Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud Radu Moldovan a spus, la o dezbatere pe teme de urbanism, că aceasta este una dintre cele mai grave pribleme cu care se confruntă România.
”Ne confruntăm în România cu foarte multe probleme. Nu am încercat niciodată să le prioritizez, dar una dintre cele mai imporatnte este cea a urbanismului. Eu cred că problemele cu care ne confruntăm în urbanism sunt foarte, foarte mari. Măcar în ceasul al 24-lea, că al 12-lea și al 14-lea au trecut de mult să vedem ce mai putem face de astăzi măcar pentru a stopa adevărata nebunie care este în urbanism. Ea nu este doar la nivelul municipiului Bistrița. Din păcate, o regăsim peste tot și mai apare și răspunsul total neplăcut din punctul meu de vedere la întrebările pe care le pun când circul prin județ: măi, dar nebunia asta cum a mai apărut aici? Nu are autorizație! Și ce facem? Ce să facem? Din păcate, lucrurile acestea se întâmplă destul de des. Un model de cum nu trebuie făcut este Colibița, de exemplu. Este foarte adevărat că autoritățile locale nu au nici resurse, nici specialiști, legislația din domeniu nu e cea mai fericită. Eu am încercat împreună cu arhitectul șef al județului Radu Săplăcan să venim în sprijin, dar nu am găsit soluțiile necesare și nu am vrut să abuzăm. Am zis că măcar în zonele unde avem stațiuni sau potențiale viitoare dezvoltări în această zonă să putem prelua la nivelul arhitectului șef asumarea în acea zonă pentru a putea noi să îi refuzăm pe cei care nu înțeleg că nu putem să distrugem o întreagă zonă pentru satisfacearea orgoliului cuiva”.
”Avem 30 de ani de la Revoluție e momentul să spunem STOP, dar să venim și să oferim oamenilor alternative” – Radu Moldovan.
Președintele CJ a dat și un exemplu legat de cum se procedează în alte țări: ”Fratele meu cel mai mic locuiește în Paris din 2000. După anul 2007, când am devenit cetățeni europeni cu toate actele în regulă și a putut face credit, și-a cumpărat o casă la periferia Parisului de la un portughez. Aproape se dărâma casa și avea și un garaj pe o structură de lemn cu paf care era distrusă. Obținerea documentației pentru refacerea garajului a durat doi ani. Nu trebuie să dureze și la noi doi ani. Avea voie să folosească două tipuri de cărămidă, un singur tip de acoperiș – și asta la periferia Parisului – a trebuit să facă dovada fiecărui contract: unde pune pământul, cu ce container îl duce. Ultima dată nu primise autorizația pentru că nici nu a știut, nici nu l-a învățat nimeni că nu a făcut dovada contractului legat de containerul pe care îl va folosi să-și pună lucrurile pe care le ia din garaj. Adică nu poți să-ți permiți să le pui în curte, pe spațiul verde sau în altă parte. Cred că ar trebui să învățăm și noi de la cei care au deja bune practici de foarte mult timp că trebuie să respectăm cu mult mai mult mediul în care trăim pentru că îl violentăm în fiecare zi și, dacă ne uităm cum arată timpul, anumite manifestări ale naturii, acestea sunt răspunsuri la modul în care noi tratăm mediul”, a spus Radu Moldovan.
Președintele CJ a adăugat că, în opinia sa, ”vina nu este numai într-o parte, ci în mai multe zone”: ”Nici nu am încercat să-i educăm pe oameni, să le spunem oamenilor că nu se poate așa cum vrea fiecare. La noi e bine și așa, știți stereotipurile noastre. Dar trebuie să începem să le spunem oamenilor că, dacă vor să-și facă un gard au nevoie de autorizație, iar gardul nu poate arăta oricum. Trebuie să arate într-un anumit mod. E destul de târziu, dar eu spun că nu prea târziu. Noi, ca și CJ, încercăm să aducem la viață monumente ale județului. Cred că ar trebui să plecăm de la un T0. Să ne gândim ce trebuie făcut ca să lămurim reglementările, dar să le și aplicăm. Suntem o țară cu zeci de mii de legi, dar foarte multe nu sunt aplicate, deși sunt legi bune”.
Probleme sunt peste tot,tara este in fata dezastrului.Ati cheltuit toti banii pe salariile voastre nesimtite si ati corupt pensionarii,dar inflatia a anulat toate prostiile si tampeniile voastre.ATI NEGLIJAT investitiile in centurile Becleanului,Bistritei, in soselele si caile ferate ale Romaniei,ati pus la conducerea tarii incompetenti,politruci ca tine,care acum sunt in fata dezastrului,DAR este preA TARZIU!! Mai vrei exemple ale dezastrului adus de voi,ciuma rosie?Ati eliminat taxa de mediu si s-a umplut orasul si tara de rable,de nu mai poti ajunge la vila ta de sub deal!!Nu ati tinut cont de bugetul tarii si v ati angajat neamurile,nevestele si curvele la STAT!Inclusiv acum dublati alocatii fara sa aveti bani.Firmele sunt praf si pulbere din cauza concurentei celor care lucra la STAT.Cine o sa plateasca datoriile tarii?Copiii si muncitorii fugiti in strainatate,ca sa scape de psd?
iara tu cu datorile!
ceausescu 2 esti !
nu vrei sa bagam painea si mancarea pe cartela ? sa platim datoria
Goana dupa ciubuc creiaza hoas. Fiecare construieste dupa cum a dat si cui a dat. Daca in Bucuresti se desfinteaza parcuri si zone verzi ca sa se dezvolte imobiliarele. Asa ca in al 24 lea ceas ne miram, de parca lucrurile astea nu erau cunoscute din ceasul, dar nimeni nu a luat nici o masura. Oare de ce?
Raducule sa mai taci ca si tu ai vila la colibita si ai fost si esti mare sef de multi ani dar ce folos??? Acum te apuci de munca??? Pana acum ai dormit??? Cred ca tie ti-au trecut ceasurile.
DEX:
1. DEMAGOGÍE, demagogii, s. f. Înșelare a opiniei publice prin promisiuni mincinoase, discursuri bombastice etc., practicată de cineva pentru a-și crea popularitate; purtare de demagog
2. DEMAGOGÍE, demagogii, s. f. Metodă de înșelare a maselor populare, practicată de politicienii reacționari, constând în folosirea unor mijloace nedemne (promisiuni mincinoase, denaturare a faptelor etc.); purtare de demagog. Adeseori aceia care strigă în contra aristocrației sânt niște aristocrați ascunși
3. DEMAGOGÍE s.f. Atitudine politică constând în înșelare prin promisiuni și lozinci ademenitoare și mincinoase. ♦ Atitudine de demagog
4. DEMAGOGÍE s. f. metodă și atitudine politică de înșelare a maselor prin promisiuni mincinoase, discursuri bombastice etc. pentru a obține popularitate
…………………………………………………………………………………………………..
Căci, despre DEMAGOGIE este vorba în atitudinea, expunerea venită din partea unei persoane care de 30 de ani este și face parte dintr-o formațiune politică – recte PSD – datorită căreia astăzi suntem în starea și situația care se vede și pe care culmea – aici intervine DEMAGOGIA – o CRITICĂ dar pe care a susținut-o, a creat-o, de-a lungul, de-a latul, pe parcursul, în toți cei 30 de ani pe care-i invocă. Cine? DEMAGOGUL.
Prin acest discurs – demagogic – se situează undeva deasupra, în afara, pe dinafara stării de fapt, poziționându-se ca fiind salvatorul, prorocul, vizionarul, care după 30 de ani și mai multe momente de reflecție și introspecție, vine, ne spune și ne dă SOLUȚIA salvatoare – discurs bombastic, pentru a obține popularitate.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Argumentul care întărește afirmația reiese tocmai din afirmațiile citatului:
– sus-numitul, conform propriilor afirmații, are cunoștință din 2007, cum decurg treburile în problema invocată, NU face NIMICA 12(doisprezece), nu ia atitudine, nu propune soluții și acum după 12(doisprezece) ani are o REVELAȚIE.
DEMAGOGICĂ, pentru a obține popularitate.
Ca să vadă ĂȘTIA(din barurile de NEGRI – Firea), câtă preocupare zace pe capul lui, că este implicat, că are viziune. + Niculae Primaru?
În toți acești 12(doisprezece) ani, a fost la guvernare și în Parlament(cu fratele, colegul de bancă, prietenul Ponta – fost Prim Ministru PSD; cu vizionarul – Mesia – Liviu. Liviu Dragnea, cu intelectuala Dăncilă, cu Justițiarul Iordache, Florin Iordache, cu apărătorul legilor și a Justiției, Toader, Tudorel Toader, cu Nicolicea, cu Rădulescu, cu Șerban, Șerban Nicolae, cu Olguța Mandea și alte eminențe – celebrități VIZIONARE. P.S. Am uitat de LOTUL de șpăgari de la Arad, cu Samuraiul în frunte – s-ar fi supărat dacă nu-i menționam). No și la ce i-o fost de folos?
Dar acum – când sunt pe perfuzii cu PSD-ul – are revelații. DEMAGOGICE.
DEMAGOGIE – pentru popularitate politică.
//////////////////////////////////////////////
LASĂ-NE, lasă-ne, Lasă-Ne.
//////////////////////////////////////////
Du-te unde se duce ……………, vântul când suflă către Polu Nord., Pusta Siberiană, Rusia, etc.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Probabil o fi vorba despre aceiași viziune pe care a avut-o și când a susținut-o pe V.V. Dăncilă Prim Ministru și Candidat la Președenție, după care au schimbat-o și i-au spus că așa este, nu a fost bună de Candidată. Și ei știau dar au făcut BLAT, poate, poate, mai PROSTESC încă o dată pe ĂȘTIA.
*****************************************************
PSD = MINCIUNĂ = DEMAGOGIE = PROSTEALĂ. Pe față.
*****************************************************
Doar celor cărora le place să fie MINȚIȚI, PĂCĂLIȚI, duși cu preșu, ademeniți de zăhărelul pe care îl vor primi CÂNDVA, doar acei oameni mai pot vota PSD. NU!
(Scuze, adevărul este in totdeauna dur, doare și nu face plăcere nimănui. Nici chiar votanților PSD)
D-le Prededinte RADU MOLDOVAN . Cand colegii mei de la VERZI au aratat anul trecut toate aceste aspecte, inclusiv lipsa utilitatilor si scurgerile de dejectii in LAC, felul dezastros in care se face regularizarea raului B-ta etc noi toti am fost facuti diletanti, habarnisti etc. Cu astfel de epitete se ocupa ministrul PSD al mediului Ioan Denes, dar si subprefectul Ceclan. In municipiu colegul d-vs tot de la Psd si care este Primar a dat de gard cu Urbanismul orasului. M-as fi asteptat ca in loc de declaratii tarzii sa -i fi chemat la ordin atunci cand trebuia. Din pacate lipsa ferma de reactie a dvs. a lasat cicatrice adanci atat pe starea Mediului cat si in ce priveste imaginea municipiului. Primaria + dezvoltatori imobiliari = LOVE !….adica lacomie, prostie,incompetenta, dezinteres. Acuma va rog sa nu va mai lamentati. Este tarziu ! Nu am ce sa va mai spun decat SARBATORI FRUMOASE si LINISTITE !
”Eu am încercat împreună cu arhitectul șef al județului Radu Săplăcan să venim în sprijin, dar nu am găsit soluțiile necesare și nu am vrut să abuzăm.” Vă contrazic domnule Radu Moldovan și vă amintesc că n-ați făcut totul, de fapt nimic, lucrurile sesizate cu privire la trecerea la nivel cu calea ferată la intrarea dinspre Bistrița în localitatea Livezile, în fiecare dumincă este blocată și produce blocarea circulației și imposibilitatea asigurării conducătorilor auto înainte de a traversa linia ferată fără barieră sau semnalizare sonoră sau luminoasă. Iar la trecerea la nivel cu calea ferată dinspre Livezile spre Cușma, la sesizarea că printr-o construcție s-a obturat distanța, și așa scurtă pentru asigurare înainte de traversarea căii ferate, trecere semnalizată cu crucea Sfântului Andrei, mi-ați dat răspunsul să sesizez eu neregula la Inspectoratul în construcții, poate ca să nu abuzați în a se găsi soluțiile necesare, deși v-am informat că obturarea vizibilității prin acea construcție accentuează riscul producerii unei tragedii, loc în care au avut loc cel puțin trei astfel de evenimente în trecut. Poate, că v-am reamintit cele de mai sus, ”veți abuza” și veți încerca să găsiți o soluție și la această problemă de urbanism ! Cred că am avut încredere și răbdare destulă în dumneavoastră !
Nu există T0, doar t0. Timpul se notează cu t mic.
Bine. Vă rog să mă ardeți pe rug.
:)))
hai că n-am zis-o cu răutate. Doar că îmi plăcea fizica în adolescență 🙂
S-a reabilitat și se reabilitează străzi, beneficiind și de fonduri din afară, dar lucrările sunt fără orizont, fără să te gândești la ziua de mâine.
Vedem că suntem copleșiți de lipsa parcărilor, de constipări a circulației, dar nu facem nimic altceva decât să ștergem de praf niște situații existente. Bunăoară pe str.Colibiței, în loc să se încerce (în premieră) construirea unor parcări etajate pentru locuitorii din zonă și cu terenul astfel câștigat, strada să devină bulevard cu două benzi pe sens până la str.L.Blaga, s-a cosmetizat situația existentă, dar fără ca măcar să se preia din zona c.ferate niște locuri pentru spații de joacă pt.copii. Iar in tot urbanismul nostru de rahat, pentru relaxarea și joacă copiilor inclusiv a adolescenților, nu se prevede nimic. Eventual dacă există undeva o zonă propice pentru așa ceva, o înhață cu lăcomia infinită, Biserica.
Și aceiași urbaniști și autorități de rahat, deși au bătut lumea în lung și în lat pe banii noștri, nu aplică nimic din ce au văzut „dincolo”.
Ce rost mai are acum „mea culpa” când zeci de ani v-ați făcut orbi și surzi la ce s-a distrus?
Apropo de demagogie:ce exemplu mai concludent de perpetuarea ei in noile conditii ,decat batjocura si circul din Parlament?!Stim cu totii ca sunt niste limite pana la care se poate intinde plapuma si PSD ul face un joc de-a popa prostul dubland alocatia pt copii.Maine o sa dubleze salariile,pensiile si vor rade ca prosti ca si-au batut joc de Guvern.In fond este bataia de joc de o tara,de atatia oameni disperati,care nu stiu cat vor mai fi dispusi sa asiste impasibili la acest circ!!!
oriunde s-a găsit o nișă, un culoar, s-a mai îngrămădit un bloc, la limita legii. Așa s-a ajuns la situația de a avea blocuri la distanță foarte mică între ele, mult mai mică decât limita legală de înâlțime/2 iar locuri de parcare canci. Ideal ar fi fost ca în acele locuri, nepotrivite pentru blocuri, să se fi amenajat spații verzi, părculețe, alei pietonale. Dar banul dictează…
Dle coordonator in materie de urbanism,in Austria unde iti place tie si la Frent,ai vazut piste de biciclete?,macar sti cum arata o bicicleta?Ai vazut cum se aduna gunoaiele selectiv acolo?,ca aici ai cheltuit 20 milioane de euro ca sa la arunci la gramada!!Tu vezi de impozitele pe bacsis la chelneri si lasanein pace sa ne traim viata fara ciuma rosie!!
Răducu abia acum isi dă seama că sunt probleme foarte mari in materie de urbanism, desi in anii trecuti a existat o mare agitatie in legatura cu neregulile din jurul lacului Colibita. S-a format si o comisie care sa puna lucrurile in ordine cunoscuta sub numele de „Comisia Colibiţa”,condusa de subprefectul Ovidiu Frenţ. Aceasta comisie avea în componenţă reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului şi a Sistemului de Gospodărire a Apelor. Rezultatul: multa vorba si putine fapte.
Realitatea e ca in Colibita multi au ingradit si ceea ce nu le apartine. Au mers cu gardul pana la oglinda apei acaparând si zona de protectie din jurul lacului. Cel putin acum in ceasul al 12-lea, profitând de Proiectul ”Mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa și amenajarea râului Bistrița aval de Acumulare”, este un bun prilej de recuperare a zona de protectie din jurul lacului de la cei care au ocupat-o abuziv, pentru a se putea trece la amenajarea unor locuri de plaja si de promenada pe faleză. De asemenea ar trebui sa repună lucrurile in legalitate si in privinta deversării dejectilor de la vilele barosanilor, direct in lac. Altfel lacul Colibita risca sa ajunga o imensa latrina.
Fiindcă veni vorba de urbanism, trebuie remarcat că si la acest capitol lucrurile nu sunt in ordine. Este vorba de construirea haotică. Totusi Colibita anilor ’60 se remarca si prin arhitectura cabanelor asemănătoare celor din Tirolul Austriac, ar trebui incurajata (nu fortata) revenirea la acel gen de arhitectură cel putin la ceea ce se construieste in continuare.
Ba mai mult ar putea fi refăcute acele cabane in stil tirolez care găzduiau altădată tabere scolare de neuitat. De asemenea, nu trebuie abandonată nici ideia achizitionarii acelor suprafete de catre CJ pentru amenajarea de campinguri.
Pana atunci insă, prima măsură este refacerea zonei de protectie din jurul lacului, care nu presupune cheltuieli din partea CJ, decat o doza de fermitate in aplicarea legii.
Circ fara bani, doar prieteni cu domnul RM de vanatoare si cu Niculaie vrea sa faca blocuri intre case. Despre ce vorbim? Pozam in corectitudine.
Ptoblemele in urbamismul bistritean le fac prieteni tai buni Olteanu, Traian L , fostul prefect care vonstruieste de zori blocuri intre case.