La şedinţa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru gestionarea integrată a deşeurilor, au fost prezentate modificările aduse din decembrie 2011, de la ultima întâlnire, până în prezent în ceea ce priveşte condiţiile ce vor fi impuse operatorului care va câştiga licitaţia.
Potrivit Ionelei Rognean, în proiect s-a prevăzut un tarif unic la nivelul judeţului, diferenţiat pe urban şi rural, respectiv un operator unic, ambele decizii fiind luate în momentul în care a fost aprobat proiectul şi planul de evoluţie a tarifelor. Din acest motiv, licitaţia nu poate fi organizată pe loturi, aşa cum au cerut unii primari.
În ceea ce priveşte tarifele, Ionela Rognean a spus că acestea au fost calculate în funcţie de Planul de evoluţie a tarifelor, aprobat în 2009 prin hotărâre ADI şi transmise Comisiei Europene, plan în baza căruia au fost aprobate fondurile europene pentru această soluţie şi, implicit, a fost semnat contractul de finanţare. Aceste tarife sunt de 2,73 lei/persoană/lună, respectiv 32,77 de lei/ persoană/ an în mediul rural şi de 9,16 lei/persoană/lună, respectiv 109,93 lei/ persoană/ an în mediul rural. Tarifele sunt fără TVA, ceea ce face ca, în unele comune, preţul de colectare a gunoaielor să se dubleze spre disperarea primarilor aflaţi în plin an electoral în care populaţia taxează la sânge orice tentativă de luat bani din buzunarele ei. Totuşi, cei de la ADI au ţinut să precizeze că aceste tarife sunt maximale şi vor putea scădea în urma licitaţiei.
Referitor la frecvenţa de colectare a gunoaielor, s-a stabilit, în urma discuţiilor cu primarii, ca aceasta să fie de o dată pe săptămână în mediul rural şi de trei ori vara, respectiv de două ori iarna în cel urban. În caietul de sarcini se precizează însă că „frecvenţa de colectare va fi adaptată la situaţia din teritoriu. În funcţie de gradul de umplere a recipientelor, de tipul şi volumul deşeurilor, operatorul va reduce intervalul de timp între două colectări succesive dacă sunt semnalate probleme în acest sens”. Ca urmare, frecvenţa de colectare va fi stabilită printr-o anexă la contract de fiecare autoritate locală.
În ceea ce priveşte durata contractului de delegare, aceasta nu poate fi mai scurtă de opt ani, a explicat Ionela Rognean, întrucât operatorul va trebui să achiziţioneze 35 de autogunoiere, iar potrivit legii durata de amortizare a investiţiilor este între 8 şi 12 ani.
După discuţiile zonale cu primarii, consultanţii au fost de acord ca operatorul să încheie contracte direct cu beneficiarii, persoane fizice sau juridice sau cu primăriile dacă acestea vor dori. Totodată, au fost de acord şi cu ideea că punctele de regrupare vor fi stabilite de operator prin negociere cu populaţia şi cu acordul autorităţilor locale, iar colectarea se va face din minim 1414 puncte din urban şi 2286 din rural. Unii primari au insistat şi aici ca gunoiul să fie ridicat din poartă în poartă.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu, i-a rugat pe primari să fie de acord cu Caietul de sarcini în noua sa formă întrucât trebuie finalizate toate documente şi organizată licitaţia. Oricum, a spus preşedintele, e destul de târziu, vine primăvara, gunoaiele nu mai pot fi depozitate în vechile gropi neconforme, iar Garda de Mediu va amenda acele primării care depozitează gunoiul în gropile închise.
Liviu Rusu a spus că actuala conducere a CJ va discuta cu câştigătorul licitaţiei pentru ca acele primării care au maşini de salubritate şi oameni angajaţi să presteze acest serviciu să poată lucra în continuare în condiţii de colaborare cu operatorul ca să nu fie nevoite să vândă maşinile şi să dea oamenii afară.
Deşi mai puţin vehemenţi ca data trecută, primarii USL au avut totuşi unele nemulţumiri legate de durata mult prea mare a contractului (mulţi au cerut ca acesta să fie atribuit doar pe patru ani), dar şi de tarife. Alţii au insistat ca gunoaiele să fie adunate din poartă în poartă şi să fie scris acest lucru în Caietul de sarcini ca să fie evitate discuţiile ulterioare. Deşi li s-a explicat că înm luna august expiră contractul pe acest proiect şi eventualele întârzieri vor fi plătite în bani grei, primarii tot nu şi-au dat, joi, votul pe Caietul de sarcini modificat. Ei au cerut timp până săptămâna viitoare ca să discute cu cetăţenii şi cu aleşii locali despre noile condiţii, ulterior urmând să se reunească din nou în şedinţă ADI şi să ia o decizie.
Cristiana Sabău
sa se faca odata
care e problema primarilor?primarii sunt problema ,nu au coloana vertebrala si raspund pe linie de partid.
pana la urma tot noi cetatenii vom suferi .
sunt curios ce o sa faca cu gunoaiele daca nu se incepe gropa ecologica.
oricum nu suntem obisnuiti sa colectam selectiv ca in tarile civilizate
sa vedem cine va mai vota acualii primari ???????