Sâmbătă, primarul Doru Crişan i-a primit pe oaspeţii din străinătate, iar seara, în centrul localităţii, s-a desfăşurat parada portului popular şi apoi a avut loc un spectacol folcloric. La deschiderea oficială a participat şi ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană.
În acest an, la ”Regele Brazilor”, au fost invitate ansamblurile folclorice ”Ziemia Żywiecka” din Żywiec (Polonia), ”Skud Derventa“ din Derventa (Serbia), ”Romaniţa“ din Chişinău (Republica Moldova), ”Pargavelce” din Sumen (Bulgaria), ”Gerakia“ din Gerakarou (Grecia), ”Plaiurile Bârgăului” din Prundu Bârgăului.
În ultima zi a festivalului, duminică, a fost programată gala folclorului internaţional, la care au participat toate ansamblurile invitate şi interpreţii Valeria şi Traian Ilea, festivitatea de premiere şi un foc de artificii. Nu au lipsit vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna şi deputatul Daniel Suciu.
“Regele Brazilor”, un molid-candelabru de circa 20 de metri înălţime şi o jumătate de metru grosime, a străjuit timp de aproape două secole hotarul între Transilvania şi Moldova. El a fost doborât de o furtună cu câteva zile înainte de cutremurul din 4 martie 1977. ”Regele Brazilor” se afla la kilometrul 101 al DN 17, aproape de Drumul Romanilor. În 1968, chiar lângă molidul-candelabru, a avut loc prima ediţie a unui festival de folclor numit ”Regele Brazilor”. Ideea i-a aparţinut lui Alexandru Misiuga, la vremea aceea director al Casei Creaţiei Populare din Bistriţa-Năsăud. Din juriul concursului a făcut parte şi marele compozitor român, originar din judeţ, Tudor Jarda. După ce molidul a fost doborât de furtună, nu s-a mai ţinut festivalul. În 2001 a fost însă reluat.
AICI şi AICI puteţi vedea mai multe fotografii. AICI – ultima seară a festivalului.
Foto: Facebook Prundu Bârgăului
Adaugă comentariu