Social

”Reclami și câștigi!”, printre metodele cu care autoritățile vor să scape de gunoaie Someșul Mare

(FOTO) Valea Someșului Mare va fi împânzită de camere de supraveghere, iar cetățenii care îi reclamă pe cei care aruncă deșeuri în natură, premiați. Sunt două dintre măsurile stabilite de comisia mixtă pentru verificarea în teren a situației depunerii deșeurilor menajere sau de dimensiuni mari în natură, condusă de prefectul Stelian Dolha.

Potrivit unui comunicat, ”prefectul județului Stelian Dolha a organizat și condus o comisie mixtă pentru verificarea în teren a situației depunerii deșeurilor menajere sau de dimensiuni mari în natură, vizită la care au fost invitați și primarii unităților administrativ-teritoriale de pe Valea Someșului, mai exact din Șanț, Rodna, Maieru, Sângeorz-Băi și Ilva Mică.

Comisia a fost formată din reprezentanți ai Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, ai Sistemului de Gospodărire al Apelor, ai Agenției pentru Protecția Mediului și ai Instituției Prefectului.

În teren, au fost depistate unele dintre cele mai afectate zone de pe Valea Someșului, zone care necesită o ecologizare de urgență, precum și monitorizarea acestor zone atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte pentru a opri depozitele ilegale de deșeuri sau pentru a sancționa persoanele care recurg la astfel de acțiuni care pun în pericol mediul înconjurător.

”În urma ședinței de la sfârșitul anului trecut pe tema protecției mediului, împreună cu participanții am reușit să stabilim o listă de acțiuni care să contribuie la oprirea acestui obicei vechi de depozitare de deșeuri menajere pe albiile râurilor. Un aport foarte mare în educarea cetățenilor în ce privește adoptarea unui comportament ecologic îl au primăriile, atât prin acțiuni de sancționare, cât și prin activități continue de informare în acest sens. Natura este casa tuturor, iar pitorescul bistrițean are și el de suferit din cauza gunoaielor aruncate la întâmplare”, declară prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha.

Printre măsurile propuse pentru corectarea comportamentului poluant, se numără supravegherea reciprocă a cetățenilor și acordarea de premii motivante pentru cei care fac sesizări referitoare la acțiuni care aduc prejudicii mediului. Amplasarea de sisteme de supraveghere video și acțiuni de monitorizare intensificate în zonele vizate sunt alte propuneri care contribuie la identificarea cetățenilor care depozitează ilegal deșeuri în scopul sancționării acestora, se arată în comunicat.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/3502209576575174

15 comentarii

 • Doamna CRISTIANA SABAU . ! Intrebati -l pe domnu Prefect daca o auzit de Tetcu Cristian si de Balan Marius si isi mai aminteste ce propuneri au venit de la noi ? Nu de alta dar sefii de la asa zisele deconcentrate la una din sedintele prefecturale se uitau la propunerile noastre ca la FARFURIILE ZBURATOARE. Intrebati numa cam cine io bagat in priza si ce si-o auzit ei acolo de la noi .Nu vreau sa inteleaga cititorii ca li s-a trezit constiinta asa deodata acestor sefuti tinuti cam mult la scuteala.La aceste vizite in teren trebuia sa fim prezenti si noi dar vad ca nimeni nu ne mai cauta dupa para si sfadeala din biroul Prefectului.Tetcu are asupra lui GPS-ul cu laptopul unde sunt inregistrate cele 4.000 depozite ilegale de gunoaie din tot jud. BN. descoperite doar de el si nu de sefuti. Poate nu au vrut sa se sparie domnii si mai rau ?

 • Nimic mai simplu si eficient nu exista la ora asta. In Germania, Austria aceasta metoda functioneaza cu succes demult. Nemtii de dupa perdea si din masina iti face poza si te da pe loc unde trebuie. Aceasta metoda se autosustine foarte simplu. Cetateanul X arunca din caruta si este vazut de catateanul Y care reclama. Astfel X este amendat sa zicem cu 2.ooo lei de unde 1.000 lei revine cetateanului Y si 1.000 lei statului (primariei) de pe raza cu pricina. Din cei 1.000 dati statului si asa si tot asa, se strang bani frumosi pentru echipamente de supraveghere. No asta-i marea scofala ! Mai trebuie strategii si comisii de taiat frunze la caini platite de pomana ?

 • Vad o fatuca cu o camesa SOS Valea Somesului. Insa mai trebuie comandate si altele.
  1 SOS valea SIEULUI
  2. SOS valea Budacului
  3. SOS valea Bistritei Ardelene.
  Fereasca Sfantu ce se gaseste si acolo. Tetcu Cristian detine imagini dezastroase. Asteptam ca masurile sa cuprinda tot judetul.Primarii trebuie instiintati si conectati cu realitatile din teren.

 • Masura cu supravegherea video suna bine in principiu, dar va depinde mult de planul ei de aplicare. Mai exact de personalul desemnat la supraveherea video. Ganditi-va ca este nevoie de minim 3 oameni per 24 de ore ca sa urmareasca in permanenta camerele video. Apoi depinde de mentenanta, de onsetitatea celor desemnati sa urmareasca supravegherea video. Va fi greu sa poti monitoriza tot raul Somes, aproape imposibil.
  Referitor la masura cu sifonatul ma lasa rece procentul ei de reusita. Asta avand in vedere ca autoritatile statului mereu isi tradeaza sursele de informatii, pe principiul: “te-a sifonat X, nu am ce face si trebuie sa te amendez”. Daca se vor accepta raportari incognito, atunci da, sunt sanse de reusita si pentru aceasta masura.

 • Domnule Bălan, am reclamat Gărzi de mediu cu poze și numere de înmatriculare, ca se aruncă gunoaie și moloz pe malul apei la Unirea, pe lângă lacul de pești, de catre mari firme care lucrează la noua sala polivalenta si la drum spre Valea Ghinzii și alte firme din oras. Am fost amenințați ca ne vor sparge geamurile caselor și ne vor da foc. Voiam câțiva vecini sa ne înscriem voluntari la ADI deseuri, sa reclamam, toți vecinii au camere de luat vederi în zona, e foarte simplu, dar când am văzut cine e noul director, am renunțat.
  Inclusiv mașinile primăriei au fost surprinse depozitand moloz pe malul apei la Unirea, anul trecut.
  Acuma se depozitează numai noaptea.

 • Cred ca asta ar da rezultate! Pana la urma si in occident aceasta este la fel! Imediat cineva sesizează politia! Dar trebuie ca politia locală când sunt sesizate sa acționeze imediat! Și nu sa amendeze pe ala care a reclamat fiindcă i-a deranjat! Dacă reușiți asta dle prefect. …ar fi ceva!

 • Deci lipsa de educație și șapte ani de acasă trebuie combătută cu pârâtul,dat în gât, turnatul? Un fel de colaborator al sistemului/serviciilor dar mascat în bune intenții :)))
  E mai greu până incepe, apoi o să ne turnăm unii pe alții care a făcut gardul mai mare, masca mai jos sub nănău, mâncat mai mult din sandwich etc :)) Oare au ăștia atâta hârtie la secu ca să încapă plângerile? Impotența autorităților plătite din bani publici trebuie compensată cu potența pâratorilor plătitori de taxe? Întreb și eu pentru un prieten…

 • Domnul Prefect trebuie sa dea ordin clar si sa inceapa CONFISCARILE de mijloace de transport dar si carute si cai, care sunt surprinse in ipostaze ilegale de aruncare a gunoaielor. Acuma la ora asta la Realitatea tv ministrul Mediului domnul Tancsos cere primarilor, politistilor, Jandarmeriei si Garzii de Mediu exact aceasta masura. Ce mai asteptati domnilor ? Aveti legea data si este de partea noastra si doar asa puteti baga spaima in ticalosii care murdaresc tara. Banii se vor recupera din vanzarile acestor mijloace si iata cum se poate face rost de ei si primarii sa nu se mai planga ca nu au resurse. La treaba boierilor !

 • Foarte bine.
  Propun prefectului sa inceapa a doua campanie de FACI POZA LA MASINA SI CASTIGI UN PLIN DE BENZINA, asta pentru cetatenii care vad masinile de servici ale STATULUI, adica ale noastre care se parcheaza in fata locuintelor bugetarilor!
  A treia etapa sa fie FACI POZA LA BUGETAR CARE FUGE DE LA SERVICI SI PRIMESTI vaUcerul lui de VACANTA.

  • Faină ideea, da’ nu-i scris unde să trimiți reclamația, iar supravegherea să fie valabilă pentru tot județul, nu doar pentru Someș.
   Dar mie-mi pare chestia ca „praf în ochi”. Dacă intențiile ar fi serioase am vedea zilnic niște ieșiri din birouri ale celor de la „Mediu” și „Apele Române” porniți să facă anchete și să deie amenzi ca să-și merite salariile. Dar n’om vedea, că nu poate Prefectul să deranjeze pilele politicienilor angajate pe posturi călduțe plătite din banii publici. Așa că….

 • In sfârsit se implementeaza ceea ce exista pe dincolo de zeci de ani.
  In Irlanda umblau dotati cu aparate foto înca de acum 15 ani, iar acum cu telefoane – ca tehnologia a avansat.
  Cum te prinde c-ai aruncat gunoi, cum îti face film sau poza si te da pe mâna celor care-ti trimit „felicitarea” acasa.
  E cam ca la noi – pe vremea comunistilor, când se pârau la securitate ca asculta Europa Libera…
  Civilizatia de cele mai multe ori se face si cu „biciul”…..

 • Da TARANE ! Pt. salvarea NATURII am devenit demult turnator . Eu si mai multi colegi, si suntem tare mandrii cand reusim sa eliberam iarba si floricelele de gunoaiele facute de gunoaie. Acuma dormi linistit ca ai aflat deja ca ti-a scris un turnator .

 • Vorbim de spiritul civic al cetatenilor, iubirea pentru aproapele tau si natura.Exclusa turnatoria.Sper sa functioneza cu si fara recompensa.Ar fi de preferat cu munca in folosul comunitatii, la strans gunoaie pe cursuri de apa.

 • Dan . A zis-o Tetcu Cristian si urmaraste numai pagina sa de Facebook ca omul asta la fiecare sfarsit de saptamana filmeaza gunoaie si explica tuturor ce trebuie facut. A stat si a prezentat masuri inclusiv d-lui Prefect.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.