Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat că întâlnirea de lucru cu vicepremierul Sevil Shhaideh a fost una ”practică și pragmatică”, legată de proiectele de dezvoltare a comunităților și sursele de finanțare pentru acestea.
”Județul Bistrița-Năsăud e în primele trei. Vorbim de proiecte, în ansamblu. Filozofia alocării fondurilor s-a schimbat fundamental. Când erau alte vremuri, alte lumi, alte țări, un primar era favorizat fiindcă era mai prieten cu președintele sau venea dintr-un partid mai simpatizat decât altul. Lucrurile astea s-au terminat, e subiect închis. Cetățenii județului Bistrița-Năsăud pot fi fericiți că au cei mai buni primari din România. Sunt pe primele locuri la accesare de fonduri europene, prin PNDL, pe primele locuri în orice alte tipuri de clasamente care se fac din punct de vedere administrativ. Nu vreau să-mi aduc laude mie, că încă sunt în viață, dar am reușit ca împreună cu ei, din 2012, să lăsăm politica la poarta CJ și să disutăm concret, coloegial despre problemele comunităților. Orice primar a avut ușa deschisă. Nu a fost o întâlnire a vicepremierului cu primarii din coaliția de guvernare, cum se făcea înainte, ci a fost o întâlnire cu primarii județului. Doamna Shhaideh le-a spus ce trebuie să conțină documentațiile, cum trebuie să arate proeictele, le-a răspuns la întrebări. PNDL este un program revoluționar, în mandatul trecut am reușit să atragem în județul Bistrița-Năsăud finanțări de peste 500 de milioane de euro, care au rezolvat foarte multe probleme în comunitățile locale”, a spus el.
Radu Moldovan a menționat că vineri 3 martie, într-o ședință extraordinară, CJ va repartiza sume pentru echilibrarea bugetelor locale, mai exact cuantumul de 20% care revine spre alocare de către CJ. ”Nu le repartiz eu, le-am cerut colegilor mei să găsească o formulă de calcul care să stea în picioare atunci când o explic public sau în altă parte. Banii nu sunt nici de la PSD, nici de la Radu Moldovan, sunt bani publici și trebuie să găsim soluții prin care să punem în aplicare ce a gândit legiuitorul. Sunt bani care asigură funcționarea și eventual niște studii de fezabilitate. 80% din banii care vin pentru echilibrarea bugetelor locale îi repartizează calculatorul la Finanțele Județene printr-o formulă extrem de complicată”.
Președintele CJ și al PSD BN s-a referit și la faptul că se va reveni la numirea politică a prefecților: ”Ieșim din minciuna în care stăm de vreo 13 ani, că avem înalți funcționari publici. Fiecare partid când a venit la guvernare i-a numit ba inspectori guvernamentali, ba i-a detașat. Asumarea acestor demnitari de la nivelul județelor este una foarte corectă, atunci când pleacă un Guvern pleacă și cu reprezentantul lui în teritoriu, când vine un Guvern vine și cu reprezentantul lui în teritoriu, care urmărește implementarea programului de guvernare. Păcăleala asta cu înaltul funcționar public trebuie să înceteze. Spuneți-mi un singur înalt funcționar public de carieră care a ocupat funcția de prefect”.
un judet mic sa fie in primele 3 la proiecte depuse nu este putin lucru, aici se vede profesionalismul primarilor si a conducerii CJ. Suntem bucurosi sa aflam astfel de lucruri.
Asa trebuie sa fie un presedinte de CJ reprezentatul tuturor cetatenilor. Politica sa fie politica administratia la fel.
Si, DA suntem mandrii de primari dar si de conducerea CJ.
Sa trăiești tovarășe Nicolae Ceaușescu ,pardon Radu Moldovan.!
Cand reusesti tu sa faci mai mult , poti comenta si te ascultam (eu si cei care sunt de acord cu mine) pana atunci lasa-ne!
Demagogie pura, in realitate un oras si un judet foarte neatractiv, cu salarii printre cele mai mici din tara, fara oportunitati si conditii civilizate de trai, politizare de tip comunist.
Ne place atât de mult să fim ”cei mai”. În realitate însă, o simplă privire asupra alocărilor bugetare prin PNDL arată că suntem departe de podium. Dar trebuie, musai, să fim primii. Situația la proiecte cu finanțare europeană arată la fel, așa că mai ușor cu laudele.
Centralizatorul obiectivelor de investitii cuprinse in programele de infrastructura
preluate de Programul National de Dezvoltare Locala- http://www.mdrap.gov.ro/lucrari-publice/pndl/-8564