Actualitate

Răzmeriță în PNL: Manifest lansat de foști parlamentari, printre care și doi din Bistrița

O serie de foşti parlamentari PNL care nu au fost puşi pe locuri eligibile la alegerile generale de anul trecut, printre care și doi din Bistrița-Năsăud (Stelian Dolha și Dorin Dobra), au constituit un comitet de iniţiativă şi cer alegerea preşedintelui partidului prin votul tuturor membrilor, organizarea convenţiei naţionale după ce vor fi avut loc alegeri la baza partidului şi dizolvarea imediată a comisiei de unificare şi înlocuirea acesteia cu o comisie de organizare a alegerilor.

PNL nu-și mai poate permite să ignore gravele probleme cu care se confruntă în aceste vremuri societatea românească și democrația în esența ei. Cum și când a devenit PNL un partid închis și netransparent față de societate, cum am ajuns să pierdem încrederea celor care ne considerau alternativă la forțele care vor să confiște statul de drept, e o întreagă discuție. Am semnat alături de Lucia Varga și de alți colegi liberali un manifest care sintetizează principiile ce ar trebui să ghideze reforma PNL-ului” – Stelian Dolha

Manifestul este intitulat ”Liberali pentru viitorul României” și este adresat tuturor membrilor și simpatizanților liberali:

”Prin acest Manifest ne afirmăm principiile care ne unesc în jurul unei politici benefice pentru viitorul României și chemăm alături de noi toate persoanele de bună credință care au convingeri liberale.

Partidului Național Liberal este singurul partid de dreapta din România și singurul partid istoric reprezentat în Parlament. PNL nu poate fi un actor politic oportunist, un grup de interese cu mize personale. PNL trebuie să își reafirme statutul de partid major care a contribuit decisiv la crearea statului român modern. El trebuie să câștige din nou încrederea societății românești în capacitatea sa de a fi un lider în construcția României de mâine.

Au trecut 45 de zile de la rezultatul umilitor al alegerilor parlamentare, când electoratul ne-a sancționat pentru erorile politice pe care le-am făcut în ultimii doi ani. În fața refuzului deținătorilor temporari ai funcțiilor de conducere de a organiza o dezbatere pentru analiza realistă și onestă a situației PNL credem că este datoria noastră să acționăm și să luăm inițiativa. Membrii partidului își doresc această acțiune, societatea românească ne observă, este momentul să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor.

In anul 2014 unificarea dintre PNL și PDL, menită să consolideze frontul de dreapta în politica românească, a dus la victoria Președintelui Iohannis și a programului “România lucrului bine făcut“! După 2014 partidul a intrat însă într-un declin care ne-a condus la dezastrul electoral din 2016, un declin care continuă și va continua atâta timp cât nu vom avea curajul unei analize lucide.

Eșecul de astăzi al PNL este rezultatul a doi ani de ignorare a problemelor interne și mai ales de ignorare a dorințelor și aspirațiilor societății românești:

 • Procesul de unificare PNL-PDL a durat prea mult și a fost condus fără curaj și fără viziune politică;
 • Prelungirea existenței structurilor bicefale a dezorganizat partidul și a încurajat luptele interne, sub conducerea unor lideri cu deficit de legitimitate;
 • Dezbaterea internă nu a mai fost liberă, fiind înlocuită cu directive de la centru, iar liderii s-au îndepărtat de baza partidului, care a început să fie tratată ca o simplă masă de manevră;
 • Statutul partidului a fost încălcat sistematic prin decizii netransparente care au erodat democrația și încrederea în interiorul partidului;
 • Frica și oportunismul au definit în ultimul an atmosfera generală în partidul care se mândrește că e moștenitorul generațiilor politice care-au făcut Unirea din 1859, Independența și Marea Unire.
 • Liderii partidului au ignorat forțele interne și potențialul uman existent în Partidul Național Liberal și astfel au eșuat în identificarea unor proiecte și oferte politice convigătoare pentru societate.
 • Primarii și aleșii locali liberali au fost în mare parte lăsați în afara procesului de pregătire a alegerilor parlamentare, ceea ce a demobilizat partidul și a condus la o pierdere electorală semnificativă în numai câteva luni, de la alegerile locale la cele parlamentare

Încă mai gravă este distanța care s-a instalat între PNL și societatea românească:

 • PNL a devenit închis și netransparent față de societate. Tot ce am oferit a fost spectacolul incompetenței printr-o cascadă de erori în deciziile publice;
 • Lipsa unei dezbateri doctrinare ne-a slăbit identitatea, a arătat indiferență față de valori și ignorarea nevoilor societății. Conducerea PNL nu înțelege România de astăzi și nu are nicio viziune pentru România de mâine;
 • Comunicarea catastrofală, cu metode și prin persoane prost alese au dus la pierderea încrederii electoratului de dreapta care ne-a considerat incapabili de guvernare;
 • PNL a eșuat în relația cu întreprinzătorii și clasa de mijloc și a arătat o totală lipsă de dorință pentru un dialog cu intelectualii și mediul academic.
 • În locul unei atitudini lucide societatea a văzut că ne complacem în analize false și celebrări absurde ale eșecului prezentat ca succes.
 • În fața tăcerii conducerii interimare actuale, în fața lipsei evidente de preocupare pentru pregătirea congresului PNL, în fața manevrelor de culise ale unor grupuri obscure cu interese meschine este nevoie de o reacție hotărâtă. Noi, semnatarii acestui manifest, ne asumăm o chemare publică la acțiune către toți membrii și simpatizanții partidului.

Vă cerem să vă alăturați nouă pentru a aplica urgent măsurile necesare pentru reconstrucția Partidului Național Liberal:

 • Dizolvarea imediată a Comisiei de Unificare si înlocuirea sa cu o Comisie de organizare a alegerilor, cu membri care nu vor candida pentru o funcție de conducere;
 • Alegeri pornind de la baza partidului, cu programe de viziune și acțiune politică, cu respectarea dreptului de a candida și de a alege al tuturor membrilor declarați ai PNL;
 • Constituirea Comisiilor de Organizare a alegerilor la toate nivelele și în toate organizațiile partidului;
 • Constituirea unui Comitet de Dezbatere Doctrinară care să pregătească o platformă menită să fie adoptată în Congresul PNL. Acest comitet va începe imediat consultări cu toate organizațiile locale și speciale ale partidului, cu membrii individuali care doresc să contribuie, precum și cu lumea academică, societatea civilă și mediile de afaceri.
 • Instituirea unui sistem electoral prin care viitorul președinte al partidului să fie desemnat prin votul tuturor membrilor PNL.

Aderarea la acest Manifest este deschisă tuturor membrilor și simpatizanților Partidului Național Liberal care doresc să îl semneze și să se alăture acestei inițiative.

A acționa acum înseamnă mai mult decât salvarea unui partid. Inseamnă o angajare pentru viitorul României într-un ceas de incertitudine și îngrijorare. Având încrederea fermă că numai prin forțele noastre unite putem salva liberalismul românesc de la autodistrugere facem apel la toți liberalii să ni se alăture”.

Semnatari sunt: Dorin Dobra, Traian Dobrinescu, Stelian Dolha, Paul Dumbraveanu, Virgil Guran, Daniel Iane, Paul Ichim, Dragos Luchian, Ion Luchian, Viorica Marcu, Octavian Motoc, Vlad Nistor, Dragomir Tomaseschi, Lucia Varga, Radu Zlati.

Ce spune Raluca Turcan

”Nu e nevoie de un manifest public, poţi veni să vorbeşti. Nu e bine să ieşi public şi să spui că nu eşti ascultat. Nu este aşa. Noi discutăm cu fiecare membru de partid”, a declarat președintele interimar al PNL.

Ce s-a decis în PNL cu privire la sistemul alegerilor

Preşedinţii organizaţiilor judeţene ai PNL, reuniţi la Parlament, au căzut de acord, după disputele din ultima perioadă, să recomande organizarea de alegeri de jos în sus în partid, adică mai întâi la nivel judeţean, apoi la nivel naţional, convenţia urmând să fie organizată la sfârșitul lunii mai sau la începutul lunii iunie.

”Eu, împreună cu secretarul general, voi propune Biroului Permanent Naţional o variantă în care alegerile să se desfăşoare de jos în sus, de la nivelul fiecărei secţii de votare, urmând cu preşedinţii organizaţiilor judeţene şi apoi cu cei care vor candida pentru conducerea naţională a PNL. Calendarul asumat al PNL este următorul: vom face un BPN care va convoca Consiliul Naţional de Coordonare, organismul care declanşează alegerile interne. Lucrul acesta îl vom face destul de repede, însă suficient de temeinic astfel încât convenţia să poată într-adevăr să fie integratoare şi unificatoare. Cred că pe final de cel târziu iunie PNL va avea o conducere legitimă şi susţinută de cea mai mare parte a membrilor PNL”, a declarat Raluca Turcan.

Ea a mai spus că va propune înfiinţarea unei comisii de organizare a alegerilor care să fie formată din oameni care să asigure tuturor celor din teritoriu un cadru corect şi transparent pentru desfăşurarea scrutinului intern, iar preşedintele acestei comisii nu va putea candida la şefia partidului. ”PNL are un viitor bun. PNL poate să devină partenerul pe care-l aşteaptă românii. PNL poate şi trebuie să intre în alegerile interne într-un mod cât mai integrator, într-un mod cât mai transparent şi corect faţă de toţi membrii de partid”, a spus Raluca Turcan.

14 comentarii

 • Sunt 100% de acord cu propunerile voastre, dar mai ales cu: instituirea unui sistem electoral prin care viitorul președinte al partidului să fie desemnat prin votul tuturor membrilor PNL.
  -alegeri pornind de la baza partidului, etc.

  Asa se procedeazā. Membrii de partid decid ce si cum, nu conducerea partidului. Presedintele executā ceea ce hotārāsc membrii de partid, nu invers.

 • Au venit PD- listii sa va conduca si sa se intituleze liberali… vezi Doris Moldovan, Oltean si cine sitie cati altii… voi ati ajuns niste nulitati

 • Democrația șchiopă de la noi primește prin cu acest demers o proteză temporală, apoi după ce mai face câțiva pași îi va fi demontată. După ce a mers șontâc, șontâc, proteza propusă va fi demontată și partidul va merge doar în genunchi.
  PNL-ul are nevoie de o grefă, nu doar de o proteză. Este nefiresc aplicarea unor măsuri aleatorii ca apoi aceste măsuri să fie anulate și totul să revină la vechile obiceiuri.
  Fără schimbarea Statutului, totul este amăgire.

 • Senatorul melcilor Dobra şi soțul doamnei doctor Dolha , se apucă să semneze aberații din cauze de ordin psihologic . Plini de frustrări , omuleții ăştia 2 , au ales să mai apară si ei în prim plan o dată , prin spălări de rufe şi plătiri de polițe in public , aducând grave prejudicii de imagine partidului . Oare aşa făceau politică Brătienii ?

 • Ce s-a vazut dupa ei?, nimic. Cand te intalneai cu ei pe strada nu te mai recunosteau cu toate ca am copilarit impreuna cu unul din semnatari. Ce a facut dl fost deputat Dolha pt comuna lui natala, nimic.

 • Partidele nu sunt in stare sa atraga oameni valorosi,buni organizatori.Nu sunt in stare sa aiba doctrina si proiecte.Nu sunt in stare sa stopeze migratia politica.Asa ca oportunistii sunt de baza.

 • Pe papagalii ăştia doi PSD-ul i-a făcut parlamentari . Se întâmpla acum 4 ani când exista alianța PSD-PNL , adică USL-ul . Fără PSD ăştia nu ar fi ajuns in Parlament niciodată . Ei sunt deja istorie şi nu mai contează pentru nici un partid . Nici nu merită să-i pomeneşti .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS