Sunt lucruri pe care gazda nu ţi le va spune, dar de care este bine să ţii seama pentru a nu crea situaţii neplăcute.
Răspunde la timp invitaţiei
„Dacă este indicată o dată până la care trebuie să confirmi, încearcă să o respecţi”, spune Lizzie Post, purtătoarea de cuvând a Institutului „Emily Post” ce oferă consiliere în domeniul etichetei. Chiar dacă nu eşti sigur că poţi ajunge la petrecere, este bine să îi comunici gazdei acest lucru prin telefon sau e-mail. Cu această ocazie, este bine şi să întrebi ce poţi să aduci, dacă poţi veni cu cineva şi ce fel de ţinută ar fi potrivită, în caz că nu este precizat în invitaţie.
Oferă un cadou gazdei
Cu excepţia cazurilor în care gazda îţi este un prieten apropiat (cu care te vezi lunar) sau evenimentul este o reuniune între prieteni şi fiecare aduce mâncare şi băutură, este politicos să te prezinţi cu un cadou pentru gazdă. Acesta arată că apreciezi generozitatea celui care îşi pune casa la dispoziţie şi nu trebuie să fie ceva scump. În acest caz, chiar contează intenţia.
Dacă acel cadou este ceva consumabil, nu înseamnă că gazda trebuie să îl împartă cu musafirii în seara respectivă. Cadoul se oferă şi se lasă acolo, chiar dacă nu este consumat la petrecere.
Nu invita alte persoane
Să vii însoţit, fie de partener, de un prieten sau de câinele din apartament, fără a te asigura că este în regulă, este una dintre cele mai mari greşeli pe care le poţi face.
Respectă-ţi angajamentul
Dacă mergi la o masă la care contribuie şi invitaţii, prezintă-te cu mâncarea sau băutura pe care te-ai angajat că o vei duce. Ultimul lucru pe care şi l-ar dori gazda şi ceilalţi invitaţi este să se trezească numai cu salate şi deserturi. Dacă ţi-a venit o altă idee între timp, sună şi asigură-te că poţi face schimbarea.
Nu începe să critici
Dacă nu îţi place casa gazdei, nu e cazul să te apuci să îi sugerezi cum să decoreze. Nu e nevoie să nu mai conteneşti cu laudele, dar ar fi binevenită o remarcă de tipul „Ce drăguţ e la tine!”. Totodată, cu excepţia cazului în care eşti alergic la vreun ingredient, gustă din mâncare, înainte să spui că nu îţi place sau nu obişnuieşti să mănânci felul respectiv.
Fii sociabil
Chiar dacă nu cunoşti pe nimeni, încearcă să intri în vorbă cu ceilalţi invitaţi. Pentru o gazdă nu e nimic mai stresant decât să vadă că unul dintre invitaţi sau un cuplu stă deoparte şi trebuie să petreacă mai mult timp cu aceştia.
Fii punctual
Este bine să ajungi după ora anunţată, ca să nu îţi surprinzi gazda făcând ultimele pregătiri, dar nu întârzia mai mult de un sfert de oră.
Ia-ţi „La revedere” şi mulţumeşte
Rezervă-ţi câteva minute la plecare pentru a-ţi lua „La revedere” de la gazdă. Totodată, ar fi drăguţ să suni sau să trimiţi un e-mail a doua zi pentru a mulţumi pentru trataţie.
Sursa: Mediafax
Adaugă comentariu