Actualitate

Război rece în CL Bistrița. Liberalii, viteji până la vot

Consiliul Local Bistrița a dezbătut pentru a doua oară proiectul de aprobare a ghidurilor solicitanților de finanțare nerambursabilă, după ce în ședința precedentă fusese respins, liberalii dând vot negativ.

În ședința extraordinară din 14 martie, PNL a propus, ca și la întâlnirea precedentă, ca niciun consilier local și nici primarul Ovidiu Crețu să nu facă parte din comisiile de evaluare a proiectelor pe care le vor depune asociațiile și fundațiile, ci doar funcționari publici. De aici au început contrele.

Gheorghe Tuță (PNL): ”Propunem acest lucru pe fondul experienței anului trecut, când spre exemplu primarul a decis să nu se dea bani pentru asociațiile sportive deși erau întrunite toate condițiile. Suntem la două luni de campania electorală, iar modalitatea de evaluare trebuie să fie alta. Nu e firesc ca cei care centrează să dea și cu capul. Evaluările au un grad ridicat de subiectivism și niciun reprezentant politic nu ar trebui să facă parte din comisii, am elimina toate suspiciunile, pot evalua și subalternii domnului primar. Nu dorim să împiedicăm alocarea de fonduri, vrem eliberarea acestui proces de intervenția factorului politic, vrem ca evaluarea să se facă obiectiv. Funcționarii publici din serviciile de specialitate pot asigura o evaluare echidistantă. Participarea primarului în comisii e păguboasă, vrem o evaluare necontaminată politic, fără ca primarul să îi dirijeze ca un tătuc pe funcționari. E o lipsă de bun simț să fii în fruntea tuturor comisiilor”

Alexandru Bria (PSD): ”Eu unul vreau să fac parte din comisii și nu mă îndoiesc că o să fiu obiectiv. Dacă aveți suspiciuni, sesizați organele abilitate”

Constantin Rus (PSD): ”Nu pot fi de acord cu declarația politică a domnului Tuță, m-am străduit întotdeauna să fiu obiectiv și echidistant”

Primarul Ovidiu Crețu: ”Tocmai că prin participarea consilierilor locali se asigură transparența, se cunosc lucrurile din interior. Ați fost aleși consilieri pe patru ani, să vă asigurați că apărați interesele cetățenilor. A te sustrage acum din foruri în care se discută problemele cetățenilor nu înseamnă că dai posibilitatea să se rezolve lucrurile mai bine. Dacă credeți asta, trebuia să vă retrageți din primul an. Faptul că suntem la două luni de campania electorală nu este un motiv ca din comisii să nu facă parte consilierii locali. Dimpotrivă, cetățenii trebuie să fie reprezentați în mod direct. Oriunde există oameni există subiectivitate, dar în CL au fost votați cei mai obiectivi oameni. Că un grup de consilieri nu vrea să intre în comisii e una, dar să ceri să nu intre niciun consilier mi se pare o lipsă crasă de înțelegere a democrației. E dăunător cetățenilor, lor li se adresează proiectele. E păcat ca aceste proiecte să nu poate fi depuse din cauza unor interpretări electorale. Domnul Tuță de fap pe mine vrea să mă elimine din comisii. Am fost ales de cetățeni să îi reprezint și nu pot să spun că nu mă bag. Cetățenii ne-au ales pe noi, nu pe funcționari. Dacă după patru ani de mandat ați ajuns la concluzia că prezența politicului în comisii e dăunătoare ar fi trebuit să vă retrageți din primul an din toate comisiile. Acum cetățenii nu se mai pot baza pe aleși, doar pe numiți? N-am mai văzut o asemenea abordare, sunt surprins”

Ioan Peteleu (PNL): ”Propunerea noastră este pentru o transparență maximă în procedura de evaluare. Faceți o confuzie gravă între democrație și milostenie. Nu sunteți la mila Consiliului Local, dar nici Consiliul Local nu este la mila dvs. Actul administrativ nu ține de milostenie. Dacă vă așteptați să vă cădem la picioare, vă înșelați amarnic. Nu are de-a face cu campania eelctorală, e o problemă falsă”.

S-a trecut la aprobarea membrilor fiecărei comisii, din care nu va face parte niciun consilier local PNL sau PER.

Gheorghe Tuță a reproșat faptul că primarul Ovidiu Crețu este și președintele comisiei pentru Sport și Tineret, și președintele comisiei de contestații: ”E anormal, poate ajunge să își răspundă propriilor contestații”.

El a anunțat apoi că PNL va vota în favoarea aprobării proiectului, lucru care s-a întâmplat. Au votat 16 consilieri din cei 17 prezenți în sală, cel care nu a votat pentru fiind Mihai Sărmășan. Sorin Hangan nu era în sală în momentul votului.

Suma totală alocată pentru proiecte cu finanțare nerambursabilă din pareta asociațiilor și fundațiilor este de 1.240.000 lei: Jocuri sportive – 800.000 lei (primarul a anunțat că nu se vor acorda banii deoarece nu există temei legal), Sporturi individuale şi sportul pentru toţi – 70.000 lei, Educație – 40.000 lei, Protecția mediului – 40.000 lei, Relații internaționale – 40.000 lei, Interdisciplinar – 70.000 lei, Social – 60.000 lei, Cultură – 80.000 lei.

Cuantumul contribuţiei proprii a fiecărui ONG: Mai mare sau egal 10 – < 15%……. – 0 puncte; Mai mare sau egal 15 – < 25% – 3 puncte; Mai mare sau egal 25 – < 50% – 5 puncte; Mai mare sau egal 50 ……. – 10 puncte.

Componența comisiilor:

Tineret, sport şi educaţie: 1. Creţu Ovidiu – preşedinte; 2. Chirleşan Nicolae – membru; 3. Cincea Dumitru Matei – membru; 4. Albu Maria – membru; 5. Rus Constantin – consilier local – membru; 6. Muthi Gelu – consilier local – membru; 7. Taloş Florin – consilier local – membru; 8. Curteanu Mihaela – secretar.

Social: 1. Dreptate Radu – preşedinte; 2. Măgeruşan Oniţa – membru; 3. Hriscu Luciana – membru; 4. Curtuiuş Dumitreana – membru; 5. Bria Alexandru – consilier local – membru; 6. Armean Marius – consilier local – membru; 7. Mănăşturean Dorina – membru; 8. Nicolae Camelia– secretar.

Cultură: 1. Cosma Dorel – preşedinte; 2. Bulcu Coralia – membru; 3. Boban Aurica – membru; 4. Moldovan Sever – membru; 5. Antal Atilla – consilier local – membru; 6. Tabără Camelia – consilier local – membru; 7. Berbunschi Mihai – membru; 8. Chertiş Iulia – secretar.

Relaţii internaţionale, protecţia mediului şi interdisciplinar, fac parte: 1. Avram George – preşedinte; 2. Coceşiu Liliana – membru; 3. Andreieş Cristina – membru; 4. Simion Elena – membru; 5. Molnar Iosif – consilier local – membru; 6. Kozuk Andrei – consilier local – membru; 7. Rus Radu – membru; 8. Şuster Mihaela – secretar.

Comisia de soluţionare a contestaţiilor: 1. Creţu Ovidiu – preşedinte; 2. Dreptate Radu – membru; 3. Cosma Dorel – membru; 4. Avram George – membru; 5. Cincea Dumitru – membru; 6. Scurtu Nicolae – membru; 7. Şuster Mihaela – secretar.

2 comentarii

  • „Am fost ales de cetățeni să îi reprezint și nu pot să spun că nu mă bag”.
    ALOOOOOO! Cetatenii te-au ales sa-i reprezinti in rezolvarea problemelor reale cu care se confrunta, nu sa devi DICTATOR si sef de comisii si sa te bagi cu picioarele in bugetul loca si sa-l distribui dupa bunul plac.

  • Scriitorul brazilian Fernandes Millor a lansat o dezbatere publica cu tema: Care este diferenta dintre „politician” si „hot”? Un anume raspuns i-a sarit in mod special in ochi. „Diferenta dintre un politician si un hot este ca pe primul il aleg eu, in timp ce al doilea ma alege el pe mine. Am nimerit-o?”.
    Iar replica lui Millor a fost doar: „Stimate domn, sunteti un geniu. Sunteti singurul care a reusit sa gaseasca o diferenta intre cei doi” !!
    NIMIC NOU SUB SOARE NICI LA NOI !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.