Politică Social

Reabilitarea DN 17 C şi DN 17 D, la stadiul de hârtii. Soluţia şefului CJ, turismul de aventură

Pierdem turişti fiindcă drumurile noastre care duc spre Munţii Rodnei sunt distruse. O recunoaşte şi preşedintele Consiliului Judeţean Radu Moldovan, care anunţă că reabilitarea DN 17 C şi DN 17 D e la stadiul de "documentaţie", adică de hârtie. În timp ce aşteptăm depăşirea fazei, putem să ne gândim la alt gen de turism, cum ar fi cel de aventură, recomandă şeful CJ.

Domnule preşedinte, 80% dintre turiştii care vizitează Parcul Naţional Munţii Rodnei aleg Maramureşul în locul judeţului nostru. Primarii din zonă spun că din cauza infrastructurii de acces. Ce le răspundeţi?

Spre Parcul Naţional Munţii Rodnei se ajunge în principal pe DN 17 C şi D, drumuri care nu sunt în administrarea CJ. Eu însă am făcut eforturi şi i-am adus pe cei de la CNADNR la Bistriţa, în septembrie anul trecut. În momentul de faţă, ei sunt cu documentaţiile tehnice aproape finalizate şi urmează să merg să-i rog pe primul ministru şi pe ministrul Transporturilor să introducă în finanţare modernizarea celor două drumuri, DN 17 C şi D. Subscriu la ceea ce spun primarii. Într-adevăr, pentru a avea turişti avem nevoie de infrastructură, dar nu numai. Sunt şi turişti care nu caută drumuri modernizate. Din păcate, noi nu avem încă acea cultură necesară pentru a putea face atractive anumite zone.

Ce vreţi să spuneţi cu asta?

Pentru turismul familial, de week-end, de odihnă e nevoie de infrastructură, dar sunt foarte mulţi oameni care caută alte tipuri de turism, cum ar fi cel de aventură. Din păcate, nici pe aceia nu-i ştim atrage. Avem finalizată şi o strategie în domeniul turismului şi câteva proiecte. Din păcate, veştile nu sunt foarte bune. Din ceea ce comunică Comisia Europeană în momentul de faţă, în următorul exerciţiu financiar nu vor mai fi fonduri pentru investiţii în turism. În aceste condiţii, ni se complică şi nouă situaţia fiindcă va trebui să găsim resurse în altă zonă.

Ce se poate face în aceste condiţii?

Voi sta de vorbă cu primarii comunelor din zona Parcului Naţional Munţii Rodnei să vedem care sunt posibilităţile, dar asta abia după ce vom avea documentul de poziţie de la Uniunea Europeană, când vom şti cum arată exerciţiul financiar 2014-2020. În momentul de faţă, suntem în lucru cu constituirea ADI-urilor, vom găsi resurse să facem un studiu de fezabilitate pentru proiectele pe care le avem în vedere în strategie. Apoi vom încerca un târg de proiecte, vom încerca să găsim investitori, să facem parteneriate public-privat,  investiţii publice, să vedem ce vom putea face pentru ca aceste zone minunate pe care le are judeţul să fie mai atractive.

Primăria Rodna doreşte să-şi înfiinţeze un serviciu local salvamont. Consiliul Judeţean are deja unul. Ce părere aveţi?

Da, am citit şi eu declaraţiile domnului primar Alexandru Năşcan şi nu pot decât să salut ideea. Serviciul nostru e subdimensionat. Noi avem patru oameni la salvamont fiindcă domnul Boc, în 2010, cu Ordonanţa 63, a decimat tot ce putea fi decimat. Salut decizia primarului şi o să dăm tot concursul să îi sprijinim, să îi consiliem şi împreună să avem o colaborare foarte bună. Intervenţia unui serviciu salvamont de la poalele Munţilor Rodnei va fi sigur mai eficientă decât a unui serviciu salvamont din Bistriţa. Durează o oră să ajungă salvamontiştii noştri acolo. Consiliul Judeţean va sprijini Primăria Rodna în acest demers.

Interviu realizat de Cristiana Sabău

7 comentarii

  • Super tare! Adică, traduse poveştile lui tovarăşu’ Răducu sună cam aşa: suntem de mândra minune a lumii. De cacao. Niente! Nothing! + Băsescu-i de vină….

  • Mie scarba deja de voi si eternele voastre minciuni ! Nu ati facut nimicpentru acest judet nici tu nici cei dinaintea ta . Vin alegerile (cred ca au sosit galetile si pixurile) si ne serviti aceleasi promisiuni si minciuni. Sunteti PENIBILI .Mergeti la tara va pupa babele mana ca a venit domnu’ de la oras cu promisiunile. Va promovati neamurile in posturi la institutile statului . Mie scarba de voi !
    Lucram ca sa va platim voua deplasarile de duminica cu masinile STATULUI la vreo sfintire de biserica (unde o baba cu naframa sare sa va pupe mana ) .
    M-am saturat de voi politicienii !!!
    P.S. MIE SCARBA DE VOI POLITICIENII CARE VA BATETI JOC DE O TARA INTREAGA !!!

  • Bine ca au fost bani de dat la culte religioase (doamne iarta-ma) dar drumurile si cetatenii in grija cui sunt ? Iar problema cu turistii nu-i o scuza , nu ca nu ar conta ,este vorba de cetatenii care circula zilnic pe aceste hotroape . Dar Ilva Mica-Lunca Ilvei este OK? Ce parere aveti ? E mai bine asa , ca-i mai rustic,nu? Vai de mama noastra.

  • Ma ospatar nerusinat,valea somesului te a votat si acum ii intorci dosul?!!!!Daca populatia de pe valea Sommesului va voteaza si la europarlamentare,atunci merita drumurile pe care le are.Ma PSDeilor ,sa nu se intoarca lumea la broscoi.!!!!

  • ospataru vorbeste contra dreptei europene,dreapta care a creat milioane de posturi de munca in mediul privat,adica in productie,un neica nimeni consumator de parastase si de pomeni ajunge sa critice valorile europene. Sunt ultimele clipe la ciolan,nu o sa mai auda nimeni de el…..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.