România pentru o susținere. Un candidat comun este un candidat mai puternic, dar în urma discuțiilor cu colegii, aceștia își doresc un candidat în rândul PSD. Este dorința PSD să aibă candidat propriu. Voi discuta cu dl. Călin Popescu Tăriceanu, înțeleg că și dânsul vrea să candideze dacă partidul îi va cere, vom discuta despre o susținere în turul 2, vom vedea. În cazul în care candidatul PSD nu ajunge în turul 2 la alegeri, cu siguranţă se impune o demisie a mea din conducerea PSD”, a spus președintele PSD, premierul Viorica Dăncilă.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a fost înlocuită cu senatorul Nicolae Moga, iar ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, cu Ramona Mănescu. Senatorul Mihai Fifor, secretar general al PSD, va fi propus pentru funcţia de vicepremier pentru parteneriatele strategice. Pentru funcţia de vicepremier pe probleme economice va fi să fie desemnată o persoană într-o viitoare şedinţă CEx, când vor fi evaluați și alți miniştri.
Pe de altă parte, reprezentanții ALDE au anunțat că până la sfârșitul lunii va fi validată în cadrul partidului candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu la Președinția României.
În vederea desemnării candidatului, PSD a comandat sondaje de opinie, fiind luate în calcul numele premierului Viorica Dăncilă, dar şi numele celor care şi-au anunţat intenţia de a candida în cursa internă (Eugen Teodorovici, Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae, Mihai Fifor).
În CEx s-a convenit ”de principiu” să se impoziteze pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei printr-o ”taxă de solidaritate”, dar şi să se limiteze numărul de călătorii gratuite cu trenul de care beneficiază studenţii din România cu vârsta de până în 26 de ani, în funcție de performanțele școlare (fără restanțe, repetenție, etc.). Forma finală a măsurilor va fi stabilită înainte de rectificarea bugetară din 31 iulie.
ȘTIREA INIȚIALĂ Comitetul Executiv al PSD s-a reunit luni la ora 12.00 pentru a discuta remanierea guvernamentală, dar şi pe tema sondajelor în vederea desemnării prezidenţiabilului partidului. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că, în perspectiva remanierii, a analizat activitatea a opt ministere şi că va continua. În ceea ce-l priveşte pe ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, decizia este deja luată, anunţul privind schimbarea sa fiind făcut de către liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, potrivit news.ro.
Printre remaniabili s-ar regăsi ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, ministrul Turismului Gheorghe Trif, dar şi ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan şi cel al Agriculturii, Petre Daea, afirmă surse din partid. Potrivit realitatea.net, surse apropiate Guvernului vorbesc de Carmen Dan, Petre Daea, Daniel Suciu, Răzvan Cuc și alții. Dintre miniştrii ALDE, cel care va pleca este ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, la propunerea liderului partidului Călin Popescu Tăriceanu, care a invocat ”percepţia publică”. La un moment dat, printre cei care ar fi urmat să plece din Guvern, era vehiculat şi numele ministrului Energiei Anton Anton.
Carmen Dan a anunţat luni că demisionează de la conducerea Ministerului Afacerilor Interne.
Ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Daniel Suciu, a declarat înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD că a pus la dispoziţia premierului toate datele privind implementarea programului de guvernare şi aşteaptă decizia Vioricăi Dăncilă: ”Am pus la dispoziţie toate datele referitoare la implementarea programului de guvernare şi aştept, ca şi alţi colegi de-ai mei, decizia doamnei primului ministru”. El a menționat că este normal ca orice minister să pună la dispoziţie aceste date atunci când premierul decide că este nevoie de o evaluare a activităţii miniştrilor.
În ceea ce priveşte candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Daniel Suciu a spus: ”Trebuie să discutăm în forul statutar al partidului care este cea mai bună variantă pentru alegerile prezidenţiale şi am foarte mare încredere în colegii mei din conducerea partidului că vom lua decizia înţeleaptă pentru scrutin”.
Viorica Dăncilă a ţinut să precizeze de mai multe ori în ultimele zile că decizia privind remanierea este una politică şi propunerile sale vor fi supuse aprobării Comitetului Executiv Naţional. ”Suntem un guvern politic, decizia este politică, avem nevoie de un vot în CEX, poate că propunerea nu este acceptată din punct de vedere politic, deci în momentul în care vii cu o remaniere, cu anumite soluţii, cu anumite schimbări, trebuie să fie confirmate de forul statutar. O să venim cu persoane care să gestioneze acele domenii mult mai bine, deci voi veni şi cu punctele bune, dar şi cu anumite lucruri care nu s-au întâmplat aşa cum ne-am fi dorit”, a spus Dăncilă.
De asemenea, a anunţat că, în cazul în care luni va fi definitivată remanierrea, va discuta şi cu preşedintele Klaus Iohannis, mai ales că în şedinţa de luni ar trebui făcute propuneri şi pentru două portofolii de vicepremier, pe care sunt numiţi în prezent interimari.
Premierul a avertizat însă că remanierea ar putea fi făcută în două etape sau că ar putea avea loc şi o restructurare. ”Am spus că, în momentul în care voi termina de făcut evaluarea, mai pot fi şi alte remanieri, deci nu am spus că după ce vom adopta în CEX unde vom face remanierea şi cine va veni în loc, ne vom opri cu remanierea. Vom face o analiză strictă, o analiză pe fiecare minister în parte şi putem veni ori cu o nouă remaniere, ori, de ce nu, chiar cu o restructurare”, a declarat premierul duminică.
Liderii social-democraţi discută luni şi pe tema sondajelor pentru desemnarea prezidenţiabilului PSD. Dăncilă a explicat că numele ei se regăseşte în aceste sondaje, pentru că sunt luate în calcul numele tuturor liderilor de partid, dar şi numele celor care şi-au anunţat intenţia de a candida în cursa internă. Printre aceştia se află Eugen Teodorovici, Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae, Mihai Fifor. În ceea ce priveşte o candidatură a Gabrielei Firea, Viorica Dăncilă a susţinut că nu a discutat cu aceasta, pentru că nu i-a spus despre această intenţie. Săptămâna trecută, într-o intervenţie la Antena 3, Firea a refuzat să spună dacă ar putea fi ea candidatul PSD, precizând că va face săptămâna aceasta clarificări cu privire la planurile sale de viitor.
Joi, Dăncilă a declarat pentru prima oară că dacă partidul îi va cere, nu va ezita şi va accepta să candideze, declaraţie reluată nuanţat şi în următoarele zile. Discuţiile pe tema candidatului PSD la Preşedinţie vor fi influențate şi de declaraţia făcută duminică seară de liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, care s-a declarat decis să candideze la alegerile prezidenţiale, cu sau fără sprijinul coaliţiei de guvernare, un potenţial partener fiind partidul lui Victor Ponta, Pro România. În opinia lui Tăriceanu, în cazul unor candidaturi separate în cadrul Alianţei PSD – ALDE, riscul de a nu ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale este foarte mare.
Dar nu pleaca toti? Ca toti sunt incompetenti in frunte cu Veorica.
Inafară de performanta indoielnică la Ministerul Dezvoltării, faptul că intre cei 8 ministri remaniabili se numără si Daniel Suciu ar putea avea legătură si cu postarea făcută pe Facebook, de președintele TSD Bistrița-Năsăud Bogdan Ivan Gruia, inaintea congresului PSD din iunie, in care acesta spunea că Organizația din Bistrița-Năsăud care nu o vrea pe Viorica Dăncilă în fruntea PSD. Evident, această postare nu a fost făcută fără stirea si aprobarea lui Radu Moldovan: https://www.timponline.ro/un-lider-de-organizatie-din-judet-nu-o-vrea-pe-viorica-dancila-in-fruntea-psd-lista-neagra-a-personajelor-din-partid/
De ce ati pus oameni incompetenti in functii?Ca sa aveti ce schimba?Carati va odata toti si lasati ne sa traim!!
fara doar si poate cu Dancila la prezidentiale va fi dezastru ptr PSD. La fel cum dezastru ar fi ca PSD sa nu poate oferi un alt prezidentiabil din interiorul sau sau din afara, o figura si o persoana cu dosar curat, un om care a dat dovada de abilitate, viziune, putere, fler….etc. adica ori un om de afaceri ffff puternic nesantajabil, ori o persoana publica fara pata si cu priza la public. Nici pe Iohannis nu-l mai vrem ca e vesnic calator, dar alternativa????Barna??? rezultatul unui partid balode sapun? poate….ca altceva…..
În plan local cred ca se pregătesc să o promoveze pe Doris Rai . Trocul Radu Moldovan, Ion Oltean functioneaza din 2012 încoace. Cu Moisil la ProRomania, cu Doris Rai la PSD , ALDE , etc . Mai apare la rampa si Alin Seserman si probabil mai urmeaza si altii cum ar putea fi Monica Seserman , Cristian Florian . Si uite asa zona de influență de baroni locali sa ramana vie . Cuplul Crețu Oltean si Radu Moldovan , Nicu Moldovan au făcut jocurile judetului prin lucrările publice si urbanismului de tip primitiv din ultimii 10 ani si mai bine .
sa taie de la studenti …sa le dea penelul cand vor veni la guvernare….acum pesedistii de ce sa le dea?
Doamne cat adevar ai grait Alex.
hmmm, da, interesanta propunerea cu PSD regionalizat! pana la urma unii fac si trag, iar alti….. stau in caruta! hmmm, interesant!!!!