Actualitate

Râul Bistrița Ardeleană, o groapă de gunoi despre care autoritățile doar discută

Râul Bistrița Ardeleană seamănă, în această perioadă, cu o imensă groapă de gunoi. În timp ce apa care spală toate deșeurile ajunge să curgă la robinetele a peste 84% dintre locuitorii județului, după ce trece prin stația de tratare, autoritățile statului se mulțumesc să discute și să facă apeluri către cetățeni să fie civilizați.

Râul Bistrița Ardeleană izvorăște din Munții Călimani și are un traseu de aproximativ 30 km pana la confluența cu râul Șieu, în zona localității Sărățel. Cu toate acestea, la câtă mizerie este în albia lui, pare mai degrabă că traversează un continent întreg din lumea a treia, nu un județ care are sistem de management integrat al deșeurilor.

Deși peisajul este în egală măsură revoltător și îngrijorător, în această perioadă în care vegetația începe să înfrunzească și să ascundă mizeria atârnată pe ambele maluri, autoritățile statului pierd vremea cu discuții și cu apeluri către cetățeni.

Întrebat în ședința Colegiului Prefectural de miercuri dacă a văzut cum arată râul, prefectul Teofil Cioarbă a menționat că doar dintr-o fotografie postată pe Facebook și care surprindea un perimetru unde primăvara trecută s-ar fi făcut curățenie.

”Ce avem acum este urmarea deșeurilor aruncate începând din vara anului trecut și până în prezent. Am avut o discuție cu domnul Hășmășan, directorul de la Sistemul de Gospodărire a Apelor. Urmează ca, în perioada următoare, să se intervină pe fiecare curs de apă și să se facă igienizare. Și anul trecut a fost făcută această curățenie de primăvară. Fac apel la toți cetățenii județului să ne respectăm unii pe alții și să nu mai aruncăm nici pe cursurile apelor, nici în spațiul public deșeuri. Este o activitate intensă și la nivelul UAT-urilor, și la ADI Deșeuri de conștientizare și de promovare a colectării selective a deșeurilor. O să facem demersuri pentru ca, în cel mai scurt timp, să începem campania de igienizare. Și timpul ne permite să începem campania de curățenie mai repede ca să avem cursuri de apă curate”, a spus Teofil Cioarbă.

În ce privește Garda de Mediu, al cărei comisar șef a fost arestat pentru fapte de corupție, prefectul a spus că acum este condusă de fostul comisar șef Grațian Morariu, numit cu delegație, iar instituția își continuă activitatea, însă nici șeful Gărzii de Mediu, nici cel al SGA nu au fost prezenți în ședința Colegiului Prefectural să spună ce au făcut și pe cine au sancționat pentru a pune capăt pentru totdeauna acestui fenomen îngrijorător.

Din râul Bistrița Ardeleană sunt alimentate cu apă localitățile: Bistrița, Unirea, Sigmir, Viișoara, Sărata, Sărățel, Herina, Galații Bistriței, Tonciu, Dipșa, Albeștii Bistriței, Viile Tecii, Teaca, Crainimăt, Șieu Măgheruș, Chintelnic, Chiraleș, Coasta, Șieu Odorhei, Șintereag, Șieu Sfântu, Nimigea de Sus, Nimigea de Jos, Mocod, Mintiu, Florești, Mogoșeni, Tăure, Cociu, Lechința, Vermeș, Matei, Corvinești, Feleac, Nușeni, Beudiu, Vița, Rusu de Sus, Malin, Blăjenii de Sus, Blăjenii de Jos, Caila, Dumitra, Cepari, Tărpiu, Țigău, Sâniacob, Șieu Cristur, Șirioara, Bretea, Agrișu de Sus, Agrișu de Jos, Arcalia, Orheiu Bistriței, Jelna, Budacu de Jos, Buduș, Simionești, Monariu.

Din Râul Bistrița Ardeleană este distribuit un volum de apă distribuit de 31251 mc/zi pentru o populație de 112. 351 de persoane, ceea ce reprezintă 84,62% din total numărului de abonați din județ al companiei de apă (date din 2022).

20 comentarii

 • Cu activitatea lui „intensă” Mniculae a reușit să cheltuiască o căruță de bani, iar ce se vede e aceeași mizerie atât pe ape, cât și pe drumuri și păduri. A, era să uit … la intervale scurte la propunerea lui ni se tot dublează taxa de gunoi.
  Da’ e el n-are nicio treabă, împreună cu ceilalți mari cheltuitori se plimbă (împreună cu marele paharnic) prin Europa cu Gloria!

  65
  5
  • NESIMȚIREA este „pe toate gardurile”!
   –-Doar un ex:🥺😡 săpt trecută,
   Eram cu nepotul in Parcul mare, și a trecut un grup de băieți (de13 sau 15 ani?) efectiv a terminat unul de băut un suc din doza, a strivit doză, și a aruncat-o (intenționat )exact LANGA un cos de gunoi de pe alee!!! I-am atras atenția, dar nici nu s-a sinchisit! Era cu căștile în urechi.
   Nesimțirea și neobrăzarea este la cote maxime , pe toate planurile, de la mic la mare!

   42
 • Civilizația se face cu amenzi usturătoare….dar autoritățile nu vor sa și piardă votanții și sa adune bani. E greu fără ciolan…Nici stânga nici dreapta, nici Forță dreptei nu sunt curioși de mediu, doar ciolanul îl vor toți.

  28
  2
 • Problema se pune din amonte,respectiv Josenii Birgaului,unde „mica tig.” isi duce veacul pe malul apei. O Indie în toată regula.
  Acolo trebuie intervenit!!!

  23
  • TU CU NUME FALS -VOI ACOLO AN RO. DOTI SANTETI -TIG. ASA CUM TU SCRI SI DENUMESTI CONSATENI SI NEAMUL TAU ROMANESC CU CARE TU POATE LUCREZI-SAU AFACERI ATI DEVENIT AN RO. -ADEV. RASISTI -DE ASTA NU VA MERGE BINE SI ULTIMI DIN EU- CE DIF. SIMZI TU -ANTRE TINE SI ACEI CONSATENI AI TAI .?? EU -ATI SPUN TIE -CU NUME FALS EU. CA ESTI UN COMUNIST -PUI-DE UTECIST-MEBRU DE PARD- TOZI SANT OAMENI -DAR LEGILE DIN RO. FACA ASA POPULATIA SA DEVINA ASA -NEVOILE PE CARE LE AVEZI ACOLO. MOTIVUL DE RAZB.ASTA O FAC SI ALTE NATIONALITAZI- DE LA VOI.

 • Orice se întâmplă este statul de vină, dar pe nesimțiții aia care aruncă nu zice nimeni de ei???
  Zici că suntem blestemați că nație, suntem vai mama noastră, pai ce sa mai zici?
  Oricum și cei doi directori de instituții sa nu fie prezenți la ședință de colegiu prefectura spune ceva..nu au venit că sunt PNL isto și nu primesc ordinele de la prefectul PSD.
  Halal tara halal oameni .
  Prefer străinătatea și uite de aia plecam toți că ne este greata de incompetenta,lauda de sine și grandomanie.

  26
  3
 • Curatenia de primavara faceti doar ” unde vede soacra” ín rest pauza. Va rog sa-mi spuneti cand Ati facut curatenie pe portiunea: punte spitalul oncologic sí Unirea? Ín 30 de ani niciodata. Ultima data Au facut detinuti,din partea autoritatilor ín urma cu treizeci sí ceva de ani.In rest fac locatari,dar nu contenesc cu mizeria adusa de apa.Va astept ín zona sa vedem cum va faceti treaba.

  15
  6
  • Păi voi care stați în acea zonă de ce nu vă faceți voi curat şi aşteptați ca primăria să vă facă curat ? Când vați mutat acolo nu ați ştiut că este o zonă proastă şi râul va fi permanent tulbute din cauza hidrocentralei de la Colibița şi permanet murdar din diferite cauze plus că este zonă inundabilă care se scufundă ? Vați opus şi să fie îndiguit că vă astupă vouă drenurile prin care vă căcați în Bistrița şi acum aşteptați ca alți să se bage în rahatul vostru să vă curețe albia !

   10
 • Nu s-a mai făcut curat serios pe râu de zeci de ani poate chiar de pe vremea lu tânu.

  igienizarea de anu trecut am urmărit-o îndeaproape. A ieșit primarul cu câțiva angajați într-o după-masă însorită și au curățat câteva zone cu gunoi ușor de strâns . Ulterior câteva zile de la primărie au continuat cu puține rezultate.
  În principiu tactica e să aștepte să crească bălăriile să nu se mai vadă gunoiul .

  Sunt necesare utilaje grele pentru a curăța albia și echipament .

  Asta cu gunoaiele ca vin din amonte e o poveste . Este o ecluza se opresc acol
  Gunoaiele sunt seculare imediat.

  11
 • Primari ce banderole pe burți v-ați atârnat,
  Cei care vă votează nu-și doresc râu curat?
  Întreb era modernă, cum întreb pe strămoși,
  De ce ne zic maghiarii büdös oláh mocskos?
  Primari cu banderole – prin târg vă tot coșiți
  Și când să faceți treabă, voi iarăși mocoșiți.
  Primari cu banderole, în burți ne dați cârcei,
  Că vă jucați cu râul, de-a scroafa cu purcei.

  15
 • Este o lupta pierduta a Statului in batalia cu mocicosii din Romania privind protectia MEDIULUI.
  Personal m-am saturat sa mai initiez miscari de voluntariat, de fapt nici nu am mai facut-o ca nu se inscriu decat vreo 3-5 cetateni, restul stau la terase si pe Tik-TOK dupa himere.
  Gata si cu atentionarea PRESEI, deoarece cu toate ca de fiecare data distinsii ziaristi au fost primii care au sosit la sesizari tot nu se schimba nimic.
  Asta vreau romanii, sa traiasca intre hoituri si gunoaie.Personal dar si cu unii colegi escari am depus din 2007 pana mai ieri peste 200 petitii peste tot la toate institutiile si presa le stie bine si au putut fi citite de fiecare data. Nimic , ridicat din umeri si gata !
  Asa isi iubesc ei romanii si autoritatile tara si degeaba asteapta coltul ierbii ca imaginile le au dupa chipul si asemanarea lor.
  Noroc de la DOMNUL ca personal am ce admira in gradinile mele din oras si mai ales din SIRIOARA unde tot eu imi rup oasele cu grebla si roaba dupa mine.
  Inainte de a incepe pescuitul imi fac curat si pe cele 5 standuri de pe SIEU.
  Eu de ce pot la cei 67 de ani ?

  13
  16
  • Ar fi bine dacă voturile negative arată nesimțiții ! Ăștia sunt doar o mică,, părticică,, ! De educație ce să mai vorbim ? Pentru că doar vorbim! Dacă nu sunt arși la buzunare,li se,, rupe,,!

   8
   1
 • Modul în care arată râul Bistrița, în arealul „municipiului” (de fapt, e un sat cu blocuri, și nu din cauza că e mic, cu după modul de comportament al băștinașilor) reprezintă întruchiparea reală a gradului de civilizație al celor care populează această așezare.

  Pe scurt: vai ș-amar!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS