Timp de gândire

Regionalizarea, pretextul pentru a nu face nimic

Când l-am auzit pe vicepremierul Liviu Dragnea spunând că DN 17 C între Bistriţa şi Năsăud nu va fi reabilitat cu bani de la bugetul central fiindcă e drum de interes regional, mi-am dat seama că regionalizarea este noul pretext pentru care nici anul acesta nu vom vedea nimic schimbat în bine. Bistriţa-Năsăud e judeţ strategic doar când trebuie să vireze banii în puşculiţa naţională.

Chiar dacă regionalizarea, asumată sau neasumată, e teoretic un lucru bun, judeţul Bistriţa-Năsăud nu are nicio şansă să devină „capitală” de regiune. De acest lucru suntem conştienţi cu toţii şi nu are rost să mai visăm cu ochii deschişi că vor curge râuri de lapte şi miere pe văile noastre. În timp ce baronii locali ai tuturor partidelor (tot mai mulţi de la un mandat la altul) se luptă să aibă ei frâiele puterii, noi aflăm că, anul acesta, nici vorbă de investiţii majore într-un drum cum e cel între Bistriţa şi Năsăud. Toţi politicienii, indiferent de culoare, şi-au dovedit din plin neputinţa în ce priveşte această şosea numită DN 17 C, dar şi în privinţa DN 17 D care ne-ar fi putut pune pe harta turistică a României. Din cauza felului în care arată cele două drumuri, o zonă spendidă precum este Parcul Naţional Munţii Rodnei rămâne în continuare izolată de restul lumii.

Ioan Oltean, care a stat de-a dreapta lui Emil Boc în calitate de secretar general al PDL, care a condus şedinţele Camerei Deputaţilor de atât de multe ori, parlamentar în Colegiul 3, nu a putut, în cei 20 de ani de deputăţie, să-şi convingă proprile guverne de importanţa reabilitării acestui drum. Acum, USL, marea putere politică a ţării, cu cei cinci parlamentari ai săi de Bistriţa-Năsăud, cu prieteniile strânse între liderii de la Bucureşti şi cei de aici, ne arată că nu poate mai mult decât PDL din moment ce aflăm de la însuşi vicepremierul Liviu Dragnea că nu e treaba Bucureştiului să ne reabiliteze nouă drumurile de importanţă locală. Bine că e treaba Capitalei să ne ia toţi banii ca să-i poată vira în conturile salariaţilor din autorităţi şi companii care taie frunze la câini.

Nimic nu s-a schimbat în ţara noastră indiferent de guvernare. Absolut nimic. Când sunt în opoziţie, politicienii ne spun verzi şi uscate poleite în aur, când ajung la putere se comportă exact ca şi cei pe care i-au criticat. Mai mult, fac mişto unii de alţii, iar noi, proştii care i-am votat, ar trebui să-i aplaudăm. În această situaţie eu mă întreb, sincer, de ce mai sunt alegeri în România? Ca să-i schimbăm pe unii cu alţii?

Vorbeam deunăzi cu cineva care îmi spunea cât de rea e guvernarea USL şi cât de bună a fost cea a PDL, iar eu i-am spus că, în opinia mea, cea mai bună a fost guvernarea PNL din anul 2008 însă nu neapărat datorită celor care deţineau frâiele puterii, cât mai ales iluziei create că totul e bine. Oamenii şi-au luat credite cu buletinul, s-au vândut pe viaţă băncilor autoiluzionându-se că trăiesc în prosperitate, investind în case şi maşini mai mult decât şi-au permis, speriaţi acum că vor rămâne pe drumuri fiindcă nu le va ajunge o viaţă să plătească. PDL a tăiat de la săraci şi nu s-a atins de îmbuibaţi, iar USL se uită gură-cască la unii care au salarii de 200.000 de lei lunar şi constată că nu are ce să le facă. Nu-i aşa că-i minunat?

În timp ce toate lucrurile merg prost cu direcţia clară dezastrul, se vorbeşte despre regionalizare ca şi cum aceasta ar fi izbăvirea noastră. În fond, trebuie să vorbeşti despre ceva ca să dai impresia că eşti preocupat şi munceşti mult. În opinia mea, dezbaterile pe tema regionalizării sunt din seria emisiunilor mondene cu dive. Nu au să ne dea pâine, ne dau circ, iar noi, prostiţi din cale afară, stăm şi ne uităm uitând de foame visând la munţi de mămăligă.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu nu mai am răbdare şi nici nu mai cred în nimic. M-a revoltat vineri o declaraţie a  lui Ioan Oltean care spunea că nu are decât poporul să sufere dacă aşa a votat ca şi cum, dacă ar fi votat altfel, i-ar fi fost bine. Să fim serioşi! Nu ştiu cum se face că politicienii, în cei 20 de ani de luptă pentru „binele ţării”, n-au sărăcit niciodată indiferent dacă erau la putere sau în opoziţie. Poate pentru că întotdeauna a fost poporul de vină. Eu chiar cred că a fost. Clasa politică merita un singur lucru: să nu meargă nimeni la vot, dar cum nu suntem în stare să ne unim pentru ca să-i aplicăm această sancţiune, să aşteptăm regionalizarea, această Fata Morgana a zilelor noastre.

Cristiana Sabău

15 comentarii

  • a mai fost odata o regionalizare [pe vremea lu bunicu] si mi-a povestit ca a fost cea mai mare prostie. asa va fi si acum . doar ca mai mare putin.

  • Dupa regionalizare, care va avea loc dupa revizuirea Constitutiei si dupa ce proiectul va fi discutat in Uniunea Social Liberala si in Guvern, impozitarea se va face pe trei trepte: local, regional si national, a declarat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu. asa ca………….atentie mare . va fi cea mai mare excrocherie nationala. astia ne vor ,,rade,, de tot. de astia mici………nu mai povestesc , se vor duce pe capete. unde ??? intelegeti voi ce vreti. va salut si o zi buna va doresc !!!

  • Regionalizarea ar fi buna daca ar fi facuta cu cap. Insa USL-ul o face doar ca sa fie facuta si sa isi mai puna cateva mii de lipitori de afise in posturi la stat. Dar, D-na Sabau, ati dorit USL, aveti USL. Nu va plangeti, va vedeti visul cu ochii. Si visul o sa mai dureze.. cativa ani buni.. pana cand ne vom trezi din cosmar.

    • Nu e cazul sa rastalmaciti, nu sunteti dvs. de vina pt. lehamitea din USL. Dar nu cred ca aveti nici caderea sa ii criticati, dupa ce ati promovat aceasta formatiune. Atat. Nu sunteti insa mai vinovata decat cei de la Antena3 de exemplu.

    • De ce nu am dreptul să-i critic? Pe reţeta dumneavoastră, nu aş fi avut voie să scriu nici despre Botiş şi Liviu Rusu, nu de alta, dar mă consider un om de dreapta şi mi-am pus mari speranţe în ce vor face. Eu cred că am dreptul să fac ce-mi dictează conştiinţa, mai ales că-mi asum cu nume, prenume şi foto, ceea ce nu e cazul dumneavoastră.

  • Sigur, aveti dreptul sa faceti orice. Nu stiu insa cum stati cu constiinta, atunci cand jucati diverse roluri.. E doar opinia mea, nu este importanta. Opiniile dvs. sunt insa mult mai importante, normal, pt. ca sunteti (vreti, nu vreti) un formator de opinie pt. acest oras/regiune. Si toate relele acestui oras/regiune, pot fi reprosate atat politicienilor, cat si formatorilor de opinie care au indemnat populatia sa ii voteze pe acei politicieni. Stiu ca dincolo de munca de jurnalist, persoana dvs. privata este de acord cu mine. Si este suficient pt. mine. Mai ramane sa va puneti de acord si cu jurnalistul din dvs. Mult succes!

    • Vă înşelaţi în ce mă priveşte. Nu sunt de acord cu dvs. Vă pot spune însă că, de cele mai multe ori, limbajul opoziţiei este comun cu cel al presei. E firesc să criticăm puterea şi unii, şi alţii. Acest lucru nu înseamnă că ne iubim. Ne întâlnim undeva la mijloc, ne salutăm cu respect şi ne vedem de drum. De fiecare dată însă, după ce opoziţia ajunge la putere, iar puterea în opoziţie, se găseşte câte un vinovat: presa. Lucrez în media din 1996. Niciodată nu am auzit să se fi găsit alt vinovat. Clasa politică e veşnic neprihănită.

    • d-na CRISTIANA aveti perfecta dreptate referitor la clasa politica dar daca va roaga cineva sa scoateti in evidenta neputinta si inconpetenta alesilor locali idiferent de culoare , ROG ajutati ….pentru a vedea lumea cine-i conduce..MULTUMESC..SARBATORI FERICITE.

  • Din pacate, Guvernul Ponta sustinut in parlament de USL cu o majoritate de 70% nu are curajul sa vina cu o reforma administrativa profunda. Se cauta tot felul de paleative. Regionalizarea trebuie sa aiba ca obiectiv esential descentralizarea si un grad ridicat de autonomie regionala. Aceasta se realizeaza in primul rand, prin trecerea unor prerogative de la nivel central la regiune, care trebuie sa dobandeasca autonomie regionala. Aceasta este prima conditie necesara dar nu suficienta, deoarece regionalizarea cu pastrarea judetelor nu rezolva nimic, dimpotriva adauga un nivel suplimentar de birocratie intre administratia centrala si locala. Ar fi numai un mod de satisfacere a clientelei politice USL-iste. Cu alte cuvinte pe langa baronii de la nivelul judetelor ar mai aparea si superbaronii regionali. Reusita procesului presupune infiintarea regunilor concomitent cu desfintarea judetelor si trecerea unor prerogative de importanta zonala, ale acestora la regiune, si a celorlalte atributii judetene care au importanta locala, la primarii, unde sunt mai aproape de cetatean. Astfel, orasele si comunele mari vor putea primi mai multe atributii in timp ce comunele mici vor ramane cu functiile actuale. Aceasta ar conduce in scurt timp la asocierea comunelor si realizarea unor nuclee in jurul comunelor mari care sa dispuna de potential propriu pentru sustinerea functiilor administrative din primarie.

  • In problema regionalizarii, de la polonezi ar avea de invatat si Ponta.In loc sa-l lase pe Dragnea sa gaseasca solutii pentru a satisface pe baronii locali,ar trebui sa preia modelul polonez, aplicat acum cativa ani si care a dat rezultate. Se pare ca nu exista curaj si vointa politica pentru o reforma administrativa profunda. In ciuda unei sustineri parlamentare de 70%, guvernul Ponta vine cu tot felul de paleative, precum Iliescu in anii ’90, care sa condamne inca odata Romania la stagnare si inapoiere.

  • Regionalizarea a devenit doar o problemă de aflare în treabă a actualului guvern, o chestie pusă la dispoziţia lui domn baron de Teleorman pentru a satisface clientela USL-aşă, căci aşa cum este discutată la ora actuală nu este decat un mare eşec.
    Nu are de unde să aibă actualul guvern cojones, să facă regionalizare pe bune, că-i la dispoziţia baronetului local, c-or fi ei preşedinţi de consilii judeţene sau primari – o dată ce se supără pe cei ce cu aportul lor au ajuns la Bucureşti, apăi nu mai pupă aştia altu funcţii prin capitală, iar de răman fără funcţii, musai că răman şi fără colegi, si cum, domnule, să trăiască fară de colegi.
    Aşa că rămane cum am stabilit să se facă regionalizare primim, dar să nu se schimbe nimic, sau să nu se facă regionalizare, iarăşi primim, dar să se schimbe ceva, pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale. Din dilema asta nu-i cale de ieşire!

  • Vorbe d-le! Avem 8 regiuni total ineficienti. Si cum putem eficientiza? Le dam alte denumiri, un stat de functiuni pe cinste si basta. Sa fim oameni seriosi, nimeni nu doreste schimbarea. Praf in ochi. „Inca o lovitura data capitalismului” vorba cunoscuta pana in ’89. Cunoaste cineva acele criterii, 3,5, sau 10 care stau la baza reorganizarii?
    A fost publicat pe undeva un studiu de impact? Regionalizarea este o notiune care sperie, produce fiori, oare aceasta notiune este compatibila cu Statul unitar indivizibil sau „cineva” ne vrea raul. Daca s-ar face si bineinteles corect, cei care sunt sau vor fi la carma nu prea ar avea ocazia sa dea pomana/ subventie pentru „baietii buni” vezi Doamne pentru servicii, hai sa zicem la vot sau servicii de sponzorizare etc.
    Tot m-am intrebat de ce legile la noi sunt efemere? Doua raspunsuri vad:
    1./ incompetenta, 2./ rea vointa. Romania are intelectuali de mare clasa, luand individual, dar daca se aduna 3-4 + un politician rezultatul este departe de la ce te ai fi asteptat. In fine eu personal nu ma astept la nimic trainic. Da, va fi o tema de dezbatere post factum, bineinteles critici, un grup frumusel de beneficiari si prostimea, adica alegatorul va trai tot asa ca si pana acum: daca ploua va umbla in cizme de guma, va lucra la negru, din cand in cand se va baga si in crasma unde nu-i asa se mai scoate si cutitul, urmat de o inmormantare cu mult „fast”, iar popa se va gandii profund si foarte profund la o noua masina, mai peternica sau la un post intr-un oras mai mic sau mai mare, dupa putinta. Sa ne auzim de bine!

  • Regionalizarea, pretext pentru a umfla clientela politică! Asta cred că se va întâmpla în realitate, din păcate.

    Am mai opinat referitor la modul în care văd eu regionalizarea: modelul polonez. Opt, maximum 10 regiuni şi desfiinţarea judeţelor . În paralel trebuie făcută şi comasarea comunelor. Trebuie să avem comune puternice, care să se poată autofinanţa.

    În acelaşi timp, trebuie ca puterea centrală, Guvernul, să cedeze din prerogative. Credeţi că vor face acest lucru? Eu mă îndoiesc. Astăzi am auzit o declaraţie a d-nei ministru Grapini prin care solicita ca autorizarea unităţilor hoteliere să nu mai fie prerogativa autorităţilor locale şi autorizarea să fie făcută direct de guvern. Credeţi că Ministerul de Finanţe va fi de acord ca impozitele colectate să rămână la regiuni? Eu sunt sigur că nu vor accepta acest lucru şi vor continua politica de distribuire a fondurilor în teritoriu pe baza unor criterii numai de ei ştiute (pe care le bănuim cu toţii că nu sunt altfel decât clientelare).

    Dacă vor rămâne două tipuri de unităţi administrativ-teritoriale între guvern şi municipii/oraşe/comune, respectiv regiunea şi judeţul, vom avea încălecare de atribuţii. Regiunile vor dori competenţe, judeţele nu vor dori să lase din competenţele actuale. Pun o singură întrebare: cum vor fi clasificate drumurile, care vor fi regionale şi care vor rămâne judeţene? Sau vom avea situaţia hilară din prezent cu autostrăzi şi drumuri naţionale sub coordonarea a două ministere al aceluiaşi Guvern (ministerul marilor proiecte şi ministerul transporturilor – ca la noi la nimenea).

    Din păcate, am sentimentul că procesul de regionalizare va amplifica birocratizarea în loc s-o simplifice.

  • Basescu e de vina! Si mai nou, doamna Sabau! Prostia, rautatea si educatia primitiva a unora dintre noi duc la o adanca frustrare cu efecte catastrofale. Este usor sa tinem un pix in mana, mai greu este sa-l folosim. Oare de ce doamna Sabau are, la general, doar minusuri? Foarte simplu, atat ne duce capul. Va doreste un Paste fericit, COMANDORUL
    PS. E prost ca nu ploua. Basescu e de vina! Si poate vreo doamna!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.