Cultură

Religia nu trebuie scoasă din şcoli, trebuie predată altfel, crede actorul Dorel Vişan

"Generaţiile mai tinere aproape că nu mai ştiu ce rost au pe acest pământ. Şcoala a căzut, organizaţiile de tineri au căzut, familia a căzut. Biserica? Ne îndepărtăm de ea şi de credinţă", a spus, la Bistriţa, actorul Dorel Vişan, un susţinător al ideii că religia trebuie să fie predată, în continuare, în şcoli.

Actorul Dorel Vişan a spus, vineri, la „Nocturna bibliotecilor” de la Bistriţa, că este împotriva scoaterii religiei din şcoli.

„Generaţiile mai tinere aproape că nu mai ştiu ce rost au pe acest pământ. Şcoala a căzut, organizaţiile de tineri au căzut, familia a căzut. Biserica? Ne îndepărtăm de ea şi de credinţă. Spunea o candidată la Preşedinţia României că trebuie scoasă religia din şcoală. Nu cred că trebuie scoasă, trebuie să fie predată altfel”, a spus Dorel Vişan.

Actorul a mărturisit că nu este un habotnic, ci un om care şi-a cultivat credinţa.

„Mă duc şi la Biserică, dar eu, în suflet, am cultivat credinţa. La noi, acasă, când eram copil, în fiecare seară, tata citea din Evanghelie. Nu erau cărţi, nu era radio, nu erau aparate de-astea de vezi ce e în America. În fiecare seară se citea Biblia ca o carte de înţelepciune, o poveste de acolo, cu vindecările, cu faptele apostolilor, şi aşa s-au format copiii. În zilele noastre copiii nu sunt vinovaţi că nu îi formează nimeni. În zilele noastre nu mai ştie lumea ce e aceea o poveste. Cine mai crede azi că vine un băiat şi duce în cârcă o babă nenorocită, iar după ce trece râul, ea se transformă într-o fată consânzeană, superbă? Mai crede cineva? Nu mai crede nimeni fiindcă are laptopul şi tabletele, toate mizeriile astea care îl ajută, îl slujesc, dar îl îndepărtează în acelaşi timp de el însuşi, de relaţia lui cu copiii, cu prietenii, cu nevasta şi aşa mai departe”.

Referindu-se la tânăra generaţie, actorul a spus că s-a distrus sensibilitatea omului în general, încât copiii zilelor noastre au nevoie de „impulsuri brutale ca să poată să mai fie sensibili”.

„Uitaţi-vă că nu mai pot trăi dacă nu sună muzica până se scutură blocul. Eu nu înţeleg cum poate trăi un om ascultând o muzică sunând atât de tare. Nu ai cum să o înţelegi pentru că muzica are şi ea nişte decibeli, iar urechea omului poate pricepe numai până la un loc. Dar asta a făcut lumea modernă.Trăim într-o lume a urâtului şi a răului şi a răului în care, în loc să ne trăim viaţa, ne ocupăm de altceva. Ne trezim într-o zi că vrem să începem să trăim şi vine fata aceea bătrână şi cu coasa şi spune gata!„, a spus Dorel Vişan.

Actorul a vorbit apoi despre Dumnezeu.

„Dumnezeu e fără început şi fără sfârşit. Nu poate fi intuit, nu poate fi prezentat în artă pentru că nu îl putem defini, nu răspunde la întrebările cum? când? şi unde? Nu vom primi niciun răspuns. (…) Necazul omului este că nu se poate face Servus cu Dumnezeu, nu îl poate lua de după cap în forma aceasta vulgară pe care o înţelegem noi. Dumnezeu se arată omului numai prin revelaţie. Dumnezeu nu poate fi intuit şi definit”, a adăugat el.

Dorel Vişan a fost invitatul special al ediţiei din acest an a evenimentului numit „Nocturna bibliotecilor”. Actorul a vorbit despre condiţia umană, despre literatură şi artă şi a intrat în dialog cu cititorii Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud, adunaţi în număr mare să-l vadă şi să-l asculte.

3 comentarii

  • In scoli trebuie sa se predea ISTORIA RELIGIILOR si nu altceva , iar daca se preda religie, sigur ortodoxa sa fie facultativa, Copilul meu daca este de alta religie dece trebuie obligatoriu sa frecventeze ceva care nu-i trebuie.Dragoste cu sila nu se poate face, sau daca se face este VIOL.

    • habar n ai tu ce i aia istoria religiilor… iti dai si tu cu parerea. Religia trebuie sa ramana in scoala. Scopul ei este un indemn la moralitate pt ca de asta suferim. ora de religie ne propune sa fim mai buni.

    • Ca sa-i respund acestui W care este foarte vehement in afirmatie, citez: „religia trebuie sa ramana in scoala”. Eu vin si spun ca religia nu trebuie sa ramana, sau sa fie facultativa, nicidecum obligatorie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS