Politică

Rămân angajații din privat fără 15 zile libere?

Salariații din mediul privat ar putea rămâne fără zile libere plătite în afara concediului legal de 20 de zile. Parlamentarii vor să elimine cele 15 zile libere legale pe care le au în prezent. 

Motivul ar fi acela că ar exista antreprenori care s-au plâns că, din cauza celor 15 zile libere legale, pe lângă cele 20 de zile de concediu de odihnă, ajung să sufere pierderi importante. Așa că, un grup de parlamentari s-a gândit să ceară interzicerea suplimentării acestor zile libere sau compensarea lor cu deduceri sau facilități fiscale. Proiectul a fost depus deocamdată la Senat, dar dacă va trece de Parlament, se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024.

Ce prevede legea

La primul articol, parlamentarii sugerează ideea că ar trebui modificat art. 139 (1) din Codul muncii astfel încât să fie interzisă majorarea numărului de libere legale fără prevederea unui mecanism de compensare pentru angajatorii privați, scrie Avocatnet.ro.

„Modificarea prevederilor art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii (…) în sensul majorării numărului zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează este interzisă în lipsa aplicării de măsuri compensatorii pentru angajatorii din mediu privat”, scrie, mai exact, la art. 1 din propunerea legislativă.

Mai departe, este definit angajatorul din mediul privat ca fiind orice angajator căruia nu i se aplică Legea nr. 153/2017, precum și ce ar presupune măsurile compensatorii:

”Prin măsuri compensatorii se înțelege dispoziții fiscale de natura facilităților, deducerilor, compensărilor sau similare al căror scop este contracararea cheltuielilor suplimentare suportate din fondul de salarii de angajatorii din mediul privat ca urmare a respectării prevederilor art. 139-142 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii”.

Proiectul este deja controversat pentru modul în care a fost scris și pentru faptul că intră în conflict cu codul muncii.

Potrivit Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:

  • 1 și 2 ianuarie;
  • 6 și 7 ianuarie;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
  • prima și a doua zi de Paști;
  • 1 mai;
  • 1 iunie;
  • prima și a doua zi de Rusalii;
  • Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
  • 1 Decembrie;
  • prima și a doua zi de Crăciun;
  • două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Atenție: Proiectul de lege pentru interzicerea acordării de zile libere pentru angajații la privat nu este aplicabil, fiind doar la nivelul de propunere.

6 comentarii

  • Sclavie
    Deja tinem in brate 2 mil de incompetenti si scursuri ale societatii!
    Cum ar fi cei din privat sa mearga la munca in timp ce angajatii la stat fac gratare pe marginea drumului?
    Poate ne trezim intr o dimineața si nu mai muncim nuci noi, sa vedem atunci ce legi promoveaza acesti idioti

    22
    1
    • Bugetarii vor primi bani pe zilele libere din bugetul de stat iar privatii din …recuperari!
      Concediile medicale vor fi pazite de politie iar pe bugetari o sa i pazeasca ….colegii pe tic toc!

      7
      1
  • Perfect de acord daca se aplica tuturor angajatilor din Romania! Inclusiv pentru domnii si doamnele din parlamentul Romaniei!

    14
    • Titlul articolului este in contradictie clara cu continutul. Din citirea proiectului de act normativ nu reiese ca se incearca eliminarea celor 15 zile de sarbatoare legala pentru angajatii din mediul privat, ci faptul ca suplimentarea pe viitor pentru angajatii din privat a celor 15 zile prevazute la art. 139 alin. (1) din Codul muncii va trebui insotita de masuri compensatorii pentru angajatori. Masura este una discriminatorie, lasand practic la bunul plac al angajatorului DACA sa acorde sau nu ziua libera, in lipsa unor masuri compensatorii. Asta in timp ce angajatii de la stat vor beneficia de zile libere platite. Orice modificare adusa legislatiei muncii trebuie sa urmareasca atenuarea diferentelor dintre angajatii din mediul privat si cei din sectorul public. Proiectul de act normativ este, in opinia mea, sortit esecului. In ultima instanta va fi declarat neconstitutional, daca nu va fi retras intre timp.

  • Daca ar trece asemena lege ar fi discriminare fata de sectorul privat! Statul sa compenseze intr-un fel angajatorii astfel incat sa se bucure de aceste zile libere toata lumea nu doar cei din sistemul de stat. Cand se fura cu miliardele sau multi angajatori din privat nu platesc la stat ceea ce trebuie sa plateasca astfel ca multi care vor sa se pensioneze din privat vad cu disperare ca le lipsesc ani de pe cartea munca…cum este? Dar asa este la noi in Romania bataia de joc si sclavia moderna sub obladuirea clasei politice!

    11
    • Spunea cineva
      Sa ne fereasca domnul de burghezia bugetara.
      Uite ca acolo am ajuns.

      2
      1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS