Social

Sâmbătă celebrăm Ora Pământului, duminică trecem la ora de vară

România trece în noaptea de sâmbătă 29 spre duminică 30 martie la ora de vară. Ziua de duminică va fi cea mai scurtă din an, având doar 23 de ore. Revenirea de la ora de iarnă se va face în 26 octombrie. Sâmbătă 29 martie, de la ora 20.00, în centrul istoric al Bistriţei se sărbătoreşte Ora Pământului.

Ora Pământului

Bistriţa, prima Capitală Earth Hour România, în 2012, aflată în cursa pentru titlul simbolic şi în acest an, alături Adjud, Baia Mare, Botoşani, Brăila, Bucureşti, Craiova, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Salonta, Satu Mare, Sighişoara şi Tulcea organizează sâmbătă 29 martie evenimentul final al Lunii Earth Hour, criteriu important în desemnarea oraşului câştigător.

Începând cu ora 20.00, pe pietonalul Liviu Rebreanu va avea loc un spectacol de sunet şi lumină, sub sloganul ”Bistriţa susţine Pământul!”. Spectacolul va începe cu prezentarea siglei evenimentului, pe scenă vor urca membrii Şcolii de dans Reborn şi premianţii ediţiei a VI-a a Cupei Şcolilor la StreetDance, iar doritorii vor pedala pentru energie verde. La 20.30 se va întrerupe iluminatul public timp de o oră, Ora Pământului, în tot oraşul, timp în care trupa Sirius va face jonglerii cu foc, iar tinerii artişti bistriţeni Simion Echim, Tudor Ivaşcu şi Tudor Dohotar vor susţine un concert. Evenimentul se va încheia cu un ”mesaj pentru Pământ”.

Bistriţenii se vor alătura astfel unei comunităţi de peste două miliarde de oameni care iau parte la cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie.

Ora de vară

Pentru trecerea la ora de vară, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, ora 03.00 devenind ora 04.00, astfel că duminică 30 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an.

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore. Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 şi până în 1940, când s-a renunţat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie. Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979. Până în 1996 (cu mici excepţii), ora de vară se introducea la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.

În acest an, România va reveni la ora de iarnă în 26 octombrie, când ceasurile vor fi date cu o oră înapoi (ora 4.00 devine ora 3.00).

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS