Președintele reales al PSD Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a vorbit la conferința județeană despre alegerile prezidențiale din noiembrie: ”Organizația județeană PSD Bistrița-Năsăud performează de ceva ani, am câștigat alegerile locale din 2016 cu un scor istoric, am câștigat categoric alegerile parlamentare și am revenit cu picioarele pe pământ în 26 mai 2019. Am învățat ce era de învățat și vom face toate eforturile necesare ca la alegerile prezidențiale candidatul PSD să câștige în Bistrița-Năsăud. Ceea ce nu va fi foarte ușor, pentru că aici avem o istorie care mă contrazice. Le-am câștigat în primul tur în 2004, am ratat turul 2, am făcut același lucru în 2009, am ratat turul 2, am câștigat în 2014 în turul 1, am pierdut zdrobitor în turul 2 și cred că e momentul să câștigăm turul 2. Acesta trebuie să fie angajamentul politic al organizației PSD BN”.
El a adăugat: ”Voi fi întrebat ce o să fac dacă nu vom câștiga alegerile prezidențiale în turul 2. Deja a comunicat președintele partidului și mi se pare corect așa, trebuie să fiom solidari, fiecare dintre noi trebuie să își asume răspunderea, de la președintele organizației locale până la președintele partidului. Fiecare trebuie să ne asumăm responsabilități la nivelul nostru. Trebuie să le spunem oamenilor că avem proiectele necesare ca România să nu mai stea în genunchi, ca România să fie altfel reprezentată, și am văzut că se poate prin prestațiile pe care premierul le-a avut în ultima perioadă. Sunt încrezător și da, doamna președinte, da, doamna prim-ministru, accept provocarea dvs. de a-mi asuma responsabilitatea rezultatului alegerilor prezidențiale din județul Bistrița-Năsăud. Cu o mică condiție: desemnarea candidatului să fie făcută cu înțelepciune, campania să fie făcută dacă s-ar putea cu consultanți români, care înțeleg românii și știu ce vor românii. Sunt convins că avem capacitatea să oferim un astfel de proiect pentru toți românii de bună credință”.
Radu Moldovan a afirmat: ”În 26 mai ne-a fost administrată o înfrângere usturătoare, pe care din mai multe motive cred că o și meritam, iar eu și mulți dintre dvs. am învățat multe din mesajele cetățenilor, am luat act de decizia lor, suverană și sfântă, și vom face toate corecțiile de rigoare pentru ca cetățenii să vadă că ne-am întors către ei, că ne interesează ceea ce își doresc, că ne interesează care este cea mai bună soluție pentru ca viața lor să devină în fiecare zi mai bună și sunt încrezător că și conducerea centrală a partidului a înțeles care este mesajul cetățenilor României. Am văzut că deja a reacționat și acționează ca atare, sunt convins că proiectele pe care PSD le va susține îi vor face pe cetățeni să se întoarcă spre noi”.
El a spus că susține ”cu toată forța” propunerile de descentralizare a României: ”Doamna prim-ministru și-a arătat tot sprijinul, iar astăzi în reuniunea Comitetului Executiv Județean ne-a anunțat că se lucrează la un proiect de descentralizare și restructurare a statului român, cu care PSD într-un termen foarte scurt se va prezenta în fața cetățenilor”.
”Pentru toți oamenii de bună credință care vor să facă o analiză serioasă, vizavi de cum arăta viața lor pe vremea guvernelor de dreapta, portofelul fiecăruia după salariul pe care îl primea, și cum arată viața lor și ce s-a întâmplat de când PSD guvernează, n-am nicio rezervă să spun că diferențele sunt unele majore. E adevărat că am făcut și greșeli fundamentale, că din păcate nu am făcut lucruri care trebuiau făcute la un moment dat. Este o realitate pe care trebuie să ne-o asumăm. Pe acest Guvern al PSD, la o analiză, o să-l regăsim sigur pe podium pentru toate măsurile de dezvoltare, finanțări de investiții și creșterea nivelului de trai, dar paradoxal cetățenii ne-au arătat că nu contează doar asta, ci că trebuie să ne întoarcem la ei, să vorbim cu ei, să-i ascultăm, să-i consultăm înainte de a lua unele decizii. Prin ceea ce va face PSD în continuare, poate să fie momentul prin care cetățenii vor înțelege că am luat act în totalitate de opinia lor și ne-am întors 100%, din nou, fața către ei”, a mai spus Radu Moldovan.
Liderul PSD BN a menționat că ”după busola pierdută aseară, după întâlnirea de dimineață, după discuția despre problemele pe care le avem, după răspunsurile primte de la doamne președinte, sunt încrezător că PSD poate intra într-o nouă epocă. PSD are nevoie de reformare, de multe alte lucruri, de un nou mod de a comunica. Sunt încrezător că putem face acest lucru sub bagheta noului președinte al PSD, ales de cătrre Congres”.
Secretarul executiv al PSD Bistrița-Năsăud, primarul din Lechința Romeo Florian, i-a transmis premierului Viorica Dăncilă: ”Doamnă prim-ministru, eu vă spun sigur că voi câștiga și în turul 1, și în turul 2”.
Radu Moldovan i-a spus: ”În cadrul conferinței ai vorbit în calitate de secretar executiv PSD, nu de președinte PSD Lechința, așa că angajamentul cu mandatele pe masă e valabil și pentru tine”.
În discursul său, președintele PSD Viorica Dăncilă a afirmat: ”Felicitări, Radu Moldovan. Mi-a spus: O să aveți cel puțin 50% la alegerile prezidențiale. Iar eu cred în ceea ce spune. În turul 2, 60%, că ne trebuie scor mai mare”, a spus ea, râzând. ”Am încredere că aici, în Bistrița-Năsăud, veți obține un scor foarte bun, că le veți spune oamenilor că aceia care vin cu dezinformări și acuze nu au un proiect pentru această țară”.
Apoi, într-o conferință de presă, Viorica Dăncilă a spus că are ”mare încredere” în organizația PSD Bistrița-Năsăud și în Radu Moldovan, pe care îl cunoaște de 20 de ani: ”Am încredere că se vor mobiliza foarte bine și că vor obține un rezultat foarte bun. Îl felicit pe Radu Moldovan pentru modul în care este implicat în investițiile din județ”.
Reamintim că Viorica Dăncilă a declarat zilele trecute: ”În cazul în care candidatul PSD nu ajunge în turul 2 la alegerile prezidenţiale, cu siguranţă se impune o demisie a mea din conducerea PSD”.
Pot sa fac pariu cu oricine, candidatul PSD în BN, oricare ar fi el, nu face 20 la sută. Sunteți pe topogan tovarăși! Nu va mai votează nici dracu, și ăla cu coadă s-a săturat de voi!
Tot aud voci care spun că ala o făcut, celălalt de la alt partid nu o făcut dar eu vă spun că nu îi nici un merit al vostru al politicienilor, voi de aceea ați fost puși în acele funcții, nu ca să vă faceți salarii și pensii speciale. Ati îndatorat o țară întreagă, ați făcut să plece românii din țară, ați distrus fabricii, ați îndatorat România pentru mult, mult timp. Eu intreb ce faceti voi politicienii ca să meritati acele salarii de zeci de mii de lei.Din aceeași piață, din același magazine cumpărați si voi si noi.Asa că lăsați mai încet cu președinția României!
Zic, avea dreptate hâtrul de Băsescu,
Lângă care nu te pierzi cu firea –
De alegem blonde toți, cu tot firescul,
O să ne conducă Dăncilă sau Firea.
Raducu a uitat ca era devotat si facea plecaciuni pt dragnea…acum o da din nou cu conducerea noua… regele a murit!!! Traiasca regele!!! Raducule tie sa-ti fie bine… restul nu mai conteaza. Daca ar veni un comunist la putere ai pupa din nou mainile conducatorului iubit.
Ce motiv ar avea bistrițenii să o voteze pe Viorica Dăncilă sau partidul ei la alegerile prezidențiale? Niciunul. Repet: Niciunul! Recent Viorica Dăncilă a reiterat că ea nu o va susține pe Codruța Kovesi pentru funcția de procuror european. Ei bine, după masa asta, când ciumele roșii evoluau pe scena bistrițeană, președintele Macron, a transmis că îl retrage pe candidatul Franței și o va susține pe Codruța Kovesi. România de ce nu poate să o facă? România o ajută pe Kovesi exact așa cum a ajutat-o pe Simona Halep în tenis, adică deloc. PSD nu merită nici măcar un singur vot de la bistrițeni. Niciunul.
Va mirati ca vin atatia ciumati rosii la bta?Ei vin pentru ca a promis chelnerul ca da 10% din lucrari la partid(suntem un fel de donatori).Asta de pe vremea lui nastase,ponta,dracnea,etc,adica vesnicile lipitori si hoti de tara
GREAȚĂ! Dacă ar fi să spun tot ce cred si simt pt.voi , nu aș avea nici timp si nici spațiu suficient aici. Așa că încă o dată GREAȚĂ!
Dacă ipoteza este greșită, concluzia e viciată, iar rezultatul eronat . PSD va pierde în 10 noiembrie, nici măcar nu vor intra în turul 2. Radu Moldovan e laș, nu va demisiona, va invoca acea ” mică condiție „, cu candidatul bine ales și consultanții români, care nu va fi respectată. PSD devine caraghios de previzibil, e clar că sunt pe nicăieri.
VISE !
Pesede cand asfalteaza b-dul Decebal??? Este cea mai penibila strada din oras. Promisiuni si nimic. Trece vara si incepe scoala cu trafic iar la iarna se asfalteaza???
Intrebare : De ce inaltimea sa dr. doc. ” alba- neagra ” R.M, nu a mentionat ca invitati- participanti la ” lucrari ” pe…. Danut Pop – presedinte al PER , si pe dl Pavelescu- presedinte al PNTCD…. ( ca aliati de nadejde …. in alegeri ) ???
Ruga lui Bula : Fa Doamne …o lucratura….
Radu Moldovan nu are proprietatea termenilor cand spune că el susține ”cu toată forța” propunerile de descentralizare a României.
La 30 de ani de la Revolutia Româna si de la caderea comunismului România este inca o tara nereformata. Aceasta este principala cauza a prelungirii starii de tranzitie de la socialism la capitalism, cu consecinte dezastroase pentru tara, in plan economic social si cultural. Lipsa de reforme nu a ajutat prea mult România nici dupa aderarea la Uniunea Europeana. Atragerea de fonduri europene a fost scazuta din cauza ca România nu a fost in stare sa faca o reforma administrativ- teritoriala compatibila cu structurile europene. Este vorba de regionalizare, pentru care nu era nevoie decat de vointa politica.
Exista două căi de a face regionalizarea. Prima este prin revizuirea Constituției și introducerea „regiunii” drept categorie administrativ teritorială în Romania ceea ce nu există astăzi. A doua cale este mai simpla si se poate face prin lege care sa prevada comasarea mai multor județe, ceea ce nu necesită modificarea Constituției. Aceasta presupune ca din cele 41 de județe actuale sa faci un numar mai redus dupa modelul Poloniei, care a făcut reforma administrativa in1999, prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare judetelor de la noi) in 16 mari voievodate, pentru a corespunde cerintelor europene. Uniunea Europeană nu recunoaște caracterul de regiune, decat dacă ai minim 800.000 de locuitori. Dacă nu ai 800.000 de locuitori nu ești considerat regiune, deci nu poți să depui singur proiecte pentru fonduri europene, nu ești eligibil pentru niciun fel de proiect. In Romania, nu exista nici un județ care îndeplinește condiția de a avea 800.000 de locuitori. România pierde, din această cauză, enorm de mulți bani europeni, fiindca totul depinde de Guvernul de la București unde lucrurile se misca foarte greu. De aceea, ar fi extrem de utila o initiativa legislativa privind regionalizarea. Sa nu uitam insa ca in timpul USL , Guvernul Ponta cu o majoritate de 65% nu a avut curajul sa vina cu o reforma administrativa profunda. S-au invocat tot felul motive si s-a apelat doar la paleative care nu au dus la nici un rezultat. Regionalizarea trebuie sa aiba ca obiectiv esential descentralizarea si un grad ridicat de autonomie regionala. Insa regionalizarea cu pastrarea judetelor nu rezolva nimic, dimpotriva adauga un nivel suplimentar de birocratie intre administratia centrala si locala. Solutia este extrem de simpla si ea presupune desfintarea judetelor si trecerea unor prerogative de importanta zonala, ale acestora la regiune, si a celorlalte atributii judetene care au importanta locala, la primarii, unde sunt mai aproape de cetatean. Astfel, orasele si comunele mari vor putea primi mai multe atributii in timp ce comunele mici vor ramane cu functiile actuale. Aceasta masura ar determina in timp asocierea comunelor si nu comasarea lor facuta din birou dupa ureche.
Subscriu mesajului d-lui ” Paul”! Foarte pertinenta observatia si corecta solutia reorganizarii administrative; o sa imprumut ideea, cu acceptul dumneavoastra, eu fiind un subsidiarist sadea.