Actualitate

Reguli de Luminație stabilite de CJSU Bistrița-Năsăud. Prefectul Dolha s-a consultat cu IPS Andrei

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a stabilit o serie de reguli de protecție pentru sărbătorile religioase de la sfârșit de octombrie – început de noiembrie:

”Sărbătorile de la finalul acestei luni și începutul celei viitoare (Sâmbăta Morților – Moșii de toamnă sau Luminația, Sărbătoarea Tuturor Sfinților), prin obiceiurile specifice, în contextul pandemic actual, prezintă un risc de răspândire a bolii cauzate de coronavirus. Pentru a se consulta și primi sprijinul de a implementa măsuri de siguranță în această perioadă, prefectul Stelian Dolha a luat legătura cu Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ, care îndeamnă toți clericii și laicii care sărbătoresc Luminația sau Sărbătoarea Tuturor Sfinților să respecte măsurile deja prevăzute de autorități, și anume purtarea corectă a măștii de protecție, distanțarea fizică, vizitarea exclusiv a mormintelor familiei, adresând totodată rugămintea de a amplasa soluții dezinfectante la intrarea în cimitire.

Acest subiect a fost abordat și în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, în cadrul căreia s-a stabilit un set de măsuri clare ce contribuie la combaterea răspândirii coronavirusului.

Astfel, s-a aprobat Hotărârea CJSU nr 64/29.10.2020, prin care, pe durata sărbătorilor religioase din perioada 31 octombrie – 1 noiembrie, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă vor asigura respectarea măsurile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2:

– la intrarea în locaţiile unde se organizează slujbe cu caracter privat, persoanele sunt obligate să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziţie de organizatorii evenimentului religios;

– se vor plasa, la loc vizibil, anunţuri scrise privind regulile de distanţare fizică şi cele de acces în locaţiile unde se organizează slujbe cu caracter privat;

– în locaţiile unde se organizează slujbe cu caracter privat este obligatorie purtarea măştii, astfel încât să acopere gura şi nasul;

– se interzice prezența la cavou a unui grup mai mare de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii;

– slujbele care se vor oficia de către personalul de cult, în aer liber, se vor desfăşura cu menţinerea distanţei de 1,5 m între persoane;

– se interzice împărțirea de dulciuri, pomeni, băuturi;

– limitarea numărului de persoane de către administratorul cimitirului privind accesul în cimitir în situația în care capacitatea acestuia nu mai asigură posibilitatea respectării măsurilor de protecție impuse.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență mulțumește tuturor cetățenilor pentru respectarea măsurilor care previn răspândirea coronavirusului. Este important ca fiecare dintre noi să avem o conduită socială și un comportament responsabil, să conștientizăm că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți și să respectăm deciziile autorităților pentru limitarea și răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus”.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/3178991522230316

13 comentarii

 • Dar in 6 decembrie cum va fi?
  Vor fi permise:
  – impartirea de bultetine de vot si de stampile
  – folosirea aceluiasi pix pentru a semna
  – intrarea in acelasi spatiu de 2mc a zeci-sute de persoane fara a dezinecta inainte sau dupa
  – prezenta in sectie a mai mult de 6 perosnae care nu apartin aceleiasi familii

  Sa va fie rusine, groparilor!

  • Ei au voaie orice, că de analfabetii atat stiu să își mai asigure încă un mandat de jefuire al țării. Nu am vazut unul să crape din parlament.

 • Nu ați văzut astăzi ca Ogagau a postat fotografii de la investire in care și el și consilieri de peste 50 de ani nu au purtat măști in spațiu închis? I-a durut in patina de regulile prefectului, regulile sunt numai pentru prostime nu și pentru politicieni.Fain exemplu.

  • ci vrea sa arate la lume ca el e SMECHER!
   si lingaii de langa el se bucura ca au de unde sa ia exemplu!

  • Va imaginati ca astia toti de acolo cand ajung acasa au ce le povesti la copii?
   Stefan cel Mare cand se intorcea din lupte era copil mic!!!!!

  • De ce nu se impun reguli și când se fura din cimitir?Nu avem la cine apela,preotul nu are ce face,administratorii cimitirului la fel,nimeni nu îi curios și noi mergem la mormintele celor dragi si le găsim goale,fără flori,fara candele…și astea nu sunt numai de luminatie!Asa este mereu!

 • Eu nu înțeleg!!!
  Mormintele sunt puse unele lângă altele… Ce vorbim de 1,5 m…
  De ce nu l-a sunat Andreicut pe Dolha???
  Vine e mai important în tara asta???
  O sa fie o nebunie… Alegerile sunt fix pix

 • S-a dovedit.
  Virusul ne-a prostit de tot.
  Sau a scos la suprafată prosteala existenta in adânc.
  Când analizezi nivelul de profunzime a gândirii postacilor îți vine să te muți în belarus.
  Adică SUA cu 300 milioane votanți pot face alegeri, iar noi nu.
  Este mai puțin grav să ne înghesuim ca vitele flămânde la promoții la kaufland ori aiurea și este grav să votăm – unde oricum nu prea sunt cozi.
  Dar câtă vreme cei mai mulți gândesc cu mațu, ce să zici.

 • Până la un punct comentariul este bun, după care începi să patinezi: ca să înțelegi un text în limba engleză nu îți trebuie ”abilitate mentală”. Trebuie doar să cunoști engleza. Poți să ai 20, 50, 100 de ani !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.