”Suntem datori cu toţii să arătăm recunoştinţă celor care au avut curajul, în decembrie 1989, să iasă în stradă. Eram tânăr atunci, nu aveam experienţa necesară pentru a compara un sistem totalitar cu unul democratic, era greu atunci să faci analize, dar acum, la 24 de ani de la Revoluţie, e foarte simplu să-ţi dai seama care este diferenţa fundamentală. Chiar dacă sunt oameni care regretă şi azi perioada comunistă, eu cred că a fost o schimbare necesară şi România s-a transformat profund, chiar dacă din punct de vedere economic şi social sunt destui oameni care au probleme. Acel gest făcut de sute de mii de oameni în decembrie 1989, începând cu Timişoara şi continuând cu celelalte oraşe, a fost unul de mare curaj, care trebuie apreciat de toţi cei de bună credinţă. Vor fi mereu contestatari, am văzut poziţii că la Bistriţa n-a fost Revoluţie. Eu locuiam într-un apartament la etajul 4 pe strada Arţarilor şi am văzut din balcon cum vuia strada, cu oamenii care veneau din zona industrială. Acei oameni şi-au asumat un mare risc, lucrurile nu erau clarificate, nu se ştia de fuga dictatorului, cum vor reacţiona forţele de ordine. Eu personal am un profund respect pentru cei care au avut curajul să iasă în stradă. Şi eu am vrut să mă urc în tren şi să merg la Bucureşti, dar mama sub nicio formă nu a fost de acord. Era un asemenea entuziasm încât oricine dacă era faţă în faţă cu Ceauşescu era în stare să-i facă de petrecanie”, a spus Moldovan la momentul comemorativ organizat de Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii.
Preşedintele CJ a afirmat că trebuie salutată şi atitudinea celor care conduceau atunci la Bistriţa, pentru că lucrurile nu au degenerat şi nu au existat victime. ”Din păcate, lucrurile pe urmă n-au mai fost cum trebuie, structuri ale revoluţionarilor împreună cu instituţii ale statului au dus în derizoriu totul şi s-a transformat această zonă într-o afacere, sunt cei care au drepturi şi merite reale pentru Revoluţie dar sunt nedreptăţiţi, dar sunt alte zeci de mii de oameni care n-au avut nicio treabă cu mişcările de stradă, cu Revoluţia, dar sunt revoluţionari. Cred că se va găsi înţelepciunea necesară pentru ca cei care au avut legătură cu revoluţia să fie răsplătiţi aşa cum merită. Trebuie să arătăm recunoştinţă eroilor martiri, celor care au fost răniţi şi ar trebui salutat ce s-a întâmplat la Bistriţa: maturitate, responsabilitate a celor care atunci aveau responsabilităţi, pentru că nu s-au pierdut vieţi omeneşti şi manifestaţiile s-au încheiat cu eliberarea oraşului, dar fără victime. Cei care aveau responsabilităţi atunci au avut înţelepciunea necesară să gestioneze situaţia încât să nu se întâmple lucruri nefericite”, a comentat el.
Radu Moldovan a precizat că Nicolae Ceauşescu, ”oricât de mult rău ar fi făcut acestei ţări, a făcut şi foarte multe lucruri bune”: ”Cred că merita o judecată dreaptă, un proces adevărat. Dacă se ajungea la pedeapsa capitală, cred că execuţia lui se putea face într-o altă zi decât în ziua de Crăciun. E o părere personală, acum după 24 de ani. Îmi exprim optimismul că, pe lângă o viaţă normală într-o ţară parte a structurilor euroatlantice, copiii noştri vor avea şi o viaţă economico-socială cu mult mai bună decât le-ar fi putut-o oferi comunismul”.
”La aproape un sfert de veac de la evenimentele din 1989 încă ne punem întrebarea ”Ce s-a întâmplat în iarna acelui an şi ce s-a schimbat după aceea?”. Răspunsurile la această întrebare le putem identifica astăzi în tot ceea ce societatea românească a creat şi a dezvoltat de-a lungul acestor ani: democraţie, libertate şi drepturi egale pentru toţi cetăţenii ţării. Putem aprecia relativ uşor ceea ce avem astăzi, printr-o comparaţie simplă cu ceea ce ne-a lipsit anterior: lumină, căldură, confort sau ierarhie a valorilor. Numai aşa putem înţelege pasul uriaş pe care România l-a făcut în drumul ei spre identitate, spre valorizare şi numai aşa putem să ne integrăm unei civilizaţii europene şi să ne afirmăm ca parteneri într-o comunitate ce uneşte, acceptând diversitatea. Instaurarea regimului comunist după al doilea război mondial a însemnat aruncarea României într-un con de umbră şi i-a afectat afirmarea acesteia pe plan internaţional. Un regim bazat pe cultul personalităţii, pe guvernarea de familie şi pe opresiune, însoţit de o vastă ofensivă ideologică şi propagandistică. Este momentul să ne cinstim eroii, să ne aducem aminte de jertfa lor şi să învăţăm odată pentru totdeauna că democraţia şi drepturile cetăţeneşti sunt valori ale noastre, ale oamenilor, iar niciun partid sau Guvern nu are dreptul să se substituie lor”, a adăugat Radu Moldovan într-un comunicat transmis de 22 decembrie.
Atunci o să vă cred că sunteţi un PSD adevărat (continuatori ai lui Jumanca, Fluieraş, Titel-Petrescu şi nu Voitec şi gaşca lui) când vă rupeţi de tovarăşi ca Iliescu et. comp., aceşti „neocomunişti cu faţă umană”.
Trebuie să citim şi să reînvăţăm istoria, altfel:
„DEGEABA….”
vorba maestrului TUDOR GHEORGHE.
Nu regreta nimeni comunismul, oamnii regreta ca distrugeti tot ce s-a realizat in comunism cu atatea sacrificii, ca va bateti joc de tot ce s-a construit cu atata efort si ca aveti un sigur scop:sa va fie voua si licuricilor din jurul voastru bine. Sa va fie rusine tuturor politicienilor ca odata ajunsi acolo, uitati de unde ati pornit, ca nu aveti pricipii, ca va impaunati cu functiile voastre si deveniti niste marionete arogante pentru cei ce trag sforile in favoarea lor!
De ce nu este inclusă această linie ferată în acel proiect de dezvoltare a zonei, atât din punct de vedere turistic, dar şi cultural? Aceste discuţii au avut loc nu demult, sper că vor mai fi şi în viitor. Ar avea de câştigat întreaga Vale a Rodnei.
Oare nu poate fi declarată monument istoric datorită vechimii sale aşa cum s-a făcut cu linia Câmpeni-Abrud?
Nu ştiu cum se face că de acei piraţi de la Ilva Mică la Rodna nu se leagă nimeni. Nu e şi asta economie subterană (banii negri)?
Ne plângem că nu avem călători.
A stat cineva câteva zile din CFR să facă o numărătoare? S-ar putea să aveţi mari surprize la acest capitol.
Au fost transmise date reale către Companie referitor la acest capitol? Nu prea cred.
De ce nu introduceţi o „Săgeată” de la Cluj-N. la Rodna şi invers? Cred că ar fi costuri cu mult mai mici decât o garnitură clasică.
S-ar putea găsi o modalitate de a duce o asemenea „săgeată” de seara până la Rodna, un tren Cluj-Rodna, nu ar trebui fracţionate atâtea garnituri (cum se face la Dej, Beclean sau Salva). Înapoi ar pleca în jurul orei 4, 15 din Rodna, iar din Ilva Mică ar pleca la 5,00 aşa cum este prevăzută acuma.
MULTE S-AR PUTEA FACE NUMAI DACĂ S-AR VREA!
E ŞI ĂSTA UN MOD DE A-ŢI MANIFESTA PATRIOTISMUL!
CE ZICEŢI DOMNILOR DIN CONDUCEREA COMPANIEI, A LOCALITĂŢILOR ŞI A JUDEŢULUI?
SPER ÎNTR-O REZOLVARE FAVORABILĂ!
SĂRBĂTORI FERICITE ŞI SĂ VĂ DEA DUMNEZEU GÂNDUL CURAT ŞI ÎN ACEASTĂ PRIVINŢĂ!