Radu Moldovan: În șapte ani, de când PSD conduce în Bistrița-Năsăud, s-au făcut investiții de 1,3 mld. euro

Holistic

Președintele PSD Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, reales în funcția de lider al organizației județene a partidului în cadrul unei conferințe în care nu a avut contracandidat și s-a votat deschis, a spus că, din 2012, de când PSD este la conducerea administrativă a județului și până în prezent, s-au făcut investiții de circa 1,3 miliarde de euro, el amintindu-le pe cele mai importante.

”Realizările administrative ale echipei PSD la nivelul județului Bistrița-Năsăud se datorează nouă tuturor: majorității PSD – ALDE de la Consiliul Județean, primarilor și viceprimarilor noștri, parlamentarilor noștri  și echipei mari a PSD care a stimulat procesul de modernizare a României. Toate investițiile reprezintă rodul muncii noastre: a colegilor din Guvern, a celor doi deputați și miniștri în Guvernele PSD: Doina Pană și Daniel Suciu, a colegului nostru senator și ministru Ioan Deneș, a primarilor, viceprimarilor și a întregii echipe PSD BN, care tot noi o formăm. În total, din iunie 2012 și până astăzi, 19 iulie 2019, de când PSD este la conducerea administrativă a județului Bistrița-Năsăud, s-au implementat, sunt în diferite stadii de execuție sau achiziție publică, investiții totale de 1,3 miliarde de euro. Nu există comună, indiferent de culoarea politică a primarului, în care să nu fi fost investiții în acești 7 ani”, a spus Radu Moldovan.

INFRASTRUCTURA RUTIERĂ

Șeful CJ a spus că, din bani europeni, de la Guvernul României, CJ sau din fonduri proprii, s-au modernizat 341,2 km de drumuri județene și se lucrează la modernizarea altor 89.9 de km. Valoarea acestor lucrări este de 108,5 milioane de euro.

”Avem în licitaie proiecte de modernizare a altor 128 de km de drumuri județene în valoare de 81,2 milioane de euro. Astfel, din totalul de  712 km de drumuri județene, până la finalul anului viitor și vom avea modernizați 560 de km. Asta reprezintă 80% din totalul drumurilor județene. Din 2022 până acum, am modernizat cu sprijinul Guvernului PSD, 146,5 km de drumuri naționale cu o investiție de 77,6 milioane de euro. Vă amintiți cât de rău era drumul Sărățel – Galații Bistriței – Teaca – Reghin? Acum este ca în palmă. Nu uitați nici de drumul de la Beclean la Salva sau de cel de la Dumitra la Năsăud – Salva- Coșbuc-Telciu și mai ales de un drum promis de 25 de ani de toți politicienii de dreapta din județ: Năsăud-Rebrișoara-Feldru-Ilva Mică-Sângeorz-Băi-Maieru-Rodna. Ei doar au zis, noi am făcut. Și cei din Romuli sau Șanț să nu creadă că i-am uitat. Săptămâna viitoare va intra în licitație modernizarea sectoarelor de drum Romuli-Dealul Ștefăniței și Șanț- Valea Mare. Alături de cei mai buni primari din România (dovediți cu cifre statistice), din fonduri europene, buget local sau PNDL, programul care a scos satul românesc din noroi, în Bistrița-Năsăud am asfaltat, sunt în lucru sau au asigurată finanțarea, 612,5 km de drumuri comunale în valoare de 117,6 milioane de euro.

În cazul drumurilor forestiere și agricole modernizate, CJ nu a avut un rol determinant ca în cazul celorlalte investiții. Aici, primarii, sprijiniți de măsuri guvernamentale, au asfaltat 565,6 km de drumuri forestiere și agricole în valoare de 102,3 milioane de euro.

Total drumuri asfaltate și cu finanțare asigurată în județul Bistrița-Năsăud: 1844,7 km cu 468,6 milioane de euro/2,2 miliarde lei/22.000 de miliarde de lei vechi”, a spus Radu Moldovan.

INFRASTRUCTURA DE APĂ ȘI CANALIZARE 

Din 2012 și până acum, s-a construit prin MasterPlanul de apă și canalizare al județului: 238,7 km de rețea de distribuție și aducțiune de apă, 97 de km rețea de canalizare, 8 stații de tratare a apei potabile și a apelor uzate, 10.573 de locuințe au fost branșate la rețeaua de apă și canalizare cu 134.101 beneficiari, total investiție 103 milioane de euro.

”În paralel, primăriile au accesat fonduri europene și guvernamentale prin care au construit sau au în diferite stadii de execuție: 353 km de rețele de alimentare cu apă – 25 de milioane de euro, 304 km rețele de canalizare – 38,6 milioane de euro. Ce vom face de acum pe MasterPlanul de apă și canalizare faza a doua – cu care suntem în evaluare la Autoritatea de Management și cu care suntem eligibili? 666 de km de rețele noi de distribuție apă și 46 de km rețele reabilitate, 340 km rețele de aducțiune, 309 km rețele de canalizare noi și 16 km de rețele reabilitate, 9 surse de apă noi și 7 reabilitate, 6 stații de tratare noi și 7 reabilitate, 41 de rezervoare de înmagazinare și 10 reabilitate, 4 stații de epurare noi și una reabilitată. Total 290,8 milioane de euro. Total investiții în rețele de apă și canalizare: 457,4 milioane de euro”, a spus Radu Moldovan.

INVESTIȚII ÎN SĂNĂTATE 

Proiecte începute și finalizate: Modernizarea secției de Oncologie, de Obstretică și Neonatologie, construcția și dotarea unei noi secții de Chirurgie, modernizarea și dotarea cu aparatură și tehnică de ultimă generație a Policlinicii Spitalului Județean de Urgență Bistrița, construcția unui nou Bloc Operator Centralizat, achiziția la finalul anului trecut a 15 seturi de echipamente de ultimă generație pentru blocul operator, neurochirurgie, ORL, etc, computer tomograf și RMN, construcția unui bloc ANL pentru medicii tineri.

”Toate aceste investiții au adus, doar în ultimul an, 39 de medici tineri, unii dintre ei cu studii și specializări făcute în afara țării. Vom continua aceste proiecte extrem de importante pentru sănătatea oamenilor din județul nostru. Avem finanțare asigurată pentru modernizarea Secției de Terapie Intensivă, care va fi terminată luna aceasta, reabilitarea termică și modernizarea secțiilor de Boli infecțioase, Recuperare, Oncologie și Dermato-venerice de pe str. Alba Iulia, care sunt în licitație, reabilitarea termică și modernizarea secțiilor TBC și Boli Cronice de pe str. Ghinzii, tot în licitație, extinderea UPU – în licitație – și construcția unui heliport pe SJU care va fi legat printr-un lift de mare viteză de UPU – în licitație. Toate aceste investiții au o valoare de 38,2 milioane de euro/179.5 milioane de lei/1.795 miliarde de lei vechi”, a spus el.

INFRASTRUCTURA EDUCAȚIONALĂ 

Modernizarea a două colegii naționale, a 77 de școli, campusuri școlare și licee și a 45 de grădinițe cu 43,8 milioane de euro.

INFRASTRUCTURA CULTURALĂ 

Modernizarea a 71 de așezăminte culturale, modernizarea și dotarea Centrului Cultural Dacia, construcția primului cimema 3D din județ, modernizarea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, extinderea Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” cu un nou corp de clădire, reabilitarea Casei Argintarului și a Casei cu Lei, a Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”, a Castelului Teleki din Posmuș. Total 35,8 milioane de euro/168.26 milioane de lei, 1.682 miliarde de lei vechi.

MEDIU 

Modernizarea Parcului Municipal Bistrița, a Pădurii Schullerwald, deblocarea Sistemului de Management al Deșeurilor, reabilitarea termică a 36 de blocuri cu 2226 de apartamente, depunerea de către Primăria Bistrița a proiectelor pentru anvelopare a 96 de blocuri cu 4424 de apartamente, reabilitarea termică a Spitalului Județean de Urgență Bistrița și a secțiilor externe, a Centrului pentru Protecția Copilului Beclean. Valoare 92,2 milioane de euro/433 de milioane de lei/4330 miliarde de lei vechi.

ALTE INVESTIȚII 

Construcția de blocuri ANL pentru tineri la Bistrița, Beclean, Feldru și Bistrița Bârgăului, reabilitarea Gării CFR Bistrița, construcția unei noi reprezentanțe RAR, a unui sediu nou pentru Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei, pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, dotarea cu 12 autospeciale a ISU, 32 de microbuze școlare, reabilitarea Centrului istoric al Bistriței și a Centrului pentru Tineret, construcția Parcului Industrial Bistrița Sud, bazin de înot la Beclean, implementarea Registrului Agricol electronic, Centru intermodal de transport la Bistrița, piste de bicicliști al Bistrița, Linia Verde de transport public, obținerea a 52,6 milioane de euro din fonduri europene pentru plata unor lucrări de modernizare a drumurilor deja realizate, alte proiecte.

TOTAL: 1,27 miliarde de euro/5,97 miliarde de lei/59.700 miliarde de lei vechi. 

Radu Moldovan a reamintit că în 2016, PSD a obținut 50,34% din voturile pentru CJ și funcția de președinte, a câștigat primăriile Bistrița, Beclean și Năsăud și 38 de primării de comună din care trei în alianță cu ALDE, și are 377 de consilieri locali din totalul de 766.

La alegerile parlamentare din același an, PSD a obținut 45,4% din voturile pentru Camera Deputaților și două fotolii în acest for, respectiv 44,9% din voturile pentru Senat și un fotoliu de senator.

La alegerile din 26 mai 2019, a obținut 23,7% din totalul de voturi.

”Acestea nu sunt rezultatele lui Radu Moldovan sau a unui om anume. Acestea sunt rezultatele noastre, ale tuturor celor care formăm echipa PSD Bistrița-Năsăud și echipa PSD România. Am demonstrat că știm ce avem de făcut. Avem cea mai pregătită echipă care să conducă acest județ spre dezvoltare. Suntem o echipă competentă și pregătită pentru viitor. În timp ce alții doar vorbesc, noi facem. În timp ce alții doar vor, noi reușim. Împreună construim viitorul! Bunul Dumnezeu să binecuvânteze județul Bistrița-Năsăud, România și pe noi toți! Doamne ajută”!, a spus fostul și actualul președinte al PSD Bistrița-Năsăud.

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Nea Ion

  Ei vezi asta nu vreau politicienii sa inteleaga,ei cand ajung la putere au impresia ca e tara numai a lor ,bugetul tarii compus din taxele si impozitele noastre e doar a lor si fac ce vreau cu el,se imbogatesc,se lafaiesc,iar din cand in cand mai arunca cate o firmitura si poporului sa vedem cat de marinimosi sunt ei.Nu domnule presedinte,nu PSD-ul a facut investitii de 1,3 mil.de euro ,acesti bani sunt banii romanilor din tara si din strainatate ,munciti din greu si cu mari sacrificii,iar imprumuturile facute de PSD o sa le plateasca copii si nepotii nepotilor nostri si nu PSD.
  PAREREA MEA!

  (54)
  • Iancu

   Vezi Raducule, dacă aveai un pic de demnitate și onoare ți-ai fi dat demisia ieri. Trebuia să lași pe altcineva să treacă organizația prin „focul” celor două bătălii care urmează,nu să accepți această umilință. Te-ai poziționat împotriva Vioricăi și acum o lingi în fund,mai mult de atât ți-ai mazilit omul care te-a slujit, pentru un mandat de 3 luni. Asta spune multe despre caracterul tău. Știi foarte bine că tu l-ai pus pe Bogdan și pe Niculae să o critice pe Dăncilă. Acum te prefaci că nu s-a întâmplat nimic? Mai ai puțin și surpriza o să vină la prezidențiale. În acest județ o să te bați pentru locul 3-4 pentru că nu vei primi nici votul oamenilor de langa tine.

   (34)
  • Ptr nea ion

   Și asta ptr….că suntem prosti….noi când mergem la vot nu votam să ne fie noua mai bine…..ci votam cui sa le fie mai bine!!!!!

   (14)
  • Nea Ion

   Bine zici si matale nenea Iancu,dar eu cred ca nu de prosti votam noi pe unii care sunt doar pentru ei,ii votam ca nu avem alta varianta.Asa au facut astia legile incat nu poti vota decat liste,iar pe liste ajung doar cei care vor ei.Daca apare unul independent,ori nu-l cunoastem,ori au grija sa-l compromita,si uite asa noi precum microbistii suntem impartiti in duoa ,trei tabere ne certam intre noi,iar ei rad de noi si fac p…a mare
   PAREREA MEA!

   (5)
 2. Scp16

  Din investițiile astea cat la sută a mers în buzunarele clientelei PSD? Cu mentalitatea asta nu prea avem un viitor strălucit.

  (19)
  • Raspuns

   10 %șpagă…10 %prime de manageri a proiectelor și 19% tva pentru stat….adică jumi juma

   (15)
  • Loro

   Drumurile forestiere au singur scop , sa slujeasca celor care diatrug fondul forestier.
   Cu Pana ministru si nu ati reusit sa duceti la un sfarsit o idee buna ( radarul padurilor) .
   Culmea aceasta aplicatie a functionat doar pe vremea lui Ciolos.
   Din contra prim secretarul judetului , tov Moldovan recomanda exploatarea ( a se citi defrisarea ) in continuare a padurilor ca este de unde.
   Recomandare venita chiar inainte de inudatiile din judet .
   Asa.ca mai incet cu marile realizari.
   Acesti domni nu inteleg ca.sunt pusi acolo , sunt platiti tocmai pt a.face cea ce se.lauda ca au realizat.

   (2)
 3. Ovidiu Florean

  Daca ar fi facut scoala, Radu Moldovan s-ar fi putut face scriitor.El are inclinatii artistice cand minte. A adunat gresit tot bugetul Consiliului Judetean, al primariei Bistrita si al celorlalte 61 de primarii ( chiar si cele cu primari PNL , ALDE sau UDMR ) si i-a dat 1,3 miliarde euro. Apoi si-a atribuit de unul singur toata suma obtinuta. Bravo Radu, te credem toti.

  (32)
 4. Zorro

  Da unde sunt miliardele alea de euro? În câteva drumuri din județ și în pârtia de schi a lui Crețu? Ce mari investiții sunt? E vreo autostradă? E vreun stadion nou? A da, sunt in vilele și cabanele voastre. Sunt in conturile voastre din străinătate. În jud. Bistrița Năsăud in nici un caz. Cu un miliard de euro jud. asta trebuia să fie mai ceva ca Germania.

  (22)
 5. Alin

  Adica cum mai Radule!? O zici asa in stilul PSD ca ne-ai facut. Tu te lauzi cu normalul. Inteleg ca in gasca ta e normalitatea e sa nu se faca nimic. Oare de ce simti nevoia sa te tot lauzi singur!? La 20000, 200 de milioane pe luna oameni buni, ati auzit bine, atat are salariul lunar nu e normal sa mai si muncesti?

  Sper sa o luati grav peste bot si la prezidentiale.

  (21)
 6. Banul

  Lechinta – Matei este cel mai mediocru drum din tot judetul. Strazile din oras sunt de tot circul…. bani bagati in dealul cu partie… unde sunt bagati atatia bani???? In buzunare cat au bagat politicienii???? Ati uitat cat ati luat la alegeri???? Aveti mintea scurta tovarase???

  (12)
  • Alex

   Salut sunt sin zona asa am crezut si eu intradevar e praf drumul dar sa cezi la ilva cum e

   (5)
 7. bla

  repet,nu avem apa si canalizare in unirea,banii s au bagat in drumuri in camp unde circula doua masini pe zi,toate satele au apa si asfalt pe ultima ulita,pt ca nu l ai trimis la groapa de gunoi pe cretu cu proiectele lui aberante,o sa ajungi tu la groapa istoriei,rusine all.

  (9)
 8. Nelu

  Stai linistit ca nu te-ai zbătut pt omul de rând, ai facut-o pt partid si pt firmele care sunt de casă. Păi dacă aveati de făcut drumul de la Prund la Colibita de la zero ce vă făceați . Mai vedem la calitate.

  (8)
 9. Vai tie , Românie !

  Ponta , Dragnea , Vasilica …
  La anul care dos de lins urmează ?
  Bobu si Postelnicu erau mici copii pe langa limbistii de azi !

  (8)
 10. Walter Born

  Ar fi bine venit un tabel unde sint vizibile sumele si „investitii” exacte pe care a fost cheltuite.
  Banuiesc ca termenul care trebuia folosit ar fi „cheltuirile” in loc de „investitii”. Poate dupa ce ati scazut costuri pentru aparatul ineficient de administrare ar arata cifrele mult mai mici real investite.

  Ma rog, banuiesc, nu stiu.

  Iar pentru transparenta si informarea corecta cred ca ar fi necesar o asemenea informare detailiata. Pe urma ar fi clar vizibil daca este corect ce a spus dnl Moldovan. Cine stie, poate chiar a avut loc un progress. Cel putin in anumite locuri e si vizibil. Ramane de analizat dupa ce primim informatii mai concrete.

  (2)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.