Actualitate Recomandări

Pupitre cu sigiliile breslelor pe str. Gh. Șincai

(FOTO) Prin proiectul ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3”, derulat de municipalitate cu 10 milioane de euro bani europeni, pe strada Gheorghe Șincai, la marginea trotuarului, au fost puse opt pupitre din piatră cu sigiliile unor bresle importante din Bistrița Medievală.

1 sigiliul aurarilor 2 sigiliul aurarilor 3 sigiliul dogarilor sigiliul dogarilor

Pe lângă sigiliile aurarilor, dogarilor, fierarilor, croitorilor, minerilor, olarilor, pictorilor de mobilier și cizmarilor, trecătorii pot citi și informații despre fiecare breaslă în parte.

Pe pasajul dintr str. Nicolae Titulescu și Mihail Kogălniceanu au fost montați stâlpi înalți cu steagurile breslelor.

4 sigiliul fierarilor 5 sigiliul fierarilor 6 sigiliul croitorilor 7 sigiliul croitorilor

Arhivele orașului conturează o imagine a burgului medieval, cu intense și diferite activități de meșteșug și comerț. Breasla croitorilor este atestată la Bistrita încă din sec. XV. Un meșteșug cu largă răspândire a fost cel al prelucrării fierului, iar Breasla fierarilor se organizează la Bistrița în sec. al XV-lea, la fel ca și Breasla șelarilor. Se formează și branșele cuțitarilor, lăcătușilor, armurierilor. Breasla măcelarilor devine una importantă pentru oraș. Breasla aurarilor, Breasla funarilor, Breasla rotarilor, a zidarilor și a curelarilor, a pantofarilor și cizmarilor, a rotarilor, dogarilor, țesătorilor și blănarilor, tâmplarilor, olarilor, au contribuit și ele la dezvoltarea orașului.

8 sigiliul olarilor 9 sigiliul fierarilor 10 sigiliul croitorilor 11 sigiliul minerilor

Vezi și: Stâlpi cu steagurile breslelor / Statui din bronz în centrul istoric / Fântânile cu lumini, funcționale. Cum arată artezienele de pe traseul axelor turisticeâ

Obiectivul proiectului ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3” (44.996.170,67 lei, din care execuţia peste 33 de milioane lei), care se încheie în acest an, este acela de valorificare a moştenirii istorice şi culturale, prin reabilitarea şi punerea în valoare a pasajelor istorice, caracteristice Bistriţei medievale, precum şi de promovare a noilor axe turistice pietonale, denumite Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor. Proiectul presupune, printre altele, redarea funcţionalităţii pasajelor şi a accesului către întreg centrul istoric, conturarea unui brand turistic, valorificarea patrimoniului cultural şi a tradiţiilor bistriţene.

Lucrările au fost realizate de firmele SC TCI CG SA Cluj, SC Iasicon SA Iași, SC Drum Construct SRL Sălaj, SC Ianus SRL Zalău, SC Elenmarc Impex SRL Dej în asociere și subcontractantul SC Proinstal 302 G SRL Bistrița.

În proiect s-au făcut până acum lucrări de modernizare a spațiului pietonal, de construcție a unor fântâni arteziene, de reabilitare a reţelelor de utilităţi publice pe traseul celor trei axe, de modernizare a iluminatului public şi arhitectural, au fost montate bănci din piatră şi din lemn, suporţi pentru biciclete, indicatoare, inserţii artistice în pavaj, elemente decorative, machete cu cetatea medievală, ghivece și suporturi pentru flori şi jardiniere, panouri de informare, ceasuri stradale, cișmele, punct de informare turistică pe pietonal, statui (Alexandru Roșu, Georg Pfaffenbruder), stâlpi cu steagurile breslelor.

Printre lucrări: desfacerea îmbrăcămintei vechi de pe traseele celor trei axe și montarea de pavaj din piatră cubică cu rigole de colectare a apei, înlocuirea capacelor de canalizare cu capace noi ce conțin emblema orașului medieval, reabilitarea iluminatului public prin crearea unui nou iluminat ambiental, punerea în valoare a gangurilor boltite lasând zidăria pe alocuri aparentă și cu iluminat din pavaj, inserții în pavaj și ziduri nou propuse a unor elemente de stilistică plastică din piatră cioplită sau bronz, noi elemente de mobilier urban împreună cu obiecte sculpturale și fântani arteziene/ambientale, mobilarea spațiului public cu bănci, coșuri de gunoi, jardiniere, rastel pentru biciclete, stâlpi cu steagurile breslelor, flori, stâlpi cu indicator de străzi, cișmele.

12 sigiliul pictorilor 13 sigiliul pictorilor 14 sigiliul cizmarilor 15 sigiliul cizmarilor

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.