Actualitate

Rareş Buhai a obţinut medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Informatică din Australia

Elevul Rareş Buhai de la Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu", pregătit de profesorul Constantin Gălăţan, a obţinut o nouă performanţă demnă de toată lauda. La Olimpiada Internaţională de Informatică din Australia, la care participă 307 concurenţi din toată lumea, Rareş a obţinut medalia de aur şi cel mai bun punctaj din echipa României. Bravo, Rareş, suntem mândri de tine!

Potrivit inspectoarei Susana Gălăţan,miercuri dimineaţa la ora 7.00, s-au terminat probele de concurs din cadrul Olimpiadei Internaţionale de Informatică din Australia. „Rareş Buhai a obţinut medalie de aur cu cel mai bun punctaj din echipa României. La olimpiadă au participat 307 concurenţi. Echipa României a fost reprezentată de  patru elevi”, ne-a informat Susana Gălăţan.

IOI 2013 are loc, anul acesta, în perioada 6-13 iulie 2013 la Brisbane, Australia. Vă reamintim că, de la IOI 2012, Rareş Buhai s-a întors cu medalia de aur. Tot anul trecut, Rareş a venit cu medalie de aur de la Balcaniada de Informatică, dar şi de la Olimpiada Pluridisciplinară din Rusia

După IOI 2012, Rareş Buhai declara: “Înainte de concurs şi cam tot anul, am lucrat foarte mult, cam cinci ore, în medie, pe zi, de multe ori şi peste”, a declarat Rareş Buhai.

Rareş Buhai a absolvit clasa a X-a la Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” unde îl are ca diriginte pe Silviu Candale, şeful catedrei de informatică. Acesta este, de altfel, şi profesorul său de la clasă, obligat să-i dea de lucru cu totul altceva decât colegilor fiindcă Rareş ştie materia pe care aceştia o parcurg abia acum încă din gimnaziu. Acest lucru nu l-a schimbat însă, el fiind un coleg foarte apreciat, bine integrat, care învaţă şi e cel mai bun din clasă la toate materiile.

Este aşadar al doilea an consecutiv în care Rareş Buhai se întoarce cu medalie de aur de la Olimpiada Internaţională de Informatică, o performanţă extraordinară pentru care merită toate laudele, la fel ca şi profesorul care l-a pregătit şi familia care l-a susţinut. Felicitări tuturor pentru această performanţă extraordinară care ne face să ne simţim, din nou, mândri de şcoala de informatică de la „Liviu Rebreanu”.

Cristiana Sabău

76 comentarii

  • Daaa, copilul asta s-o fi desteptat singur…felicitari si lui si profesorilor, datorita lor a reusit sa ajunga acolo!

    • Oricât de bun ar fi un profesor, dacă elevul nu face faţă, nu se pot obţine astfel de rezultate la un nivel atât de înalt. În acest caz, cred că vă daţi seama că meritele sunt ale tuturor în proporţii diferite.
      Rareş merită însă felicitat pentru extraordinara performanţă pe care a obţinut-o doi ani la rând într-un concurs de talie internaţională în care a dat tot ce a avut mai bun. V-aş fi recunoscătoare dacă aţi renunţa la tonul zemflemitor din precedentul comentariu. Nu îşi are rostul aici. În faţa acestui copil extraordinar merită doar să ne înclinăm cu respect.

    • Datorita propriei ambitii si propriului IQ a reusit Rares sa ajunga acolo. Meritele apartin si Profesorului, indiscutabil, pentru ca a vazut un copil extraordinar si a facut tot ce a tinut de el pentru ca acest copil sa-si valorifice potentialul la maxim.
      Rares era destept si inainte sa-l cunoasca Domnul Profesor.
      Rar se intampla sa se intalneasca in acelasi moment in timp un professor bun si dedicate meseriei si un copil atat de dotat intelectual. Haide-ti sa nu minimalizam meritele niciunuia dintre ei, si sa dam Cezarului ce e al Cezarului.

    • Majoritatea profesorilor sunt depasiti de elevi inca din gimnaziu… sa nu crezi tu ca un profesor se poate ridica la nivel de Olimpiada Internationala. Profesorii sunt depasiti din cauza ca ei inafara de materia de la scoala nu stiu si altceva. La urma urmei, de ce i-ar interesa nu? Doar nu ar castiga ceva bani in plus.
      Nu spun toate lucrurile astea cu rautate, dar asta este adevarul. Am fost si eu acum cativa ani in Lotul National de Informatica (evident, nu am ajuns la performantele lui Rares) si stiu cum sta treaba. Am lucrat singur pentru ca „profesorul” meu nici nu putea si nici nu-l interesa sa ma ajute si sa iasa din monotonia sa.
      Asa ca, felicitari din tot sufletul pentru Rares, si mai ales pentru munca depusa! 🙂

  • Felicitari Rares si felicitari profesorului Constantin Galatan! Suntem mandri de un elev si de un profesor de nota zece plus valoare.

  • Felicitări lui Rareş! Îl admir şi mă bucur pentru reuşitele lui cu atât mai mult cu cât provine dintr-o familie care îşi are originile, ca şi mine, din Rebra/BN.

  • Am fost coleg de clasa in liceu cu unchiul si cu tatal lui Rares.Ca elev, tatal lui a fost una dintre cele mai dotate minti pe care le-am intalnit in ceea ce priveste disciplinele abstracte si stiintele exacte.
    Asa se cuvine, asa este bine si frumos, ca parintii sa le predea copiilor talantii (sau talentele) iar copiii sa-i inmulteasca.Iar pe drumurile unde parintii parintii au facut un pas urcand in sus , copiii sa mearga si sa urce mai departe si mai sus.
    Felicitari mai intai lui Rares, si mai apoi parintilor si profesorilor sai.Pentru toti, este o mare bucurie.

  • @gaby, tatal sau este inginerul Dumitru (in anii de liceu, Tică) Buhai.Nu l-am mai intalnit de vreo 5 ani, de cand am avut intalnirea de 20 de ani de la absolvirea liceului…De curand am avut o intalnire la 25 de ani de la absolvire si el nu a fost prezent.Ne-a spus un alt coleg ca Tică Buhai este director la firma Redivivus.

  • Felicitari , Rares ! Felicitari tuturor celor implicati in educatia si instructia lui ! Si nu in ultimul rand , felicitari , Cristiana Sabau , pentru promovarea acestui tip de informatii !

  • Exista date oficiale postate undeva ? Tot ce-am putut obtine este:
    „No formal results have been finalised, and may not be released until the award ceremony on Friday, but continue to check the IOI Reporter website for more up-to-date results.” ( ioireporter.com.au )

    • În realitate, Rareş nici n-a participat la această Olimpiadă. Ne-am trezit noi aşa, din senin, să inventăm o ştire. Mă întreb uneori, uitându-mă la comentariile dvs., n-aveţi altceva mai bun de făcut? Nu găsiţi nicio preocupare senină în viaţă decât să sugeraţi la nesfârşit că alţii greşesc sau mint sau nu ştiu ce fac?
      Olimpiada se încheie în 13 iulie, dar concursul propriu-zis s-a încheiat mai repede. Informaticienii cred că fac parte din categoria celor care ştiu să-şi anunţe profesorii care i-au pregătit şi familia în secunda 2 după ce au terminat de făcut un test ale cărui rezultate le ştiu deja. Ne scuzaţi că nu am mai aşteptat faxul de la ISJ şi telegrama din Australia şi am scris mai repede.

    • Va raspund cat se poate de scurt. Inflamarea dumneavoastra este de pomana. In strainatate, se pune accent pe inteligenta emotionala si din ce in ce mai putin pe coeficientul de inteligenta. Daca va intereseaza de ce, cautati si o sa aflati.
      Robotii vor lua locul oamenilor cu I.Q. marit fortat si galopant. Asa ca ne putem lipsi de a le ridica statui.
      Romania e in urma. Inca se picteaza icoane celor cu I.Q. depistat dupa teste de la 1900.
      Pe mine nu ma deranjeaza ca va lua sau nu medalie. Este drama ori victoria vietii lui.
      Posibil sa nu va afecteze, dar la acest concurs din Australia s-a introdus o proba noua, jocul, care pune accent pe E.Q.. Rares a luat 37 de puncte ceea ce spune una-alta despre el. El nu e bun la informatica pentru mine si dumneavoastra. NIci pentru bistriteni ori toti romanii la un loc. E bun pentru el. In fine, nu fac eu aprecierile ci juriul care acorda medalii, insa tin sa va precizez ca e ipocrizie crasa sa va simtiti mandra de el si sa nu va fie rusine de cei care construiesc o imagine proasta Romaniei. Ca o fac fie din tara, fie din afara ei. Sau de cei 8 milioane de analfabeti si de cea mai mare rata a analfabetismului din Europa. Tricoul pe care scrie „Romania” si steagul fluturat sunt doar conventie si pretext.
      P.S. As interzice plecarea in strainatate, a tuturor absolventilor, fara returnarea banilor pe care statul i-a cheltuit cu scolarizarea ( inclusiv cei pentru deplasari la olimpiade ) inainte de 10 ani de profesie aplicata in tara.
      MI-e teama ca nu intelegeti si din cauza ca, adesea, purtati ochelari de cal si textele sunt unidimensionale.

    • E o poveste foarte plina de intelesuri. ” Doi copii aflati in padure sunt atacati de urs. Unul dintre ei, olimpic international ultramedaliat, calculeaza rapid si spune ca n-au nici o sansa sa supravietuiasca atacului. Celalalt, mediu la invatatura, isi leaga sireturile bine de tot si,rupand-o la goana, ii sopteste ca exista una singura: ca el sa fie cu un pas inaintea olimpicului.
      „Adevărata măsură a inteligenţei nu este I.Q., ci E.Q., coeficientul emoţional. „Marea revoluţie a anilor 2000 constă în revanşa sentimentelor asupra inteligenţei”, ne asigură Daniel Goleman în cartea sa celebră deja în Statele Unite ale Americii, „Emotional Intelligence”.
      În prezent, cînd ne referim la inteligenţă, înţelegem cel puţin două lucruri:
      Intelectul (IQ) = 20% ( vîrful aisbergului )
      Inteligenţa emoţională (EQ) = 80% ( partea de sub apă ) „În mod tradiţional, puterea creierului este dată de IQ, însă cu cît lumea devine mai complexă, inteligenţa emoţională trece pe primul plan.
      O persoană inteligentă emoţional este abilitată în patru domenii: identificarea emoţiilor, înţelegerea emoţiilor, reglarea emoţiilor şi folosirea emoţiilor.
      Inteligenţa emoţională este formată din cinci factori: cunoaşterea propriilor emoţii, managementul emoţiilor, motivare, recunoaşterea emoţiilor la alţii (empatie) şi relaţiile interpersonale.”
      Sper sa va fi declansat curiozitatea si, eventual, temperat din frenezie si agitatia cu care mi-ati raspuns.

    • De altfel, viaţa şi experienţa fiecărui individ arată că, spre deosebire de IQ, care nu se schimbă mai deloc după adolescenţă, inteligenţa emoţională este, în mare parte, învăţată, şi continuă să se dezvolte pe măsură ce înaintăm în vîrstă şi învăţăm să cunoaştem emoţiile şi sentimentele şi să le utilizam pozitiv. Poate că nu întîmplător se vorbeşte în popor de maturizare, care, în fond, este potenţialul pe care-l dobîndim de a învăţa abilităţile practice bazate pe componentele EQ.

      Aceasta este marea revoluţie a anilor 2000: supremaţia trăirilor sufletesti care ia locul spiritului materialist, al gîndirii reci, al gestiunii şirurilor de cifre, al statisticilor şi deciziilor luate de sus. Adevăratele valori se dovedesc a fi: intuiţia, blîndeţea, simpatia, puterea de concentrare, înţelegerea, empatia. Viitorul aparţine pe deplin E.Q.-ului.

    • metacritica, la primul raspuns ti-am dat din greseala like, si nu s-a putut corecta !
      Deci un maaare, DISLIKE pentru comentariu, dar mai ales pentru sentimentul de rautate invidioasa ce reiese din tot ce scrii !
      ma intreb, ce te-o fi facut atit de acru/a ?

    • Ok. Va maresc curiozitatea spunandu-va doar ca se vehiculeaza teoria conform careia spectrul complet al inteligentei este format din:
      1. Inteligenta transcendentala ( TQ )
      2. Inteligenta spirituala ( SQ )
      3. Inteligenta emotionala ( EQ )
      4. Inteligenta intelectuala ( IQ )
      5. Inteligenta fizica ( PQ )
      Apoi, fiecare este sistem este desfacut in subdiviziuni ( spre exemplu, SQ are 7 dimensiuni ) – constatati, asadar, ca nu am facut-o din rautate, cum usor s-a interpretat, ci intr-un gest de apel la moderatie. Asa cum ati scris despre Rares, trebuia sa amintiti si despre ceilalti participanti din echipa Romaniei ( indiferent de ce rezultate vor obtine ). Ideea era insa alta. Nu neglijati, atunci cand faceti aprecieri, emiteti pareri personale, evaluati stari de fapt, lucruri sau persoane sa va asezati intr-o pozitie confortabila care sa va permita vederea de ansamblu ori sa va miscati 360 grade in jurul „obiectuvului ”

      P.S. Puternic din spate vine IA = Inteligenta artificiala ( despre care v-am spus ca o sa inlocuiasca multe minti luminate, astazi sablonate dupa teste de inteligenta… )

    • @radar: pentru mine sunt foarte importante like/dislike-urile. Vitale pentru ceea ce urmeaza sa postez. Ma tin in viata pe care mi-am ales-o, de comentator anonim si acru/acra, – de aceea, te rog, da-mi adresa de e-mail ca sa-ti pot trimite comentariile intru verificare inainte sa le public aici. abia dupa acordul tau, le voi posta. Sa stii ca primesc dislike-uri numai cu autograf.

    • @metacritica. Total de acord cu ceea ce spui. Dar…, povestind despre EQ, ce zici, crezi ca poti creste gradul de aASERTIVITATE in modul de abordare a discutiei? Stii tu, nici agresiv, nici pasiv…linia aceea subtire unde iti expui punctul de vedere in mod corect fata de tine si fata de ceilalti…

      IN REST, total DE ACORD cu importanta EQ in abordarea vietii, asta nu inseamna ca nu am sa apreciez orice victorie a unui IQ romanesc.

    • Acest raspuns este pentru metacritica si pentru toate comentariile lui inutile:
      Citat: „Posibil sa nu va afecteze, dar la acest concurs din Australia s-a introdus o proba noua, jocul, care pune accent pe E.Q..”

      Ok, geniule, hai sa clarificam: in primul rand, „jocul” (problema se numeste „game”, nu este o PROBA ci este o PROBLEMA data la PROBA A DOUA – caci sunt 2 zile de concurs cu, evident, 2 probe – ; si in general numele problemelor la informatica nu se traduc, nu are rost s-o traduci tu doar ca sa ne arati ca stii engleza la nivel elementar). Problema asta cere ca in urma unor modificari facute pe o matrice sa implementezi un program care sa afle in timp eficient cel mai mare divizor comun al numerelor dintr-o portiune din acea matrice (probabil nu ai inteles nimic din ce spun, pentru ca imi imaginez ca esti doar cineva care nu stie nici un limbaj de programare si doar isi da aiurea cu parerea). Nu este deloc o problema de IQ sau de EQ, este o problema de informatica ce probabil are in spate foarte multa matematica (inca nu mi-am dat seama cum se rezolva, deci nu prea ma pot pronunta, dar da, in informatica trebuie sa stii si foarte multa matematica).

      Faptul ca Rares are 37 de puncte acolo nu arata decat ca poate nu i-a picat ideea pe moment sau ca nu a mai avut timp sa scrie un program pentru acea problema (pentru ca la concursurile de INFORMATICA, trebuie mai intai sa gasesti un algoritm care sa se incadreze in timp / memorie si sa si scrii un program 🙂 – in general programul ia cel mai mult timp, am patit si eu de multe ori sa nu am timp sa-l termin de scris in timpul concursului).

      Problema „game” nu este de IQ sau EQ, iti mai zic o data…
      Problema de IQ as considera mai degraba „cave”, unde trebuie sa gasesti o strategie de constructie care sa ruleze in maxim NlgN operatii, astfel incat sa fie mai putin de 70 000 (caci 5000 * log2(5000) = 5000 * 13 = 65000 (13 este o aproximatie prin adaos, log2(5000) = 12,ceva, dar daca merge pentru mai mult atunci merge si pentru mai putin – cel putin asa e la informatica ) ) – si asta faci impartind mereu sirul in doua bucati si ducandu-te pe cea buna – lucru care nu era tocmai evident la prima vedere.

      Deci, concluzie: Daca habar nu ai ce e aia informatica si cu ce se mananca, lasa-te de comentat aiurea.
      Am mai avut un post mai sus unde am spus ca am fost acum ceva ani in Lotul National de Informatica. Deci eu cam stiu cum sta treaba.

      Cat despre comentariile tale cu roboti si IQ… sa stii ca robotii nu au IQ, pentru ca ei nu gandesc singuri 🙂
      Robotii sunt programati sa faca anumite lucruri. Faptul ca le fac mai repede decat oamenii e altceva, nu are treaba cu IQ-ul.
      IQ-ul se bazeaza pe inteligenta cu care te-ai nascut, putand fi modelata in timp (putin, ce-i drept) de anumiti factori.
      Robotii nu au sentimente, instincte, si probabil nu vor avea niciodata.

      Si daca vrei, iti explic si de ce. Oamenii au ceea ce noi numim „sentimente” deoarece datorita anumitor actiuni li se dezvolta anumite ganduri si impulsuri la nivelul creierului.
      Un exemplu: „M-am taiat la mana si ma doare – si, evident, sunt trist, pentru ca nu sunt masochist”.
      In urma taierii, apare durerea. In urma durerii apare sentimentul de tristete, frica, etc.

      Acum, un robot nu va avea niciodata sentimente. Robotul nu simte durerea – si nici nu cred ca o va simti vreodata, ar fi o prostie sa se implementeze asa ceva. Robotul nu te va injura niciodata pentru ca l-ai tinut deschis cateva zile continuu, nu-ti va spune „sunt obosit, trebuie sa dorm”.
      Cand va fi momentul sa „moara”, se va consuma bateria si va „muri” direct. In plus, va da randament constant din momentul de inceput pana in momentul de sfarsit, in timp ce un om va „ceda” pe parcurs.

      Cam asta e diferenta…
      Acum, nu stiu ce sa mai spun, deja am scris foarte mult.
      Sper doar sa nu o fi facut degeaba si sa te fac sa intelegi cat de nefondate sunt comentariile tale la adresa lui Rares.

      O zi buna sa ai, si multumesc Cristiana pentru articol, mereu imi place cand vad ca elevii romani fac performante la asemenea nivele! 🙂

  • Felicitari, Rares! O adevarata performanta. Sa vada strainii ca avem si noi un Gennady Korotkevich al nostru! 🙂 Jos palaria pentru dl. Galatan. Multa bafta in continuare, viitorul suna bine!

  • Rareș are cumva o soră mai mare, care a plecat să studieze în străinătate? Am cunoscut cândva o elevă cu numele ăsta, avea o minte brici.

  • Metacritica…bravo omule, intr-o societate predominant mediocra, rea, rece, isterica si egoista vor avea de castigat oamenii cu o inteligenta emmotionala cultivata la timp si mentinuta. Unele cadre didactice incearca sa aplice si sa cultive inteligenta emotionala dar mintile inguste scheauna in dunga usii. In general, mediocritatile dispretuiesc ceea ce nu au!

    • Si tu vrei sa spui ca Rares este mediocru?
      Am un comentariu mai sus (probabil cel mai lung dintre toate) in care explic bine situatia, ca sa vezi cat de gresite sunt toate ideile lui.

    • Cine esti tu la urma urmei?
      Esti doar un user care nu are ce face cu viata lui si se da interesant din spatele unui monitor – asemenea act de curaj n-am mai vazut de la Richard Inima de Leu, deci a trecut ceva.
      Am vazut cat de mult te „pricepi” la informatica / roboti in posturile tale anterioare. „Robotii vor inlocui oamenii inteligenti”… pai si cu aia „prosti” ce vor face? Le va fi mila de ei si ii vor lasa in pace nu? Sau ii vor pune la treaba, pentru ca robotii au dintr-o data sentimente, si anume „lene”.
      In fine, nu mai explic inca o data tot ce am explicat.
      Lasa-te de postat aiurea. Si nu te mai lua de altii, inclusiv de mine. Ar trebui sa ma consideri de milioane de ori mai bun ca tine numai datorita faptului ca nu ma cunosti (sau, asa spusa vorba „nu-ti subestima dusmanul”).
      PS: Presimt un post in care o sa-si verse toata ura asupra mea. Asa ca, adeptii lui meta, sariti cu + la el si – la mine, ca doar inca nu v-a ajuns portia de manipulare a „dictatorului” pe ziua de azi.

  • cateva ganduri pentru domnul, care se semneaza „metacritica”…
    mi se pare interesant sa aduceti in discutie aspecte pe care le cunosc destul de bine. Sunt in totalitate de acord, ca avem nevoie in viata in primul rand de echilibru emotional, pentru a ne putea valorifica inteligenta. Insa, ca o dovada de EMPATIE, pot sa ma bucur alaturi de anumite persoane, pe care desi nu le cunosc pesonal, au reusit prin foarte multa munca sa realizeze ceva. Altfel, tot ce spun despre acest EQ ramane vorba goala.

    • bine spui, dar carcotasi sunt multi
      nu au viata personala CE SA-I FACI!
      Respect

    • Doamna, e absurd ce spuneti. Pe logica dumneavoastra, privind la televizor ( ori citind in ziare despre ) scenele de razboi live din fosta Iugoslavie suntem cuprinsi de mila, plangem si ne revoltam.
      Stiti ce se intampla cand schimbam canalul pe Seinfeld ? Radem de ne scapam pe noi ( evident, daca avem o bruma de simt dezvoltat al umorului ), timp in care atrocitatile din tara vecina continua.
      Nu poti fi indignat o singura zi.
      Dumneavoastra de cand sunteti mandra de Rares Buhai si pana cand ?
      NU stiu cum sa va spun, dar n-as vrea sa-mi povestiti povesti ca la gradinita.

    • E nefiresc, inuman, ilogic sa percepi bucuria ori tristetea cuiva implicat intr-o competitie. Sa plangi pana lesini ca Nadia a cazut la paralele/barna si-a luat nota 1. Ori ca senor nu-stiu-cum a parasit-o, in episodul 300, pe seniorita Natalia din telenovela mexicana. Sa behai ca Becali doar fiindca tii cu Steaua. Pentru asta e suficienta o lipsa de educatie, sa cunosti tehnica craparii semintelor cu halba de bere si sa-i imprumuti limbajul.

  • ref. comentarii „metacritica”:
    Eu nu cred ca asemenea performanta se poate realiza doar cu un IQ ridicat. Cu siguranta ca mai sunt mii de elevi in tara asta cu IQ egal sau mai mare decat al lui Rares, totusi nu ajung la asemenea performante, care de fapt nu sunt un scop in sine, ci pasi spre o cariera de top in acest domeniu. Eu nu cred ca se poate ajunge aici fara ceea ce in popor se numeste „intelepciune” (care banuiesc ca include si EQ) si care cuprinde: capacitatea de a-ti stabili un scop in viata inca de foarte devreme, munca asidua pentru a-ti dezvolta abilitatile necesare, capacitatea de a-ti gestiona timpul eficient, renuntarea la multe lucruri care sunt atractive dar te-ar impiedica sa-ti atingi obiectivele, capacitatea de a-ti stapani emotiile atunci cand trebuie sa pui in valoare ce ai invatat, si multe altele. … Poate chiar si capacitatea de a trece peste micile rautati ale celor care sunt invidiosi pe reusitele tale …

  • Clasic modul in care noi, romanii, ca mentalitate, am bagat CHIAR si acest subiect in mizerabila contardictie „baaa, esti prost”. metacritica draga, poti lauda un tanar de 15-16 ani pentru un rezultat meritoriu? Te rog fa-o. Nu poti? E probabil o problema care tine de tine, de IQ, EQ,…sau alt Q la alegerea ta.
    Fapt: Rares are o medalie de aur internationala.
    Fapt: Rares este indiscutabil destept.
    Fapt: rezultatul lui e unic in Bistrita.
    Fapt: Rares singur pune numele orasului TAU pe harta, mai mult decat au reusit altii.
    Vrei sa-l lauzi pentru realizarile lui? Asta ar fii normal.
    Vrei sa pari TU mai destept? Nu cred ca AICI e cazul sa faci asta.
    Si totusi revin, pentru ca tu ai deschi discutia despre EQ: asertivitate, empatie, relatii interpersonale, flexibilitate, optimism, problem-solving………? Nu prea dai dovada ca ti-ar fii familiare. Imi cer scuze daca gasesti acest lucru ofensator, dar nu poti face apologia suprematiei EQ asupra IQ, fara sa dai dovada TU ca esti capabil de un comportament „inteligent emotional”. (Bar-On Scale)

    • Stere, iti urmaresc razboiul penibil cu raul atunci cand nu ai pacienti. Mi se falfaie, vorba poetului, de parerile tale banale, fade si ridicole, ale doctorului Pop si ale altor olimpici de lot. Te declari de acord in mare cu opinia mea, pe urma vii cu un comentariu rastit. Nu-mi plac razgandacii – mi se par oameni prosti din start. Deocamdata, traiesc in propriul meu univers, FARA ajutorul vostru, fie ca va place, fie ca nu. Iti repet, fiindca aici nu se poate desena, am indemnat la moderatie atunci cand laudam pe cineva. NU e loc de invidie pentru ca, deocamdata viata mea e senina si datorita modului in care am invatat sa traiesc. Nu e nimeni obligat sa tina seama de indicatiile mele. Dar, atentie, cand scriu ceva nu sunt musca in fundul calului. Asadar, puneti mana pe carti, cititi, imbogatiti-va vocabularul, ortografia si celelalte ca va faceti de rusine cu toata scoala voastra. Celalalt istet, alex, imi pune in gura cuvinte nerostite. N-am scris nicaieri ca robotii ar avea inteligenta. Ulterior, a incercat folosind propriile cuvinte, sa explice nu-stiu-ce. Asta ma bucura dovedind ca am evadat la timp din scoala traditionala romaneasca. Stiai matematica de bubuiai dar nu legai doua cuvinte. Am fumat dintr-astia destui incat sa-i recunosc de la inceput. Din fericire, pentru mine, el e urmatoarea victima a ursului.

    • Mi-e foarte clar cum procesezi informatia. Daca-ti inchipui ca numele tarii e pe harta datorita lui Rares Buhai, inseamna ca ar trebui sa te simti rusinat de toti banditii care au radacini romanesti. Ca sunt mai multi si-acopera cu rahat performantele. Dupa logica ta de compozit, de ce ar trebui sa ne simtim mandri de o performanta dar nu indignati, in acelasi timp, de cei care sunt aratati in Europa cu degetul ? Aveti doar fibra de aplaudaci colectivizati si intelectuali epuizati ramasi din gena ceausista.
      Scuteste-ma de interogatorii. Cristianei Sabau, pentru simpla ei curiozitate, i-am propus sa caute si alte informatii. Nu m-am erijat in cunoscator sadea si nici n-am conceput ora de curs. Scoateti-va, oameni, capetele adanc implantate in fund si mall-uri de Cluj, traiti senin, acceptati opinii diferite si nu va prezentati altfel decat sunteti. Invatati sa fiti mandri sau rusinati de propriile fapte, pareri rostite sau nu, vise si, in primul rand, nu va lasati de gandit.

  • pt metacritica
    Oamenii destepti sunt idioti
    Da, pentru niste oameni destepti, sunt destul de prosti.
    Oamenii destepti nu inteleg ca Universul functioneaza dupa un principiu relativ simplu: actiune si reactiune.
    Daca arunci cu o piatra in geam, geamul se sparge. Daca te gandesti cum sa spargi geamul, geamul nu se sparge.
    Simplu, nu? Ei bine, e uimitor cat de multi oameni nu se prind de faza asta.
    Actiunea este principalul ingredient al succesului. Daca nu faci nimic, nu se intampla nimic.
    Oamenii destepti gandesc prea mult
    Prostii actioneaza, desteptii analizeaza.

    • Hotarat lucru: ori esti autorul blogului, ori ai copiat fara rusine. (andreichira.ro/de-ce-oamenii-inteligenti-esueaza-si-prostii-reusesc-in-viata/)

  • Cat de confuza trebuie sa-ti fie existenta, incat sa te mandresti cu faptele cuiva, cu care nu ai interactionat vreodata si caruia nu i-ai afectat cu absolut nimic viata, doar pentru ca v-ati nascut in acelasi oras ? Patriotismul de acest tip este, sa nu fiu rau, pentru naivi iar asta nu mai este un secret de foarte multi ani. Stere, nu te fa de ras si mai mult. Dac-ai fi vecin de casa cu Ilie Nastase, brusc, ti-ar da mandria pe-afara. Pe sistemul alin suvagau ” Ba, ce tari suntem noi romanii !”, apropierea de Nastase te-ar face sa resimti fiecare lovitura de racheta, ca un alibi al propriei tale competente. Nu intri in pamant de rusine ? Nimanui nu-i pasa de olimpicii la informatica. Tocmai de aceea, fiindca e plina tara de patritoti ca tine, Andrei Pleşu a creat o noua specie: „Mandru ca nu sunt mandru ca sunt roman!”

  • Nu am spus ca sunt cuvintele mele
    Dar sa fi referitor la acest articol GICA CONTRA iar asta le intrece pe toate!
    Nu spun ca nu esti citit dar asta nu ajunge, multi sunt cititi si inteligenti si dau cu bita in balta cand ti-e lumea mai draga…….!
    Normal ca ma simt mandru de ce a facut acest baiat SUPERB!
    Asa sunt mandru de GIMNASTE, de STEAUA cand castiga in strainatate sau cu echipe straine, sunt mandru de existenta unor romani care sunt exemple bune, ca de exemple proaste in UE sunt satul!
    Ca scriu sau nu ortografic, asta e aici dezbatem, comentam nu dam TEZE, EXAMENE!
    As putea sa scriu in wordpad si sa stau ore sa corectez textul (asa cum faci probabil) dar la ce e bun timpul liber? Mai o muzica, mai un film, mai o iesire in oras, nu sa stam sa demonstram ca suntem elitisti, superiori un fel de Anunnaki al commentului pe ziare online!
    Metacritica draga, unii au si viata personala mai au familie, mai trebuie sa si munceasca ca sa puna painea pe masa (sa nu mai spun de facturi ca o i-au razna si nu e locul)…………..
    Ma mandresc cu acest baiat ca e Bistritean si TRANSILVANEAN de al meu ca sunt satul de MITICI si alti idioti care ne conduc (nu dau nume)!
    Sa dai voturi negative doar de negru la suflet NU E BINE, Metacritica draga, NU E BINE……………….
    Nu spun ca nu ai commnenturi foarte bune, bine documentate si o analiza deosebita, dar sa fi Gica Contra la asemenea articol, e chiar impotriva firii!
    O SEARA FAINA!

    • „Ca scriu sau nu ortografic, asta e aici dezbatem, comentam nu dam TEZE, EXAMENE!”
      Mi-aduci aminte de profesorul de istorie aproape de pensionare care, atunci cand i s-a atras atentia ca vorbeste incorect romaneste, a replicat: ” Doamna, eu sunt profesor de istorie nu profesor de romana ! ” Cuprinzator.

  • Cred ca treburile se complica mult prea mult.
    De la metacriticia asteptam directia dar el ne-a dat directii (si directive, lol)
    S-a stricat gpiesu.
    As fi curios sa aflu niste personaje care intra in gratiile metacriticii, da recunosc ca mi-e putin frica.
    🙂

    • Ai sa razi. Ma da modestia afara. Prefer sa asist la o conferinta cu si despre Andrei Plesu ori Virgil Ciomos. Sa urmaresc argumentele lui Sarr de la MarSa. O intalnire cu parintele Paisie. O carte despre Arsenie Boca. O emisiune cu Eugenia Voda. Parintele Iustin Marchis. Sa-l inteleg pe Wittgenstein. Sa rad cu Heine. Si asa mai departe. Pana acum, niciunul medaliati la informatica.

    • Ok, dar asta nu inseamna ca Rares nu are meritele lui.
      Inteleg unde bati, dar de data asta esti meta.

    • Stii ce fac ? Imi dau minusuri intentionat. Altora, care nu merita nici macar sa fie cititi, le dau plus. Doar Sarr de la MarSa le pune la suflet :P).

  • Despre halterofilul Bistritei isi mai aduce careva aminte cum il cheama ?
    Ori trebuie sa toarne Cristiana Sabau un articol strong cat sa va reimprospateze mandria pe chelie ? :P)
    Vedeti, asta e rusinos.

    • Stiti ca ramane oricine in memoria colectiva, atata timp cat face ceva. La urmatoarea medalie ne vom aminti si de dumnealui. Nu e rusinos e un fapt extrem de cert,ce reiese din durata memoriei colective.

  • In acest moment, Rares Buhai e singurul care poate fi mandru de sine. Se poate lauda in cate feluri doreste. O alta persoana mandra de propria descoperire este profesorul Galatan. Este indreptatita atitdinea sa: pentru faptul ca l-a remarcat, l-a indrumat si l-a sustinut pana aici. Daca Rares face un pas gresit in viata, care i-ar afecta imaginea, profesorul Galatan n-ar trebui sa se simta rusinat. Sentimentele opuse nu se imperecheaza decat la razgandaci.
    Partea defectuoasa a discutiei este ca majoritatea celor care urla impotriva mea retin amanunte de acest gen in memoria de scurta durata: intensitate mare, existenta limitata. Exista o vorba inteleapta: „Incetul cu incetul, se face otetul”.
    P.S. Descopar tot soiul de interpretari. alina spune: ne vom aminti de halterofil la urmatoarea medalie. Luati o radiera si stergeti urgent ce-ati debitat acolo. Adica, presupunem ca omul se va zbate in saracie – din varii motive, dar noi nu-i mai acordam importanta decat daca face obiectul unui articol de senzatie, castigam imagine fotografiindu-ne plangandu-i soarta, e vreo campanie electorala sau, cum-necum, castiga o medalie. Incredibil.

    • Din pacate, daca in cativa ani , prin absurd, Rares nu va mai avea nici un fel de rezultate, prea putini dintre cei ce astazi observa, felicita sau se inflameaza, vor mai discuta despre el. Raman desigur apropiatii, printre care familia, profesorii, cei ce l-au cunoscut direct, si poate cativa binevoitori care odata s-au bucurat alaturi de rezultatele lui. Inteleg ca nu sunteti printre ei.
      Nu as sterge in nici un caz ce am postat. Va place sau nu va place, nici dumneavoastra nici mie, memoria colectiva este scurta. Daca tot va preocupa soarta halterolfilului sau a orcarei alte personalitati valoroase din Bistrita, nu aveti decat sa o tineti vie si sa le RE-amintiti Bistritenilor, sau oricui doriti dumneavoastra, cat se poate de des.Ar fi un gest frumos.
      Nu puteti acuza in masa, ca societatea e asa, in general nepreocupata de grija halterofilului, pentru simplul fapt ca oamenii traiesc in prezent. Cineva atat de preocupat de inteligenta afectiva, ar trebui sa stie acest lucru.
      Si daca si alte persoane apreciaza si se bucura si de faptul ca au ocazia sa fie prezenti in timpul si in apropierea unui personaj de felul lui Rares, nu vad cu ce ar deranja pe cineva, pana acolo incat sa minimalizeze rezultatele pe care acesta le obtine. Desigur exceptie face cazul persoanelor frustrate ca nu se bucura de aceeasi atentie sau care poate din motive doar de ele stiute se simt nedreptatite de rezultatele pe care acest copil le obtine azi.
      Indiferent care este motivatia dumneavoastra, se pare ca nu convingeti prea tare, si asta arata ca oamenii nu sunt in majoritate niste acrituri frustrate. Pe mine ma bucura, asa cum ma bucura existenta acest copil, caruia personal ii doresc mult succes, astfel incat sa fie si el fericit si daca se poate sa-i bucure si pe cei din jur. Bucuria pe care o simt pentru realizarile lui, nu inseamna ca mi le arog asa cum doriti sa insinuati dumneavastra. Dar cineva care nu intelege ca te poti bucura si pentru rezultatele altora, nu va intelege nici de ce memoria colectiva e scurta si e firesc sa fie asa.

  • @metacritica, mon cher ami, imi cer scuze daca opinia mea te inflameaza atat de tare.
    Incercam doar sa iti spun ca, in opinia mea, nu poti nega realizarile lui Rares doar datorita faptului ca nu esti TU de acord cu importanta IQ-ului. Personal, in opinia mea, Rares poseda si EQ-ul necesar pentru a fii considerat o persoana echilibrata.
    Dar, din nou, nu detin adevarul absolut. Nici tu.
    Eu sunt o persoana preponderent optimista. Tu, pe de alta parte, pari a fii un om pesimist, inclinat spre negare. Incercam sa iti arat o alta perspectiva. Daca am gresit, regret. Nu te incrancena atat de tare impotriva mea, nu e cazul, sunt lucruri mai importante in viata ta, cu siguranta. In sinea ta, sunt sigur ca recunosti unicitatea realizarilor lui Rares.
    O sa ma intrige intotdeauna faptul ca, atunci cand comentariile mele deranjeaza, lumea ma apeleaza „peiorativ” cu aluzii la meseria mea. Ar trebui sa ma rusinez, oare?

    • raul 2, hai sa te ajut ca te vad stingher.
      „Cata vreme vom trai de pe urma meritelor altor romani, ale marilor romani, nu vom face din Romania o tara de care sa fim mandri. Fiecare roman ar trebui, dimpotriva, sa-si puna problema meritelor sale personale, a succeselor lui, a efortului lui. Mandria de a fi roman e ceva care trebuie luat nu ca punct de plecare, ci ca scop de atins. Altfel, in loc sa fie un combustibil energizant, ea va ramane ceea ce este de multa vreme: un drog si un somnifer.”Nu poti fi mandru (sau rusinat) de o calitate pe care n-ai obtinut-o prin merit sau prin optiune. Nu te-a intrebat nimeni daca vrei sa te nasti roman si n-ai fost declarat roman de un juriu care ti-a evaluat, in prealabil, virtutile. Te-ai trezit roman, asa cum te-ai trezit barbat sau femeie, brunet sau blond, inalt sau scund. A spune, asadar, “sunt mandru ca sunt roman” e totuna cu a spune “sunt mandru ca am nasul carn”, sau “sunt mandru ca am ochi albastri”. Intrucat a fi roman nu e o alegere personala si nici un premiu acordat prin concurs, ci o determinare innascuta, nici mandria, nici jena, nici recunostiinta, nici insatisfactia n-au ce cauta aici. Mai departe: nu poti fi mandru de a apartine unei categorii atat de largi, incat ea contine, inevitabil, elemente contradictorii. Nu poti spune “sunt mandru ca sunt om. Romanii de anvergura, romanii de buna calitate slujesc frecvent de paravan, sau de instanta legitimatoare pentru tot soiul de derbedei, grabiti sa-si asume merite cu care n-au nimic in comun. Unii se comporta ca si cum meciul castigat de o echipa romaneasca e o victorie personala, o isparava a muschilor proprii. Copiii care se disting la olimpiade, gimnastele, campionii, muzicienii, scriitorii care ajung la o notorietate transnationala sunt resimtiti ca alibiuri ale valorii proprii. Chibitul e mandru de talentul celui din teren si ajunge sa se identifice cu el. Au castigat “ai nostri”, i-au batut “romanii nostri”, “suntem cei mai buni” sunt expresiile candide, dincolo de care se ascunde convingerea absurda ca cel care le profereaza e el insusi subiectul succesului. Epuizat de atatea performante, el adoarme, in cele din urma, obosit, dar mandru. A invins pe toate fronturile. In dimineata urmatoare, lucrurile reintra, pentru o vreme, in normal: mici chiuluri si triserii cotidiene, stazi cu gropi, preturi mari, politicieni mincinosi etc. (“Treaba romaneasca…”). Intrebat, in particular, ce mai face, romanul raspunde cu obida: “Fac pe dracu! Nu vezi in ce hal suntem? Ce tara e asta?”. Dar intrebat de un reporter, in fata camerei de luat vederi, el se recompune, isi aduce aminte de stramosi si zice, fara sa clipeasca: “Sunt mandru ca sunt roman!”. ( Andrei Plesu )

    • Meta, nu ma ajuta, nu ma simt stingher. Deloc. Evident, discutam pe paliere diferite. Daca vrei tu, iti dau dreptate. Ar suna cam asa: nu pot fii mandru de realizarile lui Rares, pentru a nu considera altii ca imi creez ul alter-ego superior mie, sau pentru ca nu e realizarea mea. Nu o sa fiu atins emotional de acest lucru, pentru ca e Seinfeld pe Procinema, si nu ar fii corect. Si, normal, decat sa incurajez acest gen de abordare, laudativ, de acum am sa gasesc micul graunte de mizerie din orice lucru, si am sa-l scot in fata.
      Mi se pare normal.
      Iti dadem dreptate referitor la importanta EQ in societatea de azi si pentru dezvoltarea personala. Nu eram de acord cu minimalizarea realizarilor unui copil de 16 ani. Dar, daca vrei sa faci o polemica despre asta, in care sa ma ataci pe mine personal, te rog. Totusi, nu vad sensul, nu eu sunt miezul articolului. Sau poate ai o problema personal cu mine. Atunci, suna-ma, personal, si sunt sigur ca o putem rezolva.

    • @metacritica, nu vorbi despre meritele mele sau lipsa lor cu asa de multa nonsalanta.

    • Cred ca buba grava e la tine. Ce-ai emis pana acum nu sunt pareri ci doar rateuri. Reiau, fiindca nu intelegi, firul povestii: am postat o intrebare pentru Cristina Sabau. Mi-a raspuns. S-a nascut un fel de conversatie intre mine si ea. Pe langa alti specialisti, ai aparut brusc dintre doi pacienti care au renuntat la programare, crezand ca sunt un alt raul, si te-ai introdus in seama. Nu ti-am cerut vreo parere iar acum ma acuzi ca ma leg de tine cand nu esti, de fapt, centrul atentiei. Pulpa si miezul articolului. Cred ca ai o problema profunda. Insa asta e – mai mult nu ma consum. Dezastru – ce pretentii sa ai de la cei care nu fac studii superioare ?!?
      P.S. Ca orice bistritean neipocrit, recunosc ca nu-mi rezolv problemele medicale in Bistrita. Asadar ma indoiesc teribil ca m-ai putea ajuta.

    • Mi-e lehamite sa te (tot) corectez. Dar fi se scrie cu un i intr-o situatie, cu doi de i in alta situatie si cu trei de i intr-una diferita de primele doua. Nu e o greseala de tastare, ai insistat in eroare. Sper, pentru binele tau, ca meritele tale, existente sau nu si despre care n-am facut vreo aluzie ( alta nedreapta acuzatie spre mine ), sa nu fie construite pe lipsurile de care dai dovada frecvent.

    • Criticand critica. E normal sa ai impresia ca discutia se poarta doar intre tine si Cristiana. Iarta te rog intrusii. Esti destept, ai un limbaj elevat, citezi frumos, combati insa prea putin elegant, iti lipseste eleganta dialogului. Bineinteles, noi toti restul suntem niste idioti, la care tu trebuie sa ne arati adevarul si calea. Te felicit pentru ceea ce demonstrezi ca esti, dar nu ai inteles un lucru. Nici eu, nici tu, nu avem menirea in viata de a valida pe ceilalti. Poti totusi sa continui sa ma ataci la nivel personal. In mod sigur, viata mea personala si profesionala trebuie validata de tine. (Ironic). Dar daca discutia e inchisa, doar cu Cristiana, imi cer scuze pentru inoportunare. Continuati.

  • Eu nu inteleg cum puteti gandi ca baiatul nu are EQ.
    Daca vreti dovada ca omul a muncit din greu, uitati aici:

    http://www.infoarena.ro/clasament-arhiva-monthly
    Dupa cum vedeti, Rares e primul, are toate problemele rezolvate din arhiva asta, si e singurul momentan.

    http://www.infoarena.ro/clasament-arhiva
    Aici e pe locul 5, si momentan are 861 de probleme rezolvate, in conditiile in care in total sunt cam 1200 … deci peste 2 treimi din probleme au fost rezolvate.

    http://www.infoarena.ro/utilizator/darren?action=stats
    E o intreaga lista de probleme rezolvate corect la statisticile contului lui.

    Si asta este pe un singur site. Mai sunt zeci de astfel siteuri de informatica pe care se lucreaza, majoritatea straine (din ce am gasit eu pe net).

    Deci chiar nu puteti spune ca omul nu a lucrat. Si mai ales, nu puteti spune ca nu are EQ. E cel mai stupid lucru pe care l-am auzit in ultima vreme…

    Cat despre problema aceea „game” … din cate am inteles, este o problema de matematica mai mult (nu sunt in domeniu, imi cer scuze daca vorbesc prostii, dar am citit-o si am vazut acolo „cel mai mare divizor comun” – ceea ce imi inspira o oarecare parte de matematica). Rares a fost primul din judet in clasa a8-a si la olimpiada de matematica din cate stiu eu … doar ca a ales sa mearga la informatica, iar in anul acela a luat aur la Balcaniada. Deci, cred ca decizia a fost una corect luata.

    Ganditi-va si documentati-va mai bine inainte sa postati. Nu ca nu puteti sa va exprimati liber parerea, dar este foarte trist faptul ca se trezesc niste oameni asa, aiurea, sa critice pe unii care chiar au muncit si care chiar ar trebui sa ne faca mandri ca facem parte din acelasi popor cu ei.

    Pe langa asta, Rares are si cel mai mare punctaj din Romania. Inteleg ca poate punctajele din concurs nu reflecta cu totul adevarul, dar, lasand la o parte faptul ca poate unor concurenti le-a fost rau in una din zilele probelor sau nu au avut inspiratie, au fost obositi din cauza schimbarii fusului orar, etc. , si tinand cont de clasamentul oficial, cred ca la momentul actual nici un informatician din Romania nu are dreptul sa-l critice pe Rares (poate doar studentii si cei care au fost in anii precedenti la concursuri / olimpiada, caci, cu profesorii stiu si eu vechea poveste…). Insa in nici un caz niste oameni care sunt aproape zero in domeniu si care posteaza doar de dragul de a scrie la tastatura.

  • Hai sa fiu rau : metacritica si-ar gasi locul doar in ziarul in care ar aparea articole in exclusivitate cu metacritica.
    😀

  • cred ca e macete
    matecritica e macete
    iar un bun prieten i-mi spunea ca e ceva scriitor sau om de cultura ceva
    e bun
    poate i-si face ziarul lui NO OFENSE
    vad ca are timp
    repet
    NO OFENSE
    prea lipseste MACETE………………………….

  • ioi
    ai perfecta dreptate
    la naiba ca nu pot corecta ce bine ar fi
    sa i-mi chem fosta profesoara de gramatica dna BIDICA sa ajute
    ce fain ar fi

  • Te ajut eu daca vrei, cat ma pricep.:)
    Imi, isi, iti – nu are ce cauta liniuta asta draguta de-i zice cratima.
    Apoi, s-ar scrie offence.
    Nu in ultimul rand, desi nici mie nu-mi place sa incep propozitia cu litera mare, o fac pentru ca o respect mult pe d-na Cristina. Dar punct in mod cert pun punct dupa terminarea propozitiei.
    Si gata ca apoi ramane metacritica fara material.
    🙂

  • In anul de gratie 2013 in Romania modelele de urmat sunt pitipoancele cat mai dezbracate da cu creierul cat o aluna facute vedete de de tleviziuni si ziare..manelistii cu lanturi de aur si teancuri de banii ridicati la rang de cinste ..da pe care nimeni nui intreaba daca si au platit impozitele..miliardarii de carton care au ridicat averi pe cai numai de ei stiute care sau cocotat in functii cumparand votul pe un mic si o bere…fotbalistii care castiga la un meci cat nu poate unu care lucreza sa stranga din salar in viata lui..si alte asemanatoare.Acum daca studiezi inveti o meserie si vrei sa razbati in viata pe propriile picioare esti luat de prost .Acum e la moda tepele trase ,cersitul agresiv,prostitutia,furturile ,jafurile din banci,si alte fapte asemanatoare din care se poate castiga sume mari in timp scurt.Este prins infractorul cateodata?Este..Da e trimis la ,,facultate,, sa stea tot pe banul omului corect sa se mai perfectioneze.Cam 20 de milioane ajunge intretinerea unui specimen de asta…Tot saracimea plateste chiar daca unu din astia stau cu milioane de euro prin banci.Cam asa arata in prezent situatia din tara…creierele au plecat demult in afara Asa ca, BRAVO RARES BUHAI!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS