”La ora actuală, împrumuturi se pot face pentru cofinanțare pe fonduri europene. În rest nu, pentru că la nivel național gradul de îndatorare depășește 3% și au fost blocate și împrumuturile care s-au contractat și sunt în derulare. Am avut la Comitetul Director al Asociației Municipiilor o întâlnire cu ministrul Teodorovici, iar primarul din Suceava a ridicat problema. Are un îmrpumut, a tras din el timp de doi ani și în 2018 nu mai poate, rămânând cu investiția la jumătatea drumului pentru că la nivel național s-a depășit acel procent de 3% și vine ghilotina”, a declarat primarul Bistriței, Ovidiu Crețu.
El a menționat că un nou împrumut la bancă s-ar putea face doar pentru cofinanțarea proiectelor europene de reabilitare termică a blocurilor: ”Noi nu mai avem de tras, dacă vom lua împrumut vom lua probabil pentru cofinanțarea reabilitării termice a blocurilor. Am tras ce am avut de tras. Un împrumut pentru alte obiective decât pentru completarea fondurilor europene e hazardat să facem și nu vom face. Gradul nostru de îndatorare este undeva la 6%, deci suntem foarte bine. Nu ne-am hazardat să facem împrumuturi mari”.
În 2014, Primăria Bistrița a contractat un credit bancar de 40 de milioane lei pentru finanţarea unor obiective de investiţii de interes local: pârtia de schi din Wonderland, Podul Berăriei, Parcul Industrial Bistriţa Sud şi reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din oraş.
Adaugă comentariu