”În ședința din 7 Iunie 2021, s-a mai aprobat un PUZ pentru construirea unui bloc pe lângă case pe strada Grănicerilor. Pentru PUZ-ul de pe strada Granicerilor sunt singurul consilier local care a votat împotriva aprobării proiectului. Motivele sunt următoarele
:1. Documentația proiectului de hotărâre ne-a fost pusă la dispoziție noua consilierilor locali cu aproximativ o oră înaintea ședinței de consiliu local. Un timp mult prea scurt pentru a analiza toate posibilele modificări ale proiectului, de la ultima dată la care ne-a mai fost pus la dispoziție. 1 oră în condițiile în care proiectul de hotărâre cu toate documentele însumează zeci de pagini, majoritatea fiind documente specifice de urbanism, consilierii locali, cel puțin marea majoritate neavând studii de specialitate în acest domeniu, iar asta presupune un timp necesar de analiză a documentelor mult mai mare și poate chiar analizarea lor împreună cu un specialist. Până la urmă responsabilitatea votului este foarte mare, cel puțin eu așa o consider. Deși s-a atras de nenumărate ori atenția asupra acestui aspect, domnul primar Ioan Turc nu ia nici o măsură față de compartimentul pregătirea documentelor din Primăria Bistrița, iar problema este recurentă după 8 luni de instalarea noii administrații. Dacă pentru unii nu este clar, pentru mine este cât se poate de clar că documentele ne sunt puse la dispoziție cu foarte puțin timp înainte de ședințe nu din greșeală, ci intenționat pentru ca dezbaterea proiectelor să fie cât mai succintă și votul să iasă așa cum trebuie.
2. Din analiza pe care am făcut-o în timpul scurt pe care l-am avut la dispoziție, reiese faptul că unii indicatori urbanistici ai proiectului nu se încadrează în reglementările Planului Urbanistic General al Bistriței. Un exemplu pe care l-am observat și despre care am întrebat aparatul de specialitate al Primarului, este Coeficientul de Utilizare al Terenului (CUT) care, conform U.T.R 31 din PUG-ul Bistriței, ar trebui să fie maxim 1.2 pe subzona majoritară a parcelei L2 unde se dorește edificarea construcției în cauză, iar prin PUZ-ul pe care Consiliul Local l-a aprobat, Coeficientul de Utilizare al Terenului (CUT) se propune schimbarea subzonelor din L2 și L3 în L3-Z6 iar CUT-ul a fi crescut la 1.9 sau 2.0 (în funcție de documentul pe care ne uităm, că așa e la noi, apar mai multe variante). Această schimbare a CUT-ului reprezintă o majorare cu mult mai mult de 20% a coeficientului comparativ cu valoarea reglementată prin PUG-ul Bistriței, iar legea 350/2001 prevede o limitare a posibilității de majorare a CUT-ului cu mai mult de 20% și implicit a majorării înălțimii construcțiilor. Am interpelat serviciul de urbanism în timpul ședinței referitor la aceste aspecte tehnice însă doamna ce o înlocuiește pe fosta șefă de la urbanism nu m-a lămurit mai deloc îndrugând niște povești ba pe la microfon ba pe lângă, pe care numai dânsa le putea înțelege. Pentru mine proiectul PUZ Granicerilor nu este justificat pentru că nu reprezintă altceva decât o derogare de la reglementările existente și pentru că mă ghidez după câteva principii importante cum ar fi deciziile bazate pe fapte/date sau faptul că este mai bine să urmezi un standard slab decât să nu urmezi nici un standard sau să fentezi orice standard. Întreaga discuție o puteți urmări în acest video. Da PUG-ul Bistriței nu mai satisface nevoile actuale de dezvoltare ale municipiului Bistriţa, este un plan urbanistic departe de a fi perfect și știm că avem nevoie de un nou PUG cu o strategie de dezvoltare urbană durabilă, dar până când vom avea un nou PUG trebuie să fim cumpătați și să analizăm bine modul în care se dezvoltă orașul nostru pentru că putem spune simplu, în momentul de față, orașul se dezvoltă mult fizic, dar fără să respecte măsuri clare care să promoveze educaţia, dezvoltarea economică, incluziunea socială şi protecţia mediului deci fără o strategie de dezvoltare urbană durabilă. În urbanismul din Bistrița este haos de ani buni de zile și nu se oprește acum iar asta o știe și domnul primar Turc și toată conducerea primăriei.
3. Ultimul motiv pentru care am votat împotrivă, este faptul că există multe contestații ale cetățenilor vis a vis de acest PUZ Granicerilor. Contestații ale oamenilor care locuiesc în vecinătăți, oameni cărora le-am ascultat doleanțele când am fost la fața locului sau în dezbaterile publice. În același timp am ascultat și punctul de vedere al dezvoltatorului care la rândul său și-a spus și el doleanțele, însă într-un mod mult mai dur aș putea spune și spre deosebire de cetățenii din vecinătăți, aceata a încercat să ajungă pe orice căi și prin intermediul oricăror cunoștințe, la consilierii locali și să îi influențeze să voteze pentru proiectul său. Personal, am rămas surprins după ce am fost chemat la o întâlnire cu o persoană pe care nu aș putea să spun că o cunosc foarte bine, dar totuși a îndrăznit să îmi ceară să votez pentru PUZ Granicerilor, spunându-mi că este rudă cu dezvoltatorul căruia i-ar fi foarte greu și nerentabil să mai reducă regimul de înălțime al clădirii (screen shot în comentarii). Ce nu a știut dezvoltatorul este că la mine e simplu, argumentele tehnice, argumentele de legalitate sunt cele care primează în orice discuție însă cele legate de faptul că ne cunoaștem sau suntem prieteni sau chiar rude, nu merg. Dacă ar fi venit să mă lămurească că acest proiect respectă toate reglementările ar fi fost de apreciat, dar să vii să ceri votul doar așa pe ochi frumoși nu merge.
În concluzie, da, s-a început în forță cu o comisie de urbanism activă, cu deplasări în teren, ședințe lunare, dar se pare că o luăm pe o pantă descendentă, fără să mai avem ședințe ale Comisiei de Urbanism de la început de martie până acum, cu PUZ-uri puse pe masa consilierilor doar înaintea ședințelor, cu aprobari de PUZ-uri în ciuda nerespectării reglementărilor și lista poate continua”, spune consilierul municipal USR PLUS Nicolae Pavelean.
Adaugă comentariu