Rareş Buhai, cel mai medaliat olimpic român la competiţiile internaţionale de informatică și totodată cetățean de onoare al Bistriței, a absolvit prestigiosul MIT (Massachusetts Institute of Technology) în Statele Unite ale Americii. La momentul absolvirii i-au fost alături părinții Doina și Tică Buhai. Tatăl lui Rareș a scris pe Facebook: ”Fiecare nou început vine din sfârșitul altuia”.
Rareş Buhai a început studiile la MIT în 2015. Într-un interviu acordat Agerpres în 2018, el a spus că cel mai interesant curs a fost unul despre „Machine Learning”, iar profesorul său preferat, Ryan Williams, care preda „Teoria calculului”: „Profesorul este un expert de top în domeniu, dar are şi un talent extraordinar pentru a descrie imaginea de ansamblu. Ne explică cum fiecare capitol se încadrează în domeniul mai larg al informaticii, ce lucruri se cercetează încă legat de materie şi chiar care sunt implicaţiile filosofice ale diverselor teoreme studiate. Am terminat cursul simţind nu doar că ştiu mai multă matematică, ci că înţeleg mai bine cum funcţionează lumea la un nivel fundamental”.
Ca student al MIT, Rareş Buhai a avut șansa să fie încă din anul întâi, coautor la două lucrări ştiinţifice. După primul an a făcut un internship ca inginer software la Facebook, unde a lucrat pe produsul Messenger, iar după al doilea la Google, unde a lucrat pe motorul de căutare.
În ce privește viitorul, Rareș a spus că vrea să se axeze pe o carieră în cercetare. ”Am fost impresionat în special de domeniul ‘Inteligenţei Artificiale şi al Machine Learning’-ului şi cred că mi-aş dori să-l studiez mai în detaliu. Asta ar însemna să urmez un doctorat după terminarea facultăţii. După aceea, ar exista diverse opţiuni, precum continuarea în cadrul academic spre profesorat sau angajarea în industrie pe o poziţie de cercetare. Desigur, se poate să-mi schimb părerea. O variantă ‘sigură’ ar fi oricând angajarea ca inginer software. Din păcate, în majoritatea cazurilor, nu mă văd revenind în România”.
Performanţele lui Rareș din timpul anilor de liceu la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa îl situează în „Hall of fame”-ul olimpiadei internaţionale de informatică. El a obținut an de an medalii de aur la olimpiadele internaționale de informatică, fiind răsplătit cu premii, burse şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa.
Universitatile din Statele Unite ale Americii sunt cel mai bine plasate în lume în ceea ce privește reputația, având în vedere că primele 50 de poziții ale acestui top, 28 sunt ocupate de instituții americane. MIT este pe locul doi după Harvard University.
Massachusetts Institute of Technology (Institutul Tehnologic al statului Massachusetts) este o universitate tehnică, particulară de studii și cercetări din Cambridge, Massachusetts, SUA, compusă din cinci școli tehnice și un colegiu, având 32 de departamente academice, puternic orientate către cercetarea științifică și tehnologică de natură teoretică, practică și interdisciplinară.
MIT este considerată una dintre cele mai bune universități din lume, ocupând locul 6 conform „Times Higher Education”. A fost fondată de William Barton Rogers în 1861 pentru că educația și cercetarea în Statele Unite trebuiau să țină pasul cu industrializarea SUA. Deși conceptual se bazează pe modele europene, așa cum erau celebrele École polytechniques din Franța sau Universitatea din Karlsruhe din Germania de azi, filozofia fondării MIT, „a învăța prin a face” a făcut din acest institut politehnic una din instituțiile care utilizat educația în laborator ca o metodă importantă de studiu, în cazul majorității profilelor, mai ales în cazul cercetării din primii ani de studii.
În timpul celui de-al doilea război mondial, datorită fondării federale a programelor de cercetare și dezvoltare, savanții MIT au dezvoltat tehnologii care aveau ca aplicație imediată în apărarea militară a țării. Printre altele, aici au apărut primele computere şi unul dintre primele radare. După război, MIT a continuat să aibă un rol esențial în Cursa spațială și Războiul rece.
Potrivit Times Higher Education (THE), un săptămânal britanic, cea mai scumpă universitate din lume este Harvard. Un an de studiu costă aproape 55.000 dolari, din care cea mai mare pondere o are preţul cursurilor (36.000 de dolari), după care urmează cheltuielile cu chiria , de aproximativ 8.000 de dolari şi cele cu asigurarea de sănătate, de 3.000 de dolari. Pe locul doi se află Massachusetts Institute of Technology (MIT), care percepe o taxă de şcolarizare de circa 40.000 de dolari pe an, la care se adaugă cheltuielil cu mâncarea, de aproximativ 300 de dolari pe luna şi cu chiria, de 500 de dolari pe lună, iar pe locul trei se află universitatea britanică Cambridge, cu taxa de şcolarizare pde 9.000 de lire sterline pe an.
degeaba e bun.. (in nici un caz geniu!) daca lucreaza pt americani…
Felicitari Rares!!! #patriot – IDIOT
Ii gasim un post la Primaria Bistrita? De fapt ce dracu sa faca acolo cu cunostintele lui. Tocmai din cauza idiotilor ca tine, oameni ca ei n-o sa se intoarca niciodata acasa. Dupa 89′ Romania a avut un nivel mai mult decat mediocru de investitii in diverse domenii, care acum sunt de actualitate. SUA, Anglia, Germania, Franta, etc. au investit constant in tehnologie, modernizare de-a lungul timpului, ajungand sa aiba brand-uri puternice si ne miram dupa de ce tarile astea sunt deasupra noastra si a altor tari. Romania are noroc cu multinationalele, astea mai ofera job-uri cu salarii destul de ok, mai ales in inginerie si IT. Asa ca lasati-o mai moale cu atacurile catre multinationale, ca de n-ar fi ele, inginerii romani ar avea de ales intre a sta la muls vaca sau mai realist…ar pleca.
daca munceste pt cine il plateste mai bine, e clar. cand va inventa ceva revolutionar atunci va fi cineva. pana atunci, ciocul mic si lasati l in cercetarea lui…
Felicitari Rares si felicitari parintilor tai, care sunt niste oameni deosebiti!…
RARES BUHAI este un GENIU , fie ca recunosc uni sau nu! Eu sunt mandra ca am avut un astfel de elev in GENE 1! Aici a fost prima scoala ! Pasiunea pentru informatica cred ca o are de la tatal sau. Dascalii l-au indrumat, diriginta lui din gimnaziu, R.C, i-a dezvoltat pasiunea pentru matematica iar sotii Galatan i-au netezit calea spre olimpiadele internationale! Nimeni nu a profitat de realizarile lui! Pentru necunoscatori spun, profesorii primesc o diploma pentru rezultatele olimpicilor iar el a avut bursa! A fost un copil destept, demn, cu o moralitate si un simt civic deosebit! A trecut cu demnitate peste pierderea fratelui mai mic! Va ramane acolo unde isi poate folosi cunostintele! Altceva este patriotismul! BRAVO RARES! ESTI UN OM DE STIINTA SI DE ACEEA ESTI UNIVERSAL, NU NUMAI ROMAN!
proast o geniul inventeaza ceva. asta ca multi altii, nu a inventat deocamdata nimic. cand va inventa ceva, atunci ne va inchide gura.
R.C – Rodica Crăciunaş?
Cât despre soții Gălățan, îi cunosc personal , sunt oameni extraordinari, care au ales să rămână în țară atunci când toată lumea educată, fugea în străinatate cât vedeau cu ochii.
Cred că o formă de patriotism să rămâi şi să construieşti ceva pozitiv într-o societate care se dezintegra moral. Pe.de altă parte nici cei care au plecat nu pot fi condamnați.
Sunt alegeri individuale.
Însă e foarte adevărat că un individ cu potențial ,are mai puține şanse să reuşească la capacitatea lui maximă în România, sunt o grămadă de bariere, de la cele legate de mentalitate şi cultură până la o competiție denaturată. Sau cine ştie e doar o percepție.
Nu e aşa.
Există o diferență mare între capacitățile antrepenoriale şi filozofiile persoanelor monetizare (Bill Gates) şi inovare( Linus Torvald) exemplu.
Tot legat de MIT sunt puțini au auzit de exemplu de Daniela Rus.
Legat de prof. Țucu Gălățean am să vă spun doar că la rândul lui a fost un elev, licean și student de top. I-am fost colega, pe atunci Liceul Liviu Rebreanu era cu mult peste ce este acum, ieșeau pe banda rulantă absolvenți de excepție cu rezultate incredibil de bune la fizică, așa că mulți dintre ei au absolvit Fizica Atomică la București , printre ei și Țucu . Deci, greșiti, este un OM de o calitate umană și profesională excepțională . Felicitări elevului său , Rareș Buhai și părinților săi. Dar nu minimalizați aportul lui Țucu Gălățean care avea un potențial care i/ar fi permis să ajungă cadru didactic la orice Universitate din lume, așa cum din generațiile care au absolvit inainte de 1983, mulți absolvenți de Rebreanu au ajuns cercetători de top in lume unde numai competența contează. El a ales să rămână in România. Deci, nu vă pripiți cu afirmațiile . Va rog