Actualitate

”Nu putem lăsa neprotejată principala sursă de apă. Suntem tratați incorect”

Zonele aflate la limita de locuitori acceptată de Comisia Europeană, precum Colibița, Șieu Măgheruș, Budacu de Sus, Nimigea, Coșbuc, Teaca sau Leșu, ar putea să nu fie declarate eligibile pentru finanțare pe proiectul de dezvoltare a infrastructurii de canalizare, investiție care va fi derulată de SC Aquabis SA cu bani europeni prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Pentru infrastructura de de canalizare, sunt eligibile aglomerările mai mari de 2.000 de locuitori echivalenți (termen tehnic, adică circa 3.200 de locuitori).

”Sunt foarte nervos din cauza celor de la Comisia Europeană, care una ne spun și alta fac. Nu poți să spui cât de interesat ești de România, iar când trebuie dă dai niște drepturi României cauți 7.000 de motive ca să nu le mai dai. Ne-am întâlnit în repetate rânduri cu cei de la Jaspers, de la Autoritatea de Management să discutăm despre o soluție de a proteja principala sursă de apă a județului Bistrița-Năsăud, Colibița. ”Vrem locuitori echivalenți”. S-a luat cabană de cabană, pensiune de pensiune, am ieșit cu 3.000 și ceva de locuitori ca să fie 2.000 echivalenți. ”Nu e bine, e turism, nu sunt locuitori echivalenți, nu finanțăm”. ”Dar e principala sursă de apă din care alimentăm tot județul, nu trebuie să o protejăm, să nu o poluăm?”. Nu îi interesează. Ca să vedeți cum se pun lucrurile”, a declarat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.

El a adăugat: ”O să găsim soluții, Consiliul Județean împreună cu Aquabis, nu putem să facem infrastructură de apă și canalizare în tot județul și să lăsăm Colibița fără canalizare. Dacă cei de la CE nu sunt interesați, o să găsim noi soluții la nivelul județului pentru a proteja principala sursă de apă. Nu sunt, din păcate, parteneri onești. Eu încă trăiesc cu speranța că România va avea un președinte care să se ridice în picioare și să ceară drepturile noastre, atunci când se desfășoară un Consiliu European unde șefii de state și de guverne iau decizii al nostru să mai măcăne și el câte ceva, să spună că dacă avem un parteneriat atunci să fie respectat și țăranul român să fie tratat precum cel francez, spaniol sau german, nu ca unul de mâna a patra. Văd că nu ne tratează în mod corect. Am spus că aș fi dispus să mergem la cei care au jurisdicție, la Haga sau Curtea Europeană de Justiție să ne batem pe legislație și pe directivele europene care se bat cap în cap, e diferență între ce scrie acolo și ce ne pun ei nouă ca și condiții aici”.

8 comentarii

  • Cum sa nu fi tratat discriminatoriu in Europa cand dam dovada de tara de mana a patra?Suntem condusi(ne reprezinta afara) de penali(vezi mustacios si altii ),de incompetenti(prim educatoarea ) si chelneri locali.

  • Prioritatea numărul unu, este să asiguri apa potabilă şi canalizarea în LOCINȚELE oamenilor. In sate, acolo unde trăiesc zi de zi, 365 zile pe an.
    Colibița este o zonă RECREATIVĂ, oamenii stau in cabane doar câteva zile pe an. Dacă UE finanțează acest proiect, va finanța OLIGARHII, politicienii, imbogătitii peste noapte. Investitia va fi de folos doar pt cei mai bogați locuitori ai județului.
    Nu imi place să văd că politicienii români dau vina pe UE, bănci, FNI, banca mondială, atac asupra monedei naționale, etc.
    Sigur, de parcă toate eşecurile României din ultimii 30 de ani se datorează străinilor…
    Investesti milioane la Colibița, pt ca cineva să stea la distracție 2 zile in luna mai, 2 zile in luna iunie, 2 zile in luna iulie si două zile de Revelion?
    In străinătate casele de vacanță, sunt supuse unor REGUL STRICTE, pentru ca acestea să rămână case de vacanță, şi să nu fie transformate in locuințe permanente.
    In unele țări nu ai voie să inoptezi in casa de vacanță de la 1 noiembrie – 29 februarie.
    Cetatenii străini nu au voie să cumpere case de vacanță, fiindcă există riscul ca aproape toate casele de vacanță să fie cumpărate de germani, englezi etc, băstinaşii nemaiavând unde să se relaxeze.
    -in zonele caselor de vacantă nu există şcoli, grădinițe, supermarketuri, gunoiul nu se ridică in perioada 1.11- 01.03 tocmai ca să NU POȚI LOCUI ACOLO PERMANENT.
    Cred că ar trebui „să le taie curentul” din noiembrie până in martie!
    Casele de vacanță trebuie să rămână case de vacanță, nu trebuie transformate în localități in care oamenii locuiesc permanent.
    De ce? Pentru că dacă se instaurează viața cotidiană, cu mers la muncă, şcoală, dispare relaxarea, vacanța, bucuria.

  • Dacă această regulă e valabilă și se aplică identic în Germania, Franțá, atunci e corect.
    Apoi, de zeci de ani ațí tot promis o reoganizare-comasare administrativă, pentru că nu-i normal să existe unitate administrativă (cu de toate – ce țin de o primărie) la sub 2000 de oameni (echivalenți capre).

  • O mizerie de ”stațíune”, frumoasă doar din avion.
    În rest, proprietari cu ceafa groasă, neam prostie și manelism cât cuprinde, gunoaie peste tot, praf și inospitalitate la tot pasul.
    Este locul în care parveniții și milionarii de carton s-au întrecut în spălarea banilor și în epatarea opulenței.
    La anlalfabetismul loc cultural, asta-i singura cale prin care pot exista. Să fie văzuți.
    Bleahhh!

  • Stațiunea Colibița, pentru necunoscătorii de mai sus, este nu numai o zonă recreativă pentru case de vacanță și cei cu bani mulți (cum spun aceștia)! Aici sunt și pensiuni turistice prin care oameni onești și-au dezvoltat o afacere și au investit bani (mulți cu credite prin banci). Așa că, această reclamă negativă făcută generalizând este ca și vorba aceea ”să moară și capra vecinului”! Dacă nu ar fi cerință din partea turiștilor fiți siguri că nu ar exista. Așa că, să nu vă poarte grija!

  • Nu l-am auzit protestând pe marele ecologist bălan marius în legătură cu poluarea apelor, sau poate că îl interesează numai rondoul din fața primăriei.

  • LEGIUNEA ! Esti foarte prost informat si nu ai urmarit activitatea noastra. Cine a protestat anul trecut pe raul SIEU cu toata presa dupa el, cand s-a scurs levigatul de la Vitalia si au murit pestii ? Apropo ; dupa aceste demersuri macar cei de la TARPIU au contribuit si ei cu 10OOlei la repopularea cu pesti facuta de AJVPS. Ai facut tu aceste demersuri ? Informeaza-te corect si pe urma posteaza. In 2012 cine a facut poze si a inregistrat toate gurile de canal care deverseaza ilegal dejectii in raul Bistrita ? Le-am trimis pe toate la institutiile orasului pe un CD dar nimeni nu a luat nici o masura. Pe viitor adreseaza-te autoritatilor ca pe ele le platesti ca sa isi faca treaba. Eu sunt voluntar si nu primesc nici un leu in ceea ce fac. Macar nu sunt IMPOSTOR ca cei care jignesc fara sa cunoasca nimic despre mine. Si ar fi corect sa te si semnezi, nu sa te prostesti ca Rabinu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS